Я Глобине
сьогодні 30 квітня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 676.

31.12.2023 21:34
116
0
Бої за Україну тривають 676 днів

31.12.2023 р.

20:00 Новорічне вітання Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного:

Дорогі бойові побратими і посестри!

Минає 2023 рік.

Ще один надскладний рік нашої боротьби за свою землю та свободу. Це був рік, коли Україна вистояла. Вистояла завдяки вам - українським солдатам і матросам, сержантам і офіцерам. Завдяки кожному з вас!

Я дякую нашим військовим за стійкість і самовідданість величній справі – захищати Україну. Схиляю голову перед українськими воїнами, які загинули в боях за Батьківщину. Вони назавжди у наших серцях.

2024 рік не буде легким. Боротьба за свободу та майбутнє наших дітей продовжується. Вірю, що ми з гідністю пройдемо усі випробування та крок за кроком продовжимо наближати нашу Перемогу!

Всіх, хто зараз у бою, на спостережному пункті, веде розвідку чи нищить ворога дронами. Хто тримає удар та завдає його у відповідь. Рідних і близьких наших воїнів. Всіх, хто вірить і допомагає Збройним Силам України - з Новим Роком!

Разом ми переможемо!

Слава українським захисникам і захисницям!

19:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів. Ворог активно застосувує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу “FPV”, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки, збільшив кількість авіаційних ударів.

Протягом доби відбулось 42 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 12 ракетних та 58 авіаційних ударів, у тому числі ударними дронами типу “Shahed-136/131”, здійснив 48 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові та багатоквартирні будинки, інша цивільна та промислова інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 30 населених пунктів, серед них Хрінівка Чернігівської області; Улиця, Сваркове, Стукалівка, Басівка, Високе, Попівка Сумської області; Ветеринарне, Козача Лопань, Огірцеве, Вовчанськ, Бударки, Бологівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 11 атак окупантів біля Синьківки Харківської області. Також противник завдав авіаційного удару в районі Іванівки Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог вів штурмові дії поблизу Макіївки Луганської області. Завдав авіаційного удару в районі Серебрянського лісництва Луганської області та Григорівки, Різниківки, Званівки, Спірного Донецької області. Обстріляв з артилерії та мінометів понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 7 атак противника біля Богданівки та Андріївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 3 атаки ворога в неподалік Авдіївки та ще 9 атак в районі Первомайського Донецької області, де ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Бердичі, Степове, Авдіївка, Сєверне, Нетайлове, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати окупантів в районі Новомихайлівки Донецької області, де противник, за підтримки авіації, здійснив 4 безуспішні атаки на позиції наших захисників. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Максимільянівка, Георгіївка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка, Костянтинівка.

На Шахтарському напрямку Сили оборони відбили атаку ворога поблизу Урожайного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Вугледар, Урожайне, Макарівка, Старомайорське Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області. Тут відбито 4 атаки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Левадне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Малі Щербаки, П'ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Іванівка, Садове, Антонівка та Херсон Херсонської області. Також ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Качкарівка та Червоний Маяк Херсонської області.

Окупанти не відмовляються від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 9 безуспішних штурмових дій на позиції наших військ, але наші підрозділи й надалі утримують зайняті позиції та завдають загарбникам значних втрат.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів та пункт управління противника.

17:20 Patriot збив уже 15 російських "Кинджалів", – заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону. Водночас він зазначив, що наявних в України систем Patriot є "мало". Ігнат також нагадав, що перша аеробалістична ракета "Кинжал" була збита 4 травня цього року.

16:35 ІТ Армія зупинила роботу платіжних терміналів в Росії, – повідомили в Мінцифрі. Повідомляється, що найбільший виробник онлайн-кас "Евотор" не працює з учора – відключення в новорічний "праймтайм", за словами міністерства, "може завдати серйозних збитків економіці агресора".

15:40 Команда німецького каналу ZDF потрапила під російський обстріл готелю у Харкові, – повідомляє ZDF. Співробітники каналу, за винятком перекладачки, неушкоджені. Перекладачка отримала травму в холі готелю – як згодом з'ясувалося, у неї зламане ребро і переломи хребців.

"Це ще одна атака Росії на вільну пресу. Ми сподіваємося, що поранені колеги швидко одужають. ZDF продовжить висвітлювати війну проти цивільного населення України".

14:35 З вересня 2022 року Росія випустила по Україні близько 3800 дронів-камікадзе, – повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемаратону. За його словами, українським військовим вдалося збити близько 3000 дронів-камікадзе.

14:10 У Кропивницькому лунали вибухи, чотири біля 13:32, потім  ще один о 13:45. За дві хвилини до цього у Повітряних силах ЗСУ повідомили про рух ракети в напрямку Кропивницького. Близько 13:30 вибухи лунали у Кривому Розі.

13:55 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 120 населених пунктів на території 12 областей України, підтверджено ураження 212 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

13:35 За минулий тиждень, з 25 по 31 грудня, за зведеннями  Генштабу ЗСУ, було відбито 463 російські атаки (позаминулого тижня – 606), при цьому знищено 6040 одиниць особового складу (позаминулого – 7120): в середньому 13,1 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 11,7).

Найбільше атак було на Авдіївському (255 vs 235 позаминулого тижня), Куп’янському (71 vs 85), Лиманському (45 vs 41) та Мар’їнському (44 vs 63) напрямках.

12:45 У Шевченківському районі Києва з-під завалів рятувальники деблокували 23 загиблих внаслідок ракетної атаки РФ 29 грудня, повідомили в Державній службі з надзвичайних ситуацій. З-під завалів врятовано 8 осіб.

12:25 Російські війська зараз запускають більшість БпЛА по прифронтовій території, що засвідчує зміну ворогом акценту атак, зазначив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемаратону “Єдині новини”:

“Більшість цих ударних дронів було спрямовано на прифронтову територію. Тобто лінію оборони, власне, де стоять наші бійці, а також прифронтові території таких областей, як Миколаївська, Херсонська, Харківська, Запорізька. Не вперше вже ворог застосовує “шахеди” саме так. Це зміна акценту атаки. Раніше дрони літали всередину країни, тому що Shahed – це далекобійна високоточна зброя, і він летить доволі далеко, долітаючи аж до західних кордонів нашої держави.

Особливість цієї атаки в тому, що ворог починає потроху витрачати ці БпЛА на лінію фронту. Це говорить про те, про що ми говорили пів року тому... Що ракет, імовірно, буде менше, тому що не мають вони можливості багато виготовляти, а саме дронів-камікадзе буде ставати більше, тому що вони налагоджують виробництво вже і на своїй території. Їм не шкода навіть на передню лінію їх відправляти”.

11:35 Російські війська знову активно застосовують керовані авіабомби, 16 авіаударів за добу, і всі, крім одного, – на Донеччині, відзначив командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) "Таврія" Олександр Тарнавський. Кількість піхотних атак залишається на тому ж рівні. Найбільш активний ворог поблизу Авдіївки та на Мар'їнському напрямку. Загалом противник провів 32 бойові зіткнення, здійснив 864 артобстріли та 1 ракетний удар. Загальні втрати російських загарбників минулої доби становили 466 осіб та 52 одиниці військової техніки. Зокрема 8 танків, 7 ББМ, 16 артсистем, 32 БпЛА, 4 одиниці спецтехніки та 15 автомобілів. З цінного, що знищили наші воїни, – ЗРК Бук-М, САУ 2С19 Мста-С та самохідний міномет 2С4 Тюльпан калібру 240 міліметрів. Злетіли у повітря 4 склади боєприпасів ворога.

11:05 За підрахунками OSINT-аналітиків "Військового віщуна", в росіян на даний час є така кількість ракет:

  - Іскандер (К і М) — 355 од.

  - Калібрів — 200 од.

  - Х-101, Х-555 і Х-55 — 120–180 од.

  - Кинджал — 79 од.

  - Х-22

10:35 З тимчасово окупованого Криму та східного узбережжя Азовського моря ударні дрони типу "Shahed-131/136" атакували південні регіони, атака тривала 7 годин. Підрозділи протиповітряної оборони знищили шість дронів на Одещині та один – на Миколаївщині, повідомили в Силах оборони півдня України. Однак не вдалось уникнути влучань на Херсонщині, там пошкоджено кілька приватних будинків у Тягинській громаді. На Одещині уламками збитого ворожого БпЛА в прибережній зоні Одеського району спричинено пожежу на відкритій території. Інформації про постраждалих не надходило.

10:25 Внаслідок нічної атаки ударними дронами на одному з об’єктів критичної інфраструктури на Київщині через падіння уламків виникла пожежа на відкритій території, жертв та постраждалих нема, повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко. 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

175,0% танків (з них 2,9% за минулий тиждень),

 63,8% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

188,0% автомобільної техніки (з них 3,6% за минулий тиждень),

274,7% артилерійських систем (з них 3,8% за минулий тиждень),

 84,6% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

 44,1% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 26,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:40 Слідчі встановили, що росіяни влучили по будівлі готелю Kharkiv Palace та житловому будинку в центрі Харкова ввечері 30 грудня ракетами «Іскандер-М», сказав керівник поліції Харківщини Володимир Тимошко. У готелі були заселені 34 номери. Влучання прийшлося на 12 поверх, після перших влучань люди встигли спуститися в укриття, тому лише у двох осіб легкі поранення.

09:35 Вночі російські війська атакували ударними БпЛА типу «Shahed» із трьох напрямків: мис Чауда (Крим), район Приморсько-Ахтарська та Курська область – РФ. Усього зафіксовано 49 ворожих безпілотників «Shahed-136/131». Також ворог завдав удару по місту Харків шістьма зенітними керованими ракетами С-300. Більшість ударних дронів ворог спрямував по передній лінії оборони, а також по цивільних, військових та інфраструктурних об’єктах прифронтових територій, зокрема на Харківщині, Херсонщині, Миколаївщині та Запоріжжі. У різних регіонах України підрозділами мобільних вогневих груп Сил оборони, винищувальною авіацією та зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил знищено 21 «шахед» (43%) ворога.

За минулі сім днів збито 133 зі 199 (67%) запущених по Україні БПЛА.

09:30 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр"повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Повідомляється, що в ніч на вчора і вчора українські сили здійснили велику серію ударів по об'єктах на території Росії. Джерела українських силових структур повідомили західним і українським медіа, що українські війська вночі запустили понад 70 безпілотників на об’єкти російської військової інфраструктури та ОПК поблизу Москви, Бєлгорода, Тули, Твері та Брянська. Повідомляється, що українські джерела безпеки охарактеризували ці удари як відповідь на російські удари 29 грудня, які були найбільшою серією безпілотних і ракетних ударів по Україні з початку повномасштабного вторгнення. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська перехопили 32 українські безпілотники в Брянській, Орловській, Курській і Московській областях. Розбіжність між цими російськими та українськими цифрами може свідчити про те, що українські війська завдали ударів по багатьох із запланованих цілей, як припустили українські джерела безпеки. Повідомляється, що українські сили завдали удару по заводу «Кремінь Ел» у Брянську, який є другим за величиною виробником мікроелектроніки в Росії, 90 відсотків продукції якого, як повідомляється, є компонентами російського військового обладнання та систем. На геолокаційних кадрах, опублікованих 30 грудня, видно вибухи над Брянськом. У міноборони РФ заявили, що російські ППО збили 12 українських реактивних снарядів РСЗВ у Бєлгородській області 29 грудня та ще кілька українських реактивних снарядів РСЗВ поблизу Бєлгорода протягом доби 30 грудня. Джерела в українських службах безпеки повідомили західним і українським медіа, що українські удари 30 грудня були спрямовані по російських військових об’єктах поблизу міста Бєлгород.

• Російські війська 30 грудня після масштабної серії російських ударів 29 грудня здійснили меншу кількість ударів ракетами і безпілотниками по Україні.

• Російські чиновники продовжують чітко заявляти, що Росія не зацікавлена в добросовісних переговорах з Україною або Заходом і має намір досягти своїх максималістських цілей в Україні.

• Нещодавня публічна риторика Кремля щодо його максималістських цілей та імперських планів в Україні пронизує російський інформаційний простір.

• Росія продовжує готувати інформаційні умови, спрямовані на дестабілізацію Молдови, представляючи Росію як захисника російськомовних жителів Молдови, яким нібито загрожує небезпека.

• Росія продовжує спроби активно впливати на західний інформаційний простір з метою підтримки російських інтересів і підриву підтримки України, зображуючи ці зусилля як внутрішню ініціативу Заходу.

• Міністерство закордонних справ Росії наголосило на покращенні дипломатичних відносин Росії з незахідними країнами, що свідчить про те, що Кремль не впевнений у перспективі дипломатичної ізоляції на тлі повномасштабного вторгнення в Україну.

• За повідомленнями, російське військове командування продовжило розформування оперативно-тактичного з'єднання "Каскад" міністерства внутрішніх справ "ДНР", щоб забезпечити формалізацію контролю над російськими нерегулярними формуваннями.

• Росія продовжує зусилля з інтеграції систем освіти в окупованій Україні та розширення освітніх програм, спрямованих на викорінення української ідентичності на окупованих територіях.

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 54 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 9 ракетних та 55 авіаційних ударів, здійснив 79 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши керовані ракети Х-59 по містам Дніпро та Одеса, ракету “Іскандер” по Запоріжжю та зенітні керовані ракети С-300 по цивільним об’єктам центральної частини міста Харкова. Протиповітряною обороною знищено керовану ракету Х-59. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові та багатоквартирні будинки, готель, лікарні, інша цивільна та промислова інфраструктура.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши БпЛА типу “Shahed-136/131”. Наші оборонці знищили 21 ударний дрон.

Авіаційних ударів зазнали: Архипівка Чернігівської області; Товстодубове Сумської області; Синьківка, Піщане Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Надія, Білогорівка Луганської області; Авдіївка, Новомихайлівка, Старомайорське Донецької області; Тягинка та Херсон Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 150 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 8 атак ворога в районі населеного пункту Синьківка Харківської області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 2 атаки противника біля Макіївки Луганської області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 9 атак окупантів поблизу Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 5 атак ворога неподалік Степового, Авдіївки та ще 13 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де нашими захисниками відбито 8 атак.

На Шахтарському напрямку українські воїни відбили 2 атаки противника поблизу Приютного Запорізької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 4 атаки окупантів західніше Вербового та східніше Копані Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так протягом минулої доби противник здійснив 13 безуспішних штурмових дій на позиції Сил оборони.

Водночас, Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби наша авіація завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по 3 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 зенітних ракетних комплекси, район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 7 артилерійських засобів та 3 станції радіоелектронної боротьби противника.

Підтримуйте Збройні Сили! Переможемо разом!

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+