Я Глобине
сьогодні 27 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 894.

05.08.2024 18:10
93
0
Бої за Україну тривають 894 дні

05.08.2024 р.

18:05 Росія може шпигувати за місцями навчання українських військовихпише The Times з посиланням на Міністерство оборони Великої Британії. Зазначається, що російські спецслужби виявили "значний" інтерес до операції Interflex, у межах якої Лондон спільно із союзниками забезпечує підготовку солдатів з України.

"Існують реальні загрози шпигунства і підривної діяльності, пов'язані з підготовкою ЗСУ у Великій Британії. Вони охоплюють використання дистанційно пілотованих авіаційних систем і фізичної розвідки, віртуальні і фізичні підходи до тих, хто забезпечує тренування, та інтерес з боку журналістів-розслідувачів".

17:30 6 серпня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватись не будутьповідомляє пресслужба "Укренерго".

16:55 Комітет Ради пропонує заборонити мобілізацію обмежено придатних до 25 роківзаявив секретар Комітету ВР з нацбезпеки, оборони і розвідки Роман Костенко.

"Комітет напрацював законопроєкт, що забороняє призивати громадян віком від 18 до 25 років, які були визнані непридатними у мирний час і обмежено придатними у воєнний. Також у документі йдеться, що люди до 25 років, які були мобілізовані за таких умов, зможуть звільнятися зі служби".

16:20 Ботсвана підписала спільну декларацію Саміту мируповідомив Зеленський.

15:45 Керівництво Telegram має вступити в діалог з Україною або месенджер заблокуютьзаявив голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

"Коли у тебе 80% населення користується немодерованою соцмережею, причому принципово немодерованою, керівництво якої не вступає в комунікацію з твоєю державою, по якій достатньо доказів, що вона залишається афілійованою з Росією, під впливом російських спецслужб, – це велика помилка, яка, повторю, буде дорого коштувати.

Я не бачу іншого варіанту, як не програти не те що інформаційну війну, а війну взагалі, – окрім як написати достатньо простий законопроєкт, суть якому буде в тому, що або мережі чи платформи встановлюють діалог з українською державою, або держава їх просто закриває".

15:10 Міноборони виявило три підробні застосунки "Резерв+", повідомила заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко в ефірі телемарафону. Вона наголосила, що подібні псевдосайти створюють для того, аби збирати персональні дані військовозобов'язаних або використовувати їх для можливих атак чи для ІПСО, аби дискредитувати роботу Міністерства оборони України.

14:35 Росія не зможе повністю знищити українську енергосистемузаявив голова ГУР Кирило Буданов.

"Сказати, що це ми зараз покладемо їхню енергосистему, – це трошки, мабуть, некоректно буде. Повністю ми її не покладемо. Як і вони нам повністю теж не покладуть. Радянська система була максимально розгалужена і дубльована — умовно, там три чи чотири, чи в певних вузлах дубль іде. Зробити важким життя — можна. Повністю зруйнувати — майже нереально".

14:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 31 липня 2024 року державна дума Росії схвалила законопроєкт, який передбачає позбавлення громадянства натуралізованих громадян, якщо вони не стануть на військовий облік. Співавтором законопроєкту виступив спікер держдуми В'ячеслав Володін, що свідчить про його схвалення Кремлем.

• Після підписання закону практичні наслідки для російського військового призову, ймовірно, будуть обмеженими, хоча незалежні російські ЗМІ продовжують повідомляти, що правоохоронні органи переслідують громади мігрантів, у тому числі з метою вербування військовослужбовців, і цей закон забезпечує ще одну форму правового примусу в цьому відношенні.

• Цей закон також слід розглядати в контексті зростання антимігрантських настроїв, котрі розпалюють деякі члени російського уряду, особливо проти мігрантів з Центральної Азії. Ці настрої та риторика помітно посилилися після повномасштабного російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року, ймовірно, як частина спроби встановити додаткові джерела легітимності уряду перед обличчям великих жертв і зниження рівня життя.

13:25 Україна отримала 3,9 мільярда доларів безповоротного гранту від США через Світовий банк для виплати зарплат та соціальної допомоги, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

13:00 Від нині і до 14 листопада цього року для капітального ремонту закрито один із польських пунктів пропуску в Дорогуську на кордоні з Україною поблизу з українським переходом Ягодин.

12:35 Контррозвідка Служби безпеки України нейтралізувала масштабну агентурну мережу Федеральної служби безпеки РФ, яка готувала ракетно-бомбові та дронові удари РФ по шести регіонах України. В результаті багатоетапної спецоперації одночасно затримано дев’ятьох російських агентів у Дніпрі, Запоріжжі та Сумах, а також у Донецькій, Одеській і Кіровоградській областях.

12:05 Іран має намір незабаром завдати удару по Ізраїлю, Вашінґтон очікує на атаку впродовж 24–48 годин, заявив державний секретар Ентоні Блінкен у розмові зі союзниками з «Великої сімки», пише Axios.

11:45 Дані космічної розвідки свідчать, що в результаті вогневого ураження військового аеродрому Морозовськ у Ростовській області РФ 3 серпня було знищено винищувач-бомбардувальник Су-34, повідомили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. Ще два російські літаки такого самого типу, ймовірно, пошкоджено уламками – поруч із бортами зафіксовано воронки від вибухів. Повністю знищено ворожий склад авіаційного озброєння – від вторинної детонації російських боєприпасів на території аеродрому та довкола нього видно великі площі випаленої землі. Чотири технічні будівлі та два ангари на авіабазі "Морозовск", розташованій за 265 кілометрів від лінії фронту, також зазнали чітко помітних з космосу пошкоджень.

11:20 Республіка Малі оголосила, що розриває дипломатичні відносини з Україною через нібито підтримку Києвом дій повстанців-туарегів, які нещодавно розгромили колону малійських військових та російських найманців ПВК "Ваґнера".

11:00 Сьогодні станом на 09:30 споживання електроенергії тримається на тому ж рівні, що й у попередній робочий день – у п’ятницю, 2 серпня. Застосування заходів обмеження не прогнозується, повідомили в "Укренерго".

10:50 Вчора добовий максимум споживання був найнижчим за період після скасування обмежень (з 30 липня) та на 5,2% меншим, ніж у суботу, 3 серпня, повідомили в "Укренерго". Причина – прохолодна погода і традиційне зниження споживання у другий вихідний день тижня. 

10:35 Вночі російські війська атакували ударними БпЛА типу «Shahed» із районів Приморсько-Ахтарськ, Курськ РФ. Радіотехнічними військами Повітряних сил виявлено та супроводжено 24 ударні дрони. В результаті протиповітряного бою усі ворожі БпЛА збито мобільними вогневих групами Сил оборони України, зенітними ракетними підрозділами та засобами РЕБ Повітряних чил у Київській, Вінницькій, Кіровоградській, Харківській, Сумській, Полтавській та Дніпропетровській областях.

За минулі сім днів було збито 150 із 155 (97%) запущених по Україні БПЛА.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

У зв'язку з постійним надходженням уточнених розвідувальних даних виникла потреба коригування деяких позицій загальних втрат противника – засобів ППО, літаків, БпЛА ОТР, крилатих ракет, автомобільної техніки та спеціальної техніки. Загальна цифра скоригована, а втрати за добу подаються у звичайному режимі.

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

246,3% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

  93,9% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

368,2% автомобільної техніки (з них 6,8% за минулий тиждень),

530,5% артилерійських систем (з них 8,4% за минулий тиждень),

102,2% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 64,7% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 29,2% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:3Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 124 бойові зіткнення.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах 53 авіаційні удари (задіяв, зокрема, 74 КАБи), здійснив 4890 обстрілів, 97 з них – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Кругляківка, Лозова Харківської області; Григорівка, Курдюмівка, Торецьк, Часів Яр, Трудове, Олександропіль, Воздвиженка, Новогродівка, Гродівка, Катеринівка, Богоявленка, Времівка Донецької області та Лобкове і Новоданилівка на Запоріжжі.

За минулу добу авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 14 ударів по скупченнях живої сили противника, уразили одну артсистему та три пункти управління російських окупантів.

На Харківському напрямку ворог продовжував штурмові дії. Тут відбулося 11 бойових зіткнень в районах населених пунктів Глибоке, Липці, Тихе та Вовчанськ.

На Куп’янському напрямку кількість боєзіткнень за добу зросла до шести. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля п’яти різних населених пунктів. Акцентував свої дії ворог у бік Петропавлівки – провів дві атаки.

На Лиманському напрямку наші війська відбили вісім штурмів окупантів в районах населених пунктів Макіївка, Терни та Невське.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито вісім атак поблизу Спірного, Верхньокам’янського, Переїзного та Виїмки. Біля останньої ворог провів п’ять із зазначених вище атак.

На Краматорському напрямку українські воїни зупинили 15 спроб противника прорвати нашу оборону в районах Часового Яру, де відбулося понад половину з усіх боїв, а також Іванівського, Ступочок, Білої гори, Кліщіївки та Андріївки.

На Торецькому напрямку ворог здійснив 18 атак. Зусилля зосереджував у районах населених пунктів Нью-Йорк та Торецьк – провів тут майже 80 відсотків від усіх боєзіткнень. Окрім того, штурмував поблизу Залізного і Північного. Активно бомбардував місто Торецьк та його околиці – завдав 14 авіаударів.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 30 атак. Основні зусилля ворог зосереджував у районах Желанного і Новоолександрівки – там відбулася майже половина від загальної кількості боїв.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Костянтинівки, Парасковіївки і Карлівки. Загалом ворог 11 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку окупанти здійснили шість штурмів наших позицій. Три з них відбулося неподалік Водяного.

На Оріхівському напрямку відбулось три бойових зіткнення неподалік Малої Токмачки. Ще дві атаки ворог провів у районі Роботиного і в напрямку Новоданилівки.

На Придніпровському напрямку росіяни зазнали поразки під час двох боєзіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Оперативна обстановка без суттєвих змін.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, обстрілював з території рф, зокрема, населені пункти Сопич, Бачівськ, Чуйківка та Прогрес.

Наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам значних втрат в техніці та живій силі, виснажують наступальний потенціал ворога вздовж всієї лінії фронту та у тилу.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1180 осіб. Також українські воїни знешкодили шість танків, 31 бойову броньовану машину, 69 артилерійських систем, 24 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 68 автомобілів та три одиниці спеціальної техніки.

09:15 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, в Азовському морі російські кораблі відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• За повідомленнями, 4 серпня українські війська завдали удари безпілотниками по нафтобазі в Ростовській області та удари ракетами по складах пального в окупованому Луганську.

• Україна підтвердила, що отримала першу партію винищувачів F-16 американського виробництва.

• Російські мілблогери відреагували на прибуття F-16, намагаючись применшити їхні потенційні бойові ефекти, що прямо шкодить російським інформаційним операціям, спрямованим на те, щоб представити постачання F-16 та інших західних систем озброєнь як "червону лінію", якої не можна перетинати.

• Як повідомляється, російська оборонна промисловість продовжує виробляти ракети з використанням західних компонентів.

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 103 бойові зіткнення. Наші захисники жорстко дають відсіч намаганням противника просунутися в глибину української території. Найбільш активно ворог наступає, як і в попередні дні, на Покровському напрямку. Окрім того, достатньо активні загарбники і на Краматорському та Торецькому напрямках.

Російські загарбники завдали по території України 42 авіаудари, скинувши 56 КАБів. Крім цього, залучили для ураження 515 дронів-камікадзе та здійснили 3400 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку ворог 10 разів безуспішно атакував оборонні позиції наших воїнів неподалік Глибокого, Липців, Тихого та Вовчанська, де наразі триває ще одне боєзіткнення. За сьогодні агресор втратив 104 особи вбитими та пораненими, також знищено або значно пошкоджено дві бойових броньованих машини, шість артсистем, 10 автомобілів та п’ять одиниць спеціальної техніки.

На Куп’янському напрямку противник провів шість наступальних дій біля Петропавлівки, Кругляківки, Берестового та Стельмахівки. Чотири атаки зупинено, дві продовжуються.

На Лиманському напрямку протягом доби російські загарбники сім разів штурмували позиції українців поблизу Невського, Тернів та Макіївки. Всі атаки відбито.

На Сіверському напрямку під час бойових зіткнень оборонці української землі жорстко зупинили сім атак у районах Спірного, Переїзного, Виїмки та Верхньокам’янського. Ворог зазнав втрат.

На Краматорському напрямку противник здійснив 15 наступальних дій поблизу Часового Яру, Іванівського та Андріївки. Сили оборони відбили 11 атак, ще чотири продовжуються у районі Часового Яру.

На Торецькому напрямку росіяни теж 15 разів атакували українські війська біля Залізного, Торецька, Нью-Йорка та Північного. 12 боєзіткнень завершено, ще три тривають.

На Покровському напрямку від початку цієї доби точилися 24 бої неподалік населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Калинове, Желанне, Свиридонівка, Яснобродівка та Карлівка. Сили оборони відбили 19 атак, п’ять ще продовжуються. Ворог концентрує свої зусилля у напрямку Желанного. За попередніми даними, сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено 246 окупантів, 89 з них – безповоротно. Також знищено гаубицю Д-30, два БТРи, сім автомобілів, МТ-ЛБ та три одиниці спецтехніки. Крім цього, пошкоджено танк, чотири артсистеми, шість одиниць автотранспорту та один бронетранспортер.

На Курахівському напрямку ворог вісім разів безуспішно атакував наші позиції поблизу Красногорівки, Георгіївки, Костянтинівки та Парасковіївки.

На Времівському напрямку противник здійснив наступальні дії у бік Костянтинівки, Водяного і Роздольного. Триває бій.

На Оріхівському напрямку відбулось чотири бойових зіткнення в районах Малої Токмачки та Новоданилівки. Противник успіху не мав.

На Придніпровському напрямку два ворожих штурми на позиції наших підрозділів також не мали успіху.

На інших напрямках ситуація особливих змін не зазнала.

Сьогодні відзначаємо воїнів з 100 окремої механізованої бригади, які завдають окупантам вагомих втрат та стійко тримають оборонні рубежі.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+