Я Глобине
сьогодні 24 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 54.

19.04.2022 11:03
556
0

18.04.2022 р.

Близько 23-ї

Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні заявив, що російські військові почали битву за Донбас, до якої давно готувались. “Скільки б туди не зганяли російських військових, ми будемо боротись і захищатись”, — наголосив Зеленський.

Головне зі звернення президента за підсумками 54-ї доби протистояння широкомасштабному вторгненню Росії:

  • російська армія не збавляє темпу використання ракет проти України. Хоча вже мала б усвідомити, що їй буде вкрай складно відновити ракетний запас в умовах навіть вже чинних санкцій. А коли будуть закриті ще й усі лазівки, які використовуються для обходу санкцій, та коли будуть запроваджені ще жорсткіші санкційні обмеження, відновлення ракетного потенціалу Росії буде нереалістичним. Тобто ці ракетні удари призводять до ракетної самодемілітаризації РФ.
  • Кожне втрачене життя – це аргумент лише для того, щоб українці та інші вільні народи, покоління за поколінням, сприймали Росію виключно як загрозу. А будь-яку інфраструктуру можна відновити. І ми це обовʼязково зробимо.
  • На сході та півдні нашої держави війська РФ останнім часом намагаються атакувати трохи більш продумано, ніж це було раніше. Тиснуть, шукають слабке місце в обороні нашої держави, щоб знайти і зайти туди основними силами… Мабуть, російські генерали, які звикли не рахувати будь-які втрати, убили вже стільки російських військових, що навіть їм доводиться бути обережніше, бо нікого не залишиться, щоб наступати.
  • Втім, хай не сподіваються, що це їм допоможе. Це питання тільки часу – коли вся територія нашої держави буде звільнена. Зараз вже можна констатувати, що російські війська розпочали битву за Донбас, до якої давно готувались. Дуже значна частина всієї російської армії зараз сконцентрована для цього наступу.
  • Ми розробляємо комплексний план, який передбачає відбудову зруйнованого, модернізацію державних структур та максимальне прискорення розвитку України. Йдеться не тільки про обсяг фізичної роботи… але і про переосмислення того, як наша країна буде розвиватися надалі.
  • Треба буде створити максимально комфортне середовище для малого й середнього бізнесу, довести до результату судову, антикорупційну та інші важливі реформи. Цифровізація – це топ-пріоритет. Також топ-пріоритет для нас – це безпека. Оборонний потенціал має бути на новому рівні. Але все це має працювати на конкретне бачення того, якою буде Україна: через рік після війни, через 5 років після війни, через 10, через 20 років.
  • Невідʼємним елементом такого стратегічного бачення є вступ України в Європейський Союз. І в цьому контексті сьогодні відбулась історична подія – проходимо один з етапів перед вступом в ЄС. Ми передали відповіді на опитувальник, який отримали від Урсули фон дер Ляєн, президентки Єврокомісії, та Жозепа Борреля, керівника європейської дипломатії.
  • Підписаним ввечері указом державними нагородами відзначені 192 військовослужбовця Збройних сил України, 24 з них – посмертно.

 

Після 22-ї

Полк “Азов” показав відео, як виживають діти та їхні батьки у бункері “Азовсталі”, де ховаються від обстрілів сотні мирних людей. Командир полку підполковник Денис Прокопенко звернувся до світових лідерів із закликом організувати “зелений коридор” для виходу цивільних із Маріуполя.

Вдень

Стало відомо, що російські окупанти, імовірно, викрали колишнього мера Херсона Володимира Миколаєнка, який раніше отримував погрози від проросійських колаборантів. Про це повідомила його дружина. “Близько 16:00 його набрав товариш, покликав на зустріч. Після цього чоловік телефонував мені, але нічого не було чутно. Більше на зв’язок він не виходив”, – розповіла жінка місцевому виданню МОСТ.

Вечір

ЗСУ збили ворожий літак в районі Балаклії Харківської області, – голова ОВА Олег Синєгубов.

Вечір

Джерело, близьке до командування Чорноморського флоту Росії, розповіло російським журналістам, що внаслідок ракетного удару по крейсеру “Москва” загинуло 37 моряків, ще близько сотні отримали поранення. Про це повідомляє видання “Медуза”.

За словами джерела, ще невідомо, скільки зникли безвісти.

Загалом склад екіпажу флагмана ЧФ становив близько 500 осіб.

Близько 19-ї

Головнокомандувач ЗСУВалерій Залужний оприлюднив звернення до українців наприкінці другого місяця спротиву України повномасштабному вторгненню РФ.

“Нам вдалося ліквідувати безпосередню загрозу столиці України місту Києву. Проте для всієї країни залишається небезпека ракетних та бомбових ударів. Прошу співгромадян дотримуватися вимог безпеки під час сигналів тривоги та з розумінням ставитися до наявності фортифікаційних споруд, блок-постів і посилених заходів контролю, що мають місце в умовах воєнного стану”, –написав Залужний.

Він наголосив, що сили оборони дали гідну відсіч агресору на північному та північно-східному напрямках, повністю звільнивши території Київської, Чернігівської та Сумської областей. Ситуація на південному напрямку, за словами Залужного, контрольована.

“Суттєво зменшена загроза з моря завдяки потопленню флагманського корабля Чорноморського флоту РФ. Проте небезпека висадження морських та повітряних десантів залишається. У звʼязку з цим продовжуються заходи щодо зміцнення протидесантної оборони, у тому числі за рахунок матеріально-технічної допомоги країн-партнерів”, – зазначив головком.

Він наголосив, що сили оборони стійко забезпечують захист Миколаєва від ймовірних спроб противника відновити наступ та знищують ворога у передмісті Херсона.

Повністю звернення головнокома читайте тут.

18:00

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

Основні зусилля противника зосереджені на встановленні повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утриманні раніше захопленої території.

Фіксуються ознаки початку наступальної операції у Східній операційній зоні. У Слобожанському та Донецькому операційних районах агресор на окремих напрямках активізував наступальні та штурмові дії.

З метою посилення наступальних можливостей загарбники продовжують формувати додаткові підрозділи на території Ростовської області та на тимчасово окупованій території Автономної республіки Крим.
Планується їх використання для підтримки бойових дій основних сил у другому ешелоні, охорони адміністративних будівель та важливих об’єктів інфраструктури на захоплених територіях. За наявною інформацією, орієнтовний термін формування – до 24 квітня цього року.

Не виключаються провокаційні дії та застосування противником армійської авіації у прикордонних з Україною районах РФ, зокрема завдання ударів по цивільних об’єктах.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін в діяльності військ противника не відзначено.

На Слобожанському напрямку угруповання ворога, до складу якого входять окремі підрозділи 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу, берегових військ балтійського та північного флотів, продовжує частково блокувати місто Харків та руйнувати артилерійським вогнем житлові квартали міста.

На Ізюмському напрямку агресор діє окремими підрозділами зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї та 68-ї загальновійськових армій Східного військового округу і повітряно-десантних військ.
Очікується продовження спроб наступу на напрямках Ізюм–Слов’янськ та Ізюм–Барвінкове.

У районі безпосередньої близькості від державного кордону з Україною, на території Бєлгородської області, відзначається розгортання вертолітних майданчиків.

На Донецькому і Таврійському напрямках угруповання окупаційних військ продовжує зосереджувати основні зусилля на захопленні населених пунктів Лиман, Кремінна, Попасна та Рубіжне, а також встановленні повного контролю над містом Маріуполь.

Противник активізував наступальні дії на Сєверодонецькому, Попаснянському, Курахівському та Запорізькому напрямках.
Для нарощування зусиль противник продовжує зосередження додаткових танкових та артилерійські підрозділів.

Тривають бої за Маріуполь. Ворог проводить штурмові дії в районі морського порту.

На Південнобузькому напрямку окремі підрозділи окупантів продовжують зосереджувати основні зусилля на утриманні займаних рубежів та обстрілах позицій угруповання військ Сил оборони. Ворог не припиняє спроб встановити повний контроль над територією Херсонської області. Веде бойові дії в районі населеного пункту Олександрівка, успіху не має.

Ввечері

Окупаційна влада Севастополя повідомила про похорон командира великого десантного корабля ЧФ РФ “Цезарь Куников”, капітана 3-го рангу Олександра Чирви.

Як відомо, ВДК “Цезарь Куников” був уражений у порту тимчасово окупованого Бердянська вранці, коли там же був потоплений ВДК “Саратов”. “Куников” та ще один російський корабель “Новочеркасск” тоді швидко втекли з порту, причому один з них – із сильним загорянням, а другий – також із задимленням.

При цьому, як написав у своєму телеграм-каналі “губернатор” окупованого Росією Севастополя Михайло Развожаєв, капітан “Цезаря Куникова” Чирва “помер від ран, отриманих у бою на материковій частині України”.

Вдень

Російська армія завдала ракетного удару по Миколаївщині (ракету знищила ППО) та обстріляла Очаків системами залпового вогню “Ураган”.

Про це повідомили в пресслужбі оперативного командування “Південь”. Зафіксовано влучання в житлові квартали, жертв серед місцевого населення немає. “Готуючись до “референдуму” в Херсоні, ворог підтягує техніку і сили, крім відверто брехливої агітації, планує провокативні обстріли цивільного населення з метою звинувачення Збройних сил України і створенні негативного іміджу української влади”, – зазначили в ОК “Південь”.

Також зазначається, що ворожий флот продовжує блокувати судноплавство в Чорному морі та тиснути загрозами ракетних ударів.

Після 17-ї

Речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник на брифінгу підтвердив, що Збройні сили України звільнили кілька населених пунктів біля Ізюма в Харківській області. “Так, я можу підтвердити, низку населених пунктів у результаті інтенсивних бойових дій українськими військовими було звільнено. Більше інформації надати не можу, але відзначу, що на Слобожанському напрямку місто Ізюм і його околиці – це місця найбільшого скупчення російських підрозділів”, – цитує Мотузяника “Радіо Свобода”.

Після 16-ї

Військовослужбовці зенітного ракетного підрозділу Повітряних сил ЗСУ збили на Одещині російський безпілотний літальний апарат оперативно-тактичного рівня, який здійснював повітряну розвідку, повідомляє ПК “Південь”.

Вдень

Один із командирів 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського майор Сергій Волинський написав листа Папі Франциску, щоб той допоміг врятувати людей з Маріуполя.

“Ваша Святосте, Папо Франциску!.. Ви, мабуть, бачили багато що в своєму житті. Але впевнений, що ніколи не бачили те, що зараз відбувається в Маріуполі. Бо саме так виглядає пекло на землі“, – наголосив воїн.

Лист Волинського перекладений італійською та вже поширюється у ЗМІ Італії, діаспорою та соцмережами.

Близько 15-ї

Полк “Азов” показав свіже віжео з оточеного Маріуполя та заявив, що проводить контратаку. “Оборона Маріуполя триває. Не зважаючи на переважаючі сили противника бійці полку АЗОВ проводять контратаку”, – йдеться в описі до відеоматеріалу.

14:40

Повідомлення Харківської обласної прокуратури: “Близько 11:50 російські окупанти обстріляли Основ’янський район м. Харкова. Снаряди впали на території дитячих майданчиків біля житлових будинків. Внаслідок обстрілу загинули чоловік та жінка. Також пошкоджено низку житлових будинків”.

Після 13-ї

Поліція завершила всі необхідні слідчі дії в Ірпені щодо фіксації воєнних злочинів РФ і передала на експертизу тіла 269 загиблих місцевих жителів. Окремий кейс щодо обстрілу російськими військами житлового комплексу Rich Town готовий для передання в Міжнародний кримінальний суд, повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Сергій Пантелеєв.

Вдень

“Укрпошта” повідомила, що більше не додруковуватиме марку “Русскій воєнний корабль, іді … !” яка була випущена накладом 1 млн екземплярів. Половину з них уже продано.

Щоб зменшити спекуляції й щоб марки дісталися якомога більшій кількості людей, запроваджено обмеження: відтепер можна купити не більше ніж 5 листів (1 лист = 6 марок) будь-якого номіналу в одні руки, а замовлення в інтернет-магазині скасовані.

13-та година

Затриманий СБУ нардеп Віктор Медведчук звернувся до президента України Володимира Зеленського та президента РФ Володимира Путіна з пропозицією обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя. Про це він сказав у відеозверненні, яке поширив пресцентр СБУ.
Кум Путіна зазначив, що люди перебувають у заблокованому місті, не маючи безпечного виходу через гуманітарні коридори.

 

У заблокованому Маріуполі залишаються, за різними оцінками, близько 120 тисяч мирних жителів, а місто продовжують боронити бійці полку “Азов” та 36-ї бригади морської піхоти ВМС ЗСУ.

Ранок

Українські військовослужбовці ліквідували командира 49-ї зенітної ракетної бригади ЗС РФ полковника Івана Грішинаповідомляє пресслужба Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

“Зустрічайте “свіженького” окупанта зі складу збройних сил Росії: “командир 49-й зенитной ракетной бригады полковник Гришин Иван из Смоленска”. Заблукав на “навчаннях”, але вже правильно повернувся додому”, – йдеться у повідомленні.

Ранок

Російські окупанти утримують в “фільтраційних таборах” по лінії Мангуш-Нікольске-Ялта на Донеччині не менше 27 тисяч людей, повідомив у телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

“Депортація і фільтрація. За оновленими даними окупанти утримують в фільтраційних таборах по лінії Мангуш-Нікольське-Ялта не менш 20 тисяч осіб, перешкоджаючи можливості евакуюватись через навмисне затягування та сповільнення процедури фільтрації.
Також 5-7 тис. осіб перебувають у фільтраційному таборі у с. Безіменне на стадії підготовки до депортації”, – написав він.

Після 12-ї

Число загиблих унаслідок ракетних ударів по Львову зросло до семи, – голова ОВА Козицький.

Ранок

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей російські загарбники продовжують силову мобілізацію. Чоловіків окупанти ловлять на вулицях, забирають з роботи, витягують із квартир та просто знімають з автобусів, інформує пресцентр Служби безпеки України.
“Новобранців” вдягають у форму без розпізнавальних знаків, забирають усі документи і відправляють на передову. А щоб нікуди не втекли — возять у закритих залізничних вагонах.

 

“Нас посадили і повезли. Куди їхали – не знали. А потім побачили. Наша задача, як я зрозумів, була як у будбату. Копати щось типу окопів. Незрозуміло, навіщо і незрозуміло, з якою метою”, – розповів на відео мешканець окупованого Донецька Олександр Кравченко, який потрапив у полон ЗСУ.
За його словами, він не брав участі у бойових діях, а тільки охороняв блокпост за наказом своїх “командирів”.

Після 11-ї

Гуманітарних коридорів 18 квітня не буде, повідомила віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

“Вчора ми вели довгі та складні перемовини по коридорах з Маріуполя, Бердянська, Токмака, Енергодара. Також працювали над коридорами з Херсонської області (Нововоронцовка, Осокорівка, Миролюбівка, Нововознесенське, Високопілля). Звісно, перемовини йшли також про коридори з міст Луганської області: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Попасна та смт Нижнє.

Однак, у порушення міжнародного гуманітарного права, російські окупанти не припиняють блокування та обстріли гуманітарних маршрутів. Тому з міркувань безпеки було прийнято рішення сьогодні не відкривати гуманітарні коридори”, – зазначила Верещук.

Після 11-ї

У захопленому місті Кремінна Луганської російські військові розстріляли цивільне авто, на якому люди намагалися евакуюватися. За попередніми даними, чотири людини загинуло, один поранений.

“Люди намагалися самостійно виїхати. рашисти відкрили по них вогонь. Навмисно”, – повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.

10:45

Російські окупанти взяли під контроль місто Кремінна на Луганщині, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.
Раніше він інформував про вуличні бої в місті.
За інформацією Гайдая, бої тривають. Евакуація з міста вже неможлива.

Із Сєвєродонецька, Лисичанська, Попасної, Гірського та Рубіжного людей вивозять.

10:40

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російських військ з початку повномасштабної агресії – станом на 10:40 18 квітня:

  • особового складу – близько 20 600 осіб ліквідовано (+300),
  • танків ‒ 790 (+17),
  • бойових броньованих машин ‒ 2041 (+39),
  • артилерійських систем – 381 (+5),
  • РСЗВ – 130 (+3),
  • засоби ППО – 67 (+1),
  • літаків – 167 (+2),
  • гелікоптерів – 147 (+1),
  • автомобільної техніки – 1 487 (+16),
  • кораблі /катери – 8,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 155 (+7),
  • спеціальної техніки – 27,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 17 квітня)

Після 10-ї

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай:

  • Рятувальники загасили масштабну пожежу в Кремінній і ліквідували загоряння будинку в Лисичанську.
  • Крім того, в Кремінній рятувальники Луганщини ліквідували чисельні пожежі в житловому секторі та загоряння хвойної підстилки.
  • Сьогодні із ночі пожежно-рятувальні підрозділи ДСНС гасили в місті Кремінна масштабну пожежу на території спорткомплексу “Олімп”.
  • Вже зранку 18 квітня вогнеборці ліквідовували займання житлового будинку в Лисичанську.
  • За минулу добу рятувальники загасили десятки загорянь квартир в багатоповерхівках в Сєвєродонецьку.
  • У Рубіжному внаслідок обстрілів сталося руйнування декількох житлових будинків.

Після 10-ї

Голова Львівської ОВА Максим Козицький із посиланням на Повітряне командування “Захід”:

Сьогодні вранці відбулося чотири ракетних удари по Львову. Три – по об’єкті військової інфраструктури. Один – по шиномонтажу. Внаслідок влучань сталися пожежі. Гасіння ще триває. Об’єкти зазнали суттєвих ушкоджень.

На жаль, є загиблі та постраждалі. Станом на цю годину відомо про шість загиблих та вісім постраждалих. Серед постраждалих – одна дитина. Дані уточнюються.

Ранок

ОГП: щонайменше 567 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. 205 дітей загинули, щонайменше 362 дитини поранені (дані неповні).

Після восьмої

Вчора о 20:40 був здійснений артобстріл Лисичанська. Декілька російських снарядів потрапили в адмінбудівлю обласного управління патрульної поліції. Шістьох співробітників з акубаротравмами госпіталізовано, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

 Зведення:

▪️ росіяни обстріляли Золоте — щонайменше двоє вбитих та четверо постраждалих, пошкоджено декілька будинків.

▪️ окупанти вдарили по нещодавно відбудованому спорткомплексу “Олімп” у Кремінній, де зазвичай тренувалися представники олімпійської збірної України. Площа займання — 2400 м2. Рятувальники намагаються локалізувати полум’я. Поряд ліс.

▪️ Артилерійські обстріли Кремінної тривали упродовж 17 квітня та вночі стали частішими та потужнішими. Загорілися 7 житлових будинків, господарчі споруди, лісова підстилка.

▪️ Постраждали житлові масиви у Рубіжному — з-під завалів трьох будинків евакуйовані 7 місцевих жителів, двоє травмованих доставили до лікарні.

▪️ Два будинки загорілися в Комишувасі Попаснянської територіальної громади.

▪️ Загалом по області спалахнули щонайменше 15 житлових будинків.

Близько 8:40

Чотири чи п’ять ракетних ударів по Львову.

Після восьмої

Вранці росіяни завдали ракетних ударів по Дніпропетровщині, 60% ракет було збито українською ППО, – голова ОВА Валентин Резніченко.

Унаслідок ракетних ударів постраждало двоє людей у Синельниківському районі — російська ракета влучила в інфраструктурний об’єкт.

У Павлоградському районі зруйновано залізничну інфраструктуру, постраждалих немає.

Ранок

Київський метрополітен відсьогодні перевозитиме пасажирів із 06:30 до 20:00, наземний громадський транспорт — із 7:00 до 21:00.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 06:00:

▪️ З метою розширення плацдарму на лівому березі річки Сіверський Донець та створення умов для оперативного розгортання військ, ворог провів розвідку боєм у районах н.п. Заводи, Дмитрівка та Дібровне. Успіху не мав, зазнав втрат і відійшов.

▪️ На Донецькому і Таврійському напрямках противник відновлює боєздатність і поповнює запаси. Намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів та активізувати бойові дії. російські окупанти продовжують обстріли н.п. Сіверськ і Покровське.

▪️ Основні зусилля ворог зосереджував в районах н.п. Лиман, Кремінна, Попасна та Рубіжне, намагався встановити повний контроль над Маріуполем. Проводив наступальні дії на Сєверодонецькому, Попаснянському та Запорізькому напрямках.

▪️ Противник безуспішно намагався закріпитись в районах н.п. Кремінна та Рубіжне. Здійснював штурмові дії в районах н.п. Новотошківське, Попасна, Авдіївка та Мар’їнка. Успіху також не мав.

▪️ На Південнобузькому напрямку ворог основні зусилля зосереджує на утриманні займаних позицій, продовжує здійснювати вогневий вплив на позиції наших військ у напрямках на Миколаїв та Олександрівку.

▪️ Очікується, що противник продовжить ведення бойових дій з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області.

▪️ Всього у складі угруповань до виконання бойових завдань на території України залучено 87 БТГ противника.

Друга година

Зі зведення ОК “Південь” за минулу добу:

  • Ворог не припиняє спроби відновити контроль над Олександрівкою на Херсонщині, але успіху не має.
  • Відчайдушні спроби росіян провести розвідку боєм обернулися знищенням ворожої розвідгрупи нашим підрозділом.
  • Ворог протягом доби здійснив понад 30 обстрілів наших позицій.
  • Артилерія та інші підрозділи угруповання Сил оборони України здійснили ураження понад ста цілей противника в зоні зіткнення.
  • Загальні втрати загарбників склали 60 рашистів та 16 одиниць військової техніки, серед яких 3 танки, 4 реактивних системи залпового вогню, 7 броньованих машин піхоти та десанту й інша автотехніка.
  • Корабельне угруповання РФ у Чорному морі продовжує ведення розвідки, а також психологічний і стратегічний тиск загрозами ракетних ударів.

Напередодні

Президент Володимир Зеленський ввечері 17 квітня підписав три укази щодо присвоєння звань Героїв України Найвищу державну нагороду надано шістьом українським воїнам, які відзначилися при відбитті російської навали. Із них п’ятьом – посмертно.

Указ №251/2022

  • ГОЛОВКО Віктор Олександрович – старший лейтенант (посмертно)
  • СОБКІВ Роман Васильович – майор (посмертно)
  • ПАШКО Лев Валерійович – лейтенант

Указ №252/2022

  • ДАШКО Ігор Тарасович – підполковник (посмертно)
  • КУЧЕРЯВИЙ Віталій Вікторович – полковник (посмертно).

Указ №253/2022

  • ТАРАСЕНКО Георгій Олександрович – голова Харківської громадської організації “Військово-патріотична організація “Фрайкор” (посмертно)

Після першої

У мережі з’явилися перші фото крейсера “Москва” – флагмана Чорноморського флоту Росії – зроблені, ймовірно, тоді, коли він горів і тонув після ударів українськими ракетами.

Світлини оприлюднив користувач твіттеру OSINTtechnical, який займається розслідуваннями за відкритими даними. “Я не можу перевірити справжність, але це крейсер класу “Слава”, і я не думаю, що якийсь із них був знищений таким чином”, – прокоментував він.

Фото зроблене з корабля, який перебуває неподалік від крейсера, що терпить катастрофу. “Москва” має крен на лівий борт, на крейсері пожежа у відсіках, яку намагаються загасити перехресними струменями водяних гармат. Видно сліди пошкодження обшивки під головною надбудовою.

Після першої

ЗСУ завдали 16-го удару по російських військах, дислокованих у Чорнобаївці Херсонської області. Про це заявив радник керівника офісу президента Олексій Арестович.

“Низька хмарність та рясний дощ не завадили точному ураженню позицій РСЗВ противника і щойно оновлених ним складів з ракетними боєприпасами в Чорнобаївці. Судячи з тривалої детонації, 16-й епізод серіалу “Чорнобаївка” таки відбувся”, – повідомив Арестович у фейсбуці.

 

За його словами, це сталося всупереч сумнівам суспільства, що “цей ідіотизм в принципі можливий у виконанні розумних істот, і завдяки недбалій бездарності нового керма “операції” генерала Дворнікова”.

Вночі

Звіт командування Повітряних сил ЗСУ:

За добу 17 квітня підрозділами ППО Повітряних сил та Сухопутних військ знищено п’ять повітряних цілей:

  • 1 літак (винищувач типу “Су”),
  • 3 вертольоти (два Мі-24 та один Ка-52),
  • 1 БпЛА оперативно-тактичного рівня (“Орлан-10”).

Винищувачі Повітряних сил продовжують здійснювати патрулювання повітряного простору та авіаційне прикриття військ, а ударна авіація – завдає ракетно-бомбових ударів по позиціях російських військ.

Джерело: Новинарня

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+