Я Глобине
сьогодні 04 травня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 692.

16.01.2024 13:59
124
0
Бої за Україну тривають 692 дні

16.01.2024 р.

20:20 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 85 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 2 ракетні та 13 авіаційних ударів, здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки й інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Грем’ячка, Михальчина-Слобода Чернігівської області; Соснівка, Атинське, Волфине, Степок Сумської області; Уди, Вовчанськ, Охрімівка, Землянки Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Обстріляв з артилерії та мінометів близько 10 населених пунктів, це, зокрема, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 9 атак окупантів в районах Тернів, Ямполівки, Торського Донецької області та ще 15 атак біля Макіївки, Білогорівки Луганської області та північніше Григорівки, Веселого Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області та Торське, Григорівка, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 6 атак противника в районах Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 15 атак ворога поблизу Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 15 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області. Тут окупанти, за підтримки авіації, намагалися покращити тактичне положення. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Керамік, Бердичі, Степове, Ласточкине, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. На цьому напрямку загарбники, за підтримки авіації, 16 разів безуспішно намагалися прорвати оборону наших військ. Крім того, ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Костянтинівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Красногорівка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Костянтинівка, Катеринівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційного удару в районі Водяного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Пречистівка, Благодатне, Старомайорське, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога західніше Вербового Запорізької області, де противник безуспішно намагався відновити втрачене положення. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 25 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Червоне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнав обласний центр Херсонської області та райони населених пунктів Антонівка, Дніпровське, Тягинка Херсонської області.

Ворог не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник 6 разів безуспішно штурмував позиції наших військ.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 1 пункту управління та 1 складу боєприпасів противника.

19:55 Уряд виділив додаткові 800 мільйонів на дрони, боєприпаси та тепловізоризаявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Прем’єр-міністр зауважив, що йдеться про додаткове фінансування для кожної бригади пропорційно до сплаченого у грудні податку на доходи фізичних осіб.

19:30 Верховна Рада розблокувала підписання законопроєкту про медичний канабісповідомив нардеп від партії "Голос" Ярослав Железняк. Проєкт постанови народних депутатів від парламентської фракції "Батьківщини", яка блокувала підписання закону, провалився – тепер законопроєкт про медичний канабіс зможе підписати Президент.

19:15 Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк закликала владу відреагувати "на системний тиск на журналістів"повідомляється на сайті ІМІ. За словами Романюк, цілеспрямоване полювання на медіа, стеження, запис прихованого відео неприпустимі у демократичній державі.

"Якщо сьогодні до вечора не буде жорсткої реакції влади на системний тиск на журналістів, буде дуже й дуже погано для України як для демократичної держави. Вчора — атака на розслідувача NGL Юрія Ніколова, сьогодні — на Bihus.Info. До того був системний тиск на "Детектор медіа" і Севгіль Мусаєву, "Бабель" та інші медіа.

І мені дуже шкода спостерігати приклади, які нагадують часи Януковича. І яким у 2024 році точно не місце".

18:40 Німецька опозиція хоче голосування в Бундестазі за постачання Україні Taurusповідомляє ntv. Християнсько-демократичний союз посилює тиск на федеральний уряд з метою надання Україні крилатих ракет Taurus – лідер фракції Фрідріх Мерц оголосив у Берліні, що парламентська група партії хоче завтра вдень внести до Бундестагу пропозицію про резолюцію, якою таке постачання буде поставлено на голосування.

18:05 Молдові важко впоратися з різким збільшенням кількості заяв про надання громадянства від росіянпише Reuters. Відомство повідомило, що 70% заявників є громадянами РФ, а 20% – України. Водночас воно не надало конкретних цифр щодо кількості осіб, які бажають отримати громадянство Молдови. Генеральний інспекторат з питань міграції просить уряд продовжити термін розгляду заяв щодо надання громадянства до шести місяців замість нинішніх 20 днів.

17:30 До створення коаліції з надання Україні дронів долучилися майже 20 державзаявив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс. Наразі міністр латвійського оборонного відомства відмовився надати подальші подробиці проєкту з безпілотників, заявивши, що "ми зараз перебуваємо на етапі, коли наближаємося до 20 партнерів" – ця заява є першим свідченням масштабу ініціативи щодо безпілотників.

16:55 Кабмін змінив порядок бронювання військовозобов’язаних працівників підприємств ОПКінформує "Урядовий портал". Згідно з ухваленим рішенням, військовозобов’язані працівники підприємств, установ та організацій, визначених Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості критично важливими у сфері оборонно-промислового комплексу, бронюються без обмежень за кількістю та незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності.

16:10 ЄС розпочав технічну роботу з реалізації пропозиції про використання заморожених російських активівзаявив міністр фінансів Бельгії Вінсент Ван Петтегем. Фінансова рада ЄС, за словами Ван Петтегема, зосередилася на двох ключових питаннях: на макрофінансовій підтримці України та заморожених активах РФ, які можна використати в інтересах України.

"Щодо заморожених та іммобілізованих активів, ми проаналізували пропозиції Єврокомісії та Високого представника, отримані в грудні 2023 року, і підтвердили наші рішучі зобов'язання щодо швидкого їх виконання. Робота на технічному рівні розпочалася, і ми прагнемо досягти швидкого прогресу.

У нас сьогодні був дуже конструктивний обмін думками щодо економічних та фінансових наслідків російської агресії проти України. Був круглий стіл, де всі чітко заявили і висловили підтримку Україні".

15:45 Зеленський зустрівся з Блінкеном і Салліваном у Давосіповідомляє пресслужба Президента. Сторони обговорили поточну ситуацію на фронті, ключові завдання, які стоять перед Збройними Силами України на цей рік, та засоби, що необхідні для їх виконання. Зеленський зазначив, що вони також говорили про подальшу співпрацю між Україною та США в оборонній сфері, з особливим акцентом на протиповітряній обороні й далекобійних засобах ураження.

15:20 Парламент підтримав створення електронного реєстру військовозобовʼязанихповідомляє народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк. Железняк зазначив, що кожна правка підтверджувалася майже мінімальною необхідною кількістю голосів, деякі з них провалили. Правка №401 про зберігання даних у хмарі набрала необхідні голоси – не уточнено, які ще правки внесено в законопроєкт.

14:35 Зеленський у Давосі зустрівся з представниками найбільших фінансових фондівповідомляє пресслужба Президента. Зазначається, що на зустрічі він відзначив важливість залучення приватного капіталу до проєктів з відбудови України. За його словами, під час війни важливо розробити й запровадити механізми змішаного фінансування, що поєднує приватний і державний капітал.

14:00 Вартість перевезення аграрної продукції через блокування пунктів пропуску на румунському та польському кордонах зросли на 15–20%, повідомив заступник міністра аграрної політики Маркіян Дмитрасевич в ефірі телемарафону.

13:55 Ізраїль уперше взяв участь в обговоренні української формули миру на зустрічі радників із питань національної безпеки й зовнішньої політики країн 14 січня у швейцарському Давосі, країну представляв заступник голови Ради національної безпеки, повідомив посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський.

13:30 Лідери основних політичних груп Європейського парламенту виступили зі спільною заявою, в якій закликали Європейську раду та держави – члени Європейського Союзу забезпечити сталу і довгострокову підтримку України, і фінансову, і військову.

13:10 СБУ затримала охоронця дитсадка, який напередодні 2024 року​ навів російський удар на село у Запорізькій області. 55-річний чоловік у грудні 2023 року був завербований російськими спецслужбами через свою знайому з Василівки хористкою церкви УПЦ МП, яка після повномасштабного вторгнення залишилася на тимчасово окупованій території Запорізької області й усіляко підтримувала збройну агресію проти України. Чоловік повинен був збирати інформацію про місця дислокації та переміщення Сил оборони та військової техніки на Запорізькому напрямку тощо та через свою "однодумницю" передавати російським кураторам. Зокрема за його наведенням ворогом здійснено обстріл житлових будинків Степногірська, коли внаслідок російської атаки загинув місцевий житель. Крім того, чоловік також коригував ракетні удари РФ по цивільній та критичній інфраструктурі регіону.

12:50 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Протягом останнього тижня ані російські, ані українські війська не здобули жодної значної території. Незважаючи на прогрес у захопленні Мар’їнки наприкінці грудня 2023 року, Росія не змогла скористатися цим і просунутися ні на захід у напрямку Курахового, ні на південь у напрямку Новомихалівки.

• Оточення Авдіївки, ймовірно, залишається ключовим напрямком зусиль Росії; однак на сьогоднішній день Росія здобула дуже обмежені територіальні здобутки зі значними втратами як техніки, так і на особового складу. Північне місто Степове залишається під контролем України, що забезпечує доступ до маршруту постачання Авдіївки. Спроби Росії ізолювати місто малоймовірні, принаймні протягом наступного тижня.

• Українські морські піхотинці продовжують утримувати свій плацдарм у Кринках на східному березі Дніпра, незважаючи на спроби Росії витіснити їх. Цілком ймовірно, що наступного тижня бої  за цю територію продовжуватимуться.

12:35 Польські перевізники, які з листопада блокують деякі прикордонні переходи з Україною, досягли згоди з урядом про «певні умови» і призупинять свій протест від завтра з 12:00, повідомив Томаш Борковський з Комітету захисту польських перевізників і працедавців транспорту, зазначивши: «Це не кінець, але протест буде призупинено. Ми домовилися про певні умови, ми дамо уряду час попрацювати, оскільки це новий уряд»

12:15 З жовтня 2023 року (початку епідсезону) в Україні було зафіксовано 122 тис. випадків COVID-19, із них 595 – летальнихповідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

11:50 Міністерство сільського господарства Румунії досягло угоди з основними організаціями сільгоспвиробників, які протестували та протягом шести днів блокували кордон з Україноюповідомляє Euractiv. Міністр сільського господарства Флорін Барбу заявив, що румунський уряд погодився задовольнити 13 вимог протестувальників, але переговори триватимуть для пошуку компромісу щодо решти вимог. Уряд зобов'язався повністю субсидувати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року і негайно ввести в дію положення про субсидовані процентні кредити. Крім того, уряд прийняв запити на компенсацію збитків, спричинених імпортом із України. Заходи передбачають чітке маркування зернових та інших товарів, а також електронний моніторинг пломб за допомогою GPS у порту Констанца. Один із представників фермерів на тригодинних переговорах Маріус Мік пояснив, що угода не означає негайного припинення протестів, оскільки на їхню тривалість можуть вплинути майбутні переговори з перевізниками, які триватимуть до четверга.

11:25 Вчора, 15 січня, добовий максимум споживання був зафіксований близько 10:00, він був на 1,3% нижчим за добовий максимум попереднього робочого дня, 12 січня. Причина – суттєве потепління – від -10°C до -3°C, повідомили в Укренерго. Сьогодні на 09:30 споживання відповідає рівню понеділка 15 січня, але диспетчерський центр «Укренерго» попереджає про можливість виникнення протягом дня дефіциту в енергосистемі на рівні 1% через зростання споживання внаслідок прогнозованого похолодання та зменшення обсягів виробництва електроенергії сонячними електростанціями через хмарну погоду. 

11:05 Через негоду в Україні залишаються знеструмленими 35 населених пунктів (вчора було 44): 30 у Кіровоградській області та 5 – у Миколаївській, повідомили в Міненерго.

10:45 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 128 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 53 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

10:35 Європейська служба зовнішніх справ проводить аудит озброєнь, поставлених Україні країнами-членами з моменту повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року, повідомили Financial Times три європейські дипломати. Рішення про проведення аудиту було прийнято після того, як минулого тижня канцлер Німеччини Олаф Шольц зажадав підрахувати і порівняти військові поставки країн Україні. ЄСЗВ має на меті представити результати аудиту в столицях до саміту лідерів ЄС 1 лютого. Аудит базуватиметься на матеріалах, наданих державами-членами у відповідь на запити ЄСЗД, при цьому служба вже зустріла опір з боку деяких країн, що не бажають надавати повні дані.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

179,0% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

 65,4% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

195,4% автомобільної техніки (з них 2,6% за минулий тиждень),

285,6% артилерійських систем (з них 3,8% за минулий тиждень),

 85,2% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 46,2% засобів ППО (з них 1,0% за минулий тиждень),

 26,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:50 В аварійний ремонт виведено 2 блоки ТЕС, водночас після короткострокового ремонту до роботи підключено 3 одиниці генеруючого обладнання, повідомили в Міненерго. Дефіциту електроенергії в енергосистемі не спостерігається, генерації, виробленої в Україні, достатньо для покриття потреб споживачів.

09:35 Біля консульства Сполучених Штатів Америки у місті Ербіль прогриміла серія вибухів, під ударом опинилися вісім об'єктівповідомили джерела в іракських службах безпеки. Іранський Корпус вартових ісламської революції взяв на себе відповідальність за атаку, заявивши, що завдає ударів балістичними ракетами по "штаб-квартирах шпигунів" і "антиіранських терористичних зборищах в деяких частинах регіону". В результаті ударів загинули чотири людини, серед них немає військовослужбовців коаліційних сил або американських військ. Крім того, сили коаліції збили три безпілотні літальні апарати в районі аеропорту Ербіля.

09:25 Станом на 07:30 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили  у Військово-морських силах ЗСУ.

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські офіційні особи оголосили, що в ніч на 14 січня українські сили знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і серйозно пошкодили літак повітряного командування Іл-22.

• Високопоставлений представник української розвідки підтвердив, що російські війська можуть нарощувати сили зі швидкістю, що дорівнює російським щомісячним втратам особового складу. Це узгоджується з оцінкою ISW про те, що російські війська здатні проводити регулярні ротації на оперативному рівні в Україні. Заступник начальника ГУР України генерал-майор Вадим Скібіцький заявив, що Росія набирає близько 30 тис. особового складу на місяць та використовує для поповнення втрат і формування резервних полків. Український військовий аналітик полковник Петро Черник так само оцінив, що Росія здатна замінити близько 25–27 тисяч особового складу на місяць і має невеликий (на 10–15% загальної кількості) готовий професійний резерв механізованих підрозділів, морської піхоти та десантно-штурмових підрозділів (ВДВ). Цифри Скібіцького й Черника узгоджуються з оцінкою ISW про те, що російські сили можуть проводити ротацію оперативного рівня на більшості ділянок лінії фронту. Черник заявив, що Росія має від півтора до семи мільйонів людей у ​​своєму загальному мобілізаційному резерві («мобілізаційному ресурсі особового складу»), що складається з людей, які можуть бути мобілізовані незалежно від попереднього військового досвіду, на відміну від значно менших готових, і професійний резерв («кадровий мобілізаційний резерв»), який, теоретично, має бути більш підготовленим у військовій справі при мобілізації. Скібіцький заявив, що Росія навряд чи проведе будь-яку форму офіційної мобілізації до виборів президента Росії в березні 2024 року. Скібіцький повідомив, що Росії потрібно буде провести «мобілізацію» (ймовірно, мається на увазі широкомасштабна мобілізація), щоби створити «потужний стратегічний резерв». Однак Скібіцький заявив, що поки рано коментувати, чи збирається Росія проводити «мобілізацію» після виборів президента Росії в березні 2024 року.

• Скібіцький зазначив, що міжнародні санкції обмежують російське виробництво ракет і безпілотників, але російські війська, ймовірно, продовжують адаптувати свої ударні ракетні комплекси і безпілотники, намагаючись подолати українську протиповітряну оборону. Скібіцький заявив, що нещодавні російські удари були спрямовані по підприємствах української оборонно-промислової бази, військових штабах, системах і підрозділах військового управління на передовій, що відповідає спостереженням ISW. Скібіцький повідомив, що нещодавно російські війська почали запускати безпілотники «Шахед» по прифронтових районах, тоді як російські війська раніше використовували безпілотники «Шахед» лише для націлювання на підприємства тилового відділу ВПК.  ISW спостерігав, як російські сили використовували безпілотники Shahed для націлювання на прифронтові райони, починаючи з кінця грудня 2023 року, й українські сили перехоплювали меншу кількість безпілотників, ймовірно, через нижчий рівень покриття української ППО або зону ППО, яка не оптимізована для перехоплення безпілотників поблизу лінії фронту. Скібіцький зазначив, що Росія може виробляти близько 330–350 дронів Shahed на місяць, але ці цифри значною мірою залежать від здатності Росії купувати електронні компоненти, такі як мікрочіпи та схеми, за кордоном. Скібіцький повідомив, що Росія використовує в безпілотниках Shahed двигуни китайського виробництва. Скібіцький також заявив, що з середини вересня 2023 року російські війська не включали крилаті ракети Х-101 або «Калібр» у серію ударів, ймовірно, у рамках зусиль зі створення ракетного резерву. Скібіцький повідомив, що російський ВПК може виробляти від 115 до 130 придатних для стратегічних ударів по Україні ракет на місяць, але що фактичний місячний обсяг виробництва коливається, оскільки для балістичних ракет Х-47 «Кінжал», а також крилатих ракет Х-101 і «Калібр» потрібно багато іноземних компонентів, заблокованих міжнародними санкціями. Скібіцький заявив, що Росія не в змозі виробляти аналоги цих зарубіжних компонентів усередині країни. ISW оцінив, що Росія, ймовірно, намагається придбати більше балістичних ракет з-за кордону, тому що балістичні ракети можуть бути більш успішними в ураженні українських цілей за деяких обставин. Росія також може посилити зусилля з отримання балістичних ракет з-за кордону через зростання труднощів у російському внутрішньому виробництві балістичних ракет Х-47 «Кінжал». Скібіцький повідомив, що Росія може виробляти ракети класу «повітря-повітря» Х-31, Х-34, Х-29 і Х-59, використовуючи переважно вітчизняні комплектуючі, і що російські війська використовують ракети Х-31 і Х-59 для націлювання на українську ППО, системи і радіолокаційні станції під час великих серій ударів.

• Німецьке видання Bild повідомило про секретні німецькі документи, що описують гіпотетичний сценарій підготовки до можливого майбутнього конфлікту між НАТО і Росією. Розробка таких сценаріїв, які зазвичай засекречені, є нормальним завданням для професійних військових штабів.

• Президент України Володимир Зеленський вчора прибув до Швейцарії, щоб обговорити аспекти українського мирного плану та підтримку України зі світовими лідерами на Всесвітньому економічному форумі в Давосі з 15 по 19 січня.

• Північнокорейська делегація на чолі з міністром закордонних справ Північної Кореї Чхве Сон Хуей прибула до Москви 14 січня з офіційним державним візитом до Росії, який триватиме з 15 по 17 січня.

• Росія та Іран готуються до підписання Великого міждержавного договору для подальшого розвитку російсько-іранського військово-технічного співробітництва.

• Кремль посилює заходи цензури, щоб обмежити критику військових дій Росії в Україні напередодні президентських виборів у березні 2024 року.

• За повідомленнями, "ДНР" формує жіночий загін з управління безпілотними літальними апаратами.

• ГУР України заявило, що українські сили опору підірвали російський військовий автомобіль УАЗ "Патріот" в окупованому Мелітополі Запорізької області, в результаті чого четверо російських військовослужбовців отримали поранення, а невизначена кількість особового складу загинула.

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 94 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 1 ракетний та 68 авіаційних ударів, здійснив 78 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Веселе, Берестове Харківської області; Новолюбівка, Серебрянське лісництво Луганської області; Терни, Ямполівка, Богданівка, Авдіївка, Олександропіль, Новомихайлівка, Водяне Донецької області; Новодаріївка Запорізької області; Зміївка, Новоберислав, Берислав Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 2 атаки ворога біля Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 13 атак ворога поблизу Тернів, Ямполівки, Торського Донецької області та ще 19 – в районах Серебрянського лісництва, Білогорівки Луганської області та Григорівки, Верхньокам’янського, Веселого Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 7 атак противника неподалік Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 18 атак загарбників в районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 16 атак – біля Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 12 атак.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 3 атаки противника західніше Вербового та Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Протягом минулої доби противник здійснив 1 безуспішний штурм позицій наших військ.

Водночас українські воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 22 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також по 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 райони зосередження особового складу, 8 артилерійських засобів, 1 засіб ППО та 2 радіолокаційні станції противника.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+