Я Глобине
сьогодні 26 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Здорожчання комунальних тарифів - чому, та що робити далі?

18.01.2021 13:16
1084
0
Інфографіка Марії Ольховик

"Під ялинку" 2021 року глобинці отримали значне зростання комунальних платежів, і якщо збільшення тарифу на воду від КП "Глобинське" громаду особливо не стурбувало, то зміна тарифів на електропостачання і газопостачання змусило глобинців вийти на вуличні мітинги. Спроба розібратися чому зросли тарифи й що робити далі в цій статті.

          Нова вартість електроенергії, газу і його розподілу (особливо останнє) викликало шквал протестів країною. Полтавщина була серед найактивніших областей, адже через тариф на розподіл газу компанії «Лубнигаз» відбувся один з перших мітингів в Україні. Не залишилися в стороні й глобинці. Тож давайте спробуємо відкласти в сторону емоції, й розберемося чому ціни на комунальні послуги підвищуються, чому суттєво зросла вартість електроенергії та газу та як на це реагувати.    

Що відбулося

Змінилася вартість електроенергії:

28 грудня 2020 року Уряд ухвали рішення про скасування пільгового тарифу для користувачів електроенергією, які використовують до 100 кВт/год на місяць. Ще у грудні вартість електроенергії для абонентів, які споживали менше ніж 100 кВт/год на місяць, становила 0,9 грн за кВт/год. Для тих, хто споживав більше,  електроенергія коштувала 1,68 грн за кВт/год. 

Більшість споживачів електроенергії в Україні – звичайні домогосподарства, які споживали до 100 кВт/год на місяць. Тому скасування пільгового тарифу суттєво вплине на платіжки побутових споживачів. Для них тариф виріс на 87%, а разом з цим змінилася і сума платіжки за місяць.

Особливо відчутно це для пенсіонерів, адже вони навмисно не використовували більше енергії, аніж пільгові 100 кВт/год.

Чому уряд скасував пільговий тариф і структуру розцінки 1,68 грн за кВт/год. людям ніхто не пояснив.

 

Змінилася вартість природного газу для населення:

З першого січня 2021 року середній показник вартості газу для населення в Україні становить 8,97 грн за 1 м³. Натомість у грудні цей показник становив 7,98 грн за 1 м³. 

Тепер ми не використовуємо термін вартість газу, а говоримо про середній показник вартості газу. Річ у тому, що уже не існує єдиного тарифу на газ для населення, як це було раніше. Відтепер вартість, яку платить кожен споживач, залежить від постачальника, який йому цей газ розподіляє. Тому доцільно буде вказати найнижчу та найвищу ціну на газ в грудні та січні.

Найдешевший тариф в НАК "Нафтогаз" - державної компанії, що отримує газ для продажу від підконтрольної йому компанії «Укргазвидобування» та імпортує з Польщі, Словаччини та Угорщини. Маючи в своєму підпорядкування і державні газові сховища (оператор газосховищ України "Укртрансгаз", також підпорядковано НАК "Нафтогаз") Нафтогаз має чудову можливість закуповувати в Європі дешевий газ влітку, й закачувати його в свої газосховища. І цією можливістю, він успішно користується, звітуючи про рекордні об'єми закачаного газу в 2020 році.

З 1 серпня 2020 року працює "вільний ринок природного газу". У межах нього постачальники можуть вільно встановлювати ціну на розподіл газу. 

Основною витратою постачальників газу є оптова закупівельна ціна, яку вони сплачують при закупівлі газу у НАК «Нафтогаз». Компанія ж формує її залежно від ціни на європейських газових хабах, фактично біржах, на яких формується ціна на газ.

Розумієте? Держава (уряд, Нафтогаз) ніде не озвучують вартість українського добутого газу, вартість якого мінімальна, бо експлуатуються старі газові свердловини... А цього газу в українських сховищах 2/3 об'єму (18.3 з 28.3 млрд. куб. м)... Зважаючи на вартість газу в червні 2,78 грн. /куб. м,  можемо припустити що саме стільки газ українського видобутку коштує вже закачаний у сховища. 

Державний «Нафтогаз», що продає газ як населенню, так і іншим постачальникам, стверджує – вартість газу зараз збільшується через його подорожчання на європейських газових хабах, яке почалося із настанням опалювального сезону. Але ж почекайте. Щойно ми встановили, що для успішного проходження опалювального сезону Нафтогазу потрібно було закупити в європейських партнерів лише третину необхідного об'єму газу. Лише 10 млрд. куб. м з необхідних тридцяти. Ну, і якщо ви вчились в школі, то навіть мінімальних знань з географії досить, щоб зрозуміти , що російський газ куплений в європейських партнерів ніколи не відвідував європейських газових хабів, закачаний в сховища влітку по мінімальній ціні близькі до вартості власного видобутку, і не має ніякого відношення до сезонних коливань що почались в Європі з початком опалювального сезону. Тобто, вартість газу в українських сховищах менше 3 грн./куб. м.

Сьогодні, уряд за допомогою ч̶а̶р̶і̶в̶н̶о̶ї̶ ̶п̶а̶л̶о̶ч̶к̶и̶ державного регулювання встановив єдиний тариф для всіх постачальників газу. 

Починаючи з лютого 1 м³ газу коштуватиме 6,99 грн – фактично на рівні тарифу, який зараз пропонує НАК «Нафтогаз». Він – найнижчий на ринку. Тариф, діятиме до кінця опалювального періоду. Структуру тарифу ніхто не пояснював, і чесно кажучи, пояснити її важко. Держава намагається під час пандемії заробити на власному населенню, продаючи йому газ втридорога, фактично зробивши газовий тариф черговим податком.

Ну і кілька слів про вартість тарифу на послуги розподілу природного газу.

У порівнянні з минулим роком, ціна на розподіл газу для абонентів «Полтавагазу» зросла з 1,09 до 2,316 грн за 1 м³. Тут ми говоримо вже про фіксовану ціну для абонентів відповідного оператора газової мережі. Обрати постачальника вже не вдасться, і доводиться користуватись послугами того, хто працює на відповідній території. На Полтавщині таких постачальника чотири: 

  • ПАТ «Полтавагаз»;
  • ПАТ «Кременчукгаз»;
  • ПАТ «Лубнигаз»;
  • ПАТ «Гадячгаз».

Всі вони обслуговують по декілька міст і районів області. 

Міська рада, зважаючи на побажання громади звернулась до ПАТ «Кременчукгаз», з проханням розглянути можливість прийняти в обслуговування газових мереж Глобинської територіальної громади. Яка буде відповідь ПАТ «Кременчукгаз», і яка реакція на ці події ПАТ «Полтавагаз» - покаже час.

Що ж це за тариф, і чому він зростає?

Плата за розподіл газу в Україні діє з 1 січня 2020 року. Фактично - це платіж за те, що газ потрапить до ваших осель. У структуру цього платежу увійшли: 

  • обслуговування труб, по яких відбувається доставка, 
  • підтримка тиску для безперебійного постачання палива, 
  • оплата праці працівників, які забезпечують роботу даної системи, 
  • прибуток підприємства, поділений на всіх споживачів, які підключені до даної мережі відповідно до кількості спожитого ними газу;
  • інші операційні та капітальні витрати підприємств.

З 1 січня 2021 року у всіх операторів газорозподільних мереж значно збільшили тариф на транспортування. Для абонентів «Полтавагазу» тариф підвищився з 1,09 грн/м³ до 2,316 грн/м³. Тобто, ціна зросла на 113%.

Облгази до третини свого вала списують на виробничі втрати, чому вірити на слово складно.

Народна творчість у вигляді петицій вимагає повного скасування тарифу на транспортування і це неправильно.

Справа в тому, що Україна вже не один рік йде до ринку. Ринок - це завжди краще монополії. Для функціонування цього ринку і розділили платіжки, щоб споживач міг вибрати іншого постачальника, а того ж облгазу заплатити за розподіл. Це відкриває двері до приходу нових компаній і конкуренції за споживача, що добре і для останнього і для економіки в цілому.

Важливо розуміти і те, що сам по собі розподіл не збільшує платіжки. Якщо раніше обл газ продавав і газ і доставку, а зараз це дві різні компанії, то само по собі це не збільшує сумарну вартість газу. Умовно кажучи, якщо ви замовте в інтернет-магазині товар з доставкою і без, а доставку оплатите окремо при отриманні, сума не зміниться.

Ми і до поділу оплачували послуги розподільчих компаній (0,56 коп. За куб), правда з нюансами. Облгази показують хронічні збитки в мільярди гривень, але і відбирають несанкціоновано газ теж на мільярди грн. Тобто, з одного боку, ніби як вкладений тариф на розподіл був низьким, з іншого боку, платник податків все одно «доплачував»

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), говорить, що тариф збільшили аби компенсувати недоотриманий тарифний виторг облгазів за 2015-2019 роки. Також так вдасться компенсувати витрати, що пов'язані з різницею у цінах при закупівлі природного газу у 2015-2019 роках для технологічних потреб. Тобто, просто кажучи НКРЕКП зараз, під час пандемії, турбується не про населення України, а про карман приватних власників обл- та райгазів... :( 

При розрахунку тарифу НКРЕКП має врахувати планові економічні зміни на наступний рік. Серед тих, що впливають на зміну тарифу є:

  • мінімальна заробітна плата у компанії. З 1 січня 2021 вона зростає з 5 тис. грн до 6 тис. грн, тобто на 20%;
  • інфляція. У 2021 році середньорічний плановий показник інфляції планується на рівні 8,1%. Вона позначається на вартості пально-мастильних матеріалів, труб, газового обладнання та інших товарів, необхідних для обслуговування мереж;
  • вартість технологічного газу (газ, який використовують для підтримки тиску в газорозподільних мережах) також змінилася. Торік вартість цього газу становила на рівні 4 тис. грн за 1 тис. м³, а в новому році – на рівні 6 тис. грн за тис. м³;
  • планова річна замовлена потужність розподілу газу. Якщо вона буде високою, це буде краще для споживачів. Майже в усіх операторів на 2021 рік вона значно знижується у порівнянні з 2020 роком. У «Полтавагазу», наприклад, на 35%.

Ну і висновок. Претензій громади щодо вартості електроенергії уряд не помітив. Вартість газу в ручному режимі знизив до 6,99 грн./куб.м (фактично підняв, проти грудневих 6,30 грн./куб.м). Тарифи послуг розподілу наказано перевірити, але навряд чи вони зміняться суттєво.

Своєї мети громади України не досягли, гадаємо протестні мітинги продовжаться в містах і селах України. 

Нагадуємо глобинцям, що слідуюча загальнонаціональна акція "тарифного майдану" анонсована на минулому глобинському мітингу, відбудеться 22 січня в 12:00 на площі біля памятника Глобі. 

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+