Я Глобине
сьогодні 23 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 889.

01.08.2024 11:44
98
0
Бої за Україну тривають 889 днів

31.07.2024 р.

18:25 В Україну прибула перша партія винищувачів F-16пише Bloomberg з посиланням на джерела. Зазначається, що кількість літаків "невелика".

17:50 1 серпня відключення електроенергії не прогнозуютьсяповідомляє пресслужба "Укренерго". При зміні ситуації в енергосистемі енергетики повідомлять додатково. 

17:15 Італія за запитом України заарештувала активи російського бізнесмена Олексія Федоричева, повідомляє TGcom24. Як зазначається, заарештовані активи на 41 мільйон євро є результатом реінвестування незаконно накопичених доходів.

16:40 Україна не скасує санкцій проти "Лукойлу"заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Прем’єр зазначив, що Україна наполягала і продовжує наполягати на необхідності максимальної відмови від російської нафти.

"Санкції, запроваджені РНБО України, не становлять загрози для енергетичної безпеки Словаччини та Європи загалом, саме тому їх скасування не є предметом обговорення. Відтак маємо повне розуміння Брюсселя в цьому питанні".

16:05 Путін більш ніж удвічі збільшив одноразову виплату за відправку на війну в Україну. Згідно з підписаним документом, тепер росіяни та іноземці, які уклали контракт із міноборони РФ для відправки на війну в Україну, зможуть отримати одноразову виплату в 400 тисяч рублів.

15:30 Гарріс випереджає Трампа з підтримки в чотирьох ключових штатахпише Bloomberg з посиланням на опитування. Гарріс має перевагу перед Трампом в Аризоні (49% до 47%), Вісконсині (50% до 47%), Мічигані (53% до 42%) та Неваді (47% до 45%). Зазначається, що показники Гарріс є кращими, ніж були у Байдена, який відставав від Трампа на два пункти перед тим, як знятися з виборів.

14:55 Литва оскаржить у Єврокомісії рішення Угорщини щодо спрощення в'їзду для росіян і білорусівзаявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. Міністр зазначив, що цей крок Угорщини створює "серйозні загрози для безпеки Шенгенської зони й багатьох європейських країн, і тому на нього необхідно відреагувати на рівні ЄУ".

14:20 ОАЕ є головним посередником у поверненні українців з російського полону, заявив омбудсман Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону. За його словами, Україна наразі обговорює з дипломатами ОАЕ направлення гуманітарного конвою, щоб кожен український військовополонений зміг отримати речі – засоби особистої гігієни та медикаменти, але поки що сторони "не зійшлись в погодженні" з Росією.

13:45 Україна за рік може виробляти понад три мільйони дронів, для цього є достатні виробничі спроможності та співпраця з міжнародними партнерами – потрібне фінансування, розповіла заступниця міністра з питань стратегічних галузей та промисловості України Анна Гвоздяр.

13:10 Щонайменше 5 шахедів нині вночі влетіли в Білорусьпише "Беларускі Гаюн". Перший із шахедів зайшов близько 23:20 у районі с. Асаревичі, а вже о 23:50 з аеродрому "Барановичі" було піднято винищувач ВПС РБ, який понад півтори години літав по всьому південному сходу Білорусі поблизу прикордоння, але й після його повернення на аеродром шахеди продовжили заходити в Білорусь: о 00:05 (№2), 01:20 (№3), о 02:30 (№№4–5). Більшість дронів після заходу одразу йшли вглиб Поліського радіаційно-екологічного заповідника і далі назад в Україну, але один із дронів пролетів Білоруссю понад 260 км, аж до м. Столін в Брестській області, звідки повернув в Україну.

12:40 Україна з травня мобілізовує в армію до 30 тисяч осіб на місяцьпише The New York Times, посилаючись на трьох військових експертів, яким відомі ці цифри. Це в два-три рази більше, ніж протягом останніх зимових місяців, і приблизно стільки ж, на скільки щомісяця поповнюється російська армія. Однак мобілізація поки що не призвела до значного посилення українських сил на полі бою: багато призовників все ще завершують навчальний процес і ще не прибули на фронт, а деякі новобранці, які прибули, фізично непридатні до бою, відзначають члени українських підрозділів. Франц-Штефан Гаді, військовий аналітик з Відня, який нещодавно повернувся з польового дослідження в Україні, сказав, що велика кількість призовників прибуде на поле бою в найближчі тижні, але перед тим, як це станеться, варто очікувати, що російські війська зроблять ще одну спробу прорвати українські лінії.

12:20 Аналіз судового реєстру показує, що за три місяці можливістю звільнення в обмін на військову службу вже скористалися 3611 засуджених (більше 13% від загальної кількості в’язнів в українських колоніях), пише NGL.media. 40% цього контингенту – це неодноразово судимі особи (загалом серед засуджених частка раніше судимих в останні кілька років становить 25–26%).

12:00 Армія оборони Ізраїлю внаслідок удару по Бейруту ліквідувала високопоставленого командира угруповання "Хезболла" Фуада Шукра (також відомого як Саїд Мухсін), що був головою стратегічного підрозділу угрупованняпідтвердив міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант.  

11:40 Сили оборони України вночі завдали удару по складу зберігання озброєння і військової техніки біля російського Курськаповідомив Генштаб ЗСУ, зазначивши:

"Спостерігалася робота ворожої ППО та вибухи в точках прицілювання. Детальна інформація щодо результату ураження уточнюється".

11:30 29% американців вважають, що США надають надто велику підтримку Україні, 19% – що недостатню, а 26% – що належну кількість, показало опитування Pew Research Center, проведене серед 9424 дорослих американців 1–7 липня 2024 року. Американці залишаються розділеними щодо рівня допомоги США Україні: лиш 13% демократів вважають, що США надсилають занадто багато допомоги Україні (36% – достатньо, а 27% – недостатньо), натомість серед республіканців говорять про завелику допомогу 47% (18% вважають, що поточний рівень допомоги приблизно правильний, і 12%  – що надто малий); однак частка тих, що говорять про завелику допомогу, з квітня дещо зменшилась у всіх групах.

62% республіканців стверджують, що Сполучені Штати не несуть відповідальності за допомогу Україні в захисті від російського вторгнення, а 63%  демократів – що США несуть цю відповідальність. В цілому по країні 48% кажуть, що несуть, 49% – що ні.

Більшість американців (69%) виступає за продовження санкцій проти Росії (66% республіканців і 77% демократів), за дозвіл Україні використовувати зброю американського виробництва в межах кордонів Росії (54% проти 29%, серед демократів і республіканців – відповідно 65% проти 19% та 46% проти 38%) та за продовження надання Україні військової техніки та зброї (54% проти 31%, серед демократів і республіканців – відповідно 71% проти 17% та 42% проти 45%).

11:00 Застосування заходів обмеження електропостачання сьогодні не прогнозується, підтвердили в Укренерго: через похолодання тенденція до зниження споживання по країні зберігається.

10:50 У вечірні години навантаження на енергосистему зберігається високим, повідомили в Укренерго: вчора вечірній максимум на 1,2% перевищував аналогічний період понеділка. Однак прохолодніші ночі впливають на зниження споживання в ранкові години: сьогодні на 10:00 споживання на 2% нижче, ніж вчора вранці. 

10:25 Вночі росіяни атакували керованою авіаційною ракетою Х-59 із повітряного простору окупованої Херсонщини та 89 ударними БпЛА типу «Shahed» із районів Єйськ, Сеща, Курськ, Приморсько-Ахтарськ. Основний напрямок удару – Київщина. Це одна із наймасованіших атак ударних БпЛА «Shahed-131/136», таку ж кількість шахедів ворог застосовував у новорічну ніч 1 січня 2024 року (тоді було збито 87 з 90 БПЛА). Як тоді, так і сьогодні українська протиповітряна оборона вистояла і відбила масовану атаку ворожих безпілотників: із 89 ударних БпЛА «Shahed-131/136», виявлених радіолокаційними підрозділами Повітряних сил, збито усі 89.

Також збито керовану авіаційну ракету Х-59, якою ворог атакував Миколаївщину.

За минулі сім днів було збито 157 зі 171 (92%) запущених по Україні БПЛА.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

245,8% танків (з них 2,5% за минулий тиждень),

  93,2% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

362,3% автомобільної техніки (з них 6,3% за минулий тиждень),

523,9% артилерійських систем (з них 9,2% за минулий тиждень),

101,5% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 64,6% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 29,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:40 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:35 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:3Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 144 бойові зіткнення.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах один ракетний удар із застосуванням однієї ракети, а також 85 авіаударів, зокрема скинув 141 КАБ. Крім цього, здійснив 4352 обстріли, з них 90 — із реактивних систем залпового вогню.

Противник завдавав авіаційних ударів у районах населених пунктів Липці, Глибоке, Вовчанські Хутори, Ізбицьке, Крейдянка, Тернова, Вовчанськ, Глушківка, Колесниківка, Піщане Харківської області; Лиман, Сіверськ, Олександро-Шультине, Дружба, Щербинівка, Торецьк, Нью-Йорк, Іванівка, Новодонецьке, Олександропіль, Скучне, Миколаївка, Гродівка, Іванівка Донецької області; Омельник, Новоандріївка, Новоданилівка Запорізької області; Суханове, Вірівка, Тягинка, Новотягинка Херсонської області.

Минулої доби авіація, ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали сім ударів по районах зосередження особового складу противника, також уразили засіб ППО, три склади боєприпасів та склад матеріально-технічних засобів ворога.

На Харківському напрямку ворог продовжував наступальні (штурмові) дії, загалом відбулося шість бойових зіткнень. Бої точилися зокрема в районах населених пунктів Тихе та Вовчанськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку кількість бойових зіткнень за добу становила сім. Сили оборони відбивали атаки ворога в районі Піщаного та Стельмахівки Харківської області.

На Лиманському напрямку наші війська відбили 18 атак противника в районах Макіївки, Невського Луганської області та Серебрянського лісу.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито чотири атаки в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Переїзне та Виїмка.

На Краматорському напрямку українські воїни зупинили 12 спроб противника прорвати оборону наших захисників в районі Часового Яру Донецької області.

Ворог 23 рази намагався вклинитися в нашу оборону на Торецькому напрямку в районах населених пунктів Північне, Торецьк, Нью-Йорк та Залізне.

На Покровському напрямку нашими захисниками відбито 48 атак в районах населених пунктів Новоолександрівка, Веселе, Сергіївка, Желанне, Яснобродівка, Воздвиженка, Іванівка, Тимофіївка та Калинове, де ворог намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка та Парасковіївка, де ворог 16 разів намагався прорвати українські оборонні позиції.

На Времівському напрямку противник здійснив п’ять безуспішних спроб прорвати оборону наших військ у напрямку Степової Новосілки Донецької області.

На Оріхівському напрямку відбулось п’ять бойових зіткнень в районі Малої Токмачки, Роботиного та Новоандріївки Запорізької області.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями, противник зберігає військову присутність, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф.

Наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, зокрема і в глибокому тилу.

Загалом, минулої доби втрати російських загарбників склали 1060 осіб. Також українські воїни знешкодили дев’ять танків, 20 бойових броньованих машин, 30 артилерійських систем, одну РСЗВ, засіб ППО, 21 БпЛА оперативно-тактичного рівня, крилату ракету, 52 автомобіля та одну одиницю спеціальної техніки окупантів.

09:25 У небі Києва і на підступах Сили ППО за дві хвилі атак знищили понад 40 російських ударних БПЛАповідомляє Київська міська військова адміністрація. Жоден безпілотник своєї мети не досяг.

09:20 Українські захисники знищили шість російських безпілотників, які атакували Дніпропетровську областьповідомив голова ОВА Сергій Лисак.

09:15 Нині вранці в Тегерані було завдано удару по резиденції Ісмаїла Ганії, голови політичного офісу Ісламського опору ХАМАС, внаслідок якого загинули він і один з його охоронців, повідомили в Ірані з посиланням на заяву Корпусу вартових Ісламської революції.

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі 2 ворожі кораблі, з яких обидва є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 8 ракет, в Азовському морі ворожі кораблі відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська 29 і 30 липня провели п'ять механізованих атак силами від взводу до батальйону на заході Донецької області. Такі локальні механізовані штурми, ймовірно, є проявом прогнозованого літнього наступу Росії — російським військам, нашімовірніше, бракує ширшого оперативного потенціалу для проведення окремої відновленої наступальної операції в Донецькій області чи деінде на фронті цього літа. Готовність російського військового командування зазнавати дорогих втрат бронетехніки, не проводячи широкомасштабної наступальної операції в різних напрямках і не досягаючи оперативно значущих успіхів у західній частині Донецької області, ймовірно, буде обтяжувати російських військових у довгостроковій перспективі. Поточні російські наступальні операції також дорого коштують українським військовим і, ймовірно, мають на меті послабити український потенціал через виснаження незалежно від того, досягнуть вони значних успіхів, чи ні.

• Північна Корея, ймовірно, збільшує обсяги і різноманітність озброєнь, які вона надає Росії.

• Кремль, можливо, намагається залучити російських суб'єктів інформаційного простору до соціальних мереж, на які він може впливати безпосередньо, щоб контролювати їхню риторику, що викликає негативну реакцію з боку російських ультранаціоналістичних мілблогерів та опозиційних журналістів.

• У ніч з 29 на 30 липня українські війська завдали удару по російській нафтобазі у Возах Курської області.

• Російський уряд продовжує підтримувати освітні програми з «інформаційної та гібридної війни», спрямовані на підготовку росіян до проведення та протидії інформаційним операціям, використання методології досліджень з відкритих джерел, а також ефективного аналізу та протидії гібридним загрозам для Кремля.

• Російські чиновники та представники російської православної церкви виступають за те, щоб Кремль кодифікував державну ідеологію, яка ґрунтується на ідеї про те, що суверенна українська держава не повинна існувати, у російському федеральному законодавстві.

• Влада Санкт-Петербурга приєдналася до інших російських регіональних органів влади у збільшенні фінансових стимулів для призовників підписувати контракти на військову службу.

• Британська газета The Times опублікувала 29 липня статтю про те, як російська влада проводить індоктринацію депортованих українських дітей за допомогою програм військово-патріотичного виховання.

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Українські воїни продовжують мужньо тримати оборону та рішуче нищити російських окупантів.

Станом на 22:00  відбулося 108 бойових зіткнень, противник завдав 71 авіаційний удар із застосуванням 107 КАБів, 340 ударів дронами-камікадзе та здійснив близько 3 тисяч обстрілів позицій наших військ із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку відбулося шість бойових зіткнень з російськими загарбниками. Відбито п’ять атак в районах Тихого та Вовчанська. Біля останнього один бій ще триває. Ситуація контрольована. Орієнтовні втрати ворожих військ на даний час склали понад 100 осіб вбитими та пораненими, знищено дві артилерійські системи, п’ять одиниць автомобільної та чотири одиниці спеціальної техніки.

На Куп’янському напрямку противник шість разів намагався витіснити наші підрозділи із займаних позицій поблизу Піщаного та Стельмахівки. Три ворожі штурми тривають.

14 разів ворог атакував на Лиманському напрямку, десять разів намагався просунутися в напрямку населених пунктів Макіївка та Невське, на даний час точиться три боєзіткнення. Дві атаки відбито в Серебрянському лісі, ще дві триває.

На Сіверському напрямку впродовж дня наші захисники відбили три штурмові дії ворога в районах Верхньокам’янського, Переїзного та Виїмки. Противник успіху не мав.

На Краматорському напрямку відбулося сім бойових зіткнень. Активність окупанти проявляли в районі Часового Яру, п’ять спроб противника захопити наші позиції виявились марними, триває дві атаки. Ситуація контрольована.

Ворог 15 разів намагався вклинитися в нашу оборону на Торецькому напрямку, активно застосовуючи при цьому штурмову та бомбардувальну авіацію. Від початку доби окупанти в районах населених пунктів Північне, Торецьк, Нью-Йорк та Залізне 12 разів отримали жорстку відсіч від наших захисників. Три штурми тривають досі.

Інтенсивно атакує ворог українських захисників на Покровському напрямку. Тут впродовж дня агресор здійснив 40 штурмових та наступальних дій. Найбільша активність російських окупантів зберігається в районах Новоолександрівки, Веселого, Іванівки, Желанного та Яснобродівки. Загалом 22 атаки на напрямку українські захисники вже відбили, ще 18 боєзіткнень продовжуються. Ситуація складна, проте контрольована Силами оборони. Наші воїни докладають зусиль для недопущення просування противника в глибину української території. За наявною на цей час інформацією, за сьогоднішній день втрати агресора на даному напрямку становлять 265 осіб вбитими та пораненими. Знищено танк, три ББМ, п’ять одиниць автомобільної техніки та одну спеціальної. Окрім того, три автомобілі та дві ворожі гармати були пошкоджені.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується десять бойових зіткнень. Загарбники зберігають високу активність, намагаючись просунутися в районах населених пунктів Красногорівка та Парасковіївка. Підрозділи Сил оборони відбили дев’ять атак противника, одна атака, поблизу Красногорівки, триває.

На Времівському напрямку відбулося чотири боєзіткнення в районі Старомайорського. Всі ворожі штурми захлинулися.

На Оріхівському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала, дві атаки ворога відбито нашими оборонцями протягом дня.

Сьогодні слід відзначити воїнів 47-ої окремої механізованої бригади. Дякуємо за мужність та ефективну бойову роботу.

 
Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+