Я Глобине
сьогодні 23 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 619.

06.11.2023 14:03
211
0
Бої за Україну тривають 619 днів

04.11.2023 р.

19:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 71 бойове зіткнення. Загалом ворог завдав 6 ракетних та 18 авіаційних ударів, здійснив 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. На жаль, є поранені серед цивільного населення.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Винторівка, Середина-Буда, Прогрес, Рожковичі, Дружба, Баранівка Сумської області; Ветеринарне, Вовчанськ, Бударки, Строївка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Синьківки та Іванівки Харківської області, де наші воїни відбили 6 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку наші захисники відбили 2 атаки противника в районі Білогорівки Луганської області. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах Серебрянського лісництва та Катеринівки Донецької області. Також від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Серебрянка, Торське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку загарбники 7 разів безуспішно намагалися відновити втрачене положення біля Кліщіївки та Андріївки Донецької області. У той же час противник вів безуспішні штурмові дії в районі Богданівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Маркове, Часів Яр, Іванівське, Біла Гора, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Степове, Сєверне, Авдіївка, Первомайське Донецької області, де Сили оборони відбили 20 атак. Також противник завдав авіаційного удару неподалік Бердичів Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Суха Балка, Керамік, Тоненьке, Авдіївка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут наші воїни відбили 15 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилось понад 10 населених пунктів Донецької області, зокрема, Красногорівка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Вугледар, Золота Нива, Богоявленка, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційного удару біля Новоданилівки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема Левадне, Гуляйполе, Чарівне, Щербаки, П'ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Республіканець, Червоний Маяк, Тягинка, Іванівка, Токарівка, Микільське Херсонської області. Також артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Михайлівка, Качкарівка, Веселе, Тягинка, Херсон, Ромашкове Херсонської області та Солончаки Миколаївської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 3 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили один артилерійський засіб противника.

18:52 Під час атаки по Дніпровській громаді росіяни влучили по інфраструктурному об'єкту. Попередньо, без жертв.

18:12 Окупований росіянами Керченський судноремонтний завод зазнав атаки з повітря. У гавані вирує пожежа.

17:49 Україна досяла "чудового прогресу" на шляху до членства в Євросоюзі, заявила на пресконференції в Києві президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. "Ми вражені реформами, які ви здійснюєте в розпал війни. Ми не повинні забувати, що ви ведете війну за власне існування. І водночас ви глибоко реформуєте свою країну. І ви реформуєте систему правосуддя, боретеся з впливом олігархів, боретеся з відмиванням грошей", – сказала фон дер Ляєн, поінформувавши, що наступного тижня Єврокомісія відобразить це у звіті про розширення. Президент Володимир Зеленський заявив на пресконференції, що Україна не просить для себе послаблень на шляху до ЄС і виконує всі рекомендації Європейської комісії.

17:20 Міністерство оборони відсудило в іноземного постачальника майже 400 мільйонів гривень через постачання неякісних бронежилетів та шоломів. "Протягом весни та літа 2022 року постачальник передавав товар належної якості. Однак наступні партії, які надходили восени та взимку 2022 року, не проходили балістичні випробування – Міноборони не приймало їх. Українська сторона вимагала від постачальника повернути гроші за товар, який постачали без підтвердження про балістичні випробування, та сплатити штрафні санкції. Постачальник вимогу не виконав. Юридична служба Міноборони подала позов до міжнародного арбітражного суду про стягнення вартості непоставлених бронежилетів та шоломів, штрафних санкцій та відсотків річних", – повідомило Міноборони.

16:23 Міністр оборони Рустем Умєров узяв на себе відповідальність за рішення про відставку командувача Сил спеціальних операцій Віктора Хоренка. Умєров повідомив, що генерала звільнили за його, міністра, поданням. Голова Міноборони додав, що Хоренко "потрібний на певному напрямку, він продовжить службу в Міністерстві оборони України".

15:09 Президент Володимир Зеленський не згоден із тезою, що ситуація на фронті патова, і підкреслив, що Україна не має права опускати руки. “Пам’ятаєте, 24 числа (лютого, – ред.) всі нам казали, скільки нам залишилося. І дійсно, не всі лідери комунікували з нами, навіть тому, що трішки треба почекати, і там вже вся країна буде захоплена. І були ті чи інші сигнали, умови тощо: треба все віддати, людей поміняти, Росію визнати, Європу забути, про НАТО не думати. І – "Що таке Україна? Немає такої держави..." Всіх цих голосів я багато чув всі ці роки. І я був абсолютно впевнений у нас. Ми були в складнішій ситуації, в якій, напевно, Україна з початку відновлення незалежності ніколи не була. Але ми дуже вірили і боролися. І перемогли. Сьогодні пройшов час, люди втомлені. Всі втомлюються, і є різні думки... Але це не патова ситуація”, – сказав Зеленський на пресовій конференції, коментуючи статтю Валерія Залужного в The Economist. Президент заявив, що при тому Україна не може дозволити собі "м'ясних штурмів". "Кидати, як Росія кидає, немов м’ясо, своїх людей, ніхто не хоче”, – сказав Зеленський, додавши, що ситуацію могли б змінити літаки F-16. Зеленський нагадав, що "рік тому ми були у складній, дуже складній ситуації" і "всі сказали – патовій ситуації". "Все. Всі забули! Кілька впевнених хитрощів, тактик, військових операцій – і, ви пам’ятаєте, Харківський регіон було звільнено, і пам’ятаєте, що було в Херсоні”, – сказав він. Зеленський констатував, що “ми не маємо права навіть думати опускати руки”. “Так, ми повинні берегти наших людей. Факт. Але яка альтернатива? Треба віддати тоді третину нашої держави. Це буде тільки початок. Він же цим не закінчить”, – наголосив Зеленський.

14:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• За останні три тижні Росія під час штурму Авдіївки на Донбасі, імовірно, втратила близько 200 одиниць бронетехніки. Ймовірно, це пов’язано з поєднанням відносної ефективності сучасної української ручної протитанкової зброї, мін, боєприпасів безпілотних літальних апаратів і систем високоточної артилерії.

• У відповідь на це російські війська, найімовірніше, перейшли до штурму десантною піхотою в цьому секторі. Влітку українські сили, атакуючи, зіткнулися з такими ж тактичними викликами.

• Як і попередні російські наступи, штурм Авдіївки часто характеризувався просуванням по відкритій місцевості, що призвело до великих втрат. Цілком правдоподібно, що Росія навколо міста з початку жовтня 2023 року зазнала втрат у кілька тисяч особового складу. Російське керівництво продовжує демонструвати готовність прийняти значні втрати особового складу заради незначних територіальних здобутків.

13:16 У Києві демонтували зірку з обеліска на честь міста-героя Києва, що на Галицькій площі (колишня площа Перемоги).

 

12:52 Поліція встановила особу чоловіка, який у Харкові пошкодив фігури половецьких баб, розташованих поруч з історичним музеєм на площі Конституції. 45-річний чоловік заявив, що перебував у стані алкогольного сп’яніння і вирішив сокирою відкрити коробки, під якими були пам’ятки культури.

12:21 Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора склали підозру російському патріарху Кіріллу – Владіміру Гундяєву інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування збройної агресії РФ проти України, участь в агресивній війні. "За даними слідства, московський патріарх входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії та один із перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України. Для поширення пропаганди він масово використовує підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території РФ, а також представників УПЦ МП в Україні. Крім того, Гундяєв регулярно розповсюджує наративи кремля у вигляді онлайн-проповідей або власних відеокоментарів. Зокрема задокументовано, що у березні 2022 року на сайті РПЦ було опубліковано «статтю» про літургію, де клірик благословив командуючого росгвардії РФ Золотова на війну проти України. Також наприкінці лютого 2023 року на офіційному ютуб-каналі РПЦ вийшов відеоматеріал, в якому Гундяєв виправдовує окупацію сходу України. Крім того, патріарх неодноразово давав коментарі пропагандистам з центральних телеканалів Росії, в яких підтримував агресивну політику кремля і закликав вірян об’єднатися у війні проти України", – йдеться у повідомленні СБУ.

12:10 Маршрути шахедів під час вчорашньої масованої нічної атаки (візуалізація texty.org.ua)

11:50 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 146 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 105 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

11:45 Президент України Володимир Зеленський зустрів президента Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн на центральному залізничному вокзалі Києва та вручив залізничникам державні нагороди з нагоди Дня працівників і працівниць залізниці.

11:15 В Росії відбулися невдалі випробування ракет «Ярс» і «Булава» – носіїв ядерної зброї, повідомили в ГУР.

• 1 листопада 2023 року Росія провела невдалі випробування міжконтинентальної балістичної ракети РС-24 «Ярс», яка є основною у наземному компоненті стратегічних ядерних сил рф. Запуск ракети «Ярс» із космодрому «Плєсєцк» (Архангельська обл.) по цілі на полігоні «Кура» (Камчатка) здійснив бойовий розрахунок 33-ї ракетної армії ракетних військ стратегічного призначення ЗС РФ. Ракета «Ярс» збилась з курсу, як і під час попередніх командно-штабних навчань стратегічних ядерних сил 25 жовтня 2023 року.

• Так само невдало 25 жовтня 2023 року завершився випробувальний запуск з підводного ракетного крейсера «Борей» балістичної ракети РСМ-56 «Булава», що вкотре засвідчило її ненадійність.

• Серйозні проблеми є також із важкою МБР РС-28 «Сармат» шахтного базування ― це один з ключових проєктів в оголошеному процесі модернізації стратегічних ядерних сил РФ. Ракету «Сармат» створюють з 2009 року. Згідно з первинними планами, її мали прийняти на озброєння у 2018-му, але дату постійно відтерміновували. Врешті «Сармат» прийняли на озброєння лише у вересні 2023-го – після першого і єдиного повноцінного випробування, проведеного у квітні цього року. У порівнянні з виготовленою в Україні МБР РС-20 «Воєвода» створена їй на заміну ракета «Сармат» позбавлена будь-яких переваг у конструкції, головній частині чи методах подолання протиракетної оборони. Фактично «Сармат» ― недопрацьована недосконала сира ракета.

• Залишаються неподоланими складнощі й у намірах РФ вдосконалити повітряний компонент стратегічних ядерних сил. У межах часткової модернізації радянських бомбардувальників Ту-160 та Ту-95С росіяни мають здатність щорічно опрацьовувати 1–2 літаки. Заплановане на 2023 рік постачання нових стратегічних бомбардувальників Ту-160М2 перенесене на більш пізній термін, оскільки росіяни так і не змогли відновити виробництво нової версії двигунів НК-32.

• Усі перелічені проблеми стратегічних ядерних сил держави-агресора рф – прямий наслідок санкційної політики цивілізованого світу проти Москви за розв’язану нею війну проти України, а також неспроможності науково-технічної та промислової баз РФ виготовити необхідні компоненти на заміну імпортним.

10:45 На Вінниччині кількість повідомлень про вірусний гепатит А зросла до 276, з них лабораторно підтверджено 243 випадки; у лікарнях наразі залишаються 54 пацієнти, повідомляє Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

10:25 Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн прибула до Києва й має виступити у Верховній Радіповідомив народний депутат  Ярослав Железняк.

10:15 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

154,4% танків (з них 3,0% за минулий тиждень),

 57,3% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

161,9% автомобільної техніки (з них 3,1% за минулий тиждень),

239,0% артилерійських систем (з них 5,7% за минулий тиждень),

 77,3% РСЗВ (з них 2,4% за минулий тиждень),

 40,4% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 25,9% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

10:00 В Україні вже є ракета, яка успішно вражала цілі на відстані у 700 кмповідомив начальник Головного управління ракетних військ і артилерії та безпілотних систем Генерального штабу ЗСУ, бригадний генерал Сергій Баранов. Ця ракета повністю нова, її спроможності будуть нарощуватись як по дальності, так і по точності, вже проводять випробування дослідних зразків.

Про успішне застосування далекобійного озброєння України на дистанцію в 700 кілометрів Президент Володимир Зеленський сказав 31 серпня, але тоді не було зрозуміло, чи йдеться про далекобійні дрони-камікадзе, чи про ракету. Дещо раніше, в червні, міністр оборони говорив про розробку ракети із дальністю 1000 км.

09:50 Міністр оборони Швеції Пол Йонсон офіційно підтвердив ухвалену шведським урядом в січні передачу Україні восьми самохідних артилерійських установок Archer. Вчора відео з нею в 45-й окремій артилерійській бригаді оприлюднило командування Сухопутних військ ЗСУ. Наприкінці травня Міноборони України офіційно повідомило, що САУ Archer разом із навченими екіпажами мають прибути до України протягом літа. Очевидно, вони використовувалися на фронті без додаткових оголошень.

САУ Archer вважається однією з найбільш революційних артсистем, зокрема  для контрбатарейної боротьби: повністю автоматизований вогонь на дальність до 50–60 км, надвисока скорострільність у 21 снаряд за 3,5 хвилини завдяки автомату заряджання, швидке розгортання та вихід з позиції ще до того, як перші снаряди вибухнуть на позиції ворога.

09:40 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — ворог за останній час мав успіхи південніше Першотравневого. Росіянам вдалося відкинути Сили оборони, але станом на зараз ситуація більш-менш стабільна.

• Бахмутський напрямок — росіяни продовжують атакувати в районі Кліщіївки та Андріївки для покращення тактичного положення.

• Авдіївський відтинок — тривають бої середньої інтенсивності. Глобальних змін немає. Поки вдається завдавати авангарду ворога суттєвого ураження, але про перехід ініціативи мова не йде. Росіяни мають численну перевагу у всьому, тому сили в них ще є.

• Бердянський відтинок — росіяни мають частковий успіх західніше Старомайорського. Противник ставить за мету повернути собі контроль над селом. З цією метою проводить регулярні удари артилерією із заходу та півдня.

• Запорізький відтинок — тривають важкі зустрічні бої на Роботинському виступі.

• Таврійський відтинок — тривають бої в Кринках. Сили оборони мають вогневий контроль над значною частиною узбережжя лівого берегу Дніпра, відповідно багато атак ворога на Кринки завершуються до початку самого вогневого контакту.

09:30 Вночі росіяни атакували Сумщину двома ударними БпЛА “Shahed-136/131” з Курської області, обидва знищено підрозділами мобільних вогневих груп Сил оборони України.

09:20 Станом на 07:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ. 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська 3 листопада провели помітно більшу серію ударів з безпілотників по всій території України. Українські чиновники повідомили, що російські війська завдали ударів по цілях у Харківській, Львівській, Івано-Франківській та Одеській областях, а Зеленський заявив, що українська ППО була задіяна у Харківській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській, Київській, Кіровоградській, Вінницькій, Хмельницькій та Львівській областях. Українські офіційні особи повідомили, що російські війська завдали ударів переважно по цивільній інфраструктурі, а голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук заявила, що російські війська завдали удару по неконкретизованому військовому об’єкту в Івано-Франківській області. Українські офіційні особи повідомили, що російські війська запустили невеликі групи шахедів, щоб виявити української ППО, а потім запустили кілька хвиль безпілотників, щоб ускладнити українську відповідь.

• Міністерство оборони США вчора оголосило про нові пакети військової допомоги Україні, спрямовані насамперед на зміцнення української протиповітряної оборони.

• Вчора українські війська продовжили наступальні дії поблизу Бахмута та на заході Запорізької області.  У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжили наступальні дії на Бахмутському та Мелітопольському напрямках.

• Російські мілблогери продовжували критикувати російське військове командування за нездатність створити довгострокові тренувальні можливості, оскільки воно залишає кваліфікованих командирів і солдатів на фронті, а недосвідчених кар'єристів – для підготовки новобранців і офіцерів.

• Як повідомляється, відомі давні спільники президента Росії Путіна Аркадій Ротенберг і Геннадій Тимченко, два російські мільярдери, фінансують дві приватні військові компанії, підпорядковані міністерству оборони Росії, які поглинули колишні операції групи "Ваґнера" в Африці.

• Як повідомляється, підрозділи "Ваґнера" в Сирії передадуть російські зенітно-ракетні комплекси "Панцир-С1", які президент Сирії Башар Асад погодився надати підтримуваній Іраном ліванській "Хезболлі".

• Влада Дагестану заявила, що покарає тих, хто братиме участь у майбутніх демонстраціях і організовуватиме їх – на відміну від закликів до поблажливості до учасників антисемітських заворушень 29 жовтня.

• Постійні звернення глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова до чеченських націоналістів, ймовірно, мають на меті зміцнити внутрішню підтримку, не порушуючи при цьому його імідж стійкого прихильника президента Росії Путіна. Кадиров вчора оголосив, що прем'єр-міністр Росії Мішустін підписав указ про присвоєння споконвічних чеченських назв восьми чеченським селам, які постраждали від депортацій сталінської епохи.

• Прокремлівські мілблогери почали рекламувати набір до "елітного полку" в Московській області, пропонуючи новобранцям зарплату в один мільйон рублів (близько 10,9 тис .доларів).

• Призначена Кремлем Уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова продовжила спроби спростувати інформацію про депортацію Росією українських дітей.

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 66 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 2 ракетних та 62 авіаційних ударів, здійснив 77 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Новоселівка, Петропавлівка, Новоосинове, Піщане, Пролетарське Харківської області; Надія, Серебрянське лісництво Луганської області; Серебрянка, Сіверськ, Хромове, Кліщіївка, Олександропіль, Новокалинове, Бердичі, Новоселівка Перша, Авдіївка, Орлівка, Мар'їнка, Новомихайлівка, Водяне, Вугледар, Золота Нива, Старомайорське Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії біля Синьківки, Іванівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області. Наші захисники відбили тут близько 10 атак противника.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районі Верхньокам’янського Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення неподалік Кліщіївки, де наші захисники відбили близько 10 атак. Також противник вів безуспішні штурмові дії в районах Богданівки та Хромового Донецької області. В свою чергу, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог, за підтримки авіації, не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону та завдають окупантам значних втрат. Так, безуспішними були наступальні дії противника в районах населених пунктів Степове, Тоненьке, Авдіївка, Сєверне, Первомайське Донецької області. Тут Сили оборони відбили близько 20 атак ворога.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районі Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де українськими воїнами відбито близько 20 атак ворога.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії біля населеного пункту Старомайорське Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення неподалік Роботиного Запорізької області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку наші воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 7 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, станцію РЕБ, радіолокаційну станцію, 2 склади боєприпасів, 10 артилерійських засобів противника.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+