Я Глобине
сьогодні 26 квітня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Іван Даценко – індіанський вождь з Полтавщини

07.12.2020 12:19
1047
0
Іван Даценко – Військовий Льотчик З Полтавщини, Який Став Індіанським Вождем Графіка Дарії Муращенко

Уродженець Полтавщини Іван Даценко – старший лейтенант, Герой Радянського Союзу, який здійснив понад 200 бойових вильотів на бомбардувальниках, став індіанським вождем у Канаді.

Іван Даценко народився 29 листопада 1918 року в селі Чернечий Яр, що неподалік Диканьки на Полтавщині.

Він закінчив середню школу, вступив у зооветеринарний технікум, служив у лавах Червоної армії. У 1940 році Іван Даценко завершив військове авіаучилище в Оренбурзі, а з початком німецько-радянської війни 1941 року опинився на фронті. Військова кар’єра складалася успішно. На початку серпня 1943 року Даценко здійснив 213 бойових вильотів на бомбардувальниках Іл-4, відзначився у боях за Сталінград та Орел. Також його нагородили орденом Червоного Прапора, надали звання Героя Радянського Союзу й медаль Золотої зірки.

Під час виконання бойового завдання 18 квітня 1944 року літак Івана Даценка збили. Колеги льотчика вважали, що він загинув, а односельці хотіли перейменувати вулицю та встановити пам'ятник на його честь.

На початку 1980-х народний артист СРСР Махмуд Есамбаєв в одному з інтерв’ю розповів про свій візит до Канади у 1967 році. Під час відвідин одного з племен ірокезів, артиста здивував вигляд його вождя – по-індіанському вбраного чоловіка з військовою виправкою. Тоді Есамбаєв попросив перекладача сказати вождю, що він красивий. Вождь, почувши це, заговорив до нього українською мовою.

Есамбаєв розповідав, що під час візиту його пригощали галушками й українською горіл­кою. Вождь співав українських пісень, а у відповідь на питання звідки родом – сказав, що він Іван Іванович Даценко з-під Полтави.

Стало відомо, що індіанці найменували вождя Пронизуючий Вогонь, а його англійське ім’я та прізвище – Джон Макнобер.

У 2001 році, на прохання родичів Даценка, журналісти телепрограми «Жди меня» знайшли понад 20 людей, які знали його під час служби в армії, та тих, хто бачили його в Канаді. Тоді встановили й підтвердили, що Герой Радянського Союзу Іван Даценко та індіанський вождь з Канади – це одна людина.

За однією з версій, що розказана в українській стрічці «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» Михайла Іллєнка, після авіакатастрофи Іван Даценко потрапив у полон до ворога. Даценку вдалося втекти, але його схопила радянська контррозвідка, бо запідозрила як шпигуна, та відправила до Сибіру. Звідти йому вдалося втекти – він зміг перейти кригою Берингову протоку до Америки. А вже у Канаді одружився з дочкою вождя індіанців.

Але є інша версія, за якою після втечі з німецького полону Даценко потрапив до американської зони окупації Німеччини, а звідти з потоком біженців – до Канади. Там він працював поблизу Монреаля і познайомився з дочкою вождя та одружився.

Іванові Даценку присвячена художньо-документальна повість Олександра Щербакова «Небо і земля Івана Даценка», що вийшла у світ 2010 року, а також художній фільм Михайла Іллєнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» 2012 року, у якому український льотчик став прообразом героя стрічки.

Джерело: ЗМІСТ

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+