Я Глобине
сьогодні 25 квітня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Нагадування депутатам міської ради, що до їх обов'язку працювати.

11.02.2021 15:37
2190
0

Зважаючи на пленарне засідання 6 сесії Глобинської міської ради, яке не відбулося сьогодні через відсутність кворуму, хотілось би нагадати  депутатам про відповідальність за такі дії. Це не лише репутаційні втрати, а й шанс достроково втратити депутатський мандат.

Згідно із законом депутат зобов’язаний брати участь в роботі ради та органах, до складу яких його обрано. Під роботою ради мається на увазі участь в пленарному засіданні ради. Під роботою в органах, до складу яких обрано депутата мається на увазі постійна комісія, тимчасова контрольна комісія, інші комісії та органи, членом якої є депутат.


Депутати пропускають пленарні засідання. Ще частіше депутати не відвідують засідання «своїх» постійних комісій. Як показує практика депутати люди вільні і, оскільки, працюють в раді на громадських засадах, то, як правило, вони часто не вважають за потрібне взагалі когось сповіщати про неможливість бути присутнім на засіданні ради та її органів. При цьому депутати забувають чи ігнорують законодавчі вимоги.


У відповідності із ч. 3 ст. 20 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», у разі неможливості бути присутнім на засіданні депутат місцевої ради повідомляє про це особу, яка очолює відповідний орган.

Особами, яким слід адресувати повідомлення депутата про неможливість бути присутнім є голова постійної чи тимчасової контрольної комісії, голова міської ради.


Повідомлення повинно бути надіслано незалежно від поважності чи неповажності відсутності. За відсутності відповідного повідомлення депутата вважається, що він, по-перше, відсутній без поважних причин, по-друге, що він порушив вимогу закону про інформування щодо неможливості взяти участь в роботі ради та її органів.

Як депутату слід сповіщати про неможливість взяти участь в засіданні?

Як правило депутати сповіщають про це по телефону. Але у випадку необхідності це практично неможливо довести. Тому, ми радимо
направляти повідомлення на електронну пошту секретаря чи секретаріату ради. Це короткий текст, у якому депутат сповіщає про причини неявки на засідання. Потім таке повідомлення дуже легко знайти в своїй поштовій скриньці і довести факт сповіщення ради.


Коли потрібно сповіщати?

Якомога раніше, оскільки це дозволить заощадити час інших депутатів. Уявімо, що декілька депутатів подали повідомлення про неможливість прибути на засідання постійної комісії і є очевидним, що відсутність кворуму неминуча. Отже, в такому разі, працівники секретаріату можуть повідомити голову комісії та інших депутатів, що не набирається кворум і засідання не відбудеться. Це дозволяє депутатам запобігти марним витратам часу і замість безрезультатної поїздки в раду, зайнятись іншими справами.


Як бачимо, своєчасне сповіщення про неможливість прибути на засідання ради є не лише обов’язком депутата, а й вимогою звичайної ввічливості та проявом поваги до інших депутатів та ради в цілому.


Які наслідки неявки та неповідомлення?

У випадку пропуску депутатом протягом року більше половини пленарних засідань ради або більше половини засідань відповідної постійної комісії – це є підставою відкликання депутата в порядку народної ініціативи.

Регламентом ради або Статутом територіальної громади має бути встановлено відповідальність за порушення депутатами вимог депутатської етики. Зокрема, в регламентах деяких рад вказується про розгляд на засідання однієї з постійних комісій, до компетенції якої належать питання регламенту та депутатської діяльності, кожного випадку відсутності депутата на пленарному засіданні. Комісія виносить відповідний висновок.
Існування таких регламентних процедур сприяє роботі ради та активності і відповідальності депутатів.
Без вказання в регламенті ради відповідних положень про відповідальність депутатів за пропуск засідань ради та її
органів, здійснення перевірки та обговорення підстав невідвідування засідань буде неможливим. Так само неможливо буде притягнути до будь-якої іншої відповідальності, окрім дострокового припинення повноважень (відкликання депутата).

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+