Я Глобине
сьогодні 29 березня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 179.

22.08.2022 10:51
413
0

21.08.2022 р.

Напередодні

Євангельський християнин-баптист Олег Марінченко, який ще з 2014 року воював з Росією та служив капеланом і парамедиком, загинув на Херсонщині.

“Наш брат, парамедик, військовий капелан, кіборг ДАПу Олег “Архітектор” (Марінченко) загинув від прямого попадання російської міни великого калібру у бліндаж, де саме й перебував і надавав невідкладну допомогу пораненим братам по зброї. Поклав свою душу задля врятування друзів своїх”, – повідомили у Всеукраїнському союзі церков євангельських християн-баптистів.

Олег Марінченко

Марінченко воював на півдні 206-му батальйоні 241-ї київської бригади ТрО ЗСУ.

18:24

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Сіверському напрямку ворог проводить ротацію окремих підрозділів в прикордонних районах Брянської та Курської областей.
Противник здійснив обстріли із ствольної артилерії районів населених пунктів Мурав’ї та Залізний Міст Чернігівської області і Будки та Іскрисківщина Сумської області.

На Харківському напрямку противник обстріляв із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Прудянка, Нове, Руськи Тишки, Перемога, Старий Салтів, Коробочкине, Слобожанське та Великі Проходи. Завдав авіаційних ударів біля Старого Салтова та Гусарівки.

На Слов’янському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли біля Краснопілля, Червоного і Долини. Ворог здійснює поповнення запасів боєприпасів.
Провів розвідку боєм у напрямках Петропілля – Дмитрівка, Пасіка – Богородичне, успіху не мав, відійшов.
Намагався вести штурмові та наступальні дії у напрямках Бражківка – Нова Дмитрівка, Довгеньке – Долина, Сулигівка – Дібрівне та Петропілля – Карнаухівка, зазнав втрат та відступив.

На Краматорському напрямку противник продовжив обстріли неподалік Миколаївки, Сіверська, Спірного та Івано-Дар’ївки.

На Бахмутському напрямку задіяв різнокаліберну артилерію поблизу Бахмута, Яковлівки, Веселої Долини і Кодеми та авіацію – біля Зайцевого, Бахмута і Соледара.
Ворог вів наступальні бої у напрямках Покровське – Бахмутське, Семигір’я – Зайцеве, Новоселівка – Нью Йорк. Отримав жорстку відсіч та відступив.

На Авдіївському напрямку ворог використав ствольну та реактивну артилерію для обстрілів районів населених пунктів Авдіївка, Мар’їнка та Піски.
Завдав авіаударів неподалік Мар’їнки, Водяного і Красногорівки. Невдало провів розвідку боєм у напрямку Спартак – Опитне, відійшов.
Наступальними та штурмовими діями намагався покращити тактичне положення у напрямках Новоселівка Друга – Красногорівка, Веселе – Піски, Олександрівка – Мар’їнка. З втратами відступив.
На напрямку Лозівський – Піски підрозділи противника мають частковий успіх.

На Новопавлівському напрямку ворог обстрілював території в районах Павлівки, Великої Новосілки, Пречистівки та Вугледара. Задіяв авіацію для удару поблизу Новомихайлівки. Здійснив невдалу спробу наступу в напрямку Луганське – Побєда.

На Запорізькому напрямку зафіксовано обстріли із ствольної та реактивної артилерії поблизу Гуляйполя, Оріхова, Бурлацького та Новополя. Ударів авіації зазнали райони населених пунктів Гуляйполе, Червоне та Новосілка.

На Південнобузькому напрямку противник застосовував наявні засоби вогневого ураження для обстрілів військових та цивільних обʼєктів по лінії зіткнення. Завдав авіаударів біля Ольгиного, Новогригорівки, Таврійського та Лозового.
Наступальними діями намагався просунутися у напрямку Олександрівка – Таврійське, успіху не мав, відійшов. На напрямку Васильки – Благодатне має частковий успіх.

Вдень

В Україні з’явиться повний мартиролог жертв російсько-української війни серед цивільного населення, заявила перша леді Олена Зеленська.

Проєкт отримав назву “Закриті очі”. Головне завдання мартиролога – зберегти пам’ять про загиблих українців.

“Зараз тут більше двох тисяч імен. Кожне ім’я – невимовний біль. “Загинула разом з сином при обстрілі”, “загинув від мінометного обстрілу у власному дворі”, “викрадений з дому і розстріляний”. Жах, коли бачиш три однакових прізвища поспіль, розумієш: загинула вся сім’я”, – підкреслила Зеленська.

Вдень

Російським військам не вдається сформувати нові підрозділи через брак охочих іти на війну, повідомляє ГУР Міністерства оборони України.

Так, за даними розвідки, у Нижньогородській області Російської Федерації фактично зірване формування танкового батальйону, яке триває від початку липня. Встановлено, що з необхідних 160 осіб контракт на проходження служби підписали лише близько 30.

Для більшої вмотивованості керівництво області обіцяє з 1 вересня виплачувати щомісячну фінансову допомогу сумою 10 тисяч рублів сім’ям “добровольців-контрактників”, чиї діти навчаються в 10-11-х класах середніх шкіл. Утім, за інформацією розвідки, подібний крок не викликав значного притоку охочих відправитися на війну.

18:24

Російська Федерація закриває окремі ділянки повітряного простору у трьох областях – Липецькій, Воронезькій та Бєлгородській – з 22 по 25 серпня. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

Вдень

Країна-агресор росія застосовує у війні проти України гіперзвукові ракети “Кинджал”-  станом на 21 серпня російські військові застосували такі ракети вже тричі. Про це повідомляє російське видання “РБК” з посиланням на заяву керівника російського військового відомства Сергія Шойгу.

17:45

На Дніпропетровщині росіяни обстріляли з РСЗВ “Ураган” Зеленодольську громаду у Криворізькому районі. Постраждало шестеро людей, серед яких дитина.

Про це повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

За його даними, є пошкодження житлових будинків та будівлі дитсадка, інформація уточнюється.

Вдень

Працівникам установ, розташованих в Урядовому кварталі, рекомендують з 22 по 26 серпня працювати дистанційно з дому через підвищену ракетну небезпеку

“Апарат Верховної Ради працюватиме дистанційно, за винятком колег, які задіяні по міжнародних делегаціях та підготовкою до наступного засідання”, – йдеться в повідомленні “Української правди”.

Інше джерело зазначило, що працівникам державних установ в Урядовому кварталі рекомендують наступного тижня “по можливості менше там з‘являтися”.

Після 15-ї

В Україні оновили сигнали повітряної тривоги, деякі громади ввели три нові сигнали, повідомляє Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України.

“Через загострення ядерного шантажу Росії деякі територіальні громади запровадили кілька сигналів тривоги, що повідомлятимуть про різні види небезпеки”, – ідеться у повідомленні.

Як розпізнати нові сигнали тривоги:

  • сигнал хімічної небезпеки – звук церковних дзвонів;
  • сигнал радіаційної небезпеки – дзвін у набат;
  • сигнал евакуації з міста звучить як гудок потяга. Після такого сповіщення треба увімкнути місцеве радіо або телебачення і чекати на подальшу інформацію.

У відомстві нагадали, що в разі оголошення повітряної тривоги лунає тривалий безперервний сигнал сирени щонайменше 30 секунд.

 

Вдень

Логісти-ракетники одного з підрозділів Командування Сил логістики ЗСУ з 24 лютого перевиконали річний план на 600%, повідомила пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

“Це висококваліфіковані логісти-ракетники, військослужбовці одного з підрозділів Командування Сил логістики ЗСУ. З 24 лютого 2022 року і до сьогодні ними перевиконано завдання річного плану забезпечення ракетно-артилерійським озброєнням на 600 відсотків!”, – йдеться в описі відео ГШ.

 

14:23

У проміжку з 12.00 до 13.00 в небі над на Херсонщиною воїни повітряного командування “Південь” виявили та знищили три безпілотні літальні апарати оперативно-тактичного рівня. Дронами, ймовірно типу “Орлан-10”, ворог намагався проводити повітряну розвідку та коригував вогонь артилерії, – ПвК “Південь”.

Вдень

“Укрзалізниця” скасує усі приміські та регіональні рейси з та до Харкова на День незалежності.

13-та година

Рано-вранці мешканці Севастополя знову чули вибух.

За даними видання “Крим.Реалії”, диму чи роботи протиповітряної оборони помітно не було. Водночас російська “Медуза” пише, що за її “попередніми даними” спрацювала саме ППО.

Вдень

InformNapalm спільно з ССО ЗСУ провели евакуацію на підконтрольну територію двох громадян України, які були незаконно мобілізовані самопроголошеною “ЛНР”.

 

Вдень

Окупанти підняли триколор на телевежі в Херсоні та завіщось запалили фаєр невідомо для чого.

“Вийшла символічна інсталяція. Так прапор росії буде палати в день звільнення Херсона”, – коментує журналіст Андрій Цаплієнко.

12:43

Прикордонники не тільки здійснюють повітряну розвідку, виявляючи ворожі позиції та техніку, а й ведуть спостереження за полем бою та коригують вогонь артилерії ЗСУ.

10:50

Останніми тижнями на Херсонщині російські загарбники посилили масштаб фільтраційних заходів.

Як повідомив заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський у коментарі “Укрінформу“, “кількість викрадених російськими загарбниками жителів Херсонщини збільшилася в рази. Під ударом – волонтери, які працюють на захоплених територіях, голови ОСББ, які відмовляються від співпраці з окупантами”.

При цьому якщо загарбники хочуть змусити співпрацювати, скажімо, когось з подружжя, то забрати можуть обох, пояснює Соболевський.

За його словами, нині небезпечно лишатися на загарбаних територіях вчителям. Ті працівники сфери освіти, які лишилися на захоплених територіях, отримуватимуть виплати за простій, їхні соціальні права захищені, в умовах окупації вони не можуть працювати – ні вести уроки онлайн, ні як репетитори.

Десята година

Ніч на 21 серпня на Сумщині була тихою, – голова ОВА.

Десята година

У Миколаєві українські військові збили ракету С-300. Про це розповів пресофіцер Миколаївської ОВА Дмитро Плетенчук.

Відео збитої ракети він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

 

Десята година

Близько 01:00 російські терористи обстріляли Миколаїв ракетами типу С-300. Наразі відомо про влучання на територію підприємства. Там пошкоджень зазнала будівельна техніка. Інші влучання – по околицях міста. Постраждалих немає, – мер міста Олександр Сєнкевич.

9:40

За даними ГШ ЗСУ, додатково до вчорашніх показників підтверджено знищення приблизно 300 російських військовослужбовців, 5 танків, 12 бронемашин, 10 артсистем, 3 БПЛА, 6 одиниць автотехніки та 2 спецтехніки.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 21.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 45 200 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків – 1 912 (+5),
  • бойових броньованих машин – 4 224 (+12),
  • артилерійських систем – 1 028 (+10),
  • РСЗВ – 266,
  • засобів ППО – 141,
  • літаків – 234,
  • гелікоптерів – 197,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 806 (+3),
  • крилатих ракет – 190,
  • кораблів /катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 143 (+6),
  • спеціальної техніки – 99 (+2).

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 20 серпня).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому та Миколаївському напрямках.

8:55

Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу та станом на 8:00 ранку 21 серпня:

Миколаїв:

21 серпня, близько 01:00, зазнало обстрілу місто Миколаїв. За попередньою інформацією, ворог завдав удару ракетами типу С-300. Наразі відомо про влучання на територію підприємства. Інші влучання були по околицях міста. Попередньо, постраждалих немає. Інформація щодо наслідків руйнувань уточнюється.

Миколаївський район:

20 серпня фіксувалися ворожі обстріли на території Шевченківської громади. Так, о 08:00 було обстріляно с. Любомирівка, одна людина зазнала поранень. Орієнтовно о 13:40 по селах Зоря та Новоруське відбувався артобстріл. Постраждалих немає.

Баштанський район:

Протягом дня 20 серпня відбувалися обстріли околиць с. Новоолександрівка Інгульської громади. Постраждалих немає.

Обстрілів у суботу зазнала і Широківська громада. Так, близько 11:00, 16:00 та 18:00 були обстріли с. Червона Долина. Пошкоджено житловий будинок та автівку.

Також орієнтовно о 10:30 20 серпня та близько 01:00 21 серпня зазнало обстрілів с. Широке. Внаслідок чого пошкоджені житлові будинки та адмінбудівля сільської ради, влучання теж були в городи місцевих. Постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється.

Вознесенський район:

Вчора, 20 серпня, близько 11:30 російські окупанти завдали ракетний удар по п’ятиповерховому житловому будинку у м. Вознесенськ. За інформацією ОК “Південь” встановлено, що удар був нанесений ракетою типу «Калібр». Відомо, що поранення отримали 14 людей, серед яких троє дітей. Наразі в лікарняних закладах перебувають троє дорослих та двоє дітей. В результаті потрапляння у п’ятиповерхівці пошкоджено конструктивні елементи з першого по п’ятий поверх, обрушені балкони, вибиті шибки та вікна. Також пошкоджено близько п’яти одноповерхових будинків.

8:40

Цієї ночі обстрілів міста Харків не зафіксовано, але російські окупанти завдавали ракетних ударів по Харківській області.

Близько опівночі з Бєлгорода був зафіксований пуск ракет. В смт Рогань Харківського району одна ракета влучила в недобудований приватний будинок, сталася пожежа. Зазнали поранень двоє людей – чоловік 36 років та 24-річна жінка.

Удар рашистів двома ракетами зафіксований у селищі Докучаєвське Харківського району, пошкоджені господарчі будівлі закладу освіти. Сталася пожежа на відкритій території. Без постраждалих.

Протягом минулої доби ворог продовжувавв тероризувати мирне населення Харківщини обстрілами. Під вогнем були м. Харків, Харківський, Богодухівський та Ізюмський райони області. Пошкоджені приватні будинки, господарчі споруди, горіли гаражі, офісні споруди, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

На місці влучання 18 серпня ракети у триповерховий житловий будинок в Салтівському районі продовжувалися пошукові роботи. Знайдено тіла ще трьох загиблих. Таким чином, наразі загальна кількість загиблих від цього удару налічує 18 осіб.

8:09

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко:

“Нас обстрілювали усю ніч… Від ворожих атак знову потерпали два райони – Нікопольський та Криворізький

  • П’ять разів ворог ударив по Нікопольському району.
    На Нікополь росіяни скерували 25 снарядів зі ствольної артилерії. Через обстріл сталася сильна пожежа на підприємстві – вогонь знищив обладнання.
    У місті понівечена школа, один будинок зруйнований, зо два десятки – пошкоджені. Виведені з ладу газогони та лінії електропередач. Без світла – понад 3 000 нікопольчан. Працюють аварійні бригади. Люди не постраждали.
  • Марганецьку громаду тричі накрили вогнем зі ствольної артилерії та “градів”. Люди не ушкоджені. У Марганці пошкоджена високовольтна лінія – знеструмлені понад 2 200 помешкань. Тривають відновлювальні роботи.
  • По Мирівській громаді – 10 пострілів зі ствольної артилерії. Є руйнація п’яти будинків.
  • У Криворізькому районі росіяни з “Ураганів” обстріляли Апостолівську та Зеленодольську громади. Без жертв та руйнувань.

Напередодні

Удар по штабу Чорноморського флоту в Севастополі 20 серпня міг бути завданий цивільним безпілотником SkyEye 5000 mm Pro UAV, пише Інститут вивчення війни (ISW).

Американські експерти нагадують, що на кадрах відео із соцмереж чути гучний вибух та видно хмару диму навколо штабу. Дрон, швидше за все, здетонував – тобто досягнув цілі й вибухнув, а не був збитий російською ППО, яка виявилася на це просто неспроможна, всупереч запевненням окупантів.

Зазначається, що фахівці OSINT (розслідування за відкритими джерелами) ідентифікували цей безпілотник як комерційно доступний Skyeye 5000 mm Pro, який можна купити навіть на Aliexpress. Такий БПЛА може нести вантаж вагою до 20 кг та розвивати швидкість до 150 км/год.

Напередодні

Росії, ймовірно, треба буде відвести частину своїх сил від лінії фронту для “захисту” окупованого нею Криму, пише в черговому тексті американський Інститут дослідження війни.

Аналітики ISW зазначають, що нездатність Росії зупинити атаки на свої об’єкти в Криму може спричинити невдоволення у російському суспільстві. Із соціальних мереж уже видно, що багато росіян стоять у корках, очікуючи, коли вони покинуть Крим і вирушать до Росії. Це може свідчити про занепокоєність громадськості, що зростає, ефективністю російських заходів безпеки.

7:06

На Волинському та Поліському напрямках відзначається переміщення засобів протиповітряної оборони збройних сил РФ на територію Республіки Білорусь. Продовжує зберігатися загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору цієї країни.

На Сіверському напрямку ворог вчинив мінометні обстріли населених пунктів Пушкарі Чернігівської області та Миропілля і Павлівка Сумської області, – ГШ ЗСУ.

Сьома година

У Горлівці на Донеччині склад боєприпасів рашистів знищений Збройними силами України.

7:06

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Харківському напрямку противник обстріляв із ствольної та реактивної артилерії райони Прудянки, Руських Тишків, Шестакового, Піщаного та Печенігів. Завдав авіаційних ударів біля Мосьпанового, Старого Салтова та Гусарівки. Вів повітряну розвідку неподалік населеного пункту Великі Проходи.

На Слов’янському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли неподалік Шевелівки, Краснопілля, Дібрівного, Норцівки, Сулигівки та Долини.
Ворог провів розвідку боєм у напрямку Пасіка – Богородичне, успіху не мав, відійшов.
Намагався вести штурмові дії у напрямках Бражківка – Нова Дмитрівка і Сулигівка – Нова Дмитрівка. Зазнав втрат та відступив.

На Донецькому напрямку ворог намагається продовжити наступальні дії.

На Краматорському напрямку здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії біля Сіверська, Григорівки, Верхньокам’янського та Івано-Дар’ївки.
Вів наступ у напрямку Берестове – Івано-Дар’ївка, успіху не мав.

На Бахмутському напрямку обстрілював позицій наших військ із танків, ствольної артилерії та РСЗВ в районах населених пунктів Соледар, Яковлівка, Зайцеве, Шуми та Залізне.
Завдав авіаударів неподалік Зайцевого, Бахмута та Соледар.
Вів наступальні бої у напрямках Покровське – Бахмутське та Семигір’я – Зайцеве, успіху не мав, відійшов. Тривають бойові дії у напрямках Залізна Балка – Нью-Йорк та Новоселівка – Нью-Йорк.

На Авдіївському напрямку обстріли зафіксовано у районах Мар’їнки, Водяного, Олександрополя та Пісків. Окупанти завдали авіаційних ударів біля Авдіївки, Новобахмутівки, Мар’їнки, Водяного та Красногорівки. Вели повітряну розвідку БпЛА в районах населених пунктів Покровськ, Красногорівка, Веселе та Опитне.
Підрозділи противника ведуть штурмові дії у напрямках Піски – Невельське, Лозове – Невельське та Старомихайлівка – Мар’їнка, бойові дії тривають.

На Новопавлівському напрямку ворог здійснював обстріли із артилерії поблизу Шевченко, Великої Новосілки, Пречистівки та Времівки. Задіяв авіацію неподалік Новомихайлівки та Павлівки.

На Запорізькому напрямку здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків в районах населених пунктів Нескучне, Залізничне, Малинівка, Мала Токмачка, Полтавка, Новосілка, Дорожнянка, Оріхів, Малі Щербаки, Червоне та Новоданилівка. Завдав авіаційних ударів в районах Гуляйполя, Ольгівського та Червоного. Вів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА “Орлан-10” у районі Запоріжжя.

На Південнобузькому напрямку противник вів обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах Степової Долини, Лиманів та ще 15 населених пунктів. Завдав авіаційних ударів біля Ольгиного, Зарічного, Новогригорівки, Білої Криниці, Таврійського, Лозового та Андріївки. Вів повітряну розвідку БпЛА.

На Миколаївському напрямку веде наступальний бій у напрямку Васильки – Благодатне, має частковий успіх, зайняв південну околицю населеного пункту Благодатне, бойові дії тривають.

Напередодні

На Харківщині на День Незалежності запроваджують подовжену комендантську годину – з 19:00 23 серпня до 7:00 25 серпня.

Крім того, з 22 серпня комендантська година триватиме з 19:00 до 7:00, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Він нагадав, що під час комендантської години заборонено перебувати у громадських місцях, пересуватися вулицями пішки чи транспортом.

Джерело: Новинарня

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+