Я Глобине
сьогодні 06 квітня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

ТЕМА: Хто народився цієї дати?

Хто народився цієї дати? #684

6 листопада

1494 — Сулейман I Кануні (Пишний, Великий), турецький султан (1520—66) з династії Османів, завойовник Балкан, Закавказзя, Месопотамії, Аравії та Алжиру
1811 — Маркіян Шашкевич, священик УГКЦ, український письменник, поет, культурно-громадський діяч, голова «Руської трійці»
1814 — Адольф Сакс, бельгійський майстер духових інструментів, винахідник саксофона
1836 — Чезаре Ломброзо, італійський психіатр, антрополог, криміналіст, автор теорії про вроджену схильність до злочинних дій осіб з певними антропологічними рисами обличчя
1855 — Дмитро Яворницький, український історик, дослідник козацтва, археолог, етнограф, фольклорист, письменник, академік АН УРСР (1923)
1860 — Ігнацій Ян Падеревський, польський піаніст-віртуоз, композитор, політик і громадський діяч (перший прем'єр-міністр Польщі, 1919), родом з України
Тема заблокована.

Хто народився цієї дати? #689

7 листопада

1857 — Дмитро Багалій, український історик, громадський діяч, філософ, організатор системи вищої освіти в Україні
Марія Склодовська-Кюрі близько 1898Альбер Камю після присудження Нобелівської премії (1957)
1867 — Марія Склодовська-Кюрі, польський та французький фізик і хімік, дворазово Нобелівський лауреат
1888 — Нестор Махно, провідник анархістського руху, керівник повстанських загонів в 1917—1921 роках
1897 — Дмитро Климпуш, один із перших на Закарпатті українських підприємців, один із керівників Гуцульської Республіки, командант Карпатської Січі
1913 — Альбер Камю, французький письменник-романіст, філософ, лауреат Нобелівської премії
1936 — Микола Вінграновський, український письменник і кінематографіст
Тема заблокована.

Хто народився цієї дати? #690

8 листопада

1050 — Святополк Ізяславич, Великий князь київський із династії Рюриковичів
Дмитро Вишневецький (Байда). Парсуна XVII ст.
1517 — Дмитро Байда-Вишневецький, українсько-литовський магнат на Волині, князь, козацький ватажок, гетьман (дата вірогідна)
1758 — Мелетій Модест Гриневецький, український церковний діяч, історик, джерелознавець, педагог, краєзнавець і колекціонер
1848 — Готлоб Фреге, німецький логік, математик і філософ
1866 — Євген Тимченко, український мовознавець
Дмитро Вітовський
1887 — Дмитро Вітовський, український політик, військовик і літератор, сотник Легіону Українських Січових Стрільців, полковник, начальний командант УГА, Державний секретар військових справ ЗУНР
1900 — Марґарет Мітчелл, американська письменниця («Звіяні вітром»)
1922 — Крістіан Барнард, південноафриканський хірург, який зробив першу трансплантацію серця
1923 — Джек Кілбі, американський вчений, винахідник інтегральної схеми, кишенькового калькулятора і термопринтера, Нобелівська премія з фізики 2000
1935 — Ален Делон, французький актор
Тема заблокована.

Хто народився цієї дати? #691

9 листопада

1872 — Богдан Лепкий, український поет, прозаїк, літературознавець, критик, перекладач, видавець, публіцист, громадсько-культурний діяч, художник
1879 — Мілан Шуфлай, хорватський історик і політик, один із засновників албаністики, автор першого хорватського науково-фантастичного роману
1906 — Ярослав Лопатинський, український вчений-математик, академік НАН України
1921 — Віктор Чукарін, український гімнаст, абсолютний чемпіон Олімпійських ігор 1952, 1956 років, педагог
1974 — Алессандро Дель П'єро, італійський футболіст
Тема заблокована.

Хто народився цієї дати? #693

10 листопада

1483 — Мартін Лютер, німецький протестантський реформатор, ідеолог і лідер Реформації
1759 — Фрідріх Шиллер, німецький поет і драматург
1888 — Андрій Туполєв, російський авіаконструктор, жертва сталінського терору
1969 — Еллен Помпео, американська актриса і продюсер
Тема заблокована.

Хто народився цієї дати? #697

11 листопада

1106 — Генріх IV, імператор Священної Римської імперії
Станіслав Оріховський
1513 — Станіслав Оріховський, український філософ доби Відродження
1821 — Федір Достоєвський, російський письменник, класик світової літератури
1835 — Маттіас Йокумссон, національний поет Ісландії та автор ісландського державного гімну (†1920)
1896 — Віктор Косенко, український композитор і піаніст
1919 — Юхим Березін, український актор, член дуету «Тарапунька і Штепсель»
1922 — Курт Воннеґут, американський письменник
1974 — Леонардо Ді Капріо, американський актор, лавреат премії «Оскар»
Тема заблокована.

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

16+
За підтримки NIC.UA