Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 913.

26.08.2024 11:40
91
0
Бої за Україну тривають 913 днів

24.08.2024 р.

20:10 25 серпня застосування графіків відключень електроенергії не прогнозуєтьсяповідомляє пресслужба "Укренерго". При зміні ситуації буде повідомлено додатково.

19:25 ГУР та українські хакери атакували низку російських інтернет-провайдерів та компанійпише Суспільне з посиланням на джерела. Як зазначається, що кібератаки також зазнали десятки ресурсів великих промислових обʼєктів РФ, які забезпечують роботу російського ВПК. Загалом атака уразила щонайменше 33 сервери та 283 службових компʼютерів промислових обʼєктів, знищені 15 хмарних та файлових сховищ, зламаний 21 вебсайт.

18:50 Таємні переговори між Москвою та Києвом були перервані операцією ЗСУ в Курській області РФпише Le Monde з посиланням на джерела. За словами джерела, ідея переговорів виникла після червневого мирного саміту щодо України. Метою переговорів було укладення «знакової угоди про припинення ударів по об'єктах енергетики та енергетичної інфраструктури з обох сторін Російська та українська делегації мали зустрітися в столиці Катару наприкінці серпня. Джерело зазначає, що Україна тепер налаштована продовжити роботу над мирними переговорами, але без Росії.

18:15 У країн – членів НАТО наразі немає одностайної згоди щодо збиття російських ракет над територією Українизаявив президент Польщі Анджей Дуда. За його словами, питання збиття країнами Альянсу ракет РФ, коли ті летять ще над Україною, все ще є певною "червоною лінією".

Ми поставили питання про те, НАТО захищало якоюсь мірою свої території, збиваючи ракети, які летять в напрямку країн-членів, але ще над територією України. Причому це знищення ракет вважалося б у контексті того, що бойові засоби, які виконували б це, знаходилися б на території блоку або у повітряному просторі держав НАТО. І це питання, про яке в рамках НАТО від зими минулого року йде дискусія. І сподіваюся, що члени Альянсу будуть переконані в необхідності цього кроку".

17:40 Операція в Курській області РФ є "превентивним ударом", завдяки якому вдалося запобігти оточенню українських частин на Сумщині та окупації міста Сумизаявив Зеленський. Президент зазначив, що операція також сприяє поповненню обмінного фонду і покликана показати російському суспільству, що для Путіна "дорожче" – окупація територій України чи захист свого населення. Водночас Зеленський заперечив, що мета наступу ЗСУ на Курську область – "розіграти карти" для переговорів з Росією.

17:05 Литва надасть Україні комплекси ППО малої дальності та понад 5 тисяч дронів до зимизаявила прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте. Прем’єрка додала, що литовський уряд зобов'язався витрачати 0,25% ВВП на допомогу Україні щорічно.

16:30 Зеленський призначив В'ячеслава Негоду головою Тернопільської ОВАповідомляє Офіс президента.

15:55 Занадто рано робити висновки про операцію ЗСУ в Курській області Росіїзаявив радник із нацбезпеки США Джон Кірбі. За його словами, Сполучені Штати "спостерігають за ризиками ескалації з початку цього конфлікту".

"Росіяни перекинули певні ресурси на цю територію, щоб спробувати завадити діям українців. Наскільки це буде ефективним, яким буде результат, ми ще не знаємо. Тому ще занадто рано говорити про те, чи може те, що відбувається в Курську, мати потенційний вплив на ескалацію. Але це те, що нас продовжує турбувати".

15:20 Військові ГУР вдарили по складу з боєприпасами у Воронезькій області РФповідомляє пресслужба розвідки. Як зазначається, на складі росіяни зберігали артилерійські й танкові снаряди, а також набої для стрілецької зброї та ракети класу "земля-повітря" – загалом йдеться про понад п’ять тисяч тонн озброєнь.

14:45 У ЄС вперше офіційно обговорять відправлення своїх інструкторів до Українипише Welt з посиланням на джерела. 27 серпня на засіданні відповідальних послів ЄС у Комітеті з питань політики та безпеки буде обговорено відправку інструкторів до України. Зазначається, що остаточне рішення щодо цього мають ухвалити не пізніше, ніж до листопада.

14:10 Ще 115 наших захисників України повернулися сьогодні додому з полону, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

13:55 З 1 вересня послом Польщі в Україні буде Пьотр Лукасевич, політолог, дипломат, полковник запасу збройних сил Польщі. У 2012–2014 роках він працював на посаді посла Польщі в Афганістані, а у 1995–2006 роках займався питаннями державної безпеки та боротьби з тероризмом.

13:20 Президент України Володимир Зеленський своїм указом присвоїв головнокомандувачу Збройних Сил країни Олександру Сирському військове звання генерала, начальник Генштабу ЗСУ Анатолій Баргилевич отримав звання генерал-лейтенанта (раніше – генерал-майор), а командувач Об'єднаних сил ЗСУ Андрій Гнатов – звання генерал-майора (був бригадним генералом).

12:40 Україна в суботу вперше й успішно застосувала новий клас зброї, українську ракету-дрон "Паляниця" – ворог був уражений, заявив Президент України Володимир Зеленський.

12:00 Президент України Володимир Зеленський підписав закон про ратифікацію Римського статуту.

11:50 Президент України Володимир Зеленський підписав закон про заборону діяльності релігійних організацій, пов'язаних із РФ,  Закон України "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" набув чинності.

11:25 Олександр Лукашенко привітав український народ із Днем Незалежності:

"На білоруській землі завжди з особливою повагою і теплотою ставилися до сердечного і працьовитого народу України. Протягом тривалого часу наші нації знаходили сили в єдності, ділили радість і горе, дах і хліб, разом долали негаразди й пишалися своїми успіхами. Нас об'єднують не тільки спільна доля і родинні зв'язки, а й прагнення дружити і ладнати з сусідами. Впевнений, що в сьогоднішніх непростих умовах не тільки можливо, а й необхідно розмовляти мовою миру заради нинішнього і майбутніх поколінь слов'янських народів. Іншої альтернативи немає. Білорусь зі свого боку продовжить робити все можливе для якнайшвидшого забезпечення безпеки в регіоні".

11:00 Незалежний кандидат у президенти США Кеннеді-молодший "призупинив" свою передвиборчу кампанію і підтримав Трампа. Кеннеді-молодший побоюється, що продовження його участі в президентських перегонах відверне підтримку від Трампа у протистоянні з Гарріс.

10:20 Вчорашній щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Минула перша річниця загибелі кількох ключових лідерів «групи Ваґнера», включаючи її власника Євгєнія Пріґожина та засновника Дмітрія «Ваґнера» Уткіна, які загинули в авіакатастрофі, найімовірніше, внаслідок вибуху на борту літака. Відтоді група «Ваґнера» стає дедалі більш фрагментованою, а багато з тих, хто вижив, покинули групу.

• Андрєй «Сєдой» Трошев, колишній виконавчий директор «Ваґнера», перейшов на службу до міністерства оборони Росії, ймовірно, у приватну військову компанію «Редут», завданням якої є формування підрозділів добровольчого корпусу для участі в бойових діях в Україні. Алєксандр «Ратібор» Кузнєцов, колишній командир 1-го штурмового загону «Ваґнера», приєднався до добровольчого підрозділу чеченського спецназу «Ахмат». Боріс «Зомбі» Ніжевенок, колишній командир 3-го штурмового загону «Ваґнера», у травні 2024 року очолив добровольчий загін «Восток-В».

• Услід за цими й іншими колишніми ватажками «Ваґнера» з угруповання звільнилися численні ветерани-ваґнерівці. Порівняно з піковою чисельністю в 50 000 осіб у 2023 році, зараз «Вагнер», найімовірніше, налічує близько 5000 осіб у своїх залишкових дислокаціях у Білорусі та Африці.

10:15 В міністерстві оборони США оголосили деталі нового, 64-го, пакета допомоги США Україні на суму 125 млн доларів:

– обладнання та боєприпаси для протидії безпілотним авіаційним системам (c-UAS);

– боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS);

– артилерійські боєприпаси калібру 155-мм та 105-мм;

– ракети з трубним запуском, з оптичним відстеженням, з дротовим наведенням (TOW);

– протитанкові системи Javelin і AT-4;

– багатофункціональні колісні транспортні засоби високої мобільності (HMMWV);

– боєприпаси до стрілецької зброї;

– медичне обладнання;

– підривне обладнання та боєприпаси;

– запчастини, допоміжне обладнання, послуги, навчання, транспорт.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

250,0% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

  95,8% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

389,7% автомобільної техніки (з них 6,5% за минулий тиждень),

563,1% артилерійських систем (з них 9,5% за минулий тиждень),

104,9% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 66,5% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:3Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби відбулось 149 бойових зіткнень. Майже третина з них – на Покровському напрямку.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах три ракетні удари зі застосуванням п’яти ракет, а також 74 авіаційні удари, зокрема скинув 102 КАБи. Крім цього, здійснив 4074 обстріли, з них 138 – із реактивних систем залпового вогню, та задіяв для уражень 1249 дронів-камікадзе.

Противник завдавав авіаційних ударів, зокрема по районах населених пунктів Кругляківка, Новоосинове, Богуславка, Часів Яр, Дружба, Олександропіль, Новоекономічне, Селідове, Мемрик, Красногорівка, Костянтинівка, Катеринівка, Курахове, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка.

За минулу добу ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили 20 районів зосередження особового складу і ОВТ противника, пункт управління, три засоби ППО, дві артилерійські системи, станцію РЕБ, понтонну переправу та ще один важливий об’єкт російських окупантів.

На Харківському напрямку за минулу добу в районах населених пунктів Липці та Вовчанськ відбулось сім бойових зіткнень.

На Куп’янському напрямку кількість боїв становила 20. Сили оборони відбивали атаки ворога в районах Петропавлівки, Курилівки, Синьківки та Стельмахівки.

На Лиманському напрямку наші війська відбивали 13 атак противника в районах Макіївки, Дружелюбівки, Новосадового, Невського, Торського та Тернів.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито сім атак неподалік Виїмки, Білогорівки та Спірного.

На Краматорському напрямку українські воїни відбили 22 спроби загарбників просунутись поблизу Часового Яру, Калинівки та Іванівського. Ситуація контрольована.

За підтримки штурмової авіації ворог дев’ять разів намагався просунутися вперед на Торецькому напрямку. Діяв в районах населених пунктів Неліпівка та Торецьк.

На Покровському напрямку наші захисники відбивали 44 атаки противника. Ворог намагається просуватись в напрямку Воздвиженки, Калинового, Новогродівки, Гродівки, Птичого, та Зеленого Поля.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Костянтинівка, Георгіївка, Красногорівка та Карлівка, де окупанти 16 разів намагалися прорвати українські оборонні рубежі.

На Времівському напрямку противник здійснив 11 спроб захопити наші позиції неподалік Водяного та Вугледару Донецької області.

За минулу добу на Оріхівському та Придніпровському напрямку наступальних дій ворог не проводив, проте систематично завдає авіаційних ударів та обстрілює цивільну інфраструктуру українських населених пунктів.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською областю противник зберігає військову присутність, проводить розвідувальну діяльність.

Сили оборони України продовжують ведення операції на Курському напрямку.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1160 осіб. Також українські воїни знешкодили дев’ять танків, 21 бойову броньовану машину, 42 артилерійські системи, дві РСЗВ, три засоби ППО, 39 БпЛА оперативно-тактичного рівня, дві крилаті ракети, 54 автомобілі та одиницю спеціальної техніки окупантів.

09:25 Станом на 06:00 в Чорному та Азовському морях російських кораблів на бойовому чергуванні немаєповідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська вчора продовжили незначне просування в районі Суджі на тлі операцій в Курській області.

• Українські посадовці продовжують наголошувати на тому, як українські сили можуть використати тактичні та технологічні переваги, щоб нівелювати російську матеріальну перевагу.

• Президент США Джо Байден після телефонної розмови з Президентом України Володимиром Зеленським 23 серпня оголосив про новий пакет військової допомоги Україні.

• За повідомленнями, 23 серпня українські війська завдали чергового удару з безпілотника по нафтобазі в Пролетарську Ростовської області.

• Ув'язнені, пов'язані з «Ісламською державою», 23 серпня взяли в заручники співробітників та інших ув'язнених у виправній колонії в Суровікіно Волгоградської області. Російські мілблогери відреагували на кризу з заручниками критикою російської пенітенціарної системи та міграційної політики.

• Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді підтвердив підтримку Індією миру в Україні на основі участі Індії у мирному саміті в липні 2024 року та підписав кілька двосторонніх угод про співпрацю під час візиту в Україну.

• Російська влада продовжує використовувати призовників для вивільнення людських ресурсів для участі в бойових діях в Україні.

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони України продовжують відбивати атаки. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою. Противник веде активні наступальні дії, намагаючись покращити тактичне положення, наші захисники завдають ворогу значних втрат у живій силі та техніці.

Станом на 22:00 відбулося 125 бойових зіткнень. По території України сьогодні держава-терорист завдала двох ракетних ударів із застосуванням трьох ракет, 52 авіаційні удари, скинувши при цьому 72 КАБ. Окрім того, загарбники задіяли для ударів 479 дронів-камікадзе та здійснили понад 3000 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів зброї.

На Харківському напрямку російські терористи намагаються потіснити наші підрозділи в районах Вовчанська та Глибокого. Триває бій поблизу Вовчанська.

Сьогодні українським захисникам на Харківському напрямку вдалось ліквідувати та поранити більше 70 окупантів, знищити чотири артилерійські системи, дві бойові броньовані машини, 48 БпЛА, чотири одиниці автомобільної та п’ять одиниць спеціальної техніки, також було пошкоджено танк, артилерійську систему, бойову броньовану машину та п’ять автомобілів окупантів.

15 разів ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку. Поблизу населених пунктів Петропавлівки, Курилівки, Синьківки та Стельмахівки підрозділи Сил оборони відбили одинадцять наступальних дій. Ситуація напружена, триває чотири боєзіткнення.

На Лиманському напрямку за день російські війська 11 разів атакували українських захисників в районах Макіївки, Дружелюбівки, Новосадового, Невського, Торського та Тернів. Бої продовжуються у двох локаціях.

Ворог сім разів штурмовими діями намагався витіснити наших захисників з позицій в районах Верхньокам’янського, Виїмки, Білогорівки та Спірного на Сіверському напрямку. Всі атаки відбиті, противник успіху не мав.

На Краматорському напрямку українські воїни відбили 20 спроб загарбників просунутись поблизу Часового Яру, Калинівки та Іванівського. Триває вісім боєзіткнень. Ситуація контрольована.

На Торецькому напрямку, де окупанти за підтримки авіації сім разів атакували наші позиції поблизу Неліпівки та Торецьку - шість боєзіткнень вже завершені. Бій триває поблизу Неліпівки.

Основні зусилля ворог спрямовує на Покровськ, тут, впродовж дня, агресор 33 рази атакував в районах Воздвиженки, Калинового, Новогродівки, Гродівки, Птичого, та Зеленого Поля. 22 атаки українські захисники вже відбили, ще 11 боєзіткнень досі тривають. За попередніми підрахунками сьогодні окупанти на даному напрямку втратили понад 220 військовослужбовців вбитими та пораненими.

На Курахівському напрямку на цей час доби наші захисники відбили 14 ворожих спроб атакувати наші позиції. Загарбники намагалися просунутися поблизу Костянтинівки, Георгіївки, Красногорівки та Карлівки. Бої не вщухають, на даний час триває п’ять боєзіткнень.

На Времівському напрямку сьогодні агресор дев’ять разів намагався штурмувати передній край оборони в напрямку Водяного та Вугледару. Українські воїни зупинили чотири атаки противника, ще п’ять атак триває.

Сьогодні на Оріхівському та Придніпровському напрямку активних дій окупантів не відмічено, але ворог завдає авіаційних ударів та обстрілює територію українських міст та сіл.

Сили оборони України продовжують ведення операції на Курському напрямку.

Сьогодні за ефективну бойову роботу слід відзначити воїнів 35-ої окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського.

 
Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+