Я Глобине
сьогодні 28 квітня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 651.

06.12.2023 17:22
116
0
Бої за Україну тривають 651 день

06.12.2023 р.

20:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 83 бойових зіткнення.

Ворог завдав 2 ракетних та 71 авіаційний удар, здійснив 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційного удару в районі Красний Хутір Чернігівської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 40 населених пунктів, серед них Плохів, Михальчина Слобода Чернігівської області; Чуйківка, Прогрес, Баранівка Сумської області; Землянки, Кругле, Охрімівка, Бочкове Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 6 атак ворога в районі Синьківки Харківської області. Противник завдав авіаційних ударів в районах Синьківки, Іванівки, Піщаного Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Фиголівка, Іванівка, Кислівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку, сили оборони відбили 6 атак ворога, який за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів в районах Тернів, Веселого, Роздолівки, Донецької області. Крім того, противник завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Спірного Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Діброва Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 10 атак противника в районах Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах Іванівського, Кліщіївки та Ступочок Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Міньківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Озарянівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 29 атак ворога в районах східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, Сєверного, Тоненького, Первомайського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційного удару в районі Олександропіль Донецької області.

Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Новокалинове, Бердичі, Авдіївка, Тоненьке, Нетайлове, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де противник, за підтримки авіації, здійснив 13 атак на позиції наших захисників. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Побєда, Парасковіївка, Катеринівка.

На Шахтарському напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога в районі Новодонецького Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районах населених пунктів Урожайне, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку, сили оборони відбили 5 атак противника, в районах західніше Вербового та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Чарівне, Новоданилівка, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських обстрілів противника зазнали місто Херсон та Велетенське Миколаївської області.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація сил оборони завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 по пункту управління та 3 по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 1 вертольоту, 1 зенітно-ракетному комплексу, 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 складу боєприпасів та 2 артилерійських засобах противника.

19:30 До кінця року Україна виконає усі рішення у сфері євроінтеграції, – заявив Зеленський у зверненні до лідерів G7. Президент зазначив, що Київ активно працює над тим, щоб отримати згоду Євросоюзу на відкриття з Україною переговорів про вступ. 

"Я дякую партнерам за відповідну допомогу й поради. Україна виконала рекомендації Єврокомісії, і до кінця цього року ми ухвалимо всі рішення, які обіцяли. Сподіваємось, що і Євросоюз виконає свою обіцянку перед Україною. Рішення про старт переговорів про вступ до ЄС – це потужна енергія для нас, енергія єдності."

18:25 Конгрес США цього тижня розгляне поправки до проєкту закону про оборонний бюджет на 2024 рік, зокрема й щодо продовження ленд-лізу для України, повідомила посол України у США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону.

18:20 Україна повернула ще 8 незаконно депортованих дітей, – повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Вік повернутих - від 8 до 18 років. До процесу повернення депортованих дітей були залучені Катар та ЮНІСЕФ.

"Сьогодні, у День Святого Миколая, команда нашого Офісу зустрічає чотирьох дівчаток та чотирьох хлопців на рідній українській землі.

Це вдалося зробити завдяки спільній роботі із Державою Катар, який вже вдруге долучається до процесу повернення депортованих дітей і тих, які опинилися на ТОТ. Для нашої держави важлива кожна наша дитина, тож і повернення відбуваються як із РФ, так і з ТОТ!"

17:45 У США оголосили обвинувачення чотирьом військовим РФ за катування американця в Україні, – заявив генеральний прокурор США Меррік Гарленд. Повідомляється, що четверо російських солдатів викрали американця з будинку в українському селі Милове Херсонської області, били й катували його протягом 10 днів у квітні 2022 року. Уряд США вперше застосував закон, спрямований на переслідування тих, хто скоює воєнні злочини проти американських громадян за кордоном.

17:20 У Підмосков’ї ліквідовано Іллю Киву, за ліквідацією екснардепа стоїть СБУ, – підтвердив речник ГУР Міноборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону.

17:00 В Луганську СБУ підірвали авто з "ексдепутатом" окупаційної влади Олегом Поповим – він загинув, – повідомляють джерела УП в силових структурах. За словами джерела, Попов керував багатьма російськими "добробатами", очолював незаконні збройні формування та вбивав українців.

16:15 У Сполучених Штатів залишилось близько 5,9 млрд доларів на військову допомогу Україні, – повідомив речник Пентагону Пет Райдер. Міністерство оборони закликає Конгрес США ухвалити документ про додаткову допомогу Україні. Райдер наголосив, що без додаткового фінансування США не зможе надати Україні важливу безпекову допомогу, необхідну їй у війні з Росією та для захисту критичної інфраструктури.

15:40 За 2023 рік розмінували майже 195 тисяч га родючих земель, – повідомили у Верховній Раді. Міністр економіки Юлія Свириденко наголосила, що уряд продовжує роботу над посиленням спроможностей піротехнічних підрозділів. Наразі до розмінування залучено 144 групи неурядових організацій.

15:05 Блокада польських перевізників затримує волонтерську військову допомогу Україні, – пише Reuters із посиланням на три волонтерські джерела. Протестувальники стверджують, що пропускають гуманітарну та військову допомогу, але багато ресурсів, таких як безпілотники, транспортні засоби та бронежилети, купують цивільні організації й перевозять комерційними вантажівками, які не мають права проїжджати через блокаду. Блокада кордону також призвела до затримки поставок деталей для машин на заводах виробників військової техніки, зокрема компонентів для блоків живлення, які використовують у двигунах безпілотників і радіостанціях.

14:30 Найпопулярніше питання, яке росіяни поставили би Путіну, якби у них була така можливість, на очікуваній "прямій лінії" – "коли закінчиться війна"свідчить соціологічне опитування московського "Левада-Центру", проведене позаминулого тижня. Це питання найбільше цікавить 30% респондентів, які визначилися і готові запитати (20% не знають, про що питати, 10% не мають бажання питати). Третину респондентів цікавлять соціальні питання (по 11% – пенсії та соцзахист, 10% – зарплати), 9% – інфляція, по 3% – корупція, мігранти та допомога Палестині.

14:20 Угорщина не бачать користі для Європи від "поспішного початку переговорів з Україною", – вважає голова МЗС Угорщини Петер Сійярто. Сійярто, відповідаючи на критику німецького колеги, зазначив, що Угорщина не змінить своєї позиції "під будь-яким тиском".

13:35 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З середини 2023 року Росія майже напевно доповнила поставлені Іраном безпілотні літальні апарати-камікадзе "Shahed" аналогічною зброєю, виготовленою на заводах у Росії. Зараз Росія майже напевно намагається вдосконалити конструкції цих БПЛА на основі досвіду експлуатації.

Наприкінці листопада 2023 року повідомлялося, що збитий БПЛА був оснащений українською SIM-картою та 4G-модемом. Це, ймовірно, російська імпровізована модифікація для покращення наведення в реальному часі з використанням веж стільникового зв'язку, щоби зменшити залежність від супутникової навігації. Існує реальна можливість того, що це також може послабити українські заходи радіоелектронної боротьби.

Деякі з цих БПЛА російського виробництва, ймовірно, отримали чорне покриття, що ускладнює візуальну ідентифікацію безпілотників уночі. Росія все частіше використовує БПЛА-камікадзе у масштабних рейдах, намагаючись подолати українську ППО. Проте Україна продовжує успішно нейтралізувати більшість із них.

13:30 Міністр оборони Німеччини Пісторіус визнав затримки з постаяанняи зброї в Україну, – про це він заявив в інтерв’ю. Пісторіус зазначив, що цифра у мільйон боєприпасів "навряд чи буде досягнута". Водночас міністр пообіцяв покращення ситуації з боєприпасами для України вже незабаром.

"Ви можете бути впевнені, що ситуація покращиться в найближчі місяці. Лише Німеччина надасть майже 200 000 боєприпасів. Але на все потрібен час, і це не питання політичних рішень чи фінансових ресурсів".

12:55 Ситуація на валютному ринку стабільна і контрольована, підстав для суттєвої зміни курсу нині немаєзапевнив член ради НБУ Василь Фурман.

12:15 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 135 населених пунктів на території 13 областей України, підтверджено ураження 67 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

12:10 Президент США Джо Байден назвав абсолютною помилкою перспективу можливої відмови від допомоги Україні, яка протистоїть агресії Росії, й наголосив, що ця відмова суперечитиме інтересам США:

"Відмова від підтримки України – це просто абсолютне божевілля".

11:30 Вчора, 5 грудня, середньодобова температура була на 0,6°C нижчою, ніж у понеділок, 4 грудня; через похолодання та повне відновлення енергоживлення всіх споживачів, які були знеструмлені через негоду, споживання зросло, і вечірній максимум вчора був на 1,8% вищим, ніж 4 грудня, повідомили в Укренерго.

11:15 Усі населені пункти, знеструмлені через негоду, вже зі світлом, повідомили в Міненерго. Внаслідок бойових дій та технічних причин знеструмлено 423 населені пункти (вчора було – 436).

Обмеження електропостачання не застосовується в жодній з областей. Застосування планових відключень побутових споживачів не передбачається.

11:00 Президент Володимир Зеленський скасував виступ перед Сенатом США, оскільки там на закритих брифінгах обговорювали внутрішні питання, пояснила посол України у США Оксана Маркарова в ефірі телемаратону:

"Нічого катастрофічного насправді не сталося. Ви знаєте, Президент виступав перед Конґресом, проводить ряд брифінгів… 5 грудня було заплановано цілий ряд внутрішніх закритих брифінгів, на яких виступали Остін та інші представники адміністрації. Їх було дуже багато насправді. Дійсно була ідея в одному з кількох цих брифінгів, якщо було б можливо, долучитися. … Саме тому, що на них обговорювалися не лише питання України, а й внутрішні питання, ми сьогодні не брали участі".

10:55 Президент Володимир Зеленський не зміг виступити на запланованому брифінгу сенаторів, бо в Україні війна і ситуація постійно змінюєтьсяпояснив міністр оборони України Рустем Умєров в ефірі FoxNews:

"Це війна, ситуація змінюється. Але, я думаю, Зеленський вдячний і зробить це, коли буде можливо наступного разу".

10:40 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

164,0% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

 60,3% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

175,4% автомобільної техніки (з них 2,9% за минулий тиждень),

260,4% артилерійських систем (з них 3,7% за минулий тиждень),

 82,4% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

 43,0% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

10:20 Глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що відстрочення американської допомоги Києву, яке обговорюється в Конґресі, створить "великий ризик" того, що Україна програє війну з Росієюповідомляє Reuters.

10:00 Вночі росіяни атакували Україну безпілотниками типу «Shahed» із двох напрямків – мис Чауда (Крим) та Курська область (РФ). Усього зафіксовано пуски 48 ударних БпЛА «Shahed-136/131».

У результаті протиповітряного бою силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з ППО Сил оборони України знищено 41 ударний БпЛА ворога (85%). Залучалась винищувальна авіація, зенітні ракетні підрозділи, мобільні вогневі групи Сил оборони України. Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук подякував усім воїнам за захист повітряного простору і вкотре відзначив бойову роботу підрозділів мобільних вогневих груп Сил оборони України – більшість знищених «шахедів» на їхньому рахунку.

За минулі сім днів збито 121 зі 156 (78%) запущених по Україні БПЛА.

09:50 Звернення Президента Володимира Зеленського до Дня Збройних Сил України:

"6 грудня. Сьома ранку. День Збройних Сил України. День сильних. День сміливих. День незламних. Чоловіків і жінок. Воїнів. Героїв.

Усіх, хто продовжує боронити державу. І всіх, хто віддав своє життя, аби не віддати України. І саме зараз я йду до Стіни їхньої пам’яті. Багато хто знає, де це, багато хто був там. Ну а тим, хто поки не був, варто сходити. Побачити обличчя наших героїв. Зазирнути їм в очі. І просто помовчати. Та в цій тиші подумати. Пригадати. Усвідомити. Порівняти цей ранок і ранок 651 день тому. Як було гучно. І чимало кому було страшно. Але страх програв. І тепер про нас почули всі. Як було важко тоді і як не соромно тепер.

Згадати, що могли втратити й що зберегли. Знаючи, завдяки кому саме. Заради чого саме. Знаючи, що саме всі ми захищаємо. Захищаємо ми своє. Захищаємо наше.

І сьогодні більшість із нас мають змогу жити й працювати у своїх містах. Ходити по наших вулицях. Не Кірова, до речі, а Грушевського. Так. Уже майже два роки тут блокпости, тут укріплення. Їжаки. Але наші їжаки, не чужі шакали.

Ті, хто наївно вірив, що може бути інакше. Що вистачить трьох днів, що буде по-їхньому. Але в нас є ті, хто довів і доводить: буде по-нашому. Доводить щоденно. Ті, хто б’ється за нашу свободу. На передовій, в окопах, танках, літаках. У всіх родах наших військ, у всіх наших бригадах. На нашому сході, нашому півдні, нашій півночі. По всій нашій Україні. Хто дає бій на фронті й боронить наші мирні регіони.

І зараз я йду по столиці нашої прекрасної держави, а не чиєїсь губернії у складі чиєїсь імперії. Від Офісу Президента України йду, а не чужого гауляйтера. Попереду у нас – Європейська площа, де наші синьо-жовті прапори, а не триколори. Попереду – Володимирська гірка. На честь нашого великого князя, а не їхнього дрібного царка.

І такі миті навіюють чимало думок, робиш чимало висновків. Пригадуєш, що в нас позаду, і знаєш, що у нас попереду. Позаду – щоденна боротьба за тимчасово окуповані території. Попереду – їх визволення. А як інакше? Це наші землі, це наші люди. Хіба є альтернатива? Ні. Позаду – дев’ять років і 651 день війни. Попереду – перемога. А як інакше? Хіба може бути альтернатива? Всі ми знаємо: ні.

І поруч ось бачимо прекрасний стадіон «Динамо». І колись сюди та на всі стадіони в Україні повернуться вболівальники. Тисячі з яких зараз у лавах ЗСУ. Б’ються за наше. Як усі, хто не дозволив окупанту пройтися тут парадом. І тому поруч – пам’ятники нашим. Нашому Чорноволу. Нашому Лобановському… Пам’ятники нашим видатним діячам.

І на вулиці трішки холодно, але тепло на душі. І слизько, але знаю: дійдемо. В усіх сенсах. Бо знаю, що йдемо насправді разом. Було важко, але ми вистояли. Зараз непросто, але ми рухаємося. Хоч би як було складно –  дійдемо. До наших кордонів, до наших людей. До нашого миру. Миру справедливого. Миру вільного. Всупереч усьому. Разом із вами. І завдяки вам, нашому народу, нашим Збройним Силам України.

Я вітаю всіх вас із професійним святом.

Сьогодні тільки одне слово – «молодці». Тільки одна емоція – вдячність. І тільки одне побажання – перемогти. Командири, будь ласка, бережіть своїх солдатів. Бережіть себе, будьте собою. Я вітаю вас з Днем Збройних Сил України!

І пам’ятаймо: до тих, хто поводився добре, прийде Святий Миколай Чудотворець. До тих, хто поводився нікчемно, прийдуть ЗСУ. Творці справедливості.

Ну що ж… Я майже на місці, за декілька хвилин буде Стіна пам’яті. Стіна пам’яті про наших героїв. Впевнений: для кожного з нас вона буде нагадуванням і служитиме стіною для нашого духу. Стіною, яку не подолають і не проб’ють страх, зневіра, розпач, розбрат, думки опустити руки. Ми міцні. Ми – стіна. Ми стоїмо.

Щоб захистити нашу землю. Щоб захистити наших людей. Щоб здобути перемогу. Слава всім нашим воїнам, слава нашим Збройним Силам!

Слава Україні!"

09:45 Привітання Головнокомандувача ЗС України генерала Валерія Залужного:

"Дорогі бойові побратими і посестри!

Сьогодні, у день Збройних Сил України, я дякую всім, хто робить свою важку роботу.

Схиляю голову перед вашим подвигом! Перед кожним солдатом, сержантом і офіцером. Особливо перед тими, хто сьогодні у вогні боїв та під обстрілами, у холодних замерзлих окопах та руїнах міцно тримає оборону та нищить підступного ворога.

Саме ви, незважаючи на звання та посади, стоїте за майбутнє наших дітей. Це те, заради чого ми боремося, не маючи права на поразку.

Гордий за кожного, хто сьогодні перебуває в лавах Збройних Сил України.

Україна не здається – завдяки вам. І завдяки вам я знову і знову переконуюсь – як би важко нам не було, але точно не буде соромно!

Дякую за службу!

З Днем Збройних Сил України!"

09:30 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр"повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:25 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Згідно з повідомленнями, в ніч з 4 на 5 грудня українські війська здійснили успішні удари безпілотниками по російських військових об'єктах в окупованому Криму. Українські медіа повідомили вчора з посиланням на джерела в ГУР та СБУ, що підрозділи ГУР та СБУ завдали ударів по російському військовому нафтовому терміналу у Феодосії, радіолокаційній системі "Небо-М" поблизу Багерового (13 км на захід від Керчі), а також по вертолітному майданчику, радіолокаційній системі С-18 "Терек" та системі управління зенітно-ракетними комплексами "Байкал-1М" у невизначених районах Криму. Російські джерела, в тім числі міністерство оборони Росії, стверджують, що російські засоби ППО, системи радіоелектронної боротьби та стрілецької зброї збили до 35 українських безпілотників поблизу Багерового, Феодосії, мису Чауда та над Азовським морем, але не стверджують, що жоден з українських безпілотників не влучив у намічені ними цілі. Інша група російських джерел, в тім числі окупаційний голова Херсонської області Сальдо, стверджувала, що російські засоби ППО збили до 41 українського безпілотника над північним Кримом й Азовським морем та що українські сили намагалися завдати удару по російських системах ППО і сховищах палива.

• Українські вчора сили контратакували під Авдіївкою і нещодавно здійснили підтверджене просування вперед. Геолокаційні кадри, опубліковані позавчора, вказують на те, що українські сили просунулися на схід від ділянки залізниці на північ від Авдіївського коксохімічного заводу. Вчора український військовий спостерігач заявив, що українські сили контратакували на північ від Авдіївського коксохімічного заводу і змусили російські війська відступити з двох передових позицій. Російський мілблогер стверджує, що українські війська контратакують біля Степового і тиснуть на російську оборону з напрямку Новокалинового.

• Російські війська в ніч з 4 на 5 грудня завдали низку ударів ракетами та безпілотниками по об'єктах цивільної інфраструктури в Україні.

• Повідомляється, що державна дума Росії розгляне законопроєкт, який визнає Азовське море внутрішньою російською водоймою, що, ймовірно, створить умови до примусового визнання незаконної анексії Росією окупованого Криму, а також Херсонської, Запорізької та Донецької областей.

• Засновник російської опозиційної партії "Яблуко" Явлінський виступив за припинення вогню в Україні в рамках своєї президентської кампанії, ймовірно, намагаючись відрізнити себе від президента Росії Путіна і стати рупором росіян, які підтримують перемир'я.

• Кремль, можливо, стратегічно дозволяє Явлінському критикувати російський уряд, щоби зберегти видимість електоральної легітимності і делегітимізувати можливу підтримку припинення вогню серед фракцій у Кремлі.

• Президент Росії Путін наголосив на перевагах, які мігранти надають російській економіці, одночасно підтримуючи зусилля з русифікації мігрантів у Росії та громадян пострадянських країн.

• Президент Росії Путін здійснить візит до Об'єднаних Арабських Еміратів і Саудівської Аравії 6 грудня, а 7 грудня прийме в Росії президента Ірану Ібрагіма Раїсі – ці дипломатичні заходи, ймовірно, спрямовані на зміцнення позицій Росії у відносинах з державами Перської затоки, а також на зміцнення російсько-іранського партнерства у сфері безпеки, що дедалі більше зміцнюється.  

• Вірменія, схоже, активно утримується від участі в очолюваній Росією Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

• Кремль продовжує посилювати цензуру, націлившись на провідний російський месенджер і соціальну мережу Telegram.

• Російські війська продовжували наступальні операції вздовж лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, під Авдіївкою, на захід і південний захід від Донецька, на межі Донецької та Запорізької областей, а також на заході Запорізької області, але не досягли жодних підтверджених успіхів.

• Російські війська, як повідомляється, швидко перекидають погано підготовлених новобранців з числа засуджених для посилення штурмових підрозділів в Україні.

• Російська окупаційна влада, судячи з повідомлень, активізувала захоплення української власності в окупованому Бердянську Донецької області.

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Слава Україні! Розпочалася шістсот п’ятдесят перша доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

Протягом минулої доби відбулося 97 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 4 ракетні та 104 авіаційні удари, здійснив 101 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Крім того, вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 50 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 41 ударний БпЛА.

Авіаційних ударів зазнали: Костобобрів Чернігівської області; Новодмитрівка Сумської області; Іванівка Харківської області; Стельмахівка, Білогорівка Луганської області; Спірне, Новобахмутівка, Авдіївка, Олександропіль, Новомихайлівка, Урожайне Донецької області; Новодарівка Запорізької області; Тягинка, Кринки, та Львове Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 8 атак ворога в районах Синьківки Харківської області та Новоселівського Луганської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 26 атак противника в районах Серебрянського лісництва, Білогорівки Луганської області; Тернів, Спірного, Веселого, Роздолівки, Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 10 атак ворога в районах Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Сили оборони успішно відбили 25 атак противника в районах східніше Новобахмутівки, Степового, північно-східніше Бердичі, Авдіївки, Сєверного, Первомайського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де нашими захисниками відбито 18 атак.

На Шахтарському напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога в районі південніше Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку сили оборони відбили всі атаки ворога, який намагався відновити втрачене положення в районах західніше Вербового Запорізької області.

Водночас, на Мелітопольському напрямку Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 4 – по пунктах управління та 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника. Також Силами та засобами протиповітряної оборони України було знищено російський бомбардувальник Су-24М.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 6 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункту управління, 1 складу боєприпасів, 2 станціях РЕБ та 11 артилерійських засобах противника.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+