Я Глобине
сьогодні 27 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 660.

15.12.2023 14:37
210
0
Бої за Україну тривають 660 днів

15.12.2023 р.

21:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Протягом доби відбулось 82 бойові зіткнення. Ворог завдав 2 ракетні та 11 авіаційних ударів, здійснив 17 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Також сьогодні силами та засобами протиповітряної оборони України знищено керовану ракету Х-59.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Красний Хутір, Грем'яч Чернігівської області; Кружок, Волфине, Покровка Сумської області; Червона Зоря, Козача Лопань, Лук’янці, Зелене Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 8 атак окупантів в районі Синьківки Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Куп’янськ, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 5 атак ворога східніше Тернів, Ямполівки Донецької області та Макіївки Луганської області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 15 атак противника біля Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку загарбники безуспішно намагалися прорвати оборону наших військ. Українські захисники відбили 17 атак ворога східніше Новобахмутівки, Авдіївки та ще 12 – східніше Степового, південніше Сєверного та Первомайського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Суха Балка, Керамік, Степове, Авдіївка, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут противник, за підтримки авіації, здійснив 12 безуспішних атак на позиції наших захисників. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Парасковіївка.

На Шахтарському напрямку нашими захисниками відбито 2 атаки ворога в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 7 атак противника західніше Новопокровки та південніше Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки, П’ятихатки, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Кринки, Іванівка, Тягинка, Антонівка і обласний центр Херсонської області.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 4 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 склади боєприпасів противника.

20:15 У Львівській області створили 45 мобільних груп для боротьби з "шахедами", до кінця року у межах новоствореного батальйону Сухопутних військ повітряної оборони планують створити ще 55, повідомив на брифінгу в межах Конгресу місцевих та регіональних влад начальник Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Максим Козицький, додавши, що за останній місяць в області суттєво посилили протиповітряну оборону в частині саме ракет: це суперсучасні системи західного зразка.

19:40 Наступного тижня розпочнуться переговори з Європейською комісією щодо сканування державної системи України на її готовність до Європейського Союзу, розповіла віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ефірі телемаратону.

18:30 Компенсація шкоди, заподіяної російською агресією, коштом самого агресора є одним із найскладніших юридичних завдань для України, й отримання доходу від заморожених активів РФ могло б стати першим кроком на цьому, заявив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма на науково-практичній міжнародній конференції, присвяченій механізму компенсації, в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка:

"Перше завдання – це отримання не самих активів, а отримання доходів від заморожених російських активів. Тому що самі доходи за сьогоднішнього рівня відсоткових ставок у світі можуть сягати $15 млрд щорічно. Цей перший крок компенсації буде юридично простішим і, головне, партнери України до нього політично готові. Але, безумовно, наше завдання-максимум – це отримати всі російські активи, суверенні активи, активи олігархів, щоб компенсувати всі збитки, які завдала нашій державі Російська Федерація. І ми активно будемо працювати над цим".

17:50 Українська військова розвідка спростовує названу Путіним вчора на пресконференції кількість військових на фронті: не 617 тисяч, а близько 450 тисяч росіян воюють проти України, повідомив ГУР Міноборони Андрій Юсов в ефірі телемаратону:

"Ворог подає викривлені дані, щоб спричинити інформаційний тиск на нашу країну, можливо, продовжити лякати когось за кордоном і додатково мотивувати своє й без того зазомбоване населення.

Це не єдина брехня, яка вчора лунала з вуст російського диктатора. В принципі, щоразу, коли він там відкривав рота, він брехав. Але разом із тим російський диктатор вчора зізнався у цілій низці воєнних злочинів і власне заявив, що має намір їх продовжувати.

Стосовно цифри угруповання – зараз понад 450 тисяч. Не та цифра, яку вчора озвучила людина, схожа на Путіна. Хіба що він порахував разом всіх ліквідованих загарбників, яких не забрали рашисти з поля бою. В такому ключі могла вийти інша цифра. У цілому – це пропаганда".

17:20 У тимчасово окупованому Мелітополі партизани підірвали потяг, – повідомляє Центр національного спротиву. Повідомляється, що залізничний потяг щодня возив із Криму до Мелітополя та Дніпрорудного боєприпаси та паливо. Центр зазначає, що це вже одинадцята успішна диверсія на залізниці за цей рік.

16:45 ЄС погодив створення Українського фонду з фінансуванням в обсязі €50 млрд на 2024–2027 роки, – повідомили у Міністерстві закордонних справ України. Міністерство очікує завершення всіх необхідних юридичних процедур, яке відбудеться в січні 2024 року. Наразі через вето Угорщини кошти не будуть закладені у бюджет ЄС – лідери Євросоюзу сподіваються погодити програму фінансової підтримки для України у січні 2024 року.

16:20 Україна домовилася залучити від ЄБРР 150 млн євро для підтримки НЕК "Укренерго", – інформує прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За словами прем'єра, також у співпраці з ЄБРР реалізують проєкти комплексного відновлення українських магістральних мереж.

"Україна залучить від ЄБРР 50 млн євро для підтримки НЕК "Укренерго" у проходженні опалювального сезону. Підписали сьогодні відповідні угоди. Це вагомий внесок партнерів в українську енергетичну безпеку та стабільне енергоживлення українських споживачів".

15:55 Німеччина надала Україні "зимовий" пакет гуманітарної допомоги на понад 6 млн євро, – інформує МВС Німеччини. Як повідомляється, Німецьке федеральне агентство з надання технічної допомоги готується перевезти ще понад 500 електрогенераторів загальною вартістю близько 3,5 мільйона євро, аби допомогти містам і громадам, "особливо у прифронтових районах".

15:10 В ізраїльсько-палестинському конфлікті переважна більшість українців (69%) симпатизують Ізраїлю і лише 1% – Палестині. Найбільше Ізраїлю симпатизують на півдні та в центрі України (91% і 72%), найменше – на сході (57%).

Порівняно з подібними опитуваннями в США, Великій Британії та Росії, Україна – найбільш проізраїльська. 

14:50 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Тривають важкі бої за контроль над зруйнованим містом Мар’їнка та прилеглими районами на південному сході України. Росія, ймовірно, ще більше скоротила невеликі осередки території, контрольованої Україною, що залишилися в межах міста.

• Однією з оперативних цілей Росії в цьому районі, ймовірно, є забезпечення безпеки Т0510 і Н15 для подальшого просування на захід у напрямку міста Курахове.

• Незважаючи на поступове просування російських військ, великий оперативно значущий прорив у цьому секторі залишається вкрай малоймовірним.

14:20 Парламент Болгарії схвалив надання Україні допомоги в розмірі 3,6 млрд євро, ратифікувавши цим рішенням угоду з Європейською комісією, що дало старт другому етапу планової допомоги. Рішення підтримали 116 депутатів, утрималися чи проголосували проти 54 члени Національних зборів.

14:00 Вчора пізно ввечері в окупованому Маріуполі пролунало два потужні вибухи, вражено базу російських військ у районі бетонного заводу та об'єкт на території за торговим центром "Порт-Сіті", де окупанти розміщували військову техніку та частини систем ППО, повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

13:50 Росіяни не зменшують кількості бойових зіткнень в операційній зоні ОСУВ Таврія, три дні поспіль – близько 80 штурмових дій щодобово, переважна більшість – на Донеччині, повідомив бригадний генерал, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський. Штурмові групи переважно до 20 осіб. Діють, зокрема, і за підтримки бронетехніки. Вчора знову відбулося збільшення кількості авіаударів, ворог застосовує авіабомби. В операційній зоні ОСУВ "Таврія" минулої доби російські загарбники завдали 15 авіаударів, провели 76 бойових зіткнень та здійснили 631 артобстріл. Наші воїни стійко тримають оборону.
Загальні втрати ворога минулої доби склали 414 осіб. Знищено 23 одиниці військової техніки. Зокрема 1 танк, 10 ББМ, 2 артсистеми, 3 ПТРК, 1 БпЛА, 4 автомобілі, 2 одиниці спецтехніки та 2 склади боєприпасів. Ще 20 одиниць техніки ворога пошкоджено.

13:35 Голови держав і урядів країн – членів Європейського Союзу погодили 12-й пакет санкцій проти Російської Федерації:

"Європейський Союз налаштований ще більше послаблювати здатність Росії вести агресивну війну, в тому числі шляхом подальшого посилення санкцій, їхнього повного й ефективного втілення, запобігання їхнього обходу, особливо для товарів підвищеного ризику, у тісній співпраці з партнерами і союзниками. Європейська рада вітає схвалення 12-го пакета санкцій".

13:25 Путін не зможе "пережити США чи Захід", і Конгрес США має довести, що ця ставка Путіна була помилковою, заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер:

"Путін зробив ставку на те, що він зможе пережити Захід, і що Захід ослабне, припинить підтримувати Україну, і що Росія все ще буде готова воювати, і він просто мав пережити нас. Ми говорили з самого початку, що це була його оцінка. Але я не вірю в це. І тому скажу, що з боку цієї адміністрації ми чітко дали зрозуміти, що вважаємо цю ставку неправильною, і ми віримо, що він не переживе Захід і не переживе Сполучених Штатів Америки. І тепер Конгрес Сполучених Штатів має довести, що ця ставка помилкова".

13:10 Під час засідання сесії Керецьківської сільради Мукачівського району один із депутатів підірвав кілька гранат, внаслідок чого 26 поранених, 6 з них у важкому стані, повідомляє з кадрами відео Національна поліція України.

12:50 Повне відновлення функціоналу "Київстару" триваєповідомили в компанії. Наразі працюють понад 95% базових станцій мобільного зв'язку на підконтрольній Україні території. За минулу добу:

• відновлено послугу міжнародного голосового роумінгу;

• усунено проблему з обривами дзвінків;

• майже на 100% відновлено послугу "Домашнього інтернету";

• стабілізовано зв'язок у Києві.

12:30 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 107 населених пунктів на території 13 областей України, підтверджено ураження 30 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

12:15 Вашингтону вигідніше зараз фінансово підтримувати Україну, доводять військові аналітики Інституту вивчення війни (ISW): у разі захоплення Росією України США не зможуть перекинути в Європу таку кількість сил і техніки, яка гарантуватиме повну безпеку Європи. Крім того, США не зможуть брати участь у двох конфліктах у разі необхідності захищати Тайвань. Експерти застерігають, що повна перемога Росії у війні з Україною все ще можлива – якщо Вашингтон не зможе надати Україні достатніх для ведення війни фінансових ресурсів.

Повне захоплення Росією території України принципово змінить розклад сил у Європі. Москва зможе створити нові військові угруповання на кордонах з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією, а також наростити військову присутність у Білорусі, що дасть змогу Росії створити загрозу швидкого наступу на одну або кілька країн НАТО. Розгорнуті на кордонах НАТО російські сухопутні війська будуть прикриті щільною мережею ППО, яка повністю покриє країни Балтії, майже всю Молдову, а також значну частину Польщі, Румунії та Словаччини. Щоб запобігти загрозі з боку Росії, Вашингтону доведеться перекинути в Європу значну частину своїх сухопутних сил і безпілотників. При перекиданні БПЛА доведеться вирішувати питання, що важливіше для США – захист Європи чи Тайваню. Для ефективного захисту обох регіонів наявних зараз у розпорядженні американської армії безпілотників недостатньо. На якийсь час може навіть виникнути ситуація, коли США не зможуть протистояти ні Росії, ні Китаю.

У разі ж повної перемоги України і повернення до кордонів 1991 року наявні нині для НАТО загрози навпаки ослабнуть. Російська авіація в Криму перестане загрожувати південно-східному флангу Альянсу, Чорне море стане значною мірою внутрішнім для НАТО, а найближчі до Румунії російські війська опиняться на відстані майже 800 км. Хоч, Росія, ймовірно, розмістить військові сили в Білорусі, однак вони будуть оточені силами НАТО й Україною. А завдання захистити країни Балтії та північно-східну частину Польщі більш здійсненне, ніж захист усього кордону НАТО від Чорного моря до Північного Льодовитого океану.

Ґрунтуючись на цьому аналізі, ISW висновковує, що Вашингтону вигідніше фінансово підтримувати Україну тепер, а не чекати, коли Росія її захопить.

11:55 Вчора з ремонту повернулися в роботу два блоки на ТЕС, а також дві ТЕЦ у південному та західному регіонах, натомість три інші енергоблоки на ТЕС в різних регіонах вийшли в аварійний ремонт, повідомили в Укренерго. Міненерго повідомило, що в короткострокові ремонти вийшли 4 блоки ТЕС. Дефіциту електроенергії наразі не спостерігається і, за прогнозом, не передбачається на поточну добу. Генерації українських електростанцій достатньо для покриття потреб споживачів. Ліміти споживання не запроваджувались, графіки відключень не вводилися та не прогнозуються.

11:40 Лідери Венесуели та Гаяни домовилися створити комісію для вирішення територіальної суперечки і не діяти силою. Після одноденного саміту, який відбувся на карибському острові Сент-Вінсент і Ґренадіни, сторони підписали спільну декларацію й опублікували підсумки зустрічі, зазначивши, що суперечка має бути вирішена Міжнародним судом ООН. Країни домовилися "не погрожувати і не застосовувати силу одна проти одної за жодних обставин" і "утримуватися як словами, так і діями від ескалації будь-якого конфлікту або розбіжностей, що виникають внаслідок будь-яких суперечностей між ними", а також домовилися знову зустрітися в Бразилії в наступні місяці "для розгляду будь-якого питання, що має наслідки для спірної території", багатого на нафту регіону Гаяни Ессекібо, який президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив "новим штатом" Венесуели.

11:25 Через негоду, бойові дії й технологічні порушення без світла 800 населених пунктів (вчора було 679), повідомили в Міненерго.

Через погіршення погодних умов (снігопади, обледеніння та поривчастий вітер) 355 населених пунктів (у Дніпропетровській, Донецькій, Полтавській, Харківській, Сумській, Черкаській та Чернігівській областях) залишилися без світла, вчора таких було 225 (Донеччина,  Дніпропетровщина, Харківщина, Кіровоградщина).

11:05 Вчора, 14 грудня, попри стабільну температуру, споживання електроенергії збільшилось: добовий максимум був ранковим та на 2,4 % вищим за відповідний показник 13 грудня, повідомили в Укренерго.

10:50 Суд засудив заочно до довічного ув'язнення лікарку-офтальмолога з Маріуполя Валентину Чехову, яка перейшла на бік ворога і здала російській стороні сімох поранених воїнів ЗСУповідомляє Служба безпеки України. Тяжкопоранених українських військових госпіталізували до лікарні, де працювала Чехова, під час боїв за Маріуполь у березні 2022 року. Там медперсонал знищив їхню форму та документи, оформивши як цивільних пацієнтів. Через деякий час лікарні захопили російські військові. Вони проводили обходи палат у пошуках поранених українських бійців. Чехова вказала росіянам, де лежали госпіталізовані воїни ЗСУ, а також здала лікаря, який їх лікував, стверджує слідство. Поранених відправили до російської в'язниці, де згодом катували. Російські військові також пригрозили готуватися до "повільної смерті" лікарю, який лікував українців, але йому вдалося врятуватися втечею. Чехову визнали винною в державній зраді.

10:35 Світовий банк оголосив про виділення 1,34 мільярда доларів США додаткової фінансової допомоги для забезпечення надання критично важливих державних послуг на національному та регіональному рівнях в Україні. Пакет фінансування складається з позики Світового банку в розмірі 1,086 мільярда доларів, підкріпленої кредитними коштами Цільового фонду з надання необхідної кредитної підтримки Україні (ADVANCE Ukraine), що підтримується урядом Японії; гранту в розмірі 190 млн дол. від Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF); гранту в розмірі 20 млн дол. від уряду Швейцарії; гранту в розмірі 50 млн дол. від уряду США. Цей пакет фінансування в межах проєкту "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні (PEACE)" передбачає подальшу підтримку виплати пенсій літнім, грантову підтримку внутрішньо переміщених осіб, виплату заробітної плати вчителям та працівникам служб із надзвичайних ситуацій.

10:20 Європейська рада закликала до "рішучого прогресу" у використанні доходів від знерухомлених російських активів на відновлення та реконструкцію України:

"Європейська рада повторює свій заклик до рішучого прогресу в координації з партнерами у питанні про те, як надзвичайні доходи, отримані приватними організаціями безпосередньо від іммобілізованих активів Росії, можуть бути спрямовані на підтримку України, її відновлення та реконструкцію, відповідно до застосовних договірних зобов'язань і відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права. У цьому контексті він бере до уваги нещодавні пропозиції щодо надзвичайних доходів від знерухомлених російських активів".

10:10 Повертаючись із закордонного турне країнами Південної та Північної Америки і Західної Європи, Президент Володимир Зеленський уночі звернувся до українців зі Львова:

"Важливий день. Тиждень. Важливі були візити. Багато зустрічей і перемовин, ще більше непублічної роботи і з друзями, і зі скептиками також – з усіма. Україна завжди захищає себе. І здобуває те, що потрібно. І навіть тоді, коли хтось сумнівається, ми не здаємось, а переконуємо і боремось. Борітеся – поборете. Саме так це й працює.

Справді сильний результат і для України, і для всієї Європи. Ще один крок до повноправного членства України в ЄС. Я дякую всім, хто підтримав, виконав саме те, про що ми домовлялися. Дякую всім в Україні – нашій команді, – хто зробив усе необхідне. Рекомендації Єврокомісії ми виконали. Сумніви ми зняли. Сьогодні – рішення про початок переговорів про вступ у ЄС. Після цього кроку ще будуть наступні. Це велика робота – інтегрувати державу, всі інституції, всі норми – все це до Євросоюзу. Але зробимо. Україна вже не раз доводила, на що ми здатні. Буде й інше переможне рішення – буде час, коли зможемо відсвяткувати вступ України у ЄС.

Зараз в Україні у багатьох – піднесений настрій, і це важливо, це мотивація. Я вітаю всіх вас, кожного й кожну, з тим, що вдалося! Вдалося всім нам, хто єдністю України зміцнює єдність Європи.

Я хочу особливо подякувати всім хлопцям і дівчатам, чоловікам і жінкам, які бились і б’ються заради України, які зараз у боях, захищають волю України, які допомагають нашим воїнам – лікують, тренують, завозять зброю, виробляють зброю. Усе, чого ми досягаємо, було б неможливе без тієї героїчної сміливості наших людей, нашого народу, яка так надихає весь світ. Всіх нас.

Я повернувся в Україну – зараз у Львові – з рішенням щодо Євросоюзу й іншими речами, які посилять. ППО. Пакетів підтримки теж буде більше. Був хороший саміт з країнами Північної Європи. Наші друзі, я дякую вам за підтримку. Сильні рішення. Данія – новий пакет на мільярд доларів: для захисту неба, артилерія і багато чого ще. Норвегія – новий пакет, понад 400 мільйонів доларів. Зокрема ППО. Фінляндія теж готує новий пакет. Ісландія готує програму довготривалої фінансової підтримки – дуже вагому. Швеція – теж новий пакет. Є сильна заява саміту Україна плюс Північна Європа – іще один політичний снаряд, який наближає нашу перемогу.

Візит в Аргентину – фактично перезапускаємо відносини з усім регіоном Латинської Америки. Дякую, що почув чіткі слова підтримки.

І, звичайно, Сполучені Штати. Сьогодні я був на базі у Вісбадені в Німеччині, там розташоване командування військ США у Європі та Африці. Потужно. Там наші хлопці – військові. Працюють. Звичайно, були зустрічі з партнерами, які нас посилять. І візит у Вашингтон. Президент Байден, його команда, міністр Остін, генерал Браун. Конгрес – обидві палати, обидві партії. Спікер Джонсон. Я чув слова поваги до нашого народу, до нашої боротьби. Важливі поради. Важливі домовленості. Я дякую всім за підтримку. Продовжимо нашу роботу. І очікуємо, що Конгрес найближчим часом ухвалить необхідне рішення.

Ми маємо перемогти!

Хоч би що відбувалося – ми працюємо, бʼємося та збільшуємо силу – силу нашої прекрасної України. Вірте у свої сили!

Слава Україні!"

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

167,1% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

 61,4% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

178,2% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

262,9% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

 82,5% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 43,0% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:55 Лідери країн ЄС не змогли в ніч на п'ятницю домогтися консенсусу за темою подальшої фінансової допомоги Україні та повернуться до обговорення питання на початку 2024 рокузаявив журналістам голова Євроради Шарль Мішель. Він пояснив, що знову йтиметься про перегляд бюджету ЄС, який передбачає виділення пакета допомоги Україні в EUR50 млрд протягом найближчих років. При цьому Мішель підтвердив, що основна перешкода для схвалення нової версії бюджету – позиція однієї країни. Прем'єр Угорщини Віктор Орбан підтвердив, що заблокував на саміті виділення коштів для України.

09:45 У чергах на кордоні з Польщею на в'їзд до України перебуває 2,6 тис. вантажівок, повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі телемаратону. Найбільша черга – на пункті пропуску "Шегині", натомість розблокований пункт пропуску "Ягодин" учора перетнуло біля 1,2 тис. вантажних засобів (в обидва боки), це показники, які були до блокування, до 6 листопада. Але в черзі на території Польщі в бік України перебуває ще 1,7 тис. транспортних засобів.

На пункті пропуску Тиса на кордоні з Угорщиною станом на ранок в черзі перебуває 350 вантажівок в бік України.

Словацькі перевізники припинили такі блокування кордону, але офіційного повідомлення про закінчення блокування ще не надходило. Черга на вантажному напрямку КПП Ужгород-Вишнє Нємецьке на в'їзд в Україну – 200 фур.

09:35 Вночі росіяни атакували ударними безпілотниками типу «Shahed» з району Приморсько-Ахтарськ (Краснодарський край – РФ). Усі 14 ворожих безпілотників було збито мобільними вогневими групами Повітряних сил та Сил оборони України в межах Миколаївської, Херсонської, Хмельницької та Полтавської областей, повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ.

За минулі сім днів збито 93 зі 100 (93%) запущених по Україні БПЛА.

09:30 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває три російські кораблі, які не є носіями крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:25 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін продемонстрував помітну впевненість у публічному обговоренні війни Росії проти України під час спільного заходу, який поєднував його щорічну пресконференцію та форум «Пряма лінія» 14 грудня, але не зміг чітко визначити кінцеву мету повномасштабного вторгнення, яке він розпочав 24 лютого 2022 року. Готовність Путіна присвятити значну частину свого виступу війні в Україні свідчить про зростання його впевненості в тому, що він може звертатися до російської громадськості з цього питання – це може свідчити про його особисту впевненість у перспективах Росії в Україні після відносно успішних російських оборонних операцій у західній частині Запорізької області та відчутних хитань у підтримці України з боку Заходу. Путін не запропонував нового підходу до війни, не описав, як Росія має намір досягти перемоги в Україні, і не уточнив, як виглядатиме російська перемога. Багато заяв Путіна від 14 грудня схожі на шаблонні твердження про російську війну в Україні, які він зробив, наприклад, під час виступу на засіданні колегії міністерства оборони Росії майже рік тому.

• Путін повторив свої максималістські цілі щодо російської війни в Україні – вони, ймовірно, навмисно непрозорі, щоби включати додаткові цілі, які Путін може прагнути досягти зараз чи пізніше.

• Ці максималістські цілі також не виключають анексії Росією окупованих українських територій або додаткових територіальних захоплень. Схоже, що Кремль повертається до експансіоністської риторики про "розділену Україну", що востаннє спостерігалася перед повномасштабним вторгненням, яка відкидає ключові компоненти українського суверенітету і територіальної цілісності та включає в себе заявлений намір окупації й анексії додаткової української території. Ця риторика не встановлює обмежень для подальшої російської експансії й може бути спрямована на те, щоб дозволити Путіну запровадити нові територіальні цілі в Україні, коли він вважатиме за потрібне. Путін, зокрема, повторив цю посилену експансіоністську риторику вчора, заявивши, що Росія історично контролювала весь Чорноморський регіон, і що весь регіон, як і Крим, не має нічого спільного з Україною. Російський контроль над "усім Чорноморським регіоном" охоплюватиме не лише окуповані Крим і Херсонську область, а й значні частини Миколаївської та Одеської областей. Путін неправдиво заявив, що Одеса є "російським містом" – риторична фраза, яку російські офіційні особи часто використовують для виправдання окупації українських міст на сході та півдні України. Путін заявив, що нібито "проросійський" південний схід України, де Росія зараз займає значу частину території, завжди був важливим для Росії, хоча незрозуміло, як Путін бачить кордони цього "проросійського" південного сходу України.

• Путін спробував риторично контекстуалізувати максималістські цілі Росії в Україні в рамках ширшої концепції російського «суверенітету» – ідеологічної лінії, яка була послідовною в структуруванні російської національної безпеки та зовнішньої політики Кремля ще до повномасштабного вторгнення в Україну.

• Путін стверджував, що угруповання російських військ в Україні є значно більшим, ніж його називають навіть російські офіційні особи, ймовірно, намагаючись усунути постійні побоювання Росії щодо нової хвилі мобілізації та деморалізувати Захід і Україну.

• Різниця в зареєстрованій кількості російських військовослужбовців, які беруть участь у війні, ймовірно, пов’язана з різними категоріями російського військового персоналу та не відображає значного збільшення російського персоналу на лінії фронту, який українські сили постійно ліквідовують.

• Зокрема Путін торкнувся тактичної й оперативної ситуації на східній (лівобережній) Херсонщині, але утримався від обговорення активних наступальних операцій Росії на сході України.

• Публічні дискусії Путіна про проблеми на фронті та про російські військові зусилля загалом можуть перенаправити громадський гнів щодо проблем війни на міністерство оборони.

• Путін також намагався переконати громадськість, що російська економіка є стійкою перед обличчям міжнародних санкцій і наслідків війни в Україні.

• Путін продовжував висловлювати все більш антиізраїльську позицію щодо війни Ізраїлю та ХАМАСу, що, ймовірно, сигналізує про продовження погіршення російсько-ізраїльських відносин.

• Путін намагався применшити погіршення вірменсько-російських відносин і звільнити російські миротворчі сили від будь-якої відповідальності за втрату Вірменією Нагірного Карабаху, оскільки Вірменія, схоже, фактично утримується від участі в очолюваній Росією Організації договору про колективну безпеку.

• Європейський Союз вирішив учора офіційно відкрити переговори про вступ України до ЄС. Президент Європейської Ради Шарль Мішель оголосив, що Європейська Рада відкриє переговори про вступ як для України, так і для Молдови. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який, зокрема, послідовно виступав проти переговорів про вступ України до ЄС, відреагував на заяву Мішеля і заявив, що Угорщина не брала участі в ухваленні цього, як він назвав, "поганого рішення".

• 14 грудня Конгрес США ухвалив Закон про бюджет США на потреби національної оборони (NDAA) на 2024 рік, який зокрема передбачає продовження Ініціативи безпекової допомоги Україні (USAI). NDAA затверджує $886,3 млрд на оборону і виділяє $300 млн на Ініціативу безпекової допомоги Україні на 2024 і 2025 фінансові роки, а також продовжує Ініціативу до кінця 2026 р. Ініціатива має на меті фінансування федерального уряду для прямих виплат відповідним галузям промисловості для виробництва зброї та надання безпекової допомоги Україні на противагу наданню допомоги Україні з наявних у США запасів.

• Кадри з безпілотника, зроблені, як повідомляється, із західної частини Запорізької області, показують, що російські війська використовують українських військовополонених як живий щит, що є очевидним порушенням міжнародного гуманітарного права. Радіо Свобода заявило 13 грудня, що отримало з України відеозапис з безпілотника, на якому видно, як російські солдати прикриваються українськими військовополоненими, наступаючи на українські позиції біля Роботиного. Українські військовополонені на відео виглядають беззбройними, в той час як російські солдати змушують їх іти вперед, погрожуючи зброєю; у якийсь момент російський солдат стріляє в українського військовополоненого, який намагається втекти, і, очевидно, вбиває його. Радіо Свобода зазначає, що в районі Роботиного діють підрозділи 234-го десантно-штурмового полку (76-ї десантно-штурмової дивізії), що свідчить про те, що командування цього полку буде нести відповідальність за очевидні порушення міжнародного гуманітарного права. Генеральна прокуратура України порушила кримінальне провадження за фактом "порушення законів та звичаїв війни" на підставі цього відео. Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на відео і назвав його очевидним порушенням Женевської конвенції, яка забороняє використання "осіб, що перебувають під захистом", як живого щита для захисту від нападів або "запобігання репресіям під час наступу", а військовополонені спеціально класифікуються як особи, що перебувають під захистом, згідно з міжнародним законодавством.

• У ніч з 13 на 14 грудня російські війська здійснили ще одну серію безпілотних і ракетних ударів по портовій інфраструктурі на півдні України.

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 110 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 4 ракетні та 50 авіаційних ударів, здійснив 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши зенітну керовану ракету С-300 та 14 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено всі ударні дрони.

Авіаційних ударів зазнали: Синьківка Харківської області; Серебрянське лісництво Луганської області; Терни, Іванівське, Андріївка, Торецьк, Авдіївка, Георгіївка, Новомихайлівка та Пречистівка Донецької області; Преображенка Запорізької області; Дар’ївка, Кринки, Придніпровське Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 15 атак ворога в районі Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога східніше Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 11 атак противника біля Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Сили оборони України продовжують завдавати ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Сили оборони успішно відбили 23 атаки ворога східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 22 атаки південніше Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони стримують ворога в районі Новомихайлівки Донецької області. Тут наші захисники успішно відбили 17 атак.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 9 атак противника північніше Приютного, західніше та північно-західніше Вербового Запорізької області.

Водночас на Мелітопольському напрямку Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала удари по 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також минулої доби наші захисники знищили 1 аеробалістичну ракету Х-47М "Кинджал".

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункт управління та 2 склади боєприпасів противника.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+