Я Глобине
сьогодні 25 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 47.

12.04.2022 11:10
669
0

11.04.2022 р.

23:45

Перший командир полку “Азов” Андрій Білецький повідомив, що внаслідок хімічної атаки росіян ввечері 11 квітня в Маріуполі отруєння отримали троє бійців “Азову”. Отруююча речовина була застосована по заводу “Азовсталь”, який є “фортецею “Азову”.

“Навіть зброю масового ураження ці ідіоти не можуть використати повноцінно”, – зазначив він.

При цьому екскомандир звинуватив противника в “сцикливості”, адже окупанти вдаються до хімічних атак, не спромігшись взяти позиції “Азову” в чесному бою.

“Якщо говорити про моральну сторону, то вона свідчить лише про одне. Про боягузтво, або сцикливість – називайте, як хочете – росіян”, – заявив Білецький. – Весь світ дізнається, що вони терористи, що вони порушують величезну кількість конвенцій. Це говорить про те, що вони не можуть взяти Маріуполь, не можуть взяти “азовців”, не можуть взяти українських захисників. І через це вони впадають у відчай, і їм нічого не залишається, як у Першій світовій війні, використовувати невибіркову заборонену зброю“.

Вечір

Російські окупанти вдень обстрілювали Харків та область. Загинуло вісім людей, зокрема дитина 13 років, – інформація від голови Харківської ОВА Олега Синєгубова.

Після 22-ї

У звільненому Ірпені комендантську годину продовжено до 9-ї ранку 15 квітня, – голова Київської ОВА Олександр Павлюк.

Вечір

33 тисячі мешканців Маріуполя були примусово депортовані до РФ та тимчасово окупованих районів Донецької області, – омбудсман Людмила Денісова.

Її офіс також інформує: 18 українців-членів екіпажу вантажного судна SMARTA захопили в полон рашисти в порту Маріуполя. За попередніми даними, їх вивезли в напрямку тимчасово окупованого Донецька.

22-га година

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук – про результати роботи гуманітарних коридорів 11 квітня:

За сьогодні евакуйовано 4 354 людини.

  • Із Маріуполя та Бердянська
    на власному транспорті та автобусах для евакуації до Запоріжжя доїхали 3854 людини. З них 556 осіб – маріупольці; 3298 осіб – мешканці міст Запорізької області (Пологи, Василівка, Бердянськ та Мелітополь).
  • Із міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна та Попасна Луганської області, попри постійні порушення режиму тиші окупантами, сьогодні вдалося евакуювати понад 500 осіб.

“Третій день поспіль окупанти порушують домовленості щодо забезпечення проїзду колони автобусів із Запоріжжя для евакуації людей з Бердянська, Токмака й Енергодара. Вони тримають їх на блокпості у Василівці”, – зазначила також Верещук.

Після 20-ї

Канцлер Австрії Карл Негаммер за підсумками візиту до РФ заявив, що провів “прямі, відкриті й жорсткі” переговори з президентом Росії Володимиром Путіним щодо неспровокованого вторгнення Москви в Україну.

“Я згадав про серйозні воєнні злочини в Бучі та інших місцях і наголосив, що всі винні мають бути притягнені до відповідальності”, – сказав канцлер.

Речник Путіна Дмитро Пєсков ще до початку переговорів зазначав, що із російської сторони заяв за підсумками цієї зустрічі не буде.

Вечір

В Україні для перевірки підозрілих осіб запустили застосунок “ТиХто”, повідомила пресслужба СБУ.

“Завдяки йому можна перевірити: чи відповідає фото в паспорті дійсності, чи є паспорт недійсним та чи вважається він втраченим; чи перебуває людина в державному розшуку; чи накладені на неї санкції РНБО та чи присутня ця особа в реєстрі терористів; чи є особа включена до списку воєнних терористів і ДРГ або бази «Миротворець»; чи перебуває авто особи в розшуку”, – йдеться в повідомленні спецслужби.

Завантажити додаток можна за посиланнями:

➡️ Google Play – bit.ly/3E5NjfJ
➡️ App Store – apple.co/3usNGxy

Вдень

Президент Володимир Зеленський нагородив званням Герой України ще п’ятьох військовослужбовців Збройних сил України, з них одного – посмертно.

За особисту мужність і героїзм, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, звання Герой України з орденом “Золота Зірка” удостоєний майор Люташин Андрій Олександрович (посмертно).

Він був начальником служби повітряно-вогневої і тактичної підготовки 40-ї бригади тактичної авіації ПС ЗСУ. Народився 15 листопада 1974 року. Загинув 8 березня в боях за Україну. Похований 7 квітня в Мукачевому на Закарпатті.

Крім того, звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка” присвоєні:

  • Івчуку Віктору Михайловичу – полковнику медичної служби
  • Пасічнику Олегу Вікторовичу – капітану
  • Слєсаренку Олександру Петровичу – полковнику медичної служби
  • Циганкову В’ячеславу Андрійовичу – підполковнику.

22:11

22:11, телеграм-канал “Азов Маріуполь”: “Близько години тому російські окупаційні війська використали проти українських військових та цивільних осіб в місті Маріуполь отруюючу речовину невідомого походження, яку було скинуто з ворожого БПЛА.
У постраждалих спостерігається дихальна недостатність, вестибуло-атактичний синдром”, – ідеться в повідомленні.

Наслідки використання невідомої речовини уточнюються.

Як відомо, цього дня російські окупанти в Маріуполі взялися до “зачистки” частини житлових районів міста від “націоналістів” – будинки обстрілюють з РСЗВ “Град” та впритул із самохідної артилерії.

Водночас 11 квітня росЗМІ поширювали заяву представника 1-го армійського корпусу ЗС РФ на Донеччині, бойовика т.зв. “ДНР” Едуарда Басуріна про те, що “штурмувати підземні укріплення “Азовсталі” в Маріуполі немає сенсу, потрібно “звернутися до хімічних військ” та “викурити кротів зі своїх нір”.

Вдень

Гумор російських убивць, які б’ють ракетами по українських містах.

ракети з написами РФракети з написами РФ_2ракети з написами РФ_3ракети з написами РФ_1
 

Вдень

Гостомель. Він був робітником на фермі. Його застрелили за те, що він відмовився нести ящик зі снарядами на батарею окупантів.
(Фото й допис у FB Ігоря Стокоза, колишнього заступника голови ДонОДА).

19:38

Пресслужба Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ показала, як житомирські десантники знищили п’ять танків противника, в тому числі один командирський.

Зазначається, що працювали військові з 13-го окремого десантно-штурмового батальйону імені Героя України полковника Тараса Сенюка 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ.

 

Вдень

Збройні сили України збили російський літак на Луганщині. Про це повідомив у фейсбуці керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Він також оприлюднив фото з обстріляного рашистами в цей день Лисичанська, де загинув місцевий мешканець. “Чотири приватні приватні будинки зруйновано вщент. З-під завалів дістали трьох осіб, всі вони в лікарні”, – повідомив Гайдай.

Ввечері

Представництво Європейського Союзу відновило роботу в Києві.

“ЄС повернувся до Києва!” – повідомляється в офіційному твітері представництва, яке оприлюднило фото посла  Матті Маасікаса біля прапора ЄС на флагштоку перед будівлею представництва у столиці України.

18:57

Заступник командира полку НГУ “Азов” Святослав Паламар “Калина”: “Ми віримо у військово-політичне керівництво України. Ми продовжуємо боротьбу за український Маріуполь”.

“Ми всі повинні бути єдині у прагненні перемогти зло, що нищить все живе”, – наголосив “азовець” і від імені оборонців Маріуполя закликав увесь цивілізований світ виходити на площі своїх міст під синьо-жовтими стягами на підтримку України й “закликати своїх політиків діяти до реальних дій у боротьбі зі злом”.

18:50

У Бородянці в Київській області з-під завалів дістали тіла ще сімох людей, загалом з-під уламків вилучили тіла вже 19 загиблих, – ДСНС.

18:00

Російські війська вдарили по Попасній Луганської області з тактичного ракетного комплексу  “Точка-У”. Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ станом на 18:00.

18:00

Питання наступу на столицю залежить від бойових дій у Донецькій і Луганській областях, зазначив на брифінгу речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник.

З його слів, велика атака в Донецькій та Луганській областях може розпочатися найближчим часом, Росія вже завершує відновлення і перекидання своїх підрозділів. Активні бої прогнозуються вже найближчим часом. Українська армія до цього готова, наголошує Мотузяник.

Росія продовжує перегрупування в Східній оперційній зоні. Основні зусилля – на підготовці до розгрому Обʼєднаних сил, встановленні повного контролю над Донецькою і Луганською областями та забезпеченні сухопутного коридору з Кримом.

Також окупанти намагаються закріпитися на адміністративних межах Херсонської області.

Для демонстрації присутності, щоб відволікати українські сили оборони, росіяни лишили частини підрозіділів у Гомельській (Білорусь), Брянській і Бєлгородській областях (Росія). Водночас лишається загроза авіаударів з території Білорусі.

На Слобожанському напрямку росіяни продовжують частково блокувати Харків, пробують прорватися в напрямку Ізюма. В напрямку Довгенького та Дмитрівки намагались здійснити наступ, але безуспішно. Окупантів відкинули на попередні позиції.

На Донецькому напрямку продовжуються масовані обстріли військових і населених пунктів, уздовж лінії зіткнення проводять штурм. Намагаються захопити Попасну, Рубіжне та Маріуполь. В районі цього міста окупанти продовжують штурм у районі “Азовсталі” та порту. Загалом за минулу добу на Донеччині і Луганщині захисники відбили чотири атаки, знищили вісім одиниць броньованої техніки і пʼять танків та вісім артситсем.

На Таврійському і Південнобузькому напрямку ворог проводить інженерне обладнання позицій, нарощує системи управління та логістику. В районі Чапаївки Росія розгорнула допоміжний пункт управління. Бʼє по критичній інфраструктурі.

В акваторії Чорного та Азовського морів продовжується ізоляція. Зберігається загроза ракетного озброєння – в акваторії Чорного моря перебуває корабель-носій крилатих ракет типу “Калібр” – фрегат “Адмірал Макаров”.

Близько 17-ї

Прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте, яка приїхала з візитом до Києва, разом із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем відвідала зруйноване росіянами селище Бородянка на Київщині.

“Немає слів, щоб описати те, що я тут побачила”, – зазначила Шимоніте.

Фото: телеграм-канал Дениса Шмигаля

15:53

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний:

“Триває оборона Маріуполя.
Зв’язок із підрозділами сил оборони, які героїчно утримують місто, стійкий та підтримується.
Наголошую, що проведення оборонних операцій не є темою для публічних обговорень.
Ми робимо можливе й неможливе для Перемоги і збереження життя особового складу та мирних мешканців на всіх напрямках.
Вірте у Збройні Сили України!”

 

Після 13-ї

Російські окупанти використовують неповнолітніх українських дітей для розвідки наших військових позицій.

Як повідомляє Служба безпеки України, що у Харкові окупанти встановили контакт із неповнолітнім хлопцем через Telegram-меседжер. Росіяни обіцяли заплатити гроші за інформацію про позиції ЗСУ на території міста.

Тим часом на Луганщині двоє російських солдат діяли напряму – запропонували 16-річному підлітку гроші в обмін на інформацію про місця розташування та маршрути пересування українських військ. Хлопець злякався, проте окупанти його “заспокоїли”: мовляв, ти малолітній, тобі нічого не буде. Завдяки втручанню силовиків хлопці не встигли передати інформацію ворогу.

Вдень

За оцінками ДСНС, розмінування потребує близько 300 тис. кв. км території України, заявив на брифінгу начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС Олег Бондар, про що передає “Укрінформ”.

“На сьогодні ми провели орієнтовний аналіз територій, на яких необхідно зробити комплекс заходів з гуманітарного розмінування, а це технічне обстеження території. За нашими попередніми оцінками, це близько 300 тисяч квадратних кілометрів, якщо ми всі розуміємо, це майже половина території нашої країни”, – сказав Бондар.

Він додав, що в системі ДСНС працює 103 окремих розрахунки піротехнічних підрозділів, загальна кількість піротехніків – близько 550 осіб.

Вдень

Німецька компанія-виробник озброєння Rheinmetall готова доставити в Україну вживані бойові танки Leopard 1повідомляє Der Spiegel.

“Перші Leopard 1 можуть бути доставлені через шість тижнів”, – заявив генеральний директор Rheinmetall Армін Паппергер.

Обов’язковою умовою такої передачі є схвалення федерального уряду Німеччини.

Паппергер зазначив, що Rheinmetall може поставити до 50 Leopard 1 для Збройних сил України. Наразі стан транспортних засобів перевіряють.

12:35

Ситуація поблизу чорноморського узбережжя України напружена, але без змін, зберігається ймовірність ракетних атак з боку ворожого флоту.

Про це повідомила пресслужба оперативного командування “Південь”

“Ворог продовжує атакувати південні регіони артилерією та ракетними обстрілами. Загарбники не полишають спроб поліпшити своє положення на Миколаївському напрямку, але не мають успіху. Наші війська продовжують мужньо знищувати ворога, відтісняючи противника із займаних позицій та знищуючи його логістику”, – зазначив представник ОК Владислав Назаров.

Вдень

У Херсоні окупанти познущались з меморіалу “Слава Україні” в Херсоні на вулиці Перекопській.

Як повідомляє місцеве видання “Мост“, невідомі зірвали прапор Євросоюзу, потрощили панелі з фотографіями героїв Небесної сотні та загиблих у російсько-українській війні, зірвали портрети. По місту зняли борди “Херсон — це Україна”.

Фото: МОСТ

Разом з людьми, схожими на силовиків, меморіал знищували візуально цивільні молоді люди.

Вдень

Державна компанія “Укрпошта” більше не випускатиме поштові марки й марковані конверти з літерними номіналами V і Z.

“Оскільки завдяки старанням Росії літери V і Z стали символами нового фашизму і терору, національний оператор прийняв рішення про припинення виготовлення поштових марок і маркованих конвертів з їх використанням і вже розпочав роботи з розробки нових знаків поштової оплати з іншими літерними номіналами”, – інформує пресслужба компанії.

Літерний номінал V передбачений для простих листів масою до 50 грамів по Україні, номінал Z – для міжнародної доставки таких же листів. “Укрпошта” активно використовувала їх для позначення вартості з 2017 року.

Напередодні

Збройні сили України ліквідували заступника начальника штабу відділу ракетних військ та артилерії – начальника артилерійської розвідки 49-ї загальновійськової армії РФ підполковника В’ячеслава Савінова. Про це йдеться на сайті російської громадської організації ветеранів та випускників Казанського вищого артилерійського командного училища.

Ліквідація Савінова відбулась ще 12 березня 2022 року.  Військові ЗСУ знищують окупантів із 49-ї армії РФ на півдні України.

До вторгнення в Україну підполковник Савінов також брав участь у війні у Сирії, де кремлівський режим підтримує сили диктатора Башара Асада.

Ранок

Солдати Російської Федерації відмовляються йти у наступ в Україні та саботують накази керівництва. Їх не лякає навіть в’язниця, адже вони сподіваються, що без оголошення воєнного стану в РФ їх не посадять.

Про це свідчить перехоплення розмови російського військовослужбовця з матір’ю, опубліковане пресцентром Служби безпеки України вранці в понеділок, 11 квітня.

 

“Деякі з їхніх підрозділів уже на межі бунту. Про це свідчать численні перехоплення СБУ. Ось як у цій розмові “відповідача” з матір’ю. Вояка із Краснодарського краю каже, що йому набридло “сидіти, дивитися, як по нас б’ють, а ми у відповідь нічого не можемо зробити”, – йдеться в повідомленні.

Ранок

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав іноземні ЗМІ та політиків не піддаватися на російські кампанію з дезінформації про Україну, спрямовану на зрив поставок зброї нашій країні.

“Росія знає, що постачання зброї є важливим для України, і мобілізує всі зусилля, щоб зірвати його. Москва підготувала масштабну інформаційну кампанію, спрямовану на іноземні ЗМІ та політиків. Їхня фабрика тролів може спамити електронними листами та засипати коментарями з дезінформацією про Україну. Не піддавайтеся цьому”, – написав урядовець у твіттері.

Після 11-ї

В Україну прибули французькі спеціалісти, які допомагатимуть українським колегам у розслідуванні воєнних злочинів військ Російської Федерації у Київській області. Про це повідомив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен у твіттері.

“З гордістю вітаємо у Львові загін технічних та наукових жандармів, які прибули на допомогу своїм українським побратимам у розслідуванні воєнних злочинів, скоєних навколо Києва. Франція перша, хто надає таку допомогу”, – написав дипломат.

11:35

Для досягнення успіху на війні треба ризикувати та втілювати радикальні пропозиції. Про це написав у фейсбуці колишній начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко.

 

Нагадаємо, на початку великої війни стало відомо, що начальник Генштабу і головнокомандувач ЗСУ 2014-2019 років генерал армії Віктор Муженко допомагає в ГШ порадами нинішньому головкому генералу Валерію Залужному.

Дев’ята година

Воїни територіальної оборони Дніпропетровської області знищили ще один підрозділ російської армії, який окупанти нещодавно перекинули в Україну з Дагестану, інформує пресслужба Дніпровського окремого батальйону ТрО.

“Приїхали з Дагестану, зустріли бійців Дніпровської ТрО і померли! Група окупантів була знищена, а їхня техніка і важлива документація – захоплена. І так буде з кожним ворогом. Зокрема, хлопцям вдалося ліквідувати підрозділ командування окупантів та їхній танк. Пам’ятай, чужинцю, тут господар – українець!” – йдеться в повідомленні.

Ранок

59-та окрема мотопіхотна бригада ЗСУ імені Якова Гандзюка на одному з напрямків фронту знищила мінометну батарею російських окупантів і влаштувала загарбникам “руханку”.

“День має розпочинатись із зарядки. Навіть якщо не дуже хочеш. Оскільки орки не дуже полюбляють ранкові вправи, хлопці із 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка всіма силами допомагають їм отримати необхідний заряд бадьорості, організовуючи їм ранкову пробіжку та віджимання. А щоб заряд не пропав задарма, можна заодно і мінометну батарею противника знищити”, – йдеться в повідомленні 59 омпбр.

 

Ранок

Загарбники майже повністю знищили село Вільхівка, що на Харківщині. Зараз воно вже звільнене від окупантів. Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

Зазначається, що за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Напередодні

В Україні розпочався процес з обстеження зруйнованих та пошкоджених від збройної агресії Росії будівель і споруд для визначення можливості їх подальшої експлуатації, виконання відновлювальних робіт або демонтажу, повідомила заступниця міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.

Наразі перша група експертів виїхала до Київської області.

Ранок

Українські захисники знищили склад з боєкомплектом російських військ біля окупованого Новоайдара в Луганській області.

Про це повідомив голова ЛугОВА Сергій Гайдай.

 

“Наші захисники знищили склад з боєкомплектом орків біля окупованого населеного пункту Луганщини – Новоайдару. Те, що росіяни розносять по своїх сєпарських джерелах, що ЗСУ обстріляли житловий сектор – брехня! А в нас маленька перемога – палало 2,5 години те, що вже сьогодні могло вбити наших людей”, – йдеться в повідомленні.

Ранок

Воїни Сил спеціальних операцій ЗСУ показали результат бою із російськими окупантами у Донецькій області, які прийшли на нашу землю з Чечні.

“Знайомтеся: військовослужбовці 1-ї батальйонно-тактичної групи 70-го мотострілецького полку 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї армії південного військового округу. Місце дислокації цього підрозділу – місто Шалі (тимчасово окупована росіянами Чеченська Республіка Ічкерія)”, – йдеться в повідомленні пресслужби Командування ССО.

Ця купа їхніх понівечених тіл – лише частина батальйонно-тактичної групи, яку воїни Сил оборони України знищили під час штурму низки населених пунктів у Донецькій області.

“Командир БТГр разом зі своїм начальником штабу був ліквідований під час обстрілу у своїй БМП-3. З усіх, хто перебував у тій машині, тимчасово вижив лише сержант Магомедов. Обгорілого, небагатослівного і майже мертвого його знайшли наші вояки”, – інформує пресслужба ССО.

Зазначається, що в складі знищеного підрозділу було чимало учасників масових убивств мирного населення Сирії, але “досвід війни з беззахисними людьми не допоміг росіянам під час зустрічі із нашими вояками”.

Після восьмої

Розвідка Великої Британії вважає, що існує висока можливість застосування російськими військами фосфорних боєприпасів у Маріуполі. Про це йдеться у повідомленні розвідки щодо ситуації в Україні.

“Попереднє застосування російськими військами фосфорних боєприпасів у Донецькій області підвищує можливість їх майбутнього застосування в Маріуполі, оскільки бойові дії за місто посилюються”, – сказано в заяві.

Ранок

Офіційна сторінка 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського ВМС ЗС України опублікувала звернення з Маріуполя. У ньому сказано, що в підрозділу закінчуються боєприпаси, ситуація дуже складна, підтримки немає.

Текст звернення оприлюднений у понеділок, 11 квітня, о 8:06.

Зв’язок із пресофіцером бригади втрачений, але військовослужбовець, який веде ФБ-сторінку бригади, підтвердив, що її не зламано.

Автором тексту є один із вищих офіцерів 36-ї бригади. Це не офіційна позиція військової частини, а “лист морського піхотинця”, через якого здійснювався зв’язок із підрозділом і який описує реальний стан справ в обороні Маріуполя морськими піхотинцями.

Офіцер попросив оприлюднити це звернення 11 квітня без вказання його особи після того, як він не зможе виходити на зв’язок. Наразі зв’язок з офіцером втрачено.

Напередодні відеозвернення подібного змісту оприлюднив заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар “Калина”. Він перелічив приклади героїзму охоронців Маріуполя і зазначив, що вище керівництво не зв’язується з ними більше двох тижнів.

8:40

Офіс генпрокурора: станом на ранок 11 квітня в Україні офіційно зафіксовано загибель від російської агресії 183 дітей, ще понад 342 дитини отримали поранення.

Найбільше постраждало дітей у таких областях: Донецькій – 110, Київській – 98,
Харківській – 76, Чернігівській – 54, Миколаївській – 40, Луганській – 35, Запорізькій – 22, Херсонській – 29, столиці – 16, Сумській – 16, Житомирській – 15.

Цифри не остаточні, триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

8:30

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив дані оновленої статистики втрат російських військ з початку повномасштабної агресії – станом на 8:30 ранку 11 квітня:

  • особового складу – близько 19 500 (+200),
  • танків – 725 (+3),
  • бойових броньованих машин – 1 923 (+12),
  • артилерійських систем – 347 (+5),
  • РСЗВ – 111 (+3),
  • засобів ППО – 55,
  • літаків – 154 (+2),
  • гелікоптерів – 137 (+1),
  • автомобільної техніки – 1 387 (+3),
  • кораблів /катерів – 7,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 119 (+7),
  • спеціальної техніки – 25,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(У дужках – зміни порівняно з ранком 10 квітня).

7:15

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що російській війська штурмували район міста Золоте. Однак українські військові відбили атаку.

“…Втім ворогом обстріляне кожне місто Луганщини. У нашій області не залишилось уцілілих об’єктів критичної та будь-якої іншої інфраструктури. Чи знають про це росіяни? Так, в них є інформатори, які наводять вогонь на магазини з людьми та склади із харчами. Тому кожний обстріл житлового фонду – це цілеспрямований теракт. “Русский мир”, який залишає без житла.

Росіяни штурмували район Золотого – відійшли і почали палити по домівках. Багатоповерхівки та приватні будинки зазнали пошкоджень в Лисичанську, Сєвєродонецьку, Золотому, Кремінній. На Кремінщині через обстріли зайнялися гектари сухої трави, що додало роботи рятувальникам”, – повідомив голова області.

За даними Гайдая, загалом на лінії фронту Луганщини та Донеччини відбито чотири атаки ворога – знищено п’ять танків, вісім одиниць броньованої техніки, шість військових автомобілів і вісім артилерійських систем армії РФ.

Сьома година

Зведення Генштабу ЗСУ:

“…Не виключається проведення збройними силами Російської Федерації провокаційних дій на території Придністровського регіону Республіки Молдова з метою звинувачення України в агресії проти сусідньої держави”, – йдеться зокрема в повідомленні.

Напередодні

Пресслужба ОК “Захід” показала відео із села Загальці на Київщині, яке було під російською окупацією. Рашисти тероризували селян, водили “на розстріл”, відбирали майно, вбивали собак.
Нині українські військовослужбовці заспокоюють місцевих мешканців і роздають їм гуманітарну допомогу. 

00:40

Пресслужба Командування Повітряних сил повідомила, що за добу 10 квітня протиповітряна оборона знищила 11 російських повітряних цілей.

Загалом знищено:

  • 1 літак (Су-34);
  • 4 вертольоти (Мі-24, Ка-52);
  • 3 безпілотних літальних апарати (ОТР);
  • 3 крилаті ракети (Х-59).
Джерело: Новинарня

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+