Я Глобине
сьогодні 25 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 960.

10.10.2024 15:33
53
0
Бої за Україну тривають 960 днів

10.10.2024 р.

18:55 11 жовтня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будутьповідомляє пресслужба "Укренерго".

18:20 Уряд Норвегії ухвалив рішення виділити до 967 мільйонів крон на розширення власного виробництва зброї для Україниповідомили у міноборони Норвегії. За словами міністра оборони Бйорна Арільда Грам, наразі існує критична потреба в оборонному обладнанні як в Україні і союзників, так і на національному рівні.

17:45 В минулому році Росія отримувала від німецьких компаній обладнання для військових потребпише Tagesschau з посиланням на розслідування SWR. Як повідомляється, до кінця грудня 2023 року в Росію було здійснено понад 300 постачань від німецьких виробників, близько у двох третинах випадків вантажі були завезені в Росію через Туреччину. Згідно з російськими митними документами, більшістю вантажів були великі промислові верстати, які можуть бути використані у військовому виробництві.

17:10 До Білорусі з Росії прилетів другий за два дні російський винищувач МіГ-31Кповідомив аналітичний проєкт "Беларускі Гаюн". Як зазначається, востаннє російські літаки МіГ-31К були в Білорусі 6 квітня 2023 року.

16:35 Зеленський прибув до Парижа для зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макрономпише Reuters.

16:00 НАТО розпочне свої щорічні ядерні навчання Steadfast Noon з 14 жовтнязаявив генеральний секретар Альянсу Марк Рютте. На навчаннях не використовується бойова зброя, водночас близько 2000 військовослужбовців будуть імітувати місії, під час яких військові літаки несуть ядерні боєголовки США.

15:25 Білорусь перемістила щонайменше 2219 українських дітей з окупованих територійповідомляє Суспільне з посиланням на звіт “Вкрадене дитинство: як білоруський режим стирає ідентичність українських дітей через переміщення, перевиховання та мілітаризацію”. Згідно зі звітом, в Білорусі встановлено існування 18 таборів перевиховання, що входять до мережі з 67 установ у Росії та 13 на окупованих територіях.

14:50 Парламент ухвалив закон про військову службу іноземців в Україніповідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк. За законопроєкт проголосували 276 нардепів. Зазначається, що закон пропонує дозволити іноземцям і людям без громадянства підписувати контракти із ЗСУ, Нацгвардією і Держспецслужбою транспорту.

14:15 Велика Британія створила відділ торговельних санкцій з повноваженнями для покарання компаній, які не дотримуються санкцій проти РФпише Reuters. За словами міністра з питань бізнесу та торгівлі Джонатана Рейнольдса, новий підрозділ допоможе забезпечити дотримання бізнесом торговельних санкцій і вжити рішучих примусових заходів, де це необхідно, щоб "разом з бізнесом ми могли продовжувати чинити максимальний тиск на режим Путіна".

13:40 Парламент ухвалив у другому читанні закон про збільшення податківповідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк. За його словами, до прийняття документа мали розглянути понад 1300 правок. За проголосували 247 народних депутатів.

13:05 Зеленський прибув до Лондона і зустрівся з прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармеромпише The Guardian. Як зазначається, до країни також прибув генсек НАТО Марк Рютте, у якого запланована зустріч з українським Президентом.

12:30 США оцінюють, що Україна зможе утримувати території в Курській області щонайменше кілька місяців, якщо не довше, пише Bloomberg з посиланням на джерела. Видання зазначає, що Україна поки що не стикалася зі значними проблемами з постачанням до Курської області, оскільки російські війська здійснили лише обмежені контратаки, зосереджуючи свої зусилля на просуванні на сході України.

11:55 До 15 листопада в Україні мають провести аудит "критичних" підприємствповідомив перший заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк. Якщо підприємство виявиться "не критичним для держави", то бронювання переглянуть. За словами Гаврилюка, таке рішення було ухвалено, оскільки "різко пішло збільшення кількості заброньованих людей".

11:20 Вночі (з 19:00 по 10:00) російські війська атакували Україну ударними БпЛА та ракетами різних типів. Усього радіотехнічними військами Повітряних сил виявлено та здійснено супровід понад пів сотні засобів повітряного нападу:

- 2 балістичних ракет Іскандер-М (район пусків – ТОТ Криму);

- 1 керованої авіаційної ракети Х-31П (із повітряного простору Криму);

- 2 керованих авіаційних ракет Х-59/69 (із повітряного простору Криму);

- 3 зенітних керованих ракет С-300 (із окупованої Донеччини);

- 62 ударних БпЛА (райони пусків – Приморсько-Ахтарськ, Курськ РФ).

В результаті протиповітряного бою збито 41 ворожий БпЛА у Миколаївській, Одеській, Херсонській, Київській, Черкаській, Дніпропетровській, Сумській, Полтавській, Запорізькій та Донецькій областях.

14 ворожих безпілотників локаційно втрачено у різних регіонах України, ймовірно внаслідок активної протидії РЕБ. Інформація уточнюється, станом на 11:00 бойова робота триває.

В результаті російського удару ракетами та ударними БпЛА уражено цивільні об’єкти та об’єкти критичної інфраструктури на Одещині, Полтавщині та Донеччині.

За минулі сім днів було збито 180 із 297 (66%) запущених по Україні БПЛА, ще 95 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України (разом – 93%).

 

10:55 Споживання електроенергії зросло: сьогодні станом на 09:30 його рівень був на  5% вищим, ніж вчора. Вчора добовий максимум споживання був зафіксований увечері – на тому ж рівні, що й попереднього робочого дня.

10:20 Кількість загиблих внаслідок вчорашнього ракетного удару по Одеській області зросла до семи: у лікарні помер поранений чоловік, повідомив голова Одеської ОВА Олега Кіпер.

09:30 Російські війська вранці завдали авіаударів по приватному сектору Запоріжжя, частково зруйновані п'ять приватних будинків, вибуховою хвилею й уламками пошкоджено ще п'ять будинків, гараж і господарську споруду, травмовані 4 людини, повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

09:20 Внаслідок російського удару дронами по Кривому Розі нині вранці пошкоджена житлова 5-поверхівка, постраждали дві людини, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

09:10 На російському аеродромі "Ханська" в Адигеї під Майкопом (410 км від лінії бойового зіткнення) знищено склад з паливом, повідомив керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко.

08:35 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:30 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:2Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби відбулось 149 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах чотири ракетні удари, застосувавши сім ракет, а також 85 авіаційних ударів, зокрема скинув 160 керованих авіабомб. Крім цього, здійснив понад чотири тисячі обстрілів, з них 135 із реактивних систем залпового вогню, та задіяв для уражень більш як 1600 дронів-камікадзе.

Ворог завдавав авіаційних ударів, зокрема у районах населених пунктів Цупівка, Слатине, Липці та Катеринівка Харківської області; Річки Сумської області; Часів Яр та Торецьк Донецької області; Білогір'я та Копані Запорізької області.

Чотирнадцять ударів по районах зосередження особового складу й ОВТ противника завдали за минулу добу авіація, ракетні війська та артилерія Сил оборони, до того ж уражено пункт управління, шість засобів ППО та одну артилерійську систему.

На Харківському напрямку ворог чотири рази проводив наступальні дії в районі Тихого та Вовчанська.

Кількість бойових зіткнень за добу на Куп’янському напрямку досягла сімнадцяти. Сили оборони відбивали атаки окупантів в районах Кучерівки, Петропавлівки, Степової Новоселівки, Вишневого, Новоосинового, Зеленого Гаю та Кругляківки.

На Лиманському напрямку наші війська зупинили 18 атак противника. Основні зусилля загарбники концентрували в районах населених пунктів Греківка, Андріївка, Макіївка, Невське, Катеринівка та Торське.

Шість спроб окупантів просунутись уперед поблизу Міньківки, Часового Яру, Олександро-Шультиного, Білої Гори та Ступочок українські воїни зупинили на Краматорському напрямку. Ситуація контрольована. Ворог діяв за підтримки авіації – бив КАБами у районі Часового Яру.

За підтримки бомбардувальної авіації ворог дев’ять разів намагався просунутися вперед у районах Торецька, Неліпівки, Щербинівки та Диліївки на Торецькому напрямку.

Двадцять п'ять атак за минулу добу відбили наші захисниками на Покровському напрямку. Ворог намагався просунутись неподалік Сухої Балки, Новоторецького, Миролюбівки, Крутого Яру, Променя, Лисівки та Сухого Яру. Основні ж зусилля ворог зосереджував в районах Селидового, де відбулось 13 боєзіткнень, крім того, противник бомбардував Яблунівку, Калинове, Воздвиженку, Миролюбівку, Лисівку, Олександро-Калинове та Чунишине, скинувши більше десятка керованих авіабомб.

Сили оборони продовжують стримувати ворога на Курахівському напрямку. В районах Гірника, Новоселидівки, Курахівки, Цукуриного, Гострого, Георгіївки, Костянтинівки, Катеринівки та Антонівки окупанти 31 раз намагалися прорвати українські оборонні рубежі.

П’ять атак противника зупинили наші оборонці в районі Богоявленки на Времівському напрямку.

Чотири марні спроби захопити позиції наших захисників за минулу добу здійснив ворог на Придніпровському напрямку.

Оперативна обстановка на Волинському та Поліському напрямках без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською областю противник зберігає військову присутність, проводить розвідувальну діяльність та артилерійські обстріли.

Сили оборони України продовжують ведення операції на Курському напрямку, де противник за минулу добу завдав одинадцять авіаударів, застосувавши 22 керовані авіабомби; до того ж здійснили понад 200 обстрілів.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1080 осіб. Крім того, українські воїни знешкодили один танк, 14 бойових броньованих машин, 41 артилерійську систему, дві реактивні системи залпового вогню, три засоби ППО, 49 БпЛА оперативно-тактичного рівня, крилату ракету, 74 автомобілі та одиницю спеціальної техніки окупантів.

08:15 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

261,8% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

102,5% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

440,2% автомобільної техніки (з них 8,2% за минулий тиждень),

625,5% артилерійських систем (з них 9,7% за минулий тиждень),

110,0% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

 69,4% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

08:10 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:05 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває два російські кораблі, які є носіями крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

08:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російське військове командування, ймовірно, наказало російським силам вести відносно високий темп механізованих штурмів в Україні, щоб досягти значного тактичного прогресу до того, як болотисті ґрунти восени 2024 року обмежить механізовані маневри. Погані погодні умови восени 2024 року та на початку зими 2024–2025 років, ймовірно, ускладнять і обмежать маневр як механізованих, так і піхотних сил, але російські війська можуть намагатися підтримувати свій послідовний наступальний тиск на сході України, незважаючи на ці труднощі.

• Як повідомляється, командувач Європейського командування США (EUCOM) і Верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі (SACEUR) генерал Крістофер Каволі заявив, що Сполучені Штати затримують кілька систем озброєння США й інші військові комунікаційні мережі в Україні, які могли б підтримувати воєнні зусилля України.

• 8 жовтня міністр оборони Південної Кореї Кім Йон Хен заявив, що обмежена кількість північнокорейських військових, ймовірно, діє поблизу окупованого Донецька.

• Повідомляється, що російський нелегальний торговець зброєю та депутат від Ульяновської області Віктор Бут у серпні 2024 року допоміг укласти угоду з Росією щодо продажу зброї на суму 10 мільйонів доларів єменським повстанцям-хуситам на тлі збільшення кількості повідомлень про потенційні поставки російської зброї хуситам та поглиблення російсько-іранської співпраці.

• 8 жовтня Росія заборонила частково зашифровану комунікаційну платформу Discord, що, ймовірно, найближчим часом погіршить роботу деяких передових російських військ.

• Російські війська продовжують використовувати хімічну зброю в Україні, так триває очевидне порушення Конвенції про заборону хімічної зброї, учасником якої є Росія.

• 8 жовтня речник Харківського угруповання військ України Віталій Саранцев заявив, що російські війська, можливо, вичерпали наявні запаси авіаційних бомб для несення плануючих бомб.

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Українські воїни продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдаючи йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту і в тилу.

Станом на 22:00 зафіксовано 119 бойових зіткнень.

Російські загарбники завдали по території України один ракетний удар, застосувавши три ракети, 58 авіаударів (скинули 104 КАБ), також задіяли 694 дрони-камікадзе. Разом з тим, ворог здійснив 3324 обстріли по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Харківському напрямку окупанти впродовж дня чотири рази атакували в районі Вовчанська та Тихого. Під бомбардування потрапили населені пункти Цупівка, Липці та Слатине.

Сімнадцять разів ворог штурмував позиції українських військових на Куп’янському напрямку поблизу Кучерівки, Петропавлівки, Степової Новоселівки, Вишневого, Новоосинового, Зеленого Гаю та Кругляківки. П’ять боєзіткнень тривають дотепер.

Райони населених пунктів Греківка, Андріївка, Макіївка, Невське, Катеринівка та Торське, що на Лиманському напрямку, 18 разів були атаковані російськими загарбниками. Захисники України відбили 16 атак ворога. Бої тривають неподалік Дружелюбівки та Новосадового.

Сім штурмових дій в районі Міньківки, Часового Яру, Олександро-Шультиного, Білої Гори та Ступочок на Краматорському напрямку здійснили окупанти протягом сьогоднішнього дня. Ситуація під контролем підрозділів Сил оборони.

Торецький напрямок: тут агресори за підтримки авіації 11 разів атакували поблизу Торецька, Неліпівки, Щербинівки та Диліївки.

Висока інтенсивність бойових дій зберігається на Покровському напрямку. Кількість боєзіткнень зросла до 25. Загарбники продовжують натиск на наші позиції поблизу Сухої Балки, Новоторецького, Миролюбівки, Крутого Яру, Променя, Лисівки, Сухого Яру та Селидового. Нашими захисниками на цей час зупинено 23 атаки. Основні зусилля – 13 штурмів – ворог сьогодні сконцентрував біля Селидового, де два боєзіткнення тривають по цей час.

Попередні втрати агресора на цьому напрямку становили 189 окупантів вбитими та пораненими. Також знищено три засоби РЕБ, одну артилерійську систему, два автомобілі, один багі та мотоцикл, пошкоджено одну гармату та бойову броньовану машину.

За сьогодні на Курахівському напрямку відбулось найбільше бойових зіткнень різної інтенсивності, всього станом на цей час зафіксовано 31 спробу захопити наші позиції, три з яких тривають дотепер. Найактивніше окупанти намагалися просунутися вперед в районах Гірника, Новоселидівки, Курахівки, Цукуриного, Гострого, Георгіївки, Костянтинівки, Катеринівки та Антонівки.

Шість разів агресор штурмував передній край нашої оборони в районах Богоявленки на Времівському напрямку за сьогодні. Українські воїни зупинили всі спроби потіснити їх з позицій, до того ж окупанти залучали штурмову авіацію – били НАРами по населеному пункту Роздольне.

На Придніпровському напрямку чотири зазіхання на позиції наших воїнів зазнали невдачі.

Сили оборони продовжують операцію в Курській області. За наявними даними, окупанти завдали 7 авіаційних ударів, застосувавши 15 КАБ, та здійснили 165 артилерійських обстрілів по населених пунктах Курщини.

Окремо варто відзначити воїнів 38-ої окремої бригади морської піхоти, 14-ої бригади оперативного призначення імені Івана Богуна, 425-го окремого штурмового батальйону, які мужньо тримають позиції, вміло відбивають ворожі атаки, завдаючи загарбникам відчутних втрат.

 
Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+