Я Глобине
сьогодні 25 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 895.

06.08.2024 13:57
94
0
Бої за Україну тривають 895 днів

06.08.2024 р.

19:10 До держкордону з Україною в Курській області висуваються резерви російського угруповання військповідомляє міноборони РФ. Зазначається, що нібито українські війська в кількості до 300 осіб із застосуванням 11 танків і понад 20 броньованих машин атакували о 8 ранку російські підрозділи в районі держкордону в Курській області.

18:35 Путін попросив Іран стримано відреагувати на вбивство Ізраїлем лідера ХАМАСупише Reuters з посиланням на джерела. Як повідомляється, це послання було передано в понеділок колишнім міністром оборони РФ Сєрґєєм Шойґу під час зустрічей в Тегерані з іранськими високопосадовцями. Візит Шойґу був одним з декількох способів, які Москва використовувала, щоб донести до Ірану необхідність стриманості й водночас засудити вбивство Ханії як "дуже небезпечне вбивство", намагаючись запобігти війні на Близькому Сході.

18:00 Кандидатом у віцепрезиденти Гарріс став губернатор Міннесоти Тім Волзповідомляє віцепрезидентка США. Тім Волз почав кар’єру в політиці 2006 року як член Палати представників і обіймає посаду губернатора Міннесоти третій термін поспіль.

17:25 7 серпня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будутьповідомляє пресслужба "Укренерго".

16:50 Уряд дозволив іноземним компаніям отримувати дозволи на будівельну діяльністьповідомили у Мінреінтеграції. Зазначається, що право на будівельну діяльність надаватиметься шляхом безоплатного подання до органу ліцензування декларації про провадження господарської діяльності без необхідності отримання ліцензії на будівництво об’єктів. Відповідна норма діятиме на час воєнного стану.

16:15 На українську ракетну програму спрямували додаткове фінансуваннязаявив Зеленський після Ставки головнокомандувача.

15:40 Верховна Рада не отримувала від уряду законодавчих ініціатив про можливість демобілізації, заявив член комітету Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

"Ми стали заручниками, скажімо так, популістських ідей окремих політиків, які спочатку вкинули у публічний простір в якості законодавчих ініціатив можливість військовозобов'язаним бути звільненими з військової служби під час дії правового режиму воєнного стану.

Історія світових воєн на сьогоднішній день не знає прикладів, коли до завершення повномаштабної війни, до відсічі агресії здійснювались якісь комплексні заходи звільнення з військової служби тих, хто відстоює територіальну цілісність і державний суверенітет".

15:05 Україна мала шанс знищити десятки російських Су-34 на авіабазі "Малишево", але США не дозволили бити ATACMSпише Forbes. Повідомляється, що на початку літа була рідкісна можливість завдати серйозного удару по авіабазі, коли 47-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк ВПС Росії припаркував десятки Су-34 (із приблизно 100 літаків, що перебувають на озброєнні) під відкритим небом в 160 кілометрах від кордону з Україною. Адміністрація Байдена відповіла категоричною відмовою, побоюючись ескалації.

14:30 ЄС офіційно схвалив надання Україні траншу макрофіну на 4,2 млрд європовідомляє головування Угорщини у Раді ЄС.

"Після завершення письмової процедури Рада сьогодні прийняла імплементаційне рішення, дозволяючи здійснити перший платіж у розмірі майже 4,2 млрд євро в рамках Ukraine Facility. Це рішення підтримує макрофінансову стабільність України та функціонування її державного управління".

13:55 Уряд дозволив не відключати від електроенергії підприємства, які використовують не менше 80% електроенергії власного виробництваповідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За словами прем’єра, таким чином держава стимулює енергетичну автономію бізнесу.

13:20 Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення судді Касаційного адміністративного суду Всеволода Князєваповідомляє пресслужба ВРП. Князєва звільнено за вчинення істотних дисциплінарних проступків, згідно з пунктом 3 частини 6 статті 126 Конституції України. Також за цією статтею звільнили суддю Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира, який збив на смерть нацгвардійця на блокпосту в Києві.

12:45 Росія у відповідь на запит Ірану почала постачати радари та засоби протиповітряної оборонипише The New York Times з посиланням на джерела. Зазначається, що 5 серпня секретар ради безпеки РФ Сєрґєй Шойґу відвідав Іран.

"Двоє іранських офіційних осіб, ознайомлених із тим, як іде планування військових дій, а один з яких є членом Корпусу вартових ісламської революції, підтвердили, що Іран зробив запит, і сказали, що Росія почала постачати передові радари та засоби протиповітряної оборони".

12:10 Міністр закордонних справ Чехії заявив, що початкова мета обіцяних Україні 800 тисяч снарядів буде досягнута не більш ніж на третину, якщо країни-партнери не внесуть більше коштів: не всі країни ще заплатили, що є однією з причин скорочення поставок, пише NZZ, зазначаючи, що "більш важливою причиною є зростання цін на боєприпаси внаслідок збільшення попиту на світових ринках. Колишній заступник міністра оборони Томаш Копечни, один з ініціаторів ініціативи з постачання боєприпасів до Чехії, пояснив, що обіцяні 800 000 снарядів тепер коштують удвічі більше, ніж спочатку передбачувані 1,5 мільярда. Ціни на міжнародному ринку з 2022 року зросли в чотири рази". Після того, як Чехія офіційно оголосила про закупівлю боєприпасів, Росія активно намагається вплинути на країни, які постачають обидві воюючі сторони. Офіційно країни, про які йдеться, тримаються в секреті, однак спекулюють, що снаряди надходять переважно з Південної Африки, Південної Кореї та Туреччини. Угоди часто укладаються таким чином, що та сторона, яка робить перший авансовий платіж, отримує угоду: "Якщо ви зволікаєте, то іноді повертаєтеся і чуєте: "Все, зброя закінчилася". А потім розумієш, що боєприпаси пішли до росіян". Це пояснює, чому до кінця року можуть бути поставлені тільки 155-міліметрові снаряди, тоді як раніше повідомлялося про постачання ще 300 тисяч 122-міліметрових снарядів, які використовуються в радянських гарматах. Крім того, конкуренція між Сходом і Заходом дозволяють виробникам продавати товари низької якості: раніше було відомо, що багато артилерійських снарядів, які Росія отримувала з Північної Кореї, були бракованими, але і західні постачальники також скаржаться, що близько половини боєприпасів, що закуповуються в Африці та Азії, неякісні, їх необхідно спочатку направити.

11:55 Сполучені Штати Америки прийматимуть рішення про використання наданої Україні американської зброї та обмежень на удари по території Росії залежно від ситуації на полі боюзаявив речник Державного департаменту США Метью Міллер у відповідь на питання щодо встановлених США "табу" для ЗСУ.

11:35 Споживання на початку робочого тижня після вихідних традиційно зростає: сьогодні станом на 09:30 споживання на 3,2% вище, ніж було в цей же час у понеділок, 5 серпня, повідомили в Укренерго. Максимум споживання вчора був зафіксований увечері. Він був на тому ж рівні, що й попереднього робочого дня – у п’ятницю, 3 серпня. 

11:20 Застосування заходів обмеження постачання електроенергії не прогнозується, підтвердили в "Укренерго".

10:35 Вночі російські війська вдарили 4 балістичними ракетами «Іскандер-М»/KN-23 по Київщині з Воронезької обл. РФ, 2 керованими авіаційними ракетами Х-59 із повітряного простору над акваторією Азовського моря та 16 ударними БпЛА типу «Shahed» із напрямків мис Чауда (ТОТ українського Криму), Курськ РФ.

В результаті протиповітряного бою збито дві балістичні ракети «Іскандер-М»/KN-23 (50%), обидві керовані авіаційні ракети Х-59 та 15 ударних БпЛА (94%) у Київській, Херсонській, Миколаївській та Хмельницькій областях.

За минулі сім днів було збито 165 із 171 (96%) запущених по Україні БПЛА.

10:15 Російські війська вранці завдали ракетний удар по центральному району Харкова, у результаті чого постраждала будівля поліклініки, наразі дві людини звернулися по допомогу, під завалами можуть бути люди, повідомив мер Харкова Ігор Терехов.

10:10 У Києві уламки збитої російської ракети пошкодили паркінг машин у Деснянському районі, повідомив міський голова Віталій Кличко. Постраждалих немає, пошкоджених будівель не виявлено.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

246,4% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  94,0% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

369,1% автомобільної техніки (з них 6,8% за минулий тиждень),

531,8% артилерійських систем (з них 8,9% за минулий тиждень),

102,2% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 64,7% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 29,2% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:3Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Минулої доби по всьому фронту зафіксовано 133 бойові зіткнення. Третина з яких — на Покровському напрямку.

Вчора російський агресор завдав по позиціях наших військ та населених пунктах сім ракетних (десять ракет), 50 авіаційних ударів (зокрема задіяв 64 КАБ) та 752 удари дронами-камікадзе, здійснив 4816 обстрілів позицій наших військ і населених пунктів, 114 з них — із РСЗВ.

Авіаційних ударів противника зазнали райони населених пунктів Таратутине, Кровне, Миропілля Сумської області; Вовчанські Хутори, Діброва, Петропавлівка, Синькове, Кругляківка Харківської області; Часів Яр, Воздвиженка, Яблунівка, Новогродівка, Орлівка, Мирноград, Торецьк, Калинове, Желанне Друге, Водяне, Урожайне, Макарівка, Новодонецьке, Времівка, Олександропіль Донецької області; Новоандріївка та Залізничне на Запоріжжі.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали ударів по двом пунктам управління БпЛА, двом районам зосередження особового складу і ОВТ та ще по одному важливому об’єкту ворога.

На Харківському напрямку ворог продовжував активні дії, загалом відбулося п’ять бойових зіткнень. Бої точилися в районах населених пунктів Вовчанськ та Тихе.

На Куп’янському напрямку противник сім разів атакував позиції наших підрозділів. Основні зусилля загарбники прикладали в районах Петропавлівки, Берестового та Стельмахівки.

На Лиманському напрямку наші війська відбили десять атак окупантів неподалік Макіївка, Тернів, Невського та в Серебрянському лісі.

На Сіверському напрямку Силами оборони також відбито 13 штурмових дій поблизу Івано-Дар’ївки, Верхньокам’янського, Переїзного та Виїмки.

На Краматорському напрямку наші воїни зупинили 13 спроб противника прорвати нашу оборону в районах Часового Яру та Іванівського Донецької області.

На Торецькому напрямку, за підтримки авіації, ворог здійснив 26 атак неподалік населених пунктів Північне, Торецьк та Нью-Йорк.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 41 ворожий штурм. Противник концентрував зусилля в районах Пантелеймонівки, Новоолександрівки, Воздвиженки, Іванівки, Желанного, Новоселівки Першої та Яснобродівки Донецької області.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка та Костянтинівка, де ворог сім разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку агресор здійснив чотири штурми наших позицій неподалік Водяного та Роздольного Донецької області.

На Оріхівському напрямку наші війська відбили одну атаку противника в напрямку Роботиного, противник успіху не мав.

На Придніпровському напрямку підрозділи Сил оборони успішно відбили шість атак противника на наші позиції.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань загарбників не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, обстрілює населені пункти з території рф, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність.

Наші воїни продовжують завдавати окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення і в його тилу.

Так, минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1050 осіб. Також наші воїни знешкодили чотири танки, вісім бойових броньованих машин, 39 артилерійських систем, 36 БпЛА оперативно-тактичного рівня, шість крилатих ракет, 54 автомобілі та одну одиницю спеціальної техніки.

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російська влада 5 серпня затримала керівника парку "Патріот" міністерства оборони Росії Ахмедова та заступника начальника управління інноваційного розвитку міноборони РФ генерал-майора Шестерова за підозрою в шахрайстві в особливо великих розмірах.

• Російське інсайдерське джерело, яке раніше правильно передбачило кілька командних змін у міністерстві оборони Росії, заявило 5 серпня, що начальник головного бронетанкового управління міноборони Росії генерал-лейтенант Шестаков незабаром залишить свою посаду.

• Секретар ради безпеки Росії Шойґу зустрівся 5 серпня в Тегерані з низкою високопосадовців Ірану, в тому числі з президентом Масудом Пезешкіаном, начальником генерального штабу збройних сил Ірану генерал-майором Мохаммадом Багері та секретарем Вищої ради національної безпеки Ірану Алі Ахбаром Ахмадіаном.

• Москва посилює вимоги до мігрантів з Таджикистану, які сподіваються працювати в Росії, ймовірно, в рамках поточних зусиль з протидії загрозам безпеці з боку афганської філії "Ісламської держави" "Ісламська держава — Хорасан" після терористичної атаки в "Крокус Сіті Холі" в березні 2024 року.

• Головне управління військової розвідки України, посилаючись на супутникові знімки, повідомило, що 3 серпня українські безпілотники знищили бомбардувальник Су-34 і склад боєприпасів на аеродромі Морозовськ у Ростовській області.

• Кремль продовжує намагатися призначити російських ветеранів, які воювали в Україні, на внутрішньополітичні ролі.

09:15 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває два російські кораблі, які є носіями крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, в Азовському морі російські кораблі відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

08:25 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 108 бойових зіткнень, противник завдав чотири ракетні удари, застосувавши чотири ракети, 36 авіаційних ударів, задіявши 43 КАБ, здійснив 558 ударів дронами-камікадзе та майже 3400 обстрілів позицій наших військ і населених пунктів із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку окупанти впродовж дня провели чотири атаки поблизу Тихого та Вовчанська. Підрозділи Сил оборони успішно відбили три штурмових дії противника, ще одне боєзіткнення триває. За попередньою інформацією, з початку доби втрати ворога становили 90 окупантів загиблими та пораненими, знищено шість артилерійських систем, бойову машину піхоти, 34 БпЛА, три одиниці спеціальної техніки та автомобіль. Крім того, пошкоджено шість артилерійських систем, вісім одиниць автомобільної та три одиниці спеціальної техніки ворога.

На Куп’янському напрямку Силами оборони відбито три атаки противника в районі Петропавлівки, Берестового та Стельмахівки, ще одне боєзіткнення триває, ситуація контрольована.

Вісім разів ворог атакував на Лиманському напрямку, намагався просунутися в напрямку населених пунктів Макіївка, Терни, Невське та в Серебрянському лісі, на даний час точиться бій поблизу Тернів.

На Сіверському напрямку впродовж дня наші захисники відбивали десять штурмових дій ворога в районах Івано-Дар’ївки, Верхньокам’янського, Переїзного та Виїмки. Досі в одній локації триває боєзіткнення.

На Краматорському напрямку мали місце 11 бойових зіткнень. Активність окупанти проявляли в районі Часового Яру та Іванівського, шість спроб противника потіснити нас з позицій виявились марними, триває п’ять атак. Ситуація контрольована.

За підтримки авіації ворог 23 рази намагався вклинитися в нашу оборону на Торецькому напрямку. Протягом дня окупанти атакували позиції українських оборонців поблизу населених пунктів Північне, Торецьк та Нью-Йорк. 15 штурмів відбито, вісім атак тривають досі.

На Покровському напрямку з початку доби в районах Пантелеймонівки, Новоолександрівки, Воздвиженки, Іванівки, Желанного, Новоселівки Першої та Яснобродівки відбито 24 наступальні та штурмові дії ворога. Ще сім боєзіткнень триває. Наші війська вживають заходів з утримання визначених рубежів. Втрати ворога, відомі на даний час, складають понад 150 ліквідованих та поранених окупантів, також українські військовослужбовці знищили дві артилерійські системи, дві ББМ, три БпЛА, дві одиниці автомобільної та три — спеціальної техніки. Окрім того, дві ББМ, два автомобілі та три ворожі артсистеми були пошкоджені.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується п’ять бойових зіткнень. Загарбники зберігають активність, намагаючись просунутися в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка та Костянтинівка. Підрозділи Сил оборони на даний час відбивають дві атаки окупантів, три атаки вже завершились без успіху для противника.

На Времівському напрямку відбулося два боєзіткнення в напрямку Водяного та Роздольного. Всі ворожі штурми захлинулися.

На Оріхівському напрямку наші війська відбили одну атаку противника в напрямку Роботиного, противник успіху не мав.

На Придніпровському напрямку підрозділи наших військ успішно відбили п’ять атак противника на наші позиції.

Сьогодні відзначаємо воїнів 100-ої окремої механізованої бригади, які впевнено тримають рубежі та за сьогодні відбили понад десяток ворожих штурмів.

 
Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+