Я Глобине
сьогодні 02 травня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Якщо завтра війна.

28.01.2022 12:44
551
0
Малюнок Юрія Шаповала «Врятовані картоплею» (facebook.com/groups/saltandpepper.art)

Які виклики постануть перед Глобинською громадою в разі початку війни?

Ні, тут не буде переліку речей для вашої "тривожної валізки"... 


В цій статті ми пропонуємо очільникам громади (та й самим глобинцям) подумати про інше.

В разі загострення відносин з північним сусідом навряд чи ворог наступатиме широким фронтом, як воювали діди, а ось висаджувати десанти, захоплювати аеродроми, перерізати дороги та нищити об’єкти критичної інфраструктури він цілком може.

Тому першими викликами, з якими зіткнеться Глобинська громада, скоріше за все, стануть припинення електро- і газопостачання.

І якщо відсутність газу не складе великих проблем для власників домогосподарств обладнаних пічним опаленням, то жителям багатоквартирних будинків варто подумати про альтернативні способи обігріву житла.

З відсутністю електроенергії все набагато серйозніше. Доведеться забути про мобільний зв'язок і інтернет, телебачення й електроінструмент, холодильники й електрообігрівачі, воду в водогонах і змивних бачках унітазів... Припинять роботу магазини й супермаркети, АЗС і аптеки. На фоні цього припинення роботи банківських установ і банкоматів, відсутність готівкових коштів вже не складатиме великих незручностей, бо реальної цінності набудуть зовсім інші речі - пальне і ліки, питна вода, сіль, сірники, набої, і т.п.

Все це призведе до значних складнощів для людей, розпещених цивілізаційними благами. Особливо для жителів великих міст, виживання в яких потребуватиме неабияких навичок. Тому, черговою проблемою для громади, скоріше за все, стане потік біженців з міст в сільську місцевість. Від готовності громади їх прийняти й забезпечити самим необхідним залежатиме їх ставлення до місцевого населення. Холод, голод, неможливість забезпечити елементарних умов існування для своїх родин може призвести до погіршення криміногенної ситуації, збільшення числа крадіжок і розбійних нападів.

Відчутним викликом для громади може стати той фактор, що чоловіча частина громади, скоріше за все буде мобілізована. Тому весь тягар ляже на жіночі плечі. Важливо заздалегідь знайти надійних людей з кола друзів, родичів, сусідів і домовитись про спільні дії. Подумайте і домовтесь, як зробити так, щоб у критичний момент не залишитися з проблемами наодинці.

Для чоловіків, які збираються "партизанити" відмітимо - чоловікові на війні, як не дивно, легше вижити у складі бойового підрозділу. Тому, навіть якщо не підлягаєте мобілізації за віком чи станом здоров'я, краще долучитись до підрозділів територіальної оборони. 

Обов'язково домовтеся про місце зустрічі з родиною у випадку, якщо вона залишить місто. Якщо ще не маєте - заведіть цивільну зброю та навчіть рідних стріляти. Навчіть рідних водити автомобіль і надавати першу медичну допомогу.

На території громади немає військових частин, складів боєприпасів і інших важливих об'єктів, по яких противник міг би наносити авіаудари чи обстрілювати. Але людям, які проживають поблизу залізничних станцій, баз ПММ, АЗС, і т.п. об'єктів ми б радили на час воєнних дій подумати про альтернативне житло.

А що ви думаєте з цього приводу? Про які виклики ми не згадали? Чекаємо на ваші коментарі.

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+