Я Глобине
сьогодні 26 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 38.

03.04.2022 13:59
591
0

02.04.2022 р.

Північ

Оперативна інформація Генштабу Збройних сил станом на 24:00 02.04.2022

Ворог продовжує здійснювати систематичні ракетні і авіаційні удари по військових та цивільних об’єктах, але інтенсивність нанесення ракетних ударів, а також ударів із застосуванням високоточної зброї знизилась.

Триває підготовка додаткових підрозділів противника для участі у бойових діях на території України. Планується створення “добровольчих” батальйонів із мешканців тимчасово окупованих територій України та найманців.

На Волинському напрямку суттєвих змін у стані та положенні підрозділів окупаційних військ та їх союзників не відзначено.

На Поліському напрямку окупанти продовжують виведення підрозділів на територію республіки білорусь. Під час відведення військ противник здійснює мінування шляхів висування та окремих населених пунктів.

На Сіверщині ворог завершив виведення підрозділів із територій нашої держави до Російської Федерації та Республіки Білорусь. Основні маршрути руху колон противника пролягають в напрямку населених пунктів Гомельської та Могильовської областей. У складі колон, окрім вантажних автомобілів, зафіксовано елементи понтонно-мостового парку, реактивні системи залпового вогню, пускові установки ОТРК “Іскандер”.
Військова техніка противника зосереджується на залізничних станціях та об’єктах, які мають підведення залізничних колій, що дозволяє здійснити її навантаження та відправку на територію РФ.

Триває виведення до РФ (через Сумську область) підрозділів зі складу 2-ї загальновійськової армії Центрального воєнного округу, що діяли в напрямку міста Бровари. Забезпечення виводу військ здійснює батальйонно-тактична група 1-ї танкової армії Західного воєнного округу.

На Слобожанщині противник продовжує часткове блокування Харкова та здійснює обстріли житлових і промислових районів міста з артилерійських систем різних типів.
Слід відзначити, що інтенсивність обстрілів зменшилась. Підрозділи окупаційних військ здійснюють перегрупування, ймовірно, з метою продовження активних дій на Ізюмському напрямку. Ворог намагається проводити розвідку, зокрема й із застосуванням безпілотних літальних апаратів.

На Донецькому напрямку противник продовжував здійснювати вогневий вплив на деякі підрозділи Збройних сил України та вести штурмові дії на окремих напрямках. Основні зусилля окупанти продовжували зосереджувати на захопленні населених пунктів Рубіжне, Попасна, підготовці до наступу на Сєвєродонецьк, отриманні повного контролю над Маріуполем, а також виході до Вугледару та Мар’їнки. Успіху не досягли.

Вечір

У звільнених від російських загарбників передмістях Києва виявлено десятки тіл закатованих і розстріляних росіянами мирних мешканців. У багатьох із них зв’язані руки. Як повідомив у коментарі AFP міський голова Бучі Анатолій Федорук, у братських могилах поховали вже 280 людей.

На одній із вулиць були знайдені тіла щонайменше 20 розстріляних чоловіків у цивільному: у беззбройних бучанців також зв’язані руки. Вочевидь, окупанти просто “для профілактики” вбивали чоловіків віком приблизно від 16 до 60 і більше років, вбачаючи в них небезпеку. За аналогією зі страшною різнаниною під час розпаду колишньої Югославії, коли серби винищили тисячі боснійських чоловіків віком від 12 до 77 років, у Міністерстві оборони України злочини рашистів на Київщині назвали “новою Сребреницею”.

Вбивали російські нелюди й жінок та дівчат. Декого з них перед стратою жорстоко ґвалтували.

А в селі Мотижин Бучанського району після звільнення від російських військ були знайдені мертвими староста Ольга Сухенко та її чоловік і син, яких росіяни викрали 23 березня.

Ввечері

Днем 2 квітня датовані одразу чотири укази президента України про відзначення військовиків державними нагородами (не рахуючи Героїв України). В цих актах вшановані 311 воїнів. Із них 49 – удостоєні нагород посмертно.

Ввечері

Ще вісім українських військових, які відзначилися у відбитті російського вторгнення, стали Героями України.

Указ №201/2022 з цього приводу 2 квітня підписав президент Володимир Зеленський.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі присвоєно:

звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”

  • АДАМОВСЬКОМУ Олегу Олеговичу – майору (посмертно)
  • БРИНЖАЛІ Олександру Петровичу – майору (посмертно)
  • ГРИЦАЄНКУ Віталію Миколайовичу – старшому лейтенанту (посмертно)
  • КАГАЛУ Максиму Володимировичу – старшому лейтенанту (посмертно)
  • СЛІСАРЧУКУ Артему Олександровичу – старшому лейтенанту (посмертно)

звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка”

  • ПОНОМАРЕНКУ Сергію Івановичу – капітану
  • САВИЧУ Віталію Григоровичу – підполковнику
  • ШІЛІМОВУ Віктору Євгеновичу – капітану Державного бюро розслідувань

Вдень

Українська артилерія знищила цінну частину обладнання армії РФ – маловисотну РЛС виявлення та ураження 9С36М ЗРК “Бук-М3”.

Після 22-ї

МОУ: Не кожен військовий трофей доходить до Росії.
Сотні автомобілівь із награбованим із передмістя Києва – від дитячих іграшок, килимів до, як на фото, пральних машин –  за останні кілька днів захопили відступаючі російські війська.

Після 21-ї

Міністерство оборони України у Twitter: “Відступ військ РФ з Київщини – єдина “успішно завершена” росіянами військова операція з початку повномасштабної війни. Мародери залишають Україну не лише з кров’ю на руках, а й із краденими столовими приборами в кишенях”.

Вечір

Воїни Руху опору ССО оглядають російський вертоліт, збитий бійцями Сил оборони України.

Вдень

За підрахунками Міністерства фінансів, на місяць воєнних дій Українська держава витрачає приблизно 10 млрд доларів США. ро це повідомила пресслужба президента за підсумками наради Володимира Зеленського з економічними блоками ОП та Кабінету Міністрів.

20:23

Збройні сили України взяли під контроль усю територію Київської області, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

“Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область – звільнені від загарбника???”, – написала вона у фейсбуці.

Після 20-ї

Керівник офісу президента Андрій Єрмак після наради у президента анонсував нові акції ЗСУ проти окупантів.

Допис у телеграмі із фото з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним: “Збройні сили підготували неприємності для окупанта. Скоро все побачите самі”.

Після 20-ї

Стали відомі подробиці ракетного удару росіян по Миргороду. Атака була спрямована на військовий аеродром.

“Сьогодні о 16:50 війська російської федерації нанесли ракетний удар по місту Миргород. Силами й засобами ППО Збройних сил України вдалося знищити декілька ворожих крилатих ракет. Однак унаслідок обстрілу пошкоджені злітна смуга, інфраструктура аеродрому та сталося загоряння складу паливно-мастильних матеріалів“, – повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

На уражених об’єктах працюють особовий склад частини та рятувальні служби, які ліквідовують наслідки обстрілу й пожежі, а також представники Національної поліції.

Кількість постраждалих встановлюється.

Як відомо, на авіабазі в Миргороді дислокується 831-ша бригада тактичної авіації Повітряних сил ЗСУ.

Після 20-ї

Російські війська близько 17-ї години завдали ракетного удару по промисловому об’єкту в районі Шепетівки на Хмельниччині. Загиблих та постраждалих немає, — голова ОВА Сергій Гамалій.

Вечір

Вивезені окупантами з Чорнобильської АЕС військовослужбовці Національної гвардії України, які охороняли станцію і були захоплені рашистами 24 лютого, ймовірно перебувають на території Російської Федерації і Білорусі – в містах Смоленськ та Брагін. Як інформує пресслужба НАЕК “Енергоатом”, про це повідомила дружина одного з полонених.

“За її інформацією, бранців морять голодом, не дають води. Крім того, нічого не відомо про їх стан здоров’я, скоріш за все полонені потребують медичної допомоги, яка не надається. Це суттєве та грубе порушення Женевської конвенції”, – зазначають в “Енергоатомі”.

Сім’ї нацгвардійців занепокоєні нелюдським поводженням з військовополоненими та вимагають якнайшвидшого повернення бранців додому.

20-та година

Віцепрем’єр Ірина Верещук про результати роботи гуманітарних коридорів 2 квітня:

Всього за сьогодні евакуйовано 4 217 громадян.

  • Із Маріуполя та Бердянська на власному транспорті до Запоріжжя доїхали 1263 людини.
    Із них 765 людей з Маріуполя, а також 498 мешканців міст: Бердянськ, Мелітополь, Пологи, Оріхів та Василівка.
  • Евакуаційний конвой із 10 автобусів із міста Бердянськ із більш як 300 маріупольцями вже пройшов Василівку. Також продовжується рух колон людей на приватному транспорті.
  • У Луганській області сьогодні вдалося евакуювати 2 650 людей з міст Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ, Кремінна, Попасна та смт Нижнє.
  • Також сьогодні з міста Запоріжжя до міста Бердянськ доїхали ще 17 автобусів, які завтра зранку продовжать евакуацію маріупольців із Бердянська, і частина з них буде намагатися доїхати ближче до Маріуполя.

Вдень

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба: “Міністр закордонних справ Японії Хаяші Йошімаса передав мені малюнки японських дітей захисникам України. Я обов’язково передам їх адресатам. Це був зворушливий момент нашої зустрічі, на якій ми говорили про санкції та іншу підтримку України. Все буде добре. Не одразу, але обов’язково буде”.

19-та година

Українські війська взяли під контроль село Михайло-Коцюбинське, що в Чернігівському районі на захід від обласного центру. Про це повідомила пресслужба оперативного командування “Північ”.

“Наші котики із Сил спротиву Сіверщини звітують: Михайло-Коцюбинське – наше!” – йдеться в повідомленні.

Допис оздоблений кількома світлинами із розбитими та спаленими вантажівками російської армії, покинутими снарядами тощо.

Михайло-Коцюбинське - наше - розбита техніка ЗС РФ_1Михайло-Коцюбинське - наше - розбита техніка ЗС РФМихайло-Коцюбинське - наше - розбита техніка ЗС РФ_2Михайло-Коцюбинське - наше - розбита техніка ЗС РФ_3Михайло-Коцюбинське - наше - снаряди ЗС РФМихайло-Коцюбинське - наше - снаряди ЗС РФ_1Михайло-Коцюбинське - наше - розбита техніка ЗС РФ_4Михайло-Коцюбинське - наше - розбита техніка ЗС РФ_6
 

18-та година

“Бліцкриг” та кримський сценарій у Херсонській області провалився, тому ворог змінив тактику: блокує евакуацію та гуманітарну допомогу, викрадає активістів та намагається сформувати лояльне ставлення до окупантів. Про це заявив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

“Після захоплення території області оркам потрібно було створити в нас атмосферу свята звільненого та щасливого населення. По суті, на Херсонщині вони розраховували на повторення кримського сценарію. Для цього їм потрібна була організаційна та інформаційна підтримка обласної влади, місцевого самоврядування, лідерів громадської думки. Ця історія з тріском провалилася”, – зазначив Соболевський.

Вдень

Команда Міжнародного комітету Червоного Хреста здійснила спробу проїхати до Маріуполя, вирушивши із Запоріжжя.

Представник пресслужби МКЧХ удень розповів телеканалу CNN, що не може надати додаткову інформацію про поточне місце перебування команди.

Напередодні ввечері МКЧХ повідомляв, що його команда із дев’яти осіб на трьох автомобілях не змогла дістатися до Маріуполя “після того, як домовленості та умови унеможливили подальший рух”.

У Комітеті зазначили, що їхня присутність у місті “має засвідчити гуманітарну мету” планованого переміщення населення під час гуманітарної евакуації, “надаючи колоні додатковий захист та нагадуючи всім сторонам про цивільний та гуманітарний характер операції”.

Вечір

Білоруські джерела повідомляють, що 1-2 квітня в Гомельській області сталося шість ДТП за участю колон військової техніки ЗС РФ.

 

Вечір

У населених пунктах Броварського, Вишгородського та Бучанського районів Київської області, що знаходилися під російською окупацією та були звільнені українськими силами оборони, посилено комендантську годину.
На території цих міст та сіл обмеження діятимуть з 21:00 2 квітня до 06:00 5 квітняповідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Павлюк.

Такі обмеження вводять для того, щоб прибрати наслідки російської агресії – зачистити та розмінувати території.

За словами голови ОВА, в цей час категорично забороняється перебувати на вулицях населених пунктів та в інших громадських місцях, пересуватися транспортом та пішки. Мешканці можуть виходити на вулицю тільки під час сигналу тривоги, щоб перейти в укриття.

На решті території Київщини комендантська година триватиме щоденно з 21:00 до 6:00.

Вдень

Через підрив дамби у Харківській області річка Сіверський Донець виходить із берегів на Донеччині, передають “Новости Донбасса“.

Дамбу на Оскольському водосховищі було зруйновано днями. Вода розлилася у південному напрямку і вже дійшла до Святогірська.

17:35

Кількість загиблих внаслідок влучання російської ракети в будівлю Миколаївської облдержадміністрації сягнула 36 осіб.

Голова ОВА Віталій Кім повідомив, що рятувальники дістали з-під завалів його секретаря.

 

Раніше цього дня стало відомо, що під завалами знайшли мертвою очільницю білоруської громади в області Тетяну Деменнікову. Її розпізнали родичі.

була співробітницею економічного департаменту Миколаївської ОДА. Крім того, вона очолювала Миколаївське обласне національно-культурне товариство білорусів “Голас радзiмы” (“Голос батьківщини”).

17:40

Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА: Російські окупанти влучили у районну лікарню Балаклії. Будівля частково пошкоджена.
Пацієнти та персонал потребують негайної евакуації, це близько 70 пацієнтів та медичний персонал. Робимо все, щоб це зробити і врятувати людей.

“Балаклія – це тимчасово окупована територія Харківської області, де міський голова пішов на співпрацю із окупантами.
Обстріл мирного населення росією – це спроба окупантів звинуватити Збройні Сили України у нападі на цивільних, це чергова цинічна брехня російської пропаганди та воєнна провокація”, – заявив голова ОВА.

17:40

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін: Три “прильоти” російських ракет по інфраструктурі в Миргороді. Наслідки від ворожих ударів з’ясовуються. Попередньо – постраждалих немає.

16-та година

“Радіо Свобода”: Українські військові продовжують просуватися в бік кордону України подалі від Київської області. Розбили російську техніку, яка перебувала в українських селищах. Жителі звільнених сіл розповідають про окупацію. Кореспондент Мар’ян Кушнір побував у щойно звільнених населених пунктах.

 

15:55

Внаслідок ракетного обстрілу Павлоградського району Дніпропетровщини пошкоджено колії й вибухнули вагони, одну людину поранено, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко у Telegram.

“Одна ракета влучила в залізницю. Сильно пошкоджені колії та контактні мережі. Вибухнули вагони. Рух потягів зупинено. Рятувальники приборкують пожежу. Попередньо, загиблих немає. Друга ракета втрапила на відкриту місцевість. Займання. Одна людина поранена”, – розповів голова області.

Вдень

Голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький повідомив, що в область зайшла велика кількість ворожих військ з РФ.

“Конотопський район: велика кількість ворожих військ зайшла з території Росії. Сформований умовний “коридор”, через який відбувається постійний рух військової техніки з Київської та Чернігівської областей у зворотному напрямку на Росію”.

 

Вдень

86 українських військовослужбовців, звільнених із полону через обмін у п’ятницю, сьогодні їдуть додому. Про це повідомила віцепрем’єр Ірина Верещук, оприлюднивши фото з військовослужбовцями ЗСУ, чоловіками й жінками.

“Звільненим вчора з полону українським військовим була надана уся необхідна допомога, в тому числі медична. Зараз вони прямують до місця зустрічі з представниками командування своїх підрозділів. Вже незабаром кожен наш звільнений військовий зможе побачити рідних”, – інформує також заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко.

 

Вдень

У Харківській міськраді повідомили, що вранці російські війська обстріляли з “градів” Центральний парк культури і відпочинку імені Горького в Харкові. На той час там працювали озеленювачі. Один із них, 57-річний чоловік, отримав поранення і був госпіталізований.

Найбільших руйнувань зазнали атракціони “Галеон Барбадос” та “Індія”. Також через обстріл було поламано старовинні дерева, пошкоджено сцену в Ретро-парку, деякі кафе та паркові дивани.

Близько 14-ї

Як повідомили в НАЕК “Енергоатом”, 2 квітня об 11:00 над Чорнобильською АЕС урочисто підняли прапор України та заспівали Гімн.

“Весь колектив ЧАЕС, який героїчно працював у важких умовах окупації з 24 лютого та забезпечував ядерну та радіаційну безпеку на станції та прилеглих об’єктах, зібрався на церемонії. Нехай майорітиме український прапор та не торкнеться його більше рука окупанта!” – зазначається в повідомленні пресслужби “Енергоатому”.

Після 14-ї

Італія готова виступити гарантом нейтралітету України. Про це сказав міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо після зустрічі в Баку зі своїм азербайджанським колегою Джейхуном Байрамовим, повідомляє італійське видання La Repubblica.

“Італія працює в режимі нонстоп, щоб покласти край цьому конфлікту за допомогою санкцій і ніколи не відмовляючись від дипломатичного каналу. Продовження переговорів між сторонами та гуманітарне перемир’я є пріоритетами. Ми відзначаємо прогрес, досягнутий у Туреччині після зустрічі між двома делегаціями. Уряд Італії готовий зробити свій внесок у мирний процес і виступити гарантом нейтралітету України”, – заявив італійський дипломат.

13-та година

Під Сєвєродонецьком російські війська перебили газогін діаметром 500 мм, повідомив голова ОДА Сергій Гайдай.

За його інформацією, місце аварії знаходиться в зоні активних бойових дій. Наразі у ремонтників немає можливості туди дістатися. Деякий час після влучання палав газ, але працівникам вдалося своєчасно перекрити всі засувки.

Загрози населенню та навколишньому середовищу немає. Втім, без газу залишилися Сєвєродонецьк та прилеглі населені пункти – приблизно 60 тисяч абонентів.

Загалом без газопостачання в області 36 населених пунктів (131 944 абонента), з них 30 повністю та 6 частково.

Вдень

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що в столиці сформовано окрему охоронну роту для захисту об’єктів критичної інфраструктури – 2 квітня її бійці присягнули на вірність народу України. Серед інших, до охоронної роти приєдналися й семеро депутатів Київради.

За словами Кличка, йдеться про захист і охорону ключових об’єктів критичної інфраструктури, які забезпечують постачання світла, води, газу, теплової енергії тощо. Мер також повідомив, що міська влада тісно співпрацює з керівництвом Сухопутних військ ЗСУ для захисту столиці.

13-та година

Російські війська намагаються вийти на адміністративні кордони Херсонської області на півдні України та Донецької й Луганської областей – на сході, утримуючи рубежі на захоплених територіях Київської та Чернігівської областей, щоб відтягнути на них частину сил української армії. Про це йдеться у денному зведенні Генерального штабу ЗСУ.

“За наявною інформацією, ворог має наміри щодо оточення угрупування Об’єднаних сил і виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.
З метою сковування дій наших військ буде продовжувати утримання окремих рубежів на тимчасово зайнятих територіях Київської та Чернігівської областей, імовірно, в районах у безпосередній близькості від державного кордону України”, – сказано в повідомленні.

На Південнобузькому напрямку ворог проводить штурмові дії з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області.

На Сіверському напрямку – продовжує утримувати окремі підрозділи зі складу 41-ї загальновійськової армії для блокування міста Чернігова. За наявною інформацією, основна частина угрупування окупантів вже зосереджена для відходу на територію Російської Федерації.

Із Броварського напрямку на територію Курської області РФ було виведено частину підрозділів зі складу 2-ї загальновійськової армії. Інші підрозділи перебувають у готовності до висування в напрямку російського кордону.

Водночас на Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати місто Харків. Намагається продовжити наступ на Ізюмському напрямку.

На Донецькому напрямку – зосереджує основні зусилля на взятті під контроль населених пунктів Рубіжне, Сєвєродонецьк, Попасна, Троїцьке, Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка. Намагається встановити повний контроль над містом Маріуполь.

За даними ГШ, у складі угруповань окупаційних сил до виконання бойових завдань на території України залучено до 75 батальйонно-тактичних груп (БТГр), на відновленні боєздатності перебуває до 34 БТГр, повністю знищено – 16 БТГр (інформація уточнюється).

Вдень

Папа Римський Франциск заявив, що розглядає можливість візиту до Києва, попри війну Росії.

Як повідомляє Reuters, на запитання репортера під час польоту на Мальту, чи розглядає він запрошення, зроблене українською політичною та релігійною владою, Франциск відповів: “Так, воно на столі”.

Вдень

За попередньою інформацією, беззбройного фотожурналіста Максима Левіна військовослужбовці збройних сил РФ вбили двома пострілами зі стрілецької зброї, – ОГП.

Вдень

Фотожурналіст Макс Левін загинув у зоні бойових дій під Києвом.

Макс Левін, фото з ФБ

“1 квітня після тривалих пошуків у районі села Гута Межигірська на Київщині поліція знайшла загиблим фотографа та документаліста Макса Левіна.
Максим у супроводі Олексія Чернишова, військовослужбовця та в минулому фотографа, відправились в Гуту Межигірську 13 березня документувати наслідки російської агресії. Вони залишили машину та пішли в бік села Мощун. З того часу зв’язок з обома чоловіками зник. Пізніше стало відомо, що в районі, де Макс збирався працювати, розпочались інтенсивні бойові дії.
Місцезнаходження та доля Олексія Чернишова наразі не встановлене”, – ідеться в повідомленні видання LB.ua, де працював Макс.

12-та година

В окупованому Енергодарі (місто Запорізької АЕС) пролунала серія гучних вибухів, спрямованих проти учасників мітингу за Україну.

Як повідомила пресслужба “Енергоатому”, зранку мешканці міста зібралися на мирний мітинг на підтримку України. Вони співали гімн і розмовляли між собою. За цим спостерігали російські окупанти. Коли енергодарці почали розходитися, під’їхали автозаки, і загарбники почали “пакувати” місцевих.
За кілька хвилин місто здригнулося від звуків вибухів та обстрілів. Нажахані енергодарці почали тікати врізнобіч. Спрацювала сигналізація автівок навіть у віддалених від місця вибуху вулицях.

“На цей час відомо про кількох містян, які потрапили до лікарні з травмами та важкими опіками – через влаштовані окупантами вибухи й автоматні черги по мирних мешканцях у районі БК “Сучасник”, – ідеться в повідомленні о 12:25.

 

На тлі цих подій в Енергодарі почали глушити зв’язок. “Пропав провідний інтернет, телефонні дзвінки також неможливі. Рашисти діють так, щоб світ не дізнався про їхні злочини проти мирних енергодарців! Зокрема, сьогоднішні вибухи та масові обстріли невинних людей”, – розповіли в “Енергоатомі”.

11:40

Кількість загиблих унаслідок російського обстрілу будівлі Миколаївської облдержадміністрації сягнула 35 осіб. Про це повідомив голова Миколаївської військової обласної адміністрації Віталій Кім(об 11:12 він написав про 32 жертви, але близько 11:40 додав оновлену цифру: 35).

11-та година

Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив нові дані про втрати російських військ з початку повномасштабної агресії (станом на 11-ту годину ранку 2 квітня).

Загальні бойові втрати противника орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько 17800 осіб (+100),
  • танків ‒ 631 (+6),
  • бойових броньованих машин  ‒ 1776 (+25),
  • артилерійських систем – 317 (+1),
  • РСЗВ ‒ 100 (+4),
  • засоби ППО ‒ 54,
  • літаків – 143,
  • гелікоптерів – 134 (+3),
  • автомобільної техніки – 1236 (+16),
  • кораблів /катерів ‒ 7,
  • цистерн із ПММ ‒ 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня ‒ 87 (+2),
  • спеціальної техніки ‒ 24,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(У дужках – зміни порівняно з ранком 1 квітня).

Ранок

У Бєлгородской області РФ біля українського кордону кілометрові колони техніки – рашисти готуються до нового наступу на Донбас.

 

Ранок

Російські війська підуть з усіх територій України, крім півдня і сходу, прогнозує радник керівника офісу президента України Михайло Подоляк.

“Афганізації” й тривалого, виснажливого для РФ конфлікту, як хтось очікує, не буде. РФ піде з усіх територій, крім півдня та сходу, спробує там наглухо окопатися, поставити ППО, різко знизити втрати й диктувати умови. Без важкої зброї не обійтися, якщо хочемо винести росіян подалі”, – написав представник ОП у твіттері.

Ранок

Маріуполь сьогодні. Фото з каналу “Азов Маріуполь”.

“Ви мене не впізнаєте. Я змінився.
Мої вулиці не розповідають щасливих історій. Але вони розповідають історії про боротьбу і нескореність.
Україно, ти їх чуєш, правда?”

Ранок

Офіс генпрокурора: більше 412 дітей постраждали в Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ. Із них 158 дітей загинуло та більше 254 поранено.

Ці дані не є остаточними, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій та на тимчасово окупованих ворогом територіях. Зокрема в місті Маріуполі, на окремих територіях Київської, Чернігівської та Луганської областей.

За офіційно встановленими ювенальними прокурорами даними найбільше постраждало дітей у Київській області – 75, Донецькій – 71, Харківській – 56, Чернігівській – 46, Миколаївській – 31, Луганській – 31, Запорізькій – 22, Херсонській областях – 29, у місті Києві – 16, Сумській – 16, Житомирській області – 15.

Через бомбардування та обстріли пошкоджено 869 закладів освіти. 83 з них зруйновано повністю.

Ранок

Мера Таврійська Херсонської області Миколу Різака викрали окупанти, повідомляє міська територіальна громада.

“З вечора 1 квітня відсутня інформація про місце перебування міського голови Таврійська Миколи Різака. Він був затриманий російськими військовими. Мета ізоляції та вимоги представників окупаційних військ до очільника міста достовірно поки не встановлені”.

Десята година

Віцепрем’єр Ірина Верещук: На 2 квітня погодили роботу семи гуманітарних коридорів – у Донецькій та Луганській областях.

Коридори працюватимуть за маршрутами:

  • Із Маріуполя до Запоріжжя
    на приватному транспорті
    (Маріуполь – Мангуш – Бердянськ – Токмак – Василівка – Кам’янське – Запоріжжя)
  • Із Бердянська до Запоріжжя
    (Бердянськ – Токмак – Василівка – Кам’янське – Запоріжжя).
    По маршруту прямуватимуть автобуси та приватні автомобілі
  • Рубіжне – Бахмут
    (Рубіжне – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут)
  • Нижнє – Бахмут
    (Нижнє – Гірське – Лисичанськ – Бахмут)
  • Сєвєродонецьк – Бахмут
    (Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут)
  • Попасна – Бахмут
  • Лисичанськ – Бахмут

Ранок

Харківська область: інформація ДСНС станом на 08:00 2 квітня 2022 року

За добу з 1 по 2 квітня рятувальники Харківського гарнізону ДСНС продовжували виконувати службові обов’язки в умовах воєнного часу і здійснили 75 оперативних виїзди, з яких на ліквідацію пожеж – 67 разів, 3 рази – на розбирання завалів, 5 – на допомогу населенню.

Найбільша пожежа спричинена обстрілами сталася вранці у Київському районі міста Харкова. Горіли складські та адміністративні будівлі на площі близько 800 кв. м, шість годин рятувальники боролись з вогнем.
Також масштабна пожежа сталася вночі у Московському районі міста Харкова. Горіли складські й ангарні приміщення та 15 гаражів гаражного кооперативу. Рятувальники ліквідовували пожежу площею 2 тис. м.кв протягом семи годин.

Дев’ята година

Російські окупанти пошкодили у Києві вже 154 житлові будинки, 20 приватних садиб, 27 садочків та 44 школи, – КМДА.

У столиці працює група експертів, які проводять оцінку збитків завданих інфраструктурі міста. Експерти нададуть пропозиції щодо плану робіт та орієнтовної вартості відновлення пошкоджень

Ранок

Бійці Десантно-штурмових військ ЗСУ на Харківщині одним ударом змогли збити два російські військові гелікоптери за допомогою українського ПТРК “Корсар”, що є унікальним випадком бойової роботи. Про успішний бій 1 квітня повідомила пресслужба Командування ДШВ.

“…Учора, за підтвердженнями даними, військовослужбовцями 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ було збито два транспортно-бойових вертольоти Мі-8 ЗС Російської Федерації. Вертольоти були знищені в районі Харківщини розрахунком вітчизняного переносного противотанкового ракетного комплексу “Корсар”. Це, по суті, перший випадок, коли з ПТРК успішно знищено повітряну ціль!

У Командуванні ДШВ пояснили: “Після ураження ракетою некерований повітряний противник, завалившись набік при падінні, зіштовхнувся зі своїм же гвинтокрилом, що летів позаду”.

 

Ранок

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін про нічні й ранкові обстріли з боку рашистів:

  • Уночі не менше чотирьох ракет вдарили по двох інфраструктурних обʼєктах у Полтаві.
    У Полтаві – без жертв і поранених, на щастя.
  • Вранці, за попередньою інформацією, три ворожі літаки атакували промислові обʼєкти Кременчука. Багато ударів по місту. Гасимо пожежу, рятувальники працюють.
    У Кременчуці, за попередньою інформацією, є постраждалі.

Ранок

На Дніпропетровщині цієї ночі зафіксовано близько десятка ракетних ударів, чотири ракети збито. Росіяни пошкодили інфраструктурні об’єкти у Дніпрі та Кривому Розі. Двоє людей поранено.

Перша година

З нічного звернення президента Володимира Зеленського:

На півночі нашої країни триває відхід окупантів. Повільний, але помітний. Десь їх виганяють з боями. Десь вони самі залишають позиції. Після них – суцільна катастрофа й дуже багато небезпек. Це правда.

Перше – бомбардування можуть тривати. Друге – вони мінують всю цю територію. Мінують будинки, мінують техніку, навіть тіла убитих людей. Дуже багато розтяжок, дуже багато інших небезпек…

Ми просуваємося вперед. Просуваємося обережно. І кожен, хто повертається на цю територію, також має бути дуже обережним! Ще неможливо повертатися до звичайного життя, як було. Навіть на тих територіях, які ми повертаємо після боїв. Ще треба почекати. Чекати, коли наша земля буде розмінована. Чекати, коли можна буде запевнити вас, що нові обстріли неможливі.

На сході нашої країни ситуація залишається вкрай складною. Російських військових наганяють на Донбас, на Харківський напрямок. Вони готуються до нових потужних ударів. Ми готуємося до ще більш активної оборони. Використовуємо всі можливості – як внутрішні, так і зовнішні. Обов’язково.

Ще раз підкреслюю: попереду – складні битви. Зараз іще не можна думати, ніби ми вже пройшли всі випробування. Ми всі хочемо перемоги. Але коли вона буде – кожен це побачить. Кожен це відчує – що настає мир.

Напередодні

Звільнене місто Буча 1 квітня 2022. Тіла цивільних українців, убитих російськими окупантами.

Після півночі

Російські війська вчинили обстріл з реактивних систем залпового вогню околиці Кривого Рогу. Із РСЗО били по району Інгулець.

Як розповів голова МВА Олександр Вілкул, “обстріляли “градами” виїзд в Інгулець. Горить заправка”.

Близько півночі

У Дніпрі прогриміло близько десятка вибухів.

Близько півночі

Автобуси та приватний транспорт у рамках гуманітарної евакуації з Бердянська та Мелітополя дісталися Запоріжжя.

 

0:00

Підрозділи ворога з метою створення наступальних угруповань продовжують перегрупування військ. Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ.

“З району Чорнобиля до населених пунктів, що розташовані на території республіки білорусь, виводяться окремі підрозділи 5-ї, 29-ї та 35-ї загальновійськових армій Східного військового округу та 155-ї окремої бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту, ймовірно, з подальшим переміщенням до Бєлгородської області.
За наявною інформацією, до залізничної станції Долбіно (Бєлгородська область) прибув залізничний ешелон з технікою окремих підрозділів 4-ї танкової дивізії 1-ї танкової армії Західного військового округу”, – ідеться у зведенні.

На Поліському напрямку противник діє силами окремих підрозділів 38-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії, 37-ї окремої мотострілецької бригади та 5-ї окремої танкової бригади 36-ї загальновійськової армії. Наступальних дій не проводив, основні зусилля зосереджував на веденні оборони окремих рубежів з метою прикриття відведення військ на територію РБ. Здійснює мінування районів місцевості та техніки, яка не підлягає евакуації, руйнування об’єктів інфраструктури для затримки просування наших військ.

“За наявними даними, підрозділи збройних сил російської федерації, які відводяться до білорусі, зосереджуються на території Поліського радіаційного заповідника у районах населених пунктів Кіров, Хільчиха, Наровля та Волоховщина”, – зазначили у Генштабі.

На Сіверському напрямку противник наступальних дій не проводив, основні зусилля зосереджував на прикритті відведення військ на територію РФ та стримувані наступальних дій Сил оборони України.

На Чернігівському напрямку ворог продовжує блокування Чернігова та завдає артилерійських ударів по житлових кварталах міста та позиціях підрозділів Збройних сил України.

На Харківському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, здійснює перегрупування військ та артилерійські обстріли житлових кварталів. Проводить повітряну розвідку позицій підрозділів ЗС України із застосуванням БПЛА.

На Ізюмському напрямку окупанти продовжують контролювати частину міста Ізюм та утримують понтонні переправи через річку Сіверський Донець, здійснюють перегрупування військ з метою створення наступального угруповання.

З метою нарощування угруповання військ, з населеного пункту Валуйки (Бєлгородська область) у район н.п. Піски (Харківська обл.) переміщено підрозділи 106-ї повітряно-десантної дивізії, імовірно, з метою ведення бойових дій на Донецькому напрямку.

На Донецькому напрямку ворог продовжує здійснювати вогневий вплив та штурмові дії на більшості напрямків. Завдає авіаційні удари по підрозділах наших військ у районах населених пунктів Рубіжне, Біла Гора, Мар’їнка, Сєвєродонецьк. Основні зусилля зосереджує на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне. Здійснює вогневе ураження та штурмові дії з метою встановлення контролю над містом Маріуполь. Розпочав наступальні дії у напрямках Велика Новосілка та Роздольне. Був зупинений на обох напрямках.

Джерело: Новинарня

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+