Я Глобине
сьогодні 27 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 597.

13.10.2023 13:58
292
0
Бої за Україну тривають 597 днів

13.10.2023 р.

21:13 Німеччина оновила список допомоги для України. ФРН передасть Збройним силам України один зенітно-ракетний комплекс Patriot; 4 багатоцільові гусеничні всюдиходи Bandvagn 206 (BV206); 82 термінали супутникового зв’язку SatCom; 4 машини для прикордонників; 50 систем виявлення дронів; 2 сідельних тягачі MAN HX81 та 2 напівпричепи; 100 тисяч аптечок та 27 477 рюкзаків.

20:28 Нідерланди відправлять Україні новий пакет допомоги на EUR100 млн, котрий включатиме ракети для систем ППО і гуманітарну допомогу, що допоможе українському народові пережити зиму, зокрема придбати необхідне паливо. "Ми усвідомлюємо, що з наближенням зими Росія захоче завдати якомога більше шкоди Україні. Тому Нідерланди відправлять Україні додаткові ракети для Patriot", – заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте на пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським в Одесі.

19:39 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

Кремлівські терористичні війська цинічно завдали ракетний удар по дитячому будинку творчості у центрі міста Покровськ Донецької області. Внаслідок прицільного влучання, отримали поранення понад 20 цивільних осіб, частково зруйновано дві адміністративні будівлі.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Протягом доби відбулось 68 бойових зіткнень. Ворог завдав 2 ракетних та 39 авіаційних ударів, здійснив 24 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Леонівка, Грем’яч Чернігівської області; Попівка Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Сеньківка, Блешня, Чернігівської області; Бачівськ, Вишеньки, Волфине, Могриця Сумської області; Тернова, Гатище, Плетенівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили 12 атак ворога в районах Синьківки, Іванівки та Кислівки Харківської області. Крім того тут противник завдав авіаційних ударів. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Западне, Куп’янськ, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Невського, Новолюбівки, Білогорівки, Серебрянського лісництва Луганської області та Спірного Донецької області. У той же час, Сили оборони відбили атаки ворога в районі Макіївки Луганської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Дронівка, Виїмка, Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Білої Гори, Олександро-Шультиного та Нью-Йорка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, зокрема, Міньківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку наші захисники мужньо тримають оборону, відбили 10 атак ворога в районі населеного пункту Авдіївка та понад 15 атак в районах Кераміка, Тоненького, Сєверного, Первомайського, Нетайлового Донецької області. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Новокалинове та Авдіївка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Авдіївка, Опитне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби сили оборони успішно відбили близько 10 атак ворога в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилось близько 10 населених пунктів, зокрема, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Антонівка, Єлизаветівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районі населеного пункту Старомайорське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне, Благодатне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області. Окупанти завдали авіаційного удару в районі Новоандріївки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, зокрема, Гуляйполе, Оріхів, Новоданилівка, Роботине, Малі Щербаки, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Козацьке, Одрадокам’янка, Миколаївка, Ольгівка, Високе та Ульяновка Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Берислав, Садове, Станіслав, Олександрівка та обласний центр Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та мосту противника. Також нашими захисниками було знищено російський винищувач Су-25 та БпЛА оперативно-тактичного рівня “Орлан-10”.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по пункту управління, району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, складу боєприпасів та станції РЕБ противника.

17:52 ДБР оголосило про завершення розслідування щодо шести "беркутівців", звинувачених у розстрілі активістів на Інститутській 20 лютого 2014 року. Колишні міліціонери роти спеціального призначення ПМОП "Беркут" були безпосередніми виконавцями масових розстрілів, застосувавши проти учасників протесту табельну гладкоствольну й автоматичну нарізну вогнепальну зброю, споряджену бойовими припасами. Через дії "чорної роти" загинуло 48 учасників Майдану, а ще 90 отримали вогнепальні кульові поранення. Шість згаданих "беркутівців" наразі переховуються в Росії й отримали російське громадянство. Щодо інших 14 міліціонерів цього підрозділу, також причетних до розстрілів, спеціальне розслідування перебуває на завершальній стадії, інформує ДБР.

17:23 Президент України Володимир Зеленський провів в Одесі нараду з військовими командирами, керівниками правоохоронних органів і обласною владою. "Докладно обговорили підготовку до опалювального сезону, захист об'єктів енергетики, наслідки російських обстрілів портової інфраструктури, потреби системи ППО", – поінформував Зеленський.

16:41 Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у Москві розпочав переговори про газові постачання. То вже четверта поїздка Сійярто до росіян від початку повномасштабного вторгнення. До Києва він іще не доїхав.

16:37 В Ізраїлі загинуло 12 громадян України; вісім українців вважають зниклими безвісти, повідомили аґенції "Інтерфакс-Україна" у посольстві України.

16:02 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що готовність енергетики та комунальної інфраструктури до опалювального сезону наближається до 100%. Голова уряду підкреслив, що зима буде складною, але уряд готується до всіх викликів і всіх можливих сценаріїв. Зі слів Шмигаля, Україна до опалювального сезону накопичила у сховищах 15,5 млрд кубометрів газу, а на складах є 1,2 мільйона тонн вугілля.

15:35 Під час ранкового удару по Покровську росіяни влучили у будівлю управління соціального захисту населення, де перебувала 51 людина, повідомила начальниця управління Ірина Бонзюх. З її слів, після першого вибуху людей встигли вивести на перший поверх – і вже за кілька хвилин прилетіла друга ракета. Внаслідок обстрілу загинула одна людина, 13 осіб зазнали поранень.

15:18 У Міністерстві оборони планують відстежувати призовників через альтернативні реєстри, навіть якщо вони не перебувають на обліку у Центрах територіальної комплектації. "Обмін даними між реєстрами, над чим зараз працює цифрова команда Міністерства оборони, спростить і проходження процедур у ТЦК... Держава зможе тоді бачити кожну людину. Якщо навіть її немає в реєстрі військовозобов’язаних, то є інші реєстри, де в будь-якому разі цифровий слід є", – заявила заступник міністра оборони Наталія Калмикова в етері телемаратону. Калмикова заявила, що в українців має бути розуміння: державу доведеться захищати кожному, тож кожному варто прийти самостійно у ТЦК "і знайти той підрозділ, в якому хочеш служити, і мобілізуватись саме до нього" – на її думку, це "найкращий шлях". 

14:57 Вищий антикорупційний суд продовжив арешт ексголові Верховного Суду Всеволоду Князєву ще на два місяці. ВАКС також зменшив заставу – із 45 млн грн до 35 млн грн.

14:21 Вранці рух опору Сил спеціальних операцій здійснив вдалу операцію в тимчасово окупованому Мелітополі і підірвав залізничну колію. "У результаті вибуху пошкоджене залізничне полотно та потяг, який доставляв боєприпаси та паливо для армії РФ", – інформує ССО.

13:54 ПАРЄ ухвалила резолюцію, котра визнає "вічний" режим Путіна нелегітимним, а Росію називає диктатурою. "Асамблея закликає держави-члени Ради Європи визнати Владіміра Путіна і його уряд нелегітимними після закінчення його нинішнього президентського терміну, а також обмежити всі контакти з ними, за винятком гуманітарних контактів", – йдеться в одній з ключових поправок, поданих українською делеґацією. Резолюція декларує, що надмірна влада, котрою користується Путін в результаті свого надзвичайно тривалого перебування на посаді, в поєднанні з відсутністю сильного парламенту, незалежної судової системи та вільних ЗМІ перетворила РФ на диктатуру, а "зростаюча жорстокість репресій проти внутрішніх опонентів та агресивна війна проти України свідчать про те, що ціна відсутності системи стримувань і противаг в Російській Федерації стає все більш високою". Українська делегація також домоглася перелічити в документі інші акти агресії Росії, зокрема чеченські війни наприкінці 1990-х років, вплив Росії в Придністров'ї та агресію проти Грузії в 2008 році. ПАРЄ заявила про підтримку створення спеціального міжнародного трибуналу, який притягне російське керівництво, зокрема Путіна, до відповідальності.

13:36 Міністри фінансів та голови центральних банків країн "Великої сімки" заявили про всебічну фінансову підтримку України, а також про зобов'язання тримати замороженими активи Росії доти, доки вона не компенсує Україні збитки, завдані внаслідок "незаконної, невиправданої та неспровокованої агресивної" війни, повідомляє сайт Європейської ради. "Суверенні активи Росії в наших юрисдикціях залишатимуться знерухомленими доти, доки Росія не заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні", – йдеться у заяві. Цільова група оцінила вартість підсанкційних активів у 280 мільярдів доларів США.

13:09 Росіяни скинули вибухівку з дрона на цивільне авто в Бериславі – загинула жінка 34 років, 36-річного чоловіка госпіталізували у вкрай важкому стані.

12:52 Контррозвідка Служби безпеки затримала в Одесі російського агента, який для маскування розвідувально-підривної діяльності влаштувався водієм до місцевого осередку міжнародної благодійної організації. "Діючи під прикриттям, одесит об’їжджав територію міста, де намагався виявити ключові укріпрайони та інші місця базування підрозділів ЗСУ. Також ворога цікавили ймовірні маршрути переміщення українських військ у напрямку південного фронту", – йдеться у повідомленні. Також виявилося, що чоловік іще у 2014 році здійснював активну діяльність у проросійських організаціях, але після провалу "російської весни" куратори перевели його у "режим очікування".

12:31 Росіяни обстріляли середмістя Покровська, що на Донеччині, – 1 людина загинула, 13 поранених. Пошкоджено дві будівлі.

12:25 Служба безпеки України разом з Військово-морськими силами ЗСУ атакували носій крилатих ракет "Буян" та – позавчора – корабель "Павел Державин" завдяки експериментальному озброєнню морських дронівповідомили в спецслужбі. Обидва судна були уражені "Морськими малюками" з експериментальним озброєнням.

12:08 Уночі безпілотник атакував хімічний завод у російському місті Брянськ, російські телеґрам-канали поширювали кадри з пожежею в місті. Місцева влада вранці заявила, що дрон "притлумили РЕБом". Водночас повідомляється, що безпілотник через систему радіоперешкод упав на дах одного з цехів і вибухнув.

12:00 Біля окупованого Севастополя зранку пролунав дуже потужний вибух. Спочатку спекулювали, що вибух був на російському ракетоносії проєкту "Буян-М", пізніше – що на патрульному кораблі проєкту 22160 типу "Василий Быков". ВМС поки не надали інформацію про вибух.

11:45 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів першу телефонну розмову з новим головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Чарльзом Брауном, в якій детально ознайомив колегу із поточним станом справ, оперативною обстановкою на фронті, поінформував про активізацію дій противника на певних напрямках та його імовірні плани. Воєначальники обговорили нагальні потреби Збройних Сил України – засоби протиповітряної оборони, артилерійські системи та снаряди. Головнокомандувач ЗСУ подякував за черговий пакет військової допомоги, про який США оголосили напередодні.

11:31 Запеклі бої в Авдіївці тривають четверту добу, заявив начальник міської військової адміністрації Віталій Барабаш. Росіяни гатять не лише по населених пунктах, розташованих безпосередньо біля лінії фронту, а й обстрілюють більш віддалені тилові міста і села. "По Авдіївці − ніч дуже гаряча була. Декілька авіаракетних ударів було по самому місту. По позиціях навіть і не рахували − їх дуже багато − сотні обстрілів по позиціях. Десятки за ніч по самому місту. Штурми не припиняються ні вдень, ні вночі. Лізуть як таргани, дуже багато. Вчора дуже багато було застосування броньованої техніки, йшли колонами. Дуже багато в них і техніки, і особового складу – привозять свіжак. Дуже складно", – заявив Барабаш. Зі слів голови МВА, окупанти зосереджені на ударах з флангів з півночі та з півдня, бо хочуть взяти Авдіївку в оточення.

11:05 Вчора, 12 жовтня, середньодобова температура була вищою, ніж позавчора, 11 жовтня (13°C проти 6,2°C), але на рівень споживання це вплинуло досить стримано: вечірній максимум 12 жовтня був лиш на 2% нижче за показник 11 жовтня, повідомили в Укренерго.

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 133 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 118 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

10:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• Літаки дальньої авіації ВПС Росії не завдавали ударів по Україні з 21 вересня 2023 року, тобто 21 день.

• Хоча такі перерви не є чимось незвичайним, остання подібна перерва в завданні ударів була від 9 березня по 28 квітня 2023 року, тобто 51 день. Тоді було ймовірно, що після зимової кампанії проти критичної національної інфраструктури України майже вичерпалися запаси ракет Х-101.

• Цього разу ймовірно, що російська дальня авіація береже запаси ракет Х-101, а також використовує цю паузу для нарощування запасів в очікуванні подальших потужних ударів по Україні взимку.

• Віднедавна Росія зосередила свої повітряні удари на зернових об’єктах на півдні України, використовуючи безпілотні літальні апарати-камікадзе "Shahed". Це були, зокрема, удари по українських портах річки Дунай, для яких, ймовірно, потрібен був високий рівень точності через близькість цілі до румунського кордону. Цілком імовірно, що Росія використовувала БПЛА "Shahed" для цих цілей через їх кращу точність у порівнянні з іншими типами ракет повітряного базування.

10:20 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

144,3% танків (з них 3,8% за минулий тиждень),

  53,7% бойових броньованих машин (з них 1,2% за минулий тиждень),

153,4% автомобільної техніки (з них 2,2% за минулий тиждень),

220,9% артилерійських систем (з них 3,9% за минулий тиждень),

  72,8% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

  38,8% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

10:10 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки – без змін.

• Сватівський відтинок – росіяни поновили штурмові дії з Лиману Першого, бої тривають.

• Бахмутський напрямок – Сили оборони продовжують наступальні дії біля Кліщіївки й Андріївки. Ворога відкинуто в районі Озарянівки. На ділянку прибули колишні ваґнерівці, які підписали контракт з МО РФ.

• Авдіївський відтинок – сьогодні ворог активно ліз на Первомайське, успіху не мав. Важча ситуація біля Красногорівки – періодично ворог доходить до залізниці, але йому закріпитися не дають. Біля терикона росіяни активно наступали, але зайняти висоту не змогли.

• Бердянський відтинок – без змін.

• Запорізький відтинок – частковий успіх Сил оборони біля Роботиного. Біля Вербового та Новопрокопівки ворог намагається контратакувати.

• Таврійський відтинок – без змін.

10:00 Станом на 09:30 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр"попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:45 Комісія зі стратегічного планування Конґресу США підготувала доповідь, у якій рекомендувала американській владі готуватися до одночасної війни з Китаєм і Росією, повідомляє Reuters. США допускають ведення двох воєн, оскільки між двома згаданими країнами може бути "максимальна координація". У комісії вважають, що загрози з боку Китаю і Росії загостряться в період 2027–2035 років, тому "рішення необхідно ухвалювати вже зараз, щоб країна була готова".

Голова демократів Медлін Крідон заявила на брифінгу, присвяченому виходу доповіді, що президент і Конґрес повинні "донести до американського народу", що збільшення видатків на оборону – це невелика ціна, яку потрібно заплатити, щоб запобігти можливій ядерній війні за участю США, Китаю та Росії. Комісія Конґресу запропонувала США наростити звичайні озброєння, зміцнити військові альянси і розширити програми модернізації ядерної зброї. У доповіді сказано, що американська нація "повинна зробити ці інвестиції", незважаючи на "бюджетні реалії".

Конґрес США створив комісію 2022 року, до якої ввійшли по шість представників Демократичної та Республіканської партій, щоб оцінити довгострокові загрози для США і виробити рекомендації щодо зміни звичайних і ядерних сил країни.

09:35 Кандидат від республіканської більшості на посаду спікера в Палаті представників США Стівен Скаліз оголосив, що виходить із перегонів після того, як республіканці не змогли об'єднатися навколо його кандидатури, йому бракувало голосів, необхідних для обрання, оскільки кілька однопартійців-республіканців заявили, що не підтримають його кандидатуру.

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська, ймовірно, розпочали значні та тривалі наступальні дії навколо Авдіївки Донецької області 10 жовтня. Починаючи з 10 жовтня, ISW спостерігав одночасні атаки російських військ на північний захід, захід і південь від Авдіївки з використанням бронетанкових штурмових груп, вертольотів і зосередженої артилерії. Голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш повідомив, що російські війська проводять штурми за підтримки авіації в 10–12 напрямках навколо населеного пункту. Українські військові спостерігачі назвали російські наступальні операції проти Авдіївки "великим наступом" і відзначили, що російські війська використовували в боях незвично велику кількість бронетехніки. Збільшення використання російськими військами бронетехніки й авіації – поряд із постійними одночасними наземними атаками – вказує на те, що російські війська проводять наступальну операцію, більш значну за масштабами та намірами, ніж раніше оцінював ISW. Тому ISW переглядає свою оцінку, що російські атаки навколо Авдіївки є локальними зусиллями, спрямованими виключно на те, щоб зафіксувати українські війська, але наразі не готовий оцінити точні цілі та ймовірний результат російських зусиль на авдіївському напрямку.

• Станом на вчора російські війська не забезпечили жодного значного прориву під Авдіївкою і навряд чи зможуть негайно відрізати українські сили в місті. За оцінками ISW, з 10 жовтня російські сили захопили 4,52 кв. км території з різних напрямків навколо Авдіївки, російські сили знаходяться на відстані 3,32 км від української наземної лінії комунікацій вздовж траси О0562 з півдня і 5,25 км з півночі від Авдіївки, а російські заяви про просування за ці відстані, ймовірно, перебільшені. Російські джерела стверджують, що російські війська намагаються створити котел навколо українських сил в Авдіївці, але швидко визнали, що нинішнє просування є повільним.

• Геолокаційні кадри вказують на те, що під час наступальних операцій навколо Авдіївки російські війська, ймовірно, втратили бронетехніку в кількості щонайменше батальйонної тактичної групи. Українські сили оборони завдають відносно великих втрат і нищать російську логістику під Авдіївкою, що, ймовірно, сповільнює темпи російського наступу.

• Російський інформаційний простір, ймовірно, перебільшує ступінь успіхів росіян на Авдіївському фронті і продовжуватиме це робити, незважаючи на воєнні невдачі чи повільні темпи просування.

• Українські війська продовжували контрнаступальні операції в районі Бахмута та на заході Запорізької області та, як повідомляється, просунулися вчора на обох ділянках фронту. Український Генеральний штаб повідомив, що українські війська досягли деяких неконкретизованих успіхів на схід від Кліщіївки та на схід від Андріївки біля Бахмута. Речник Східного угруповання військ ЗСУ капітан Ілля Євлаш заявив, що українські війська продовжують наступ на Бахмутському напрямку та просунулися на кілька сотень метрів на неконкретизованих ділянках. Речник Генерального штабу України та Таврійського угруповання військ ЗСУ полковник Олександр Штупун повідомив, що українські війська покращили свої тактичні позиції на захід від Роботиного.

• Командир російського батальйону "Восток" Ходаковський виступив за те, щоб російські війська заморозили лінію фронту в Україні, щоб замінити виснажений мобілізований особовий склад свіжими контрактниками та розпочати нові наступальні дії.

• У ніч з 11 на 12 жовтня російські війська завдали серії ударів з безпілотників по всій території України – по портовій інфраструктурі на півдні України та критичній інфраструктурі в Харківській області.

• Російські війська вели наступальні операції в районі Куп’янська, на лінії Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, поблизу Авдіївки, в околицях Донецька, на межі Донецької  та Запорізької області, на заході Запорізької області та на окремих ділянках просунулися.

• Заступник голови ради безпеки Росії Мєдвєдєв 12 жовтня заявив, що з 1 січня 2023 року російські військові призвали на службу понад 357 тис. військовослужбовців контрактної, добровольчої та строкової служби.

• Російська влада в рамках постійних зусиль Росії знищити українську ідентичність продовжує переслідувати релігійні громади в окупованій Україні.

• Адміністрація президента Росії продовжує підготовку до фальсифікації президентських виборів у березні 2024 року.

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує притаманну кремлю тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військовим, а в значній кількості по цивільних об’єктах нашої держави.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 64 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 4 ракетні та 65 авіаційних ударів, здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Попівка, Середина Буда Сумської області; Невське, Білогорівка, Новолюбівка, Серебрянське лісництво Луганської області; Сіверськ, Спірне, Веселе, Кліщіївка, Андріївка, Новокалинове, Керамік, Степове, Авдіївка, Новомихайлівка, Старомайорське Донецької області; Новоданилівка Запорізької області; Миколаївка, Ольгівка, Одрадокам’янка, Козацьке, Ульянівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські воїни відбили 5 атак ворога в районі Синьківки та 8 атак біля Іванівки Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ противника в районах Макіївки, південно-західніше Кремінної та Серебрянського лісництва Луганської області, де наші захисники відбили понад 5 атак ворога.

На Бахмутському напрямку наші захисники продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку противник не полишає спроб прорвати нашу оборону, проте безуспішно. Наші захисники відбили понад 20 атак ворога в районах населених пунктів Авдіївка, Ласточкине, Тоненьке, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом минулої доби Сили оборони успішно відбили понад 10 атак ворога в районах Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку загарбники безуспішно намагалися відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади та успішно уражають тили противника.

Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 3 – по пунктах управління та 4 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ уражено район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 10 артилерійських засобів та пункт управління противника.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+