Я Глобине
сьогодні 24 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 682.

07.01.2024 10:27
193
0
Бої за Україну тривають 682 дні

06.01.2024 р.

19:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація і надалі ігнорує закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Протягом доби відбулось 27 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 8 ракетних та 55 авіаційних ударів, здійснив 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові та багатоквартирні будинки, інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах Олександрівки, Вовчанська, Приколотного та Чугунівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Клюси, Єліне, Попівка Чернігівської області; Зноб-Новгородське, Іскрисківщина, Миропільське, Грабовське, Попівка, Пономаренки Сумської області; Червона Зоря, Козача Лопань, Лук'янці, Вовчанськ, Бочкове, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку сили оборони відбили 3 атаки противника в районах Синьківки, Петропавлівки, Іванівки Харківської області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційного удару в районі Табаївки Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Противник завдав авіаційних ударів в районі Серебрянського лісництва Луганської області та в районах населених пунктів Терни і Спірне Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку силами оборони відбито атаку противника в районі Кліщіївки. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Нью-Йорк. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 5 атак ворога в районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 9 атак в районах Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Олександропіль Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Бердичі, Степове, Ласточкине, Авдіївка, Первомайське.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки, де ворог, за підтримки авіації, 5 разів намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Старомайорське. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Вугледар, Урожайне, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку сили оборони відбили 2 атаки противника в районах Роботиного та південніше Новодарівки, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Мала Токмачка та П'ятихатки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Полтавка, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів, Новоандріївка, П'ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Тягинка, Херсон, Олександрівка Херсонської області та Куцуруб, Очаків Миколаївської області. Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 18 безуспішних штурмових дій на позиції наших військ, але українські воїни й надалі утримують зайняті позиції та завдають противнику значних втрат.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 19 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління, 1 складу боєприпасів, 1 артилерійському засобу, 1 РЛС ППО та по 1 ЗРК “Тор” противника.

18:40 Нині о 18:20 воєвода Підкарпаття Тереза Кубас-Гуль оголосила про підписання угоди між міністром сільського господарства РП та фермерами, які протестують на кордоні в Медиці, повідомивши, що з підписанням угоди протест на прикордонному переході в Медиці призупиняється на період, необхідний для проведення юридичних та нотифікаційних змін, а також на час, необхідний для впровадження додаткових змін. Міністр пообіцяв задовольнити всі вимоги фермерів, що включали активацію субсидій на кукурудзу в розмірі одного мільйона злотих, збільшення кредитування ліквідності на 2,5 мільярда злотих і збереження розміру сільськогосподарського податку на рівні 2023 року. Лідер блокування сказав, що зустрінеться з учасниками протесту і, найімовірніше, біля 9-ї вечора буде рішення про припинення протесту.

18:20 Успіхів на Куп'янському напрямку поблизу Синьківки ворог немає, хоча і веде активні бойові дії, розповів начальник служби зв'язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо в ефірі телемарафону. Росіяни намагаються штурмувати на Куп'янському напрямку, ведуть активні бойові дії там ще з початку жовтня, але якихось успіхів на цьому напрямку не мають:

"Там відбуваються щоденні штурми, це населений пункт Синьківка, він проходить по всіх зведеннях як наших, так і Генштабу. Спостерігаємо за ворогом, і якихось успіхів у нього на Куп'янському напрямку поблизу Синьківки немає. Раніше вони робили ставку саме на піхоті, на активних штурмових діях піхотних груп. А крайні періоди збільшили використання техніки, і ми могли це бачити, коли якраз на минулому тижні штурм відбувався зранку неподалік Синьківки. Тобто такі штурми – вони у крайній час відбувалися постійно, і техніку вони почали залучати активно. ЗСУ намагаються забезпечити росіянам саме такі умови, щоб їм заважала не тільки погода, а й влучні удари як артилерією, так і FPV-дронами, дронами-камікадзе та іншими засобами, щоб перебити логістику РФ".

17:40 Російські війська у Криму втратили склади боєприпасів та «осліпли» на кілька радіолокаційних станційінформує Головне управління розвідки Міністерства оборони України про комплексну спецоперацію на території тимчасово окупованого Криму 4 січня 2024 року. Цілями атаки, проведеної воїнами ГУР МО України та Повітряних сил ЗСУ спільно із силами сектору оборони держави, стали російські позиції РЛС на аеродромі у Саках і склад боєприпасів поблизу населеного пункту Гришине. Дані космічної розвідки підтверджують успішне вогневе ураження складу БК російських загарбників у Гришиному.

17:10 Війна в Україні виявила стратегічні прорахунки країн Заходу в забезпеченні власної оборони, що зокрема позначилося і на їхній здатності надавати військову допомогу Києвувважає британський військовий аналітик Шон Белл. Росія завжди накопичувала запаси базової зброї, і вважається, що вона почала війну із кількома мільйонами артилерійських снарядів, однак навіть цих запасів виявилося замало, і зараз Кремль змушений звертатися по допомогу до Ірану та КНДР. Україна не могла зрівнятися з російськими запасами зброї, але отримала підтримку Заходу, яка була зосереджена переважно на високотехнологічній зброї для високоточних ударів. Однак Захід був не готовий до війни такого масштабу й інтенсивності: його оборонне планування виходило з того, що тривалі війни високої інтенсивності навряд чи стануть проблемою в найближчій перспективі та що технології забезпечать йому асиметричну воєнну перевагу. Однак спеціальна зброя коштує дорого, її можна придбати лише у відносно невеликій кількості й нелегко замінити. Західна зброя надавалася Україні з наявних запасів армій Європи та США. І оскільки вони не мали таких шалених запасів зайвої зброї, як Росія, підтримка України збільшувала ризик для національної безпеки країн-донорів. Зрештою настала ситуація, коли Захід більше не має що передавати Києву, не послаблюючи власної безпеки. Оголені західні запаси не можуть задовольнити потреби України, але Захід має значно більший потенціал для мобілізації своєї оборонно-промислової бази, якщо він вирішить це зробити. Навіть якщо Путін не становить безпосередньої загрози решті світу зараз, перемога Росії в Україні матиме довгострокові наслідки для світу.

16:30 У Харкові досліджують уцілілу хвостову частину ракети, яку РФ могла отримати з КНДР: візуально вона схожа на “Іскандер”, однак є деякі технічні відмінності, також експерти відзначають, що ракета була зібрана не так якісно, розповів речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко:

"Спроба затерти номери на певних деталях свідчить про бажання приховати інформацію про цю ракету. До того ж по внутрішньому обладнанню ми бачимо: надписи всередині не дуже охайні, зроблені врізнобій. Зазвичай у таких ракетах, зроблених і в Радянському Союзі, і вже в Росії, надписи дуже охайні, все зроблено дуже ретельно, подекуди ставляться навіть прізвища працівників заводу, щоби встановити відповідальних, хто саме і що робив. Тут же такого нема. І ті надписи, цифри, абревіатури, які є, – вони різнотипні. Ця ракета є трохи більшою, ніж “Іскандер”, буквально на 10 мм в діаметрі. Відрізняється внутрішньо: це обмотка дротів, оскільки на “Іскандері” є захист від РЕБ, спеціальне керування. Тут воно відсутнє, тут дроти просто йдуть всередині цієї ракети. За тією інформацією, яка є в мережі інтернет, за фото з північнокорейських парадів, за соплами, за задньою частиною цієї ракети – вона дуже схожа. І дійсно, північнокорейська ракета виготовлялася на базі “Іскандера”. Саме тому ми схиляємося до версії, що, можливо, це є ракета, яку надала Північна Корея. Але хочу зауважити, що прямих доказів, щоби стверджувати, що це Північна Корея чи якась інша країна надала, зараз немає".

15:55 Головне управління розвідки Міністерства оборони України перевіряє інформацію про поставку Північною Кореєю балістичних ракет Росії та застосування їх для ударів по українських містах, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

15:50 Перші шість винищувачів F-16, які Україна має отримати від Данії, поставлять пізніше, ніж очікувалося, пише данська газета Berlingske з посиланням на міноборони країни. Українські льотчики, які проходять навчання, можуть бути готові до весни 2024 року, проте з літаками "справи підуть повільніше" – термін зсунувся приблизно на другий квартал, пише Berlingske. Про причини затримки в міністерстві не сказали, зазначивши тільки, що графік поставок залежить від низки умов, до яких належать як успішна підготовка льотчиків, так і наявність достатньої інфраструктури для обслуговування літаків в Україні.

14:25 Словник сучасної української мови та сленгу "Мислово" словом минулого року назвав слово "мобілізація". Мобілізація потіснила іншого кандидата – "контрнаступ", який, на жаль, отримав значно більше медійної підтримки, ніж матеріально-технічного забезпечення, і, як наслідок, приніс більше фрустрації, ніж видимих результатів.

13:30 Державна аудиторська служба України заявила, що публікації про розголошення нею даних військово-оборонного сектору не відповідають дійсності. При цьому Держаудитслужба вказує, що не вимагає від виробників ВПК документів про реальне розташування складів і виробничих потужностей, не оприлюднює адреси підприємств, на яких відбуваються перевірки та ревізії, не вимагає від оборонних підприємств надати секретні креслення і технічну документацію щодо виробів оборонного призначення, не оприлюднює відкриті дані закупівель для оборонної сфери.

13:05 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 103 населені пункти на території 8 областей України, підтверджено ураження 62 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

12:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 22 грудня 2023 року українські сили збили три російські бойові літаки Су-34 над півднем України. Раніше російська тактична авіація відігравала ключову роль на півдні, зокрема атакуючи український плацдарм на східному березі Дніпра.

• Після цих втрат повітряно-космічні сили Росії майже повністю припинили пілотовані операції на півдні до кінця грудня 2023 року. Існує реальна ймовірність того, що відсутність повітряної підтримки призвела до провалу спроби 18-ї загальновійськової армії сухопутних військ Росії звільнити плацдарм.

• Останніми днями Росія знову посилила тактичні авіаудари навколо плацдарму, але на нижчому рівні, ніж до збиття літаків. Це ще раз демонструє, що нездатність Росії встановити перевагу в повітрі на ранніх етапах російсько-української війни продовжує підривати їхні щоденні операції.

12:05 Очікується, що уряд Польщі підпише нині угоду з фермерами для припинення блокади кордону з Україною в пункті пропуску "Медика – Шегині", пише Rzeczpospolita, в Ряшеві міністр сільського господарства Чеслав Секерський надасть письмові гарантії виконання трьох вимог фермерів-протестувальників: надання субсидій на кукурудзу, гарантії непідвищення податків і дешеві кредити.

11:50 Російські війська знову активізувалися на Мар’їнському напрямку, за добу ЗСУ відбили там 15 атак, розповів речник Об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун в ефірі телемарафону. Також не знижується кількість авіаударів – загалом в операційній зоні ОСУВ "Таврія" ворог завдав 15 авіаударів, один ракетний удар, провів 37 бойових зіткнень і здійснив 778 артилерійських обстрілів. Протягом минулої доби наші воїни відбили чотири атаки ворога в районах Новобахмутівки й Авдіївки і ще 17 атак поблизу Первомайського та Невельського. На Запорізькому напрямку було відбито одну ворожу атаку в районі Роботиного. Загальні втрати ворога за минулу добу становили 512 осіб і 40 одиниць техніки, зокрема 5 танків, 12 ББМ, одна артсистема, 6 автомобілів та 2 одиниці спецтехніки. При цьому Штупун зазначив:

"В деяких російських підрозділах внаслідок значних втрат дуже низький рівень морально-психологічного стану: окупанти налякані й тому стріляють в усе, що рухається, почастішали випадки вогню по своїх – як по піхоті, так і по безпілотниках. Також і далі фіксуються відмови особового складу брати участь у штурмових та наступальних діях, різними способами саботують участь в атаках російські екіпажі бронетехніки – знають, що шанс вижити досить невеликий, адже танки, БМП і БТР вражаються в атаці першими".

11:15 Російські війська не залишають спроб оточити Авдіївку, на тактичному рівні постійно змінюючи напрямки зусильповідомив командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський:

"Не знижується кількість ворожих авіаударів. Загалом в операційній зоні ОСУВ "Таврія" ворог завдав 15 авіа та 1 ракетного ударів, провів 37 бойових зіткнень та здійснив 778 артобстрілів.
Противник не полишає спроб оточити Авдіївку. На тактичному рівні постійно змінює напрямки концентрації зусиль. Протягом минулої доби наші воїни відбили 4 атаки ворога в районах Новобахмутівки й Авдіївки та ще 17 атак поблизу Первомайського і Невельського.
І далі фіксуються відмови особового складу окупантів брати участь у штурмових та наступальних діях. Різними способами саботують участь у атаках екіпажі бронетехніки. Знають, що шанс вижити невеликий.
Загальні втрати ворога минулої доби становили 512 осіб та 40 одиниць військової техніки:
зокрема 5 танків, 12 ББМ, 1 артсистема, 14 БпЛА, 6 автомобілів та 2 одиниці спецтехніки".

10:35 У короткостроковий аварійний ремонт виведено блок ТЕС, водночас після ремонту до роботи підключено блок ТЕЦ, повідомили в Міненерго. В енергосистемі дефіциту електроенергії не спостерігається.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

176,2% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

 64,3% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

191,1% автомобільної техніки (з них 3,1% за минулий тиждень),

279,6% артилерійських систем (з них 4,9% за минулий тиждень),

 85,2% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 44,8% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 26,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:35 Повітряні сили ЗСУ знищили пункт управління російських окупантів у Саках, повідомив командувач Повітряних сил Микола Олещук.

09:30 Рух кримських партизанів "Атеш" підтвердив, що 4 січня у військовій частині поблизу Євпаторії було вражено радіолокаційну станцію та пункт управління, який відповідав за захищений канал зв’язку з Кремлем, і в тому числі за координування ППО всього півострова. 

09:25 Цієї ночі знищено обидва ворожі БпЛА «Shahed-136/131», які росіяни випустили з району Приморсько-Ахтарськ – РФ, у Миколаївській та Хмельницькій областях.

За минулі сім днів збито 168 зі 207 (81%) запущених по Україні БПЛА.

09:20 Станом на 07:40 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр"повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська можуть активізувати зусилля із захоплення Куп'янська Харківської області протягом найближчих тижнів, а їхнє угруповання в цьому районі виглядає менш виснаженим, ніж російські угруповання, які ведуть наступальні дії в інших місцях на сході України. Схоже, що російські війська мають сприятливі умови для активізації операцій на Куп’янському напрямку (район Харківської та Луганської областей) з наміром досягти територіальних здобутків у районах, які є більш значущими в оперативному відношенні, ніж інші райони, які зараз вони намагаються захопити. Українські офіційні особи заявили, що російські війська мають на меті захопити Куп’янськ і Борову протягом зими 2024 року. Захоплення Росією цих міст, ймовірно, змусило б українські сили залишити східний берег річки Оскіл у Харківській області та створило умови для майбутніх наступальних операцій Росії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна. Темп російських операцій на Куп’янському напрямку й очевидна конфігурація російських сил в окупованих Луганській і Харківській областях загалом не вказує на загрозу наступальних зусиль Росії по всій лінії Куп’янськ–Лиман, аналогічно до невдалого російського наступу на північному сході України взимку-навесні 2023 року. Ймовірно, російські війська не накопичили достатньо сил у Бєлгородській області, щоб підтримувати початок широкомасштабних наступальних операцій в інших частинах північної чи північно-східної Харківської області. Українські офіційні особи публічно не повідомляли про раптове нарощування російських сил на куп’янському напрямку, що вказувало б на неминучість широкомасштабного наступу з метою просування до річки Оскіл. Схоже, що російські сили поступово відновили підрозділи, які сильно ослабли під час українського контрнаступу у вересні 2022 року та невдалого наступу Росії взимку-навесні 2023 року, і російське командування, ймовірно, має намір використати ці відносно добре відновлені підрозділи для посилення локалізованих наступальних операцій, які російські війська почали в області в жовтні 2023 року. Британське видання The Telegraph 4 січня повідомило, що невідоме джерело, "наближене" до українських військових, заявило, що російські війська можуть провести "наземний наступ" уже 15 січня. Речник командування Сухопутних військ України підполковник Володимир Фітьо у відповідь на цю статтю заявив, що українські військові не спостерігають змін у складі російських військ у Харківській області та на території Росії, що межує з Харківською областю, і російські війська продовжують наступальні дії під Синьківкою з метою захоплення Куп’янська. Голова Харківської області Олег Синєгубов зазначив, що російські війська не зосереджуються в Харківській області, готуючись до широкомасштабного наступу, а інтенсивність російських атак на куп'янському напрямку за останні три дні знизилася через погані умови. Російські війська використовують уповільнений темп дій, спричинений цими умовами, для перекидання підкріплень на передову, а також для підготовки та координації підрозділів.

• Повідомляється, що в ніч з 4 на 5 січня українські війська здійснили серію ударів безпілотниками і ракетами по російських об'єктах в окупованому Криму і Краснодарському краї.

• У ніч на 5 січня російські війська здійснили серію ударів ракетами та безпілотниками "Шахед 131/136" по прифронтових районах України.

• Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні 4 січня.

• Рада безпеки ООН збереться 10 січня, щоб розглянути питання про використання Росією північнокорейських балістичних ракет в Україні, що, ймовірно, є порушенням резолюцій РБ ООН.

• Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров зробив дивну пропозицію обміняти 20 українських військовополонених в обмін на зняття санкцій з членів його сім'ї.

• Арбітражний суд Москви 5 січня зобов'язав Google розблокувати чотири канали YouTube, що належать російському державному каналу "5ТВ", ймовірно, як частину зусиль, спрямованих на зміцнення контролю над російським інформаційним простором напередодні березневих президентських виборів.

• Як повідомляється, міжнародні санкції перешкоджають російському виробництву літаків Су-34.

• Кремль продовжує посилювати федеральний адміністративний контроль над місцевими та регіональними окупаційними адміністраціями в окупованій Україні.

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 62 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 5 ракетних та 25 авіаційних ударів, здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти завдали чергового авіаційного удару, застосувавши 2 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Всі ворожі дрони знищено.

Авіаційних ударів зазнали: Новомихайлівка Донецької області, Мала Токмачка Запорізької області, Зміївка та Червоний Маяк Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 7 атак ворога в районі населеного пункту Синьківка Харківської області.

На Лиманському напрямку окупанти наступальних (штурмових) дій не вели.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 3 атаки противника біля Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 4 атаки ворога в районах Новобахмутівки, Авдіївки та ще 17 атак поблизу Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші оборонці продовжують стримувати загарбників біля Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 15 атак.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку українські воїни відбили атаку противника в районі Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Зокрема, протягом минулої доби противник здійснив 13 безуспішних штурмових дій.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 5 районах зосередження особового складу та 1 пункту управління противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 пункти управління, 4 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів та артилерійський засіб противника.

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+