Я Глобине
сьогодні 28 березня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 28.

24.03.2022 10:10
889
0

23.03.2022 р.

24:00

З оперативної інформації Генштабу ЗСУ станом на 24:00 23 березня:

На Поліському напрямку ворог активізував ведення повітряної розвідки у районах населених пунктів Глібівка, Лютіж, Лебедівка. Вздовж лінії зіткнення противник продовжує інженерне обладнання позицій та встановлення мінно-вибухових загороджень. Протягом дня противник здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Калинівка, Горенка, Пуща-Водиця, Нові Петрівці, Романівка та північно-східної околиці міста Києва.

На Броварському напрямку ворог зупинений. Намагався здійснити спробу прориву оборонних позицій наших військ з метою виходу до північно-західної околиці Києва, та успіху не мав.

На Сіверському напрямку противник, силами окремих підрозділів Центрального військового округу ЗС РФ, продовжує зосередження сил і засобів для здійснення спроби відновлення наступальних дій. Тут ворог намагається блокувати та зайняти місто Чернігів. Проводив повітряну розвідку районів міста, ймовірно, з метою оцінки результатів авіаційних ударів та виявлення позицій підрозділів ЗС України.

На Слобожанському напрямку противник здійснював артилерійські удари по місту Харків, активних наступальних дій підрозділам окупаційних військ провести не вдалось.

“У напрямку на Суми підрозділи 1-ї танкової армії активних наступальних дій не проводили. Основні зусилля зосереджувалися на блокуванні міста, нанесенні артилерійських та авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури”, – розповіли в Генштабі.

У напрямку на місто Ізюм окупанти здійснили спробу прориву оборони наших військ у районі населених пунктів Донецьке, Топольське, Кам’янка, тривають бої.

На Донецькому напрямку противник веде обстріли підрозділів Збройних Сил України на переважній більшості напрямків. Основні зусилля зосереджує на захопленні населених пунктів Рубіжне, Сєвєродонецьк, Попасна, Верхньоторецьке, Мар’їнка та Маріуполь. Здійснює перегрупування та нарощування угруповань для відновлення наступальних дій. Активно веде розвідку, намагається просуватися вперед, минаючі позиції наших військ та місць супротиву не вступаючи в бій.

У районі Попасної, за підтримки артилерії, ворог продовжує спроби просунутись вглиб міста та закріпитися на раніше захоплених позиціях. Успіху не мав, зазнав втрат.

Російські окупанти продовжують завдавити авіаційні, артилерійські удари по об’єктах цивільної інфраструктури Маріуполя. Успіху не має.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує інженерне обладнання позицій. Здійснює заходи з відновлення боєздатності, поповнення боєприпасів та ПММ з метою підготовки до відновлення наступальних дій.

У зв’язку з численними втратами командування окупаційних військ формує та переміщує додаткові підрозділи до кордонів України. Зокрема, за наявною інформацією, з метою відновлення втрат 144-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу у військових комісаріатах Смоленської області активізовано заходи з укладання контрактів. Для доукомплектування окупаційних підрозділів також залучаються військовослужбовці, які повертаються після відрядження з Сирії.

У прикордонні з Україною райони Гомельської області Білорусі з території Росії прибувають залишки підрозділів Східного військового округу та повітряно-десантних військ.

Продовжує зберігатися імовірність участі окремих підрозділів збройних сил Республіки Білорусь у російській агресії проти України. За наявними даними, поблизу українсько-білоруського кордону перебувають до чотирьох батальйонно-тактичних груп зі складу ЗС РБ.

“Збройні Сили України у взаємодії з підрозділами Сил оборони дають гідну відсіч загарбнику на всіх напрямках. Противник несе значні втрати в особовому складі та техніці”, – заявили в Генштабі ЗСУ.

Після 23-ї

У Бундесверу більше немає зброї, яку можна було би передати Україні. Проте Німеччина шукає, де цю зброю можна купити.

Як інформує Der Tagesspiegel, такі заяви зробили міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт, а також віцеканцлер та міністр економіки Роберт Габек.

Ламбрехт зазначила, що можливості передачі Україні зброї з резервів Бундесверу вже вичерпані, “та ми вивчаємо, які існують інші варіанти”.

Вечір

Сполучені Штати Америки офіційно визнали дії Росії в Україні воєнними злочинами – про це йдеться в заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена.

“Сьогодні я можу оголосити, що на підставі наявної у нас інформації уряд США вважає, що російські війська вчинили воєнні злочини в Україні”, – заявив очільник Держдепартаменту США.

Він наголосив, що ця позиція ґрунтується на ретельному аналізі доступної інформації з офіційних та розвідувальних джерел.

Також Блінкен підкреслив, що уряд США й надалі відстежуватиме всі повідомлення про воєнні злочини РФ та ділитиметься зібраною інформацією із союзниками, партнерами, міжнародними установами й організаціями.

Після 22-ї

Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ: “Іноді двоє наших пілотів б’ються проти 10 літаків. Злітають з квитком в один бік, розуміють, що, можливо, помруть” (коментар для статті CNN).

21:45

Заступник керівника ОП Кирило Тимошенко:

Сьогодні гуманітарними коридорами евакуйовано 4 554 людини.

  • До Запоріжжя на власному транспорті дісталися 2 912 маріупольців.
  • Із Гуляйполя до Запоріжжя евакуйовано 51 людину, в місто доставлено гуманітарну допомогу.
  • У Київській області із селищ Велика Димерка, Богданівка, Світильня евакуйовано 919 людей.
  • На Луганщині евакуйовано 672 людини, доставлено 60 тонн гуманітарної допомоги – консерви, крупи, борошно.

Вечір

Голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус: о 18.50 внаслідок влучання снаряда окупантів у машинний зал харчового підприємства сталося пошкодження магістрального аміакопроводу та осколкове пошкодження однієї ємності. Станом на 20.10 підрозділи ДСНС обстежували ємності та запірну арматуру. Концентрація випарів аміаку в межах допустимої норми. Жертв та постраждалих (попередньо) немає. Триває ліквідація пожежі на складі готової продукції та тари.

Вечір

У Донецьку орки на танку влетіли серед вулиці в маршрутку.

Вечір

Українські військові ліквідували найманця окупаційних військ РФ на Донеччині Сергія Ситоленка – тестя відомого терориста Ігоря Гіркіна “Стрєлкова”.

“Тесть Гіркіна Стрєлкова… Ситоленко Сергій, позивний “Ситий”, який із 2014 року проходив службу в 3-й мотострілецькій бригаді (…) та вісім років не давав спокою воїнам ЗС України. Дякуємо снайперу Сил оборони України”, – повідомив військовий блогер ЗСІ Анатолій Штефан.

Є також скріншот із повідомленням “ексміністра оборони ДНР” Ігоря Гіркіна про те, що “в їхню сім’ю прийшло горе”.

Як розповіла дочка Ситоленка Мирослава, батька – сержанта за званням – знищили під Авдіївкою.

 

Вечір

У Маріуполі внаслідок російського обстрілу загинула 11-річна українська гімнастка Катерина Дяченко.

Про це йдеться в повідомленні Маріупольської міської ради.

“Ще одна страшна новина… Під завалами у Маріуполі загинула 11-річна українська гімнастка Катя Дяченко. Снаряд російських окупантів влучив прямо в будинок, де на той момент була дівчинка. Про загибель дитини на Instagram повідомила тренер Анастасія Мещаненкова”, – зазначили в міськраді.

Вечір

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас відвідав Київ із робочим візитом, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

Арвідас Анушаускас і Олексій Резніков, фото з ФБ Резнікова

“Сьогодні у Києві перебуває міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас. Це перший іноземний міністр оборони, який приїхав до української столиці з 24 лютого. Цікаво, хто буде наступним сміливцем. Литовський колега на власні очі побачив Київ воєнний. Йому є з чим порівняти, адже у грудні 2021 Арвідас Анушаускас відвідував Київ мирний, передріздвяний”, – написав Резніков.

Вечір

Десатники 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ ліквідували диверсійно-розвідувальну групу противника.

Про це повідомили в Командуванні ДШВ, оприлюднивши фото зі згорілими трупами й технікою РФ.

Фото: Командування ДШВ

Вечір

Цивільний мешканець старшого віку викрив у російських окупантів вантажівку зі зброєю та боєприпасами і передав її силам оборони України.

Відповідне відео ввечері 23 березня поширив у телеграмі журналісті Андрій Цаплієнко. На ньому можна побачити, як озброєні люди з жовтими пов’язками (ймовірно, бійці руху опору) оглядають вантажний автомобіль російської армії, у кузові якого є зброя та амуніція ЗС РФ.

“Я здобув!” – каже літній чоловік, якого вітають військові.

“Ну, діду, ти красунчик! При Ковпаку служив?!” – жартує один із вояків.

Після 21-ї

Україна сподівається найближчим часом повернути полонених на острові Зміїний українських військових, обмінявши їх на російських моряків, – віцепрем’єрка Ірина Верещук.

Вечір

Сьогодні окупанти обстріляли блокпост у місті Славутич (місто енергетиків ЧАЕС, анклав Київської області на півночі Чернігівщини). Про це повідомив мер міста Юрій Фомічев.

“Сьогодні був важкий день. Ми майже відчули на собі, що таке війна з бойовими діями. Був обстріляний наш блокпост. Просування противника в наш бік не відбулось, але ми розуміємо, що він поряд і все дуже непросто”, – розповів міський голова.

Фомічев повідомив, що наразі жодних коридорів із міста немає і виїзд із міста неможливий. Так само важка ситуація із підвозом продуктів і гуманітарної допомоги, оскільки місто заблоковане.

Вечір

У Києві під обстрілом загинула журналістка російського інтернет-видання The Insider Оксана Бауліна. Про це видання повідомило на своєму сайті.

“Вона знімала руйнування після обстрілу російськими військами Подільського району столиці і потрапила під новий ракетний обстріл. З нею загинув ще один цивільний. Двоє людей, які її супроводжували, поранені і госпіталізовані”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що до приходу в The Insider Бауліна працювала у “Фонді боротьби з корупцією” Олексія Навального.

Останній пост Бауліної у Facebook датований 5 березня: “10-й день війни. У мене немає для всіх нас інших підбадьорливих слів, крім цих”, – написала журналістка, опублікувавши фото плаката із зображенням посмертної маски Йосипа Сталіна та написом: “Помер той. Помре і цей”.

Вечір

Полк “Азов”, котрий наразі веде запеклі бої проти окупантів у Маріуполі на Донеччині, показав свідчення полоненого чеченця.

Полонений розповів, що він з Урус-Мартана, прибув в у Маріуполь через Грозний 18-го числа, майже без зброї – дали лише автомат і чотири магазини (“там українця уб’єш, у трупа забереш”…). Він попередив земляків, що їх тут кидають “як м’ясо”.

“Полонений бійцями Азову чеченець закликав земляків до джихаду відносно Росії. Він нагадав, що українці допомагали в боротьбі за незалежність Чеченської Республіки Ічкерія, наголосивши, що слід не воювати з Україною на боці кривавої Росії, а навести лад у власній країні, борючись з кривавим путінсько-кадировським режимом”, – йдеться в підписі до відео.

Вдень

Протиповітряна оборона ПС ЗСУ збила по крилатій ракеті росіян над Харківською та Миколаївською областями.

“Мінус одна крилата ракета на Харківщині. Зенітні ракетні підрозділи, як завжди, на висоті”, – йдеться в повідомленні Повітряного командування “Схід”.

“Ще 1. Спасибі ЗСУ”, – написав голова Миколаївської ОВА Віталій Кім у своєму телеграм-каналі, поширивши фото збитої ракети.

Після 17-ї

Президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії укотре обговорили перебіг бойових дій та оборонну допомогу Україні.

“Поговорив телефоном з Борисом Джонсоном. Заручився його підтримкою напередодні завтрашніх важливих зустрічей. Обговорили з британським прем’єр-міністром перебіг бойових дій та оборонну допомогу Україні. Разом переможемо”, – повідомив Зеленський у Twitter.

Вдень

Знамений американський рок-гурт Bon Jovi на своїй офіційній сторінці у твіттері опублікував відео, зроблене в Одесі. Оборонці міста збирають пісок на березі моря в мішки для захисту та зміцнення об’єктів перед наступом росіян, і роблять це вони під відому пісню гурту – It’s My Life.

“Це для тих, що стоять на своєму. Одеса, Україна. #СлаваУкраїні”, — підпис до відео.

Вечір

Швеція надасть Україні додатково 5 тисяч одиниць протитанкової зброї для боротьби із російським вторгненням, заявив міністр оборони Петер Гультквіст.

За словами міністра, новий пакет військової підтримки зі Стокгольма також включатиме обладнання для розмінування.

Вечір

Заступник міністр агрополітики та продовольства Тарас Висоцький запевняє, що Україні не загрожує продовольча криза:

  • Із 30 мільйонів га сільгоспугідь замінована лише частина, “але ця площа не критична з погляду гарантій продовольчої безпеки”.
  • Посівна кампанія почалася – яра пшениця та овес сіються.
  • Овочева група (“борщовий набір”) готується до висадки, поки на 2% територій.
  • Стратегічних запасів продовольства вистачить в Україні на 2 роки.

Як відомо, 9 березня Україна заборонила експорт зерна та інших харчових продуктів, щоб запобігти внутрішній гуманітарній кризі.

Після 18-ї

Президент Володимир Зеленський звернувся до Сенату Французької Республіки:

“Свобода, рівність, братерство. Кожне з цих слів для вас сповнене силою! Я відчуваю це. Українці відчувають це. Тому ми очікуємо від Франції, від вашого лідерства, що ви зможете зробити так, щоб Росія шукала мир”.

Уранці Зеленський виступав перед парламентом Японії.

Вдень

Українські партизани з Руху опору продовжують “кошмарити” тилові підрозділи ворога й показують трофеї. Відповідне відео оприлюднила пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

“Національний спротив у дії. Українські партизани продовжують “кошмарити” тилові підрозділи ворога. Боєприпаси та зброя згодяться для подальшої боротьби з російськими окупантами. Разом переможемо!” – йдеться в повідомленні. 

 

Вдень

Вояк 112-ї бригади територіальної оборони ЗСУ народний артист України Тарас Компаніченко співає фрагмент пісні на вірш Василя Симоненка “Задивляюсь у твої зіниці…” під акомпанемент модерної бандури.

 

Вдень

Мобільні оператори Київстар, Vodafone та Lifecell продовжують відновлення та утримання покриття мобільним звʼязком та доступом до інтернету українців.
Однак, на жаль, без звʼязку залишаються місто Маріуполь (Донецька область), населені пункти на Київщині – Ворзель, Ірпінь, Буча та Гостомель, а також місто Ізюм Харківської області.

17:30

З початку війни в Києві загинули чотири рятувальники, – речниця столичного управління ДСНС Світлана Водолага в ефірі національного телемарафону.

Вдень

Радник голови офісу президента Михайло Подоляк назвав “цікавим інформаційним нюансом” зникнення з публічного простору ключових представників силового блоку Росії й економістів.

“Уже близько двох тижнів у федеральних ефірах РФ та на публічних протокольних заходах немає двох ключових фігурантів силового блоку Росії – міністра Шойгу та начштабу Герасимова.
Зникли. Немає також системних і важливих протокольних заяв інших важковаговиків, включно з головами спецслужб Патрушевим, Бортниковим, Наришкіним. Також зникли з обов’язкових протоколів. Гучніше, ніж зазвичай, мовчать економісти – прем’єр Мішустін, голова Центробанку Набіулліна, міністр Решетніков. Словом, усі намертво зникли навіть із публічного протокольного простору”, – зазначив Подоляк.

За його словами, у російському публічному просторі залишився тільки глава МЗС Сергій Лавров, “який намагається на зовнішніх ринках довести, що якщо Росія не вбиватиме мирних громадян України, то Європа може задумати погане” і прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, “який періодично щиро вірить, що все “за планом спецоперації” і тому обов’язково необхідно отримати для РФ п’ятий пакет санкцій із нафтовим ембарго та закриттям світових портів”.

Вдень

Міністерство цифрової трансформації повідомлятиме родичів всіх загиблих росіян про їхню ліквідацію на війні в Україні. Про це повідомив глава відомства, віцепрем’єр Михайло Федоров у телеграмі.

Для цього використають технології штучного інтелекту.

За допомогою розпізнавання облич знаходитимуть профілі в соціальних мережах. Вони порівнюватимуть фото трупів росіян і фотографії, які ті розміщували в своїх профілях за життя.

13:30

Повітряне командування “Схід”: Південно-східний регіон Харківщини стає другою Чорнобаївкою. Завдяки зенітним ракетним комплексам Повітряних сил ЗСУ вже традиційно день за днем на цьому напрямку ворог втрачає свої літаки.
Сьогодні зранку воїни протиповітряної оборони “приземлили” ще дві пташки окупантів, що несли смерть мирним містам.

Вдень

Три кулемети Км-7.62 виробництва київського заводу “Маяк” із запасом набоїв, знайдені ЗСУ при штурмі Ірпеня.

Вдень

Пресслужба полку “Азов” опублікувала відео, на якому блокадне місто Маріуполь показане з дрона.

На відео помітні зруйновані та спалені окупантами житлові будинки, пошкоджена інфраструктура, морське узбережжя.

“Це Маріуполь сьогодні… Наче мертве, розстріляне ворогом місто… Але воно ще живе. Там дихають люди – голодні, в підвалах будинків, що догорають. Їхні серця ще б’ються під завалами з надією на порятунок. Наш Маріуполь продовжує відчувати біль від авіабомб і пронизуючої артилерії. Він все ще живий організм, який чекає на порятунок”, – ідеться в дописі.

Вдень

Речник Путіна Пєсков випадково вибовкав правду в коментарі CNN:

– …Ми прийняли рішення провести спеціальну військову операцію, щоб здихатися всієї Росії, створеної біля наших кордонів.
– Що?! Від Росії?
– Анти… Анти-Росії…

Вдень

Українські захисники в районі Маріуполя знищили командира 810-ї гвардійської окремої бригади морської піхоти Російської Федерації полковника Олексія Шарова.

12:30

Основне зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 12:00:

  • На Волинському напрямку активних дій противника не виявлено.
  • На Поліссі окупанти намагаються закріпитися на досягнутих рубежах, здійснюють перегрупування після отриманих втрат.
    Загарбники намагалися просунутись в район населеного пункту Тетерівське, проте через обмежені сили успіху не мали та були змушені відійти.
  • На Сіверщині, через невдалу спробу блокувати Чернігів, противник намагається відновитися після значних втрат і організувати логістичне забезпечення своїх підрозділів.
  • На Броварському напрямку окупанти продовжують інженерні роботи, мінують місцевість і цивільні об’єкти. Ворог продовжує утримувати блокпости на шляхах логістичного забезпечення в районах н.п. Новий Биків, Лосинівка. Велика Дорога, Монастирище, Берестовець, Прохори, Талалаївка, Макіївка.
  • На Слобожанському напрямку підрозділи російських окупантів зосереджують зусилля на блокуванні міст Харків та Суми та відновленні втрат особового складу.
    В результаті боїв в районі Ізюма силами оборони України знищено до 60 відсотків особового складу і військової техніки окупаційних підрозділів.
  • На Донецькому напрямку метою збройних сил РФ залишається встановлення контролю над Рубіжним, Сєвєродонецьком, Попасною, Верхньоторецьким, Мар’їнкою та Маріуполем. Успіхів ворог не має, несе втрати, намагається наростити угруповання перекиданням додаткових сил в район Ізвариного та проведенням примусової мобілізації цивільного населення так званих “республік” на тимчасово окупованих територіях Донбасу.
  • На Таврійському напрямку суттєвих змін не виявлено. У районі Джанкоя (Крим) зафіксовано прибуття та зосередження особового складу і військової техніки підрозділів ЗС РФ.
  • На Південнобузькому напрямку противник активних дій не веде, посилює інженерне обладнання позицій.
  • Противник деморалізований, має суттєві втрати та значні проблеми з їх поповненням, а також логістичним забезпеченням.

Вдень

Усі чотири чинні АЕС України продовжують стабільно виробляти електричну енергію. Їхня сумарна поточна потужність забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни, повідомляє пресслужба “Енергоатому”.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках атомних станцій і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

Основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщень та будівель електростанцій, периметри захищених зон і прилеглих територій, а також особливо важливих об’єктів АЕС за межами їхніх захищених зон перебувають під посиленим наглядом та контролем, ідеться у повідомленні.

“Енергоатом” наголошує, що Запорізька АЕС і місто Енергодар захоплені окупантами та вже 19-ту добу перебувають під контролем ворожих військових формувань. При цьому всі шість енергоблоків Запорізької АЕС обслуговуються українським персоналом, зміни мають можливість ротації.

“Формально окупанти не втручаються в роботу АЕС, проте всі технічні рішення персонал вимушений погоджувати з командиром загарбників. Увесь персонал по прибутті на станцію ретельно перевіряється озброєними терористами. Внаслідок цього ядерна та радіаційна безпека – під загрозою.

Вже четверту добу окупанти утримують викраденого першого заступника міського голови Енергодара Івана Самойдюка, який координував всі гуманітарні вантажі до міста і не погодився на співпрацю з ворогом.

Вдень

Російські військові на Сумщині відмовляються воювати. Це вже другий такий випадок з початку війни, зафіксований у регіоні, повідомив в ефірі національного телемарафону голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

“Деякі підрозділи російських військ розвертаються і йдуть назад, відмовляючись воювати. Це за час війни у нас вже другий такий випадок організованої відмови російських військових брати участь в геноциді українців. Під час спілкування з одним із командирів стало відомо, що ані він, ані його бійці не мають бажання воювати в Україні”, –  сказав голова ОВА.

Напередодні

Нові супутникові знімки свідчать, що російська армія ще станом на 21 березня вивела більшу частину своєї авіації з аеродрому в Чорнобаївці під Херсоном.

Знімки були зроблені космічною компанією Planet Labs протягом шести днів, повідомило 22 березня видання New York Times.

Це може свідчити про те, що російський наступ на цьому напрямку провалено.

Вдень

У Києві вогнеборці під час гасіння пожежі потрапили під ворожий обстріл. Про це о 12-ї годині повідомила пресслужба ДСНС.

“Ще ніколи наші рятувальники не були так близько до цієї межі, коли одна хвилина вагань може призвести до незворотного. І попри це, вони продовжують працювати і рятувати. А ворог продовжує підкидати роботи, цинічно обстрілюючи столицю та інші міста нашої України”, – йдеться в повідомленні.

Вдень

За процесуального керівництва Сватівської та Старобільської окружних прокуратур Луганської області зареєстровано кримінальні провадження за фактом колабораційної діяльності (ст. 111-1 КК України) трьох громадян України.

Як інформує ОГП з посиланням на дані слідства, ці троє добровільно вступили на посади голів так званих Сватівської, Білокуракинської та Троїцької “адміністрацій ЛНР”. Наразі вони виконують організаційно-розпорядчі функції у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території.

Крім того, мешканці смт Марківка Старобільського району Луганської області шляхом співпраці з загарбниками здійснюють встановлення та утвердження тимчасової окупації селища. Наразі семеро громадян України добровільно обійняли посади у незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території Марківщини – так званій “администрации Марковского района ЛНР”.

“Бійці полку поліції особливого призначення в Київській області на території цього багатостраждального міста готові до виконання своїх поліцейських функцій. Розпочинаються зачистки території від диверсантів, але головне завдання зараз – допомога та евакуація мирних мешканців, які ще досі залишаються в Ірпені”, – йдеться в повідомленні.

Спецпризначенці взаємодіють з українськими військовими і допомагають відновити роботу місцевої влади у місті.

Повідомляється, що російські окупанти і далі нещадно обстрілюють Ірпінь.

Ранок

Станом на 28-й день російської агресії в Україні внаслідок бойових дій загинула 121 дитинаповідомляє пресслужба Офісу генпрокурора. Поранення різного ступеня тяжкості отримали 167 дітей.

Найбільше постраждало дітей у Київській – 61, Харківській – 41, Донецькій – 40, Чернігівській – 32, Миколаївський – 24, столиці – 16, Житомирській – 15, Херсонській – 15 та Сумській області – 14.

Ювенальні прокурори розповіли, що 22 березня ворожий снаряд влучив в багатоповерхівку у Рубіжному Луганської області: троє загиблих, двоє з них – діти.

Крім того, в ОГП повідомили, що внаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів в Україні пошкоджено 548 закладів освіти, 72 з них зруйновано повністю. Це більше 220 шкіл, 155 дитячих садочків.

Ранок

Польща вишле з країни близько 40 російських дипломатів за їхню діяльність, несумісну зі статусом дипломата – тобто за шпигунство. Про це стало відомо виданню Onet з урядових джерел.

За отриманими даними, посла РФ у Польщі Сергія Андрєєва із цього приводу в середу вранці терміново викликали до штаб-квартири польського МЗС.

Ранок

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що відправка миротворців в Україну, на чому наполягає Польща, може призвести до прямого зіткнення між Росією та НАТО. Про це він сказав, виступаючи перед студентами Московського державного інституту міжнародних відносин.

“Наші польські колеги вже заявили, що зараз буде саміт НАТО, треба направляти миротворців. Вони, сподіваюся, розуміють, про що йдеться. Це буде те саме пряме зіткнення російських і натівських збройних сил, якого всі не те що хотіли уникнути, а говорили, що ніколи не має відбутися у принципі”, – цитують Лаврова росЗМІ.

Ранок

У Чернігівській області сили спротиву знищили російський багатоцільовий бронеавтомобіль “Тигр”, про що інформує пресслужба оперативного командування “Північ”.

“Чернігівщина не дарма зветься краєм партизанської слави, адже люди стають на захист своєї землі разом зі Збройними силами України. Так, силам спротиву Сіверщини разом із місцевими патріотами вдалося знищити російський “Тигр”. Втрати ворога уточнюються”, – йдеться в повідомленні.

 

11:40

ДСНС: 23 березня близько 7:30 до Служби порятунку 101 надійшло кілька повідомлень про загоряння та руйнування будинків у Шевченківському районі Києва. За кількома адресами внаслідок ворожого обстрілу сталось загоряння та руйнування приватних будинків, гаражів та багатоповерхівок. Також сталося займання у складському приміщенні.

Станом на 11:00 пожежі ліквідовані. Тривають роботи щодо розбирання конструкцій. Постраждала одна особа, яку госпіталізовано. Інформація уточнюється.

Після десятої

В Україні на 23 березня погоджено дев’ять гуманітарних коридорів для евакуації людей із населених пунктів, постраждалих унаслідок російського вторгнення. Про це повідомила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

У Донецькій області:

  • із Маріуполя до Запоріжжя за маршрутом автобусами з міста Бердянська до Запоріжжя

У Запорізькій області:

  • з міста Пологи до Запоріжжя
  • з міста Гуляйполе до Запоріжжя

У Київській області:

  • із смт Велика Димерка до Броварів
  • із села Богданівка до Броварів
  • із смт Бородянка до міста Біла Церква
  • із села Світильня до міста Бровари

У Луганській області:

  • із міста Рубіжного до міста Бахмута
  • із смт Нижнє до міста Бахмута

Верещук додала, що ці маршрути проходитимуть і через інші міста, де будуть зупинки для збору людей – у містах Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Гірське.

Автобуси для евакуації та гуманітарна допомога відправлені також із міста Мангуш.

Ранок

Сили росгвардії готуються блокувати рух по Кримському мосту в бік Російської Федерації. Також окупаційною владою буде обмежено рух паромною переправою та авіасполучення півострова з Росією. Про це інформує пресслужба Головного управління розвідки Міноборони України.

“Таким чином путінська влада намагається відреагувати на панічні настрої серед громадян РФ, які незаконно переселились до українського Криму після лютого 2014 року. Окупанти прагнуть зупинити потік втікачів з півострова. Протягом останніх тижнів, після лютневого вторгнення російської армії в Україну, намітилася тенденція до відтоку російських громадян з Криму. При цьому, в перших рядах «втікачів» – члени сімей російських офіцерів, правоохоронців та представників окупаційної адміністрації Севастополя. Вони терміново продають нерухомість, змінюють реєстрацію місця проживання, виводять з півострова бізнес та активи”, – йдеться в повідомленні ГУР.

Обмежуючи можливість виїзду з Криму, Путін фактично утримує в якості заручників 600 тисяч громадян Росії, які нині незаконно перебувають на півострові і починають розуміти непевність свого правового статусу.

Десята година

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлені дані щодо втрат російського агресора в живій силі й техніці з 24 лютого станом на ранок 23 березня:

  • особового складу – близько 15 600 осіб (+300),
  • танків ‒ 517 од. (+8),
  • бойових броньованих машин (ББМ) ‒  1578 од. (+22),
  • артилерійських систем  – 267 од. (+15),
  • РСЗВ – 80 од. (без змін за добу),
  • засоби ППО – 47 од. (+2),
  • літаків – 101 од. (+2),
  • гелікоптерів – 124 од. (+1),
  • автомобільної техніки – 1008 од. (+8),
  • кораблі /катери  – 4 од. (+1),
  • цистерн з ПММ  – 70 од. (+10),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня  – 42 од. (+7),
  • спеціальна техніка – 15 од.(без змін за добу).

Дані уточнюються. У дужках – зміна порівняно з даними ранку 22 березня.

Вранці

У Києві внаслідок обстрілу російськими військами пошкоджені торговельний центр, приватні будинки і багатоповерхівка у Святошинському та Шевченківському районах, четверо людей травмовані. Про це вранці повідомила пресслужба Київської міської державної адміністрації.

“Вночі зазнав обстрілу торговий центр та приватний сектор у Святошинському районі. Пожежі ліквідовано, постраждалих не виявлено. Пошкоджено приміщення торгового центру та два приватних будинки”, – розповів перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Зранку обстрілу зазнав Шевченківський район.

“На місці працюють рятувальники та медики. Наразі є загоряння кількох приватних будинків та в багатоповерхівці. Четверо людей травмовані. Інформація про постраждалих та характер руйнувань – уточнюється”, – йдеться в повідомленні.

Вранці

Стало відомо, що в ніч на 23 березня російська авіація розбомбила автомобільний міст через Десну до Чернігова. Внаслідок влучання авіабомб упав один із прольотів мосту, яким із Чернігова рухалися евакуаційні рейси, а в місто завозили гуманітарну допомогу.

Водночас голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус запевнив, що знищення мосту не завадить доставляти гуманітарну допомогу до міста. “Ми забезпечуємо місто продуктами харчування і всім необхідним”, – зазначив Чаус.

“Ми збудуємо новий міст. Набагато кращий, ніж той, що у нас був. Він вже був старенький. А таке місто, як Чернігів, місто-герой, заслуговує на крутий і сучасний міст. Ми його обов’язково збудуємо після нашої перемоги”, – підкреслив голова ОВА.

 

Після півночі

За добу 22 березня протиповітряна оборона ЗСУ збила 6 ворожих літаків, але на цьому не зупинилася і завдала ворогу ще й інших суттєвих втрат у небі. Про це повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

“Ударна авіація Повітряних сил ЗСУ завдала ударів по наземних цілях: скупченню техніки та живій силі ворога. Винищувачі здійснювали прикриття з повітря і збили дві крилаті ракети ворога.

Символічно, що сотий, ювілейний літак окупантів – на рахунку героїчних захисників міста-героя Маріуполя.

Крім того, протиповітряна оборона Сухопутних військ звітує про збиття одного БПЛА та однієї крилатої ракети. Ще одна – на рахунку воїна десантно-штурмових військ, який знищив «крилату» із ПЗРК“, – повідомив речник ПС.

Він також розповів, що “справжнє пекельне небо для повітряних терористів” влаштували зенітні ракетні війська Повітряних сил ЗС України: “На їх рахунку – 11 повітряних цілей: п’ять літаків, один вертоліт, чотири безпілотники оперативно-тактичного рівня та одна крилата ракета”.

Загальні втрати рашистських військ за добу 22 березня становлять:

  • літаки – 6;
  • вертольоти – 1;
  • БпЛА (ОТР) – 5;
  • крилаті ракети – 5.

Північ

Російські окупанти розграбували Центральну аналітичну лабораторію в Чорнобилі вартістю 6 мільйонів євро.

Про це повідомило Державне агентство України з управління зоною відчуження.

“Російські окупанти розграбували та знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію в м. Чорнобиль, яка є унікальним комплексом із потужними аналітичними можливостями, може надавати послуги на будь-якому етапі поводження з радіоактивними відходами, від кондиціонування до захоронення, а також на стадії досліджень та розробки технологій”, – ідеться в повідомленні.

У лабораторії були високоактивні проби та зразки радіонуклідів, які тепер, відповідно, знаходяться в руках ворога. “Чим, сподіваємось, він нашкодить собі, а не цивілізованому світу“, – зазначили в Держагентстві.

Північ

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 00:00 23 березня:

  • У зв’язку з відсутністю успіхів у війні з Українським народом ворог перейшов до тотального знищення об’єктів критичної інфраструктури. Продовжує здійснювати артилерійські обстріли та завдавати ракетно-бомбових ударів по житлових кварталах населених пунктів, історичних пам’ятках, школах, лікарнях та цивільних промислових виробництвах.
  • Збройні сили України у тісній взаємодії з іншими складовими Сил оборони продовжують утримувати займані рубежі, ведуть розвідку противника на всіх напрямках його висування та завдають йому вогневого ураження наявними силами та засобами.
  • На Донецькому та Луганському напрямках противник намагався просунутись та закріпитись, успіху не мав.
  • Українськими захисниками та захисницями було відбито 7 атак ворога та знищено 7 танків, 2 БМП, 6 артилерійських систем та кілька автомобілів, захоплено 3 БМП-3.
    Підрозділами ППО було уражено повітряні цілі противника, а саме: 2 БПЛА, 4 літаки та ракета “Точка-У”.
    Втрати особового складу противника склали близько 100 осіб (уточнюються).
Джерело: Новинарня

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+