Я Глобине
сьогодні 23 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 880.

23.07.2024 13:11
137
0
Бої за Україну тривають 880 днів

22.07.2024 р.

18:25 23 липня заходи обмеження споживання електроенергії діятимуть протягом усієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". З 14:00 до 24:00 обленерго будуть застосовувати три черги відключень, в інші години доби – дві черги.

17:50 Угорщина почала консультації з Європейською Унією після зупинки транзиту нафти російського "Лукойлу" через Українузаявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто. За словами угорського міністра, рішення України внести "Лукойл" до свого санкційного списку, що й призвело до призупинення транзиту нафти, "фундаментально загрожує безпеці енергопостачання Угорщини та Словаччини".

"Це неприйнятний крок з боку України, країни, яка хоче бути членом Європейського Союзу, яка одним рішенням ставить під фундаментальний ризик постачання нафти до двох країн – членів ЄС. Таке рішення України є явним порушенням Угоди про асоціацію".

17:15 За тиждень через "Дію" забронювали 34 тисячі працівників підприємствзаявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За словами міністра, рішення щодо бронювання працівника через застосунок ухвалюється протягом години.

16:05 Інформація про експорт Україною електроенергії не відповідає дійсностізаявив голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький.

15:30 Комітет з питань оборони проголосував за внесення постанови про виключення зі свого складу Марʼяни Безуглоїповідомила нардепка.

14:55 У Київ приїхав Державний секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролінповідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Як зазначається, прем’єр обговорив із кардиналом встановлення справедливого миру для України, продовольчу безпеку, повернення полонених й українських дітей.

14:20 Рада ЄУ продовжила економічні санкції проти Росіїповідомляє пресслужба Ради ЄУ. Йдеться про санкційні обмеження, вперше застосовані ЄУ у 2014 році, та економічні санкції, які додалися з лютого 2022 року після початку повномасштабної війни Росії проти України.

"Доки протиправні дії РФ продовжують порушувати принцип заборони застосування сили, що є серйозним порушенням зобов’язань за міжнародним правом, буде належно залишати чинними усі заходи, застосовані ЄУ, та вживати додаткових заходів, якщо буде необхідно".

13:45 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснить 23–25 липня візит до Китаю на запрошення міністра закордонних справ Китайської Народної Республіки Ван Ї, повідомили в МЗС. В ході зустрічей і переговорів сторони проведуть обмін думками щодо актуального стану та перспектив розвитку двосторонніх відносин; головною темою обговорень стане пошук шляхів припинення російської агресії та можливої ролі Китаю у досягненні сталого і справедливого миру.

13:25 Україна домовилася з Комітетом власників єврооблігацій щодо комплексної реструктуризації зовнішнього державного комерційного боргуповідомив міністр фінансів України Сергій Марченко. Принципові домовленості України зі спеціальним комітетом власників її євробондів на суму близько $20 млрд включають заміну 40% їх загальної суми плюс накопичені відсотки чотирма випусками євробондів (облігації А) з погашенням у 2029–2036 роках і 23% – чотирма випусками спеціальних облігацій (облігації B) із погашенням у 2030–2036 роках, частину з яких буде випущено лише за умови необхідного рівня ВВП у 2028 році.

13:10 В Україну в липні і серпні буде відправлено ще 100 тис. одиниць боєприпасів завдяки чеській ініціативі, заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

12:50 Транзитні поставки через Гонконг товарів категорії Common High Priority (CHPL) – сучасних компонентів, в тім числі мікроелектроніки, які, за даними США та Євросоюзу, можуть бути використані у війні Росії проти України, – у період із січня до травня скоротилися на 28%, транзитні ж постачання цих товарів через материковий Китай, за винятком Гонконгу, скоротилися на 19%, однак Гонконг залишається глобальною точкою ухиляння від санкцій, вперше повідомили в міністерстві торгівлі США.

12:2З початку сезону Україна закачала в підземні сховища газу близько 2,5 млрд кубометрів, обсяг запасів на опалювальний сезон перевищив 10 млрд кубометрів, повідомили в НАК "Нафтогаз України", зазначивши, що темпи накопичення газу дають нам змогу оптимістично прогнозувати виконання плану: 13,2 млрд кубометрів до 1 листопада.

12:00 Вчорашній рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

 Міністерство оборони Росії все частіше використовує проросійські нерегулярні сили в наступальних операціях, незважаючи на їхню непідготовленість і ненавченість.

 Одним із прикладів є «Добровольчий корпус», створений у 2023 році.

 Відповідно, ці формування, ймовірно, зазнали пропорційно більших втрат за минулі 9 місяців порівняно з російськими регулярними підрозділами.

 Корпус складається з понад 20 000 добровольців, резервістів, найманців та колишніх ув'язнених.

 Вони служать в іррегулярних підрозділах під єдиним командуванням і контролем. Російські нерегулярні формування – це переважно підрозділи легкої піхоти, які не мають артилерійської або повітряної підтримки, що робить їх більш вразливими, ніж регулярні підрозділи.

11:20 Вночі безпілотники української воєнної розвідки атакували нафтопереробний завод у місті Туапсе Краснодарського краю та спричинили пожежу на цьому об’єкті російського ВПК, повідомили джерела в ГУР МОУ. Безпілотники у небі над Туапсе було зафіксовано близько 03:30 за місцевим часом. Під час першої хвилі атаки російська ППО намагалася збити чотири дрони-камікадзе. Пізніше, близько 06:25, в районі НПЗ пролунало ще щонайменше два потужні вибухи, після чого на території обʼєкту розпочалася пожежа. Загалом повідомляють принаймні про 8 БПЛА, які атакували НПЗ. Внаслідок влучання було пошкоджено інфраструктуру НПЗ, ступінь ураження уточнюється.

Туапсинський нафтопереробний завод становить єдиний виробничий комплекс з морським терміналом підприємства нафтопродуктозабезпечення ПАТ "Роснефть" – ТОВ "РН-Морський термінал Туапсе". НПЗ входить до складу нафтової компанії "Роснефть", його потужність становить близько 12 млн тонн на рік.

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 105 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 117 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

10:45 Українським військам, щоби зупинити наступ російських окупантів, які чисельно переважають, необхідне ефективне вогневе ураження основних сил супротивника та його резервів на далеких підступах, а також використання переваги в застосуванні бойових і fpv-дронів у знищенні БПЛА противника, зазначив  головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський:

Що ми можемо та маємо зробити для того, аби зупинити наступ чисельно переважаючого ворога?

Відповідь одна: ефективне вогневе ураження основних сил противника та його резервів на дальніх підступах, комплексне ураження противника перед переднім краєм, стійке утримання підготовлених в інженерному відношенні рубежів і позицій, максимально ефективне використання всіх можливостей зброї та боєприпасів, насамперед бойових дронів, в яких ми маємо перевагу. А також опанування нових способів знищення розвідувальних БПЛА противника в умовах тотального дефіциту зенітних ракет малої дальності, тільки з використанням засобів РЕБ та fpv-дронів.

Здається, нічого нового. Разом з тим, це потребує майстерності у застосуванні зброї та техніки, влучного вогню, маневру вогнем, силами та засобами – тобто якісної підготовки всіх категорій військовослужбовців до виконання бойових завдань.

Важливе значення має підготовка штабів всіх рівнів, з метою максимального використання бойових можливостей військ та мінімізації наших втрат.

Тому цього разу також перевірив хід підготовки резервів до участі у бойових діях. Відмічаю максимальне наближення занять до реальної бойової обстановки, використання дронів зі скидами та fpv-дронів для імітації дій противника, що дозволяє навчати наших воїнів практично знищувати цей вкрай небезпечний вид зброї.

Варто використовувати нашу перевагу у застосуванні бойових дронів та fpv-дронів у знищенні БПЛА противника.

10:25 Сьогодні обленерго застосовують обмеження споживання протягом всієї доби, повідомили в Укренерго: з 05:00 до 18:00 та з 23:00 до 24:00 діють дві черги відключень, з 18:00 до 23:00 – три черги.

10:20 Вчора уламки російського БПЛА пошкодили обладнання на високовольтному об’єкті «Укренерго» в північному регіоні. Знеструмлення споживачів не було.

10:15 Вчора з 12:00 до 16:00 на запит оператора енергосистеми Польщі було активовано постачання електроенергії з енергосистеми Польщі до України, повідомили в Укренерго.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

242,4% танків (з них 1,7% за минулий тиждень),

  92,1% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

352,3% автомобільної техніки (з них 7,6% за минулий тиждень),

509,3% артилерійських систем (з них 8,7% за минулий тиждень),

100,8% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 64,0% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 29,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:3Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 117 бойових зіткнень.

Вчора загалом російський агресор завдав по позиціях наших військ та населених пунктах три ракетны (4 ракети), 72 авіаційны удари (зокрема задіяв 100 КАБ) та 1542 удари дронами-камікадзе, здійснив 4621 обстріл позицій наших військ, 135 із них – з РСЗВ.

Авіаційних ударів противника зазнали райони населених пунктів Вовчанськ, Борщова, Липці, Колісниківка, Глибоке, Дігтярне, Білий Колодязь, Малі Проходи, Стариця Харківської області; Греківка, Макіївка, Надія Луганської області; Північне, Нью-Йорк, Торецьк, Новоселівка Перша, Катеринівка, Олександропіль, Межове, Бересток, Костянтинівка, Розлив, Нескучне, Старомайорське, Урожайне, Вугледар, Вовче, Желанне, Донецької області; Степногірськ на Запоріжжі; Тягинка, Тамарине, Бургунка Херсонської області.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили пункт управління, склад боєприпасів, чотири артилерійські системи, два засоби ППО, радіолокаційну станцію та 15 районів зосередження особового складу і військової техніки окупантів.

На Харківському напрямку ворог продовжував активні дії, загалом відбулося 12 бойових зіткнень. Бої точилися в районах населених пунктів Вовчанськ та Глибоке.

На Куп’янському напрямку противник 11 разів атакував позиції наших підрозділів. Сили оборони відбивали штурмові дії біля Синьківки, Стельмахівки, Берестового та в напрямку Глушківки.

На Лиманському напрямку наші війська відбили 11 атак окупантів неподалік Макіївки, Невського та Тернів.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито дев'ять штурмових дій, поблизу Верхньокам’янського та Виїмки.

На Краматорському напрямку наші воїни зупинили 13 спроб противника прорвати нашу оборону, зокрема, в районах Часового Яру, де відбулась понад половина з цих боєзіткнень, та Андріївки Донецької області.

На Торецькому напрямку, за підтримки авіації, ворог здійснив вісім атак неподалік населених пунктів Північне, Залізне та Торецьк.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 39 наступальних і штурмових дій. Противник концентрував зусилля в районах Воздвиженки, Новоселівки Першої, Новоолександрівки, Прогресу, Калинового та Уманського Донецької області.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка та Парасковіївка. Тут війська рф сім разів намагалися прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку агресор здійснив один невдалий штурм наших позицій. При цьому ворог надзвичайно активно застосовував штурмову та бомбардувальну авіацію на цій ділянці фронту, вдарив по районах населених пунктів Вугледар, Катеринівка, Урожайне, Старомайорське. Костянтинівка, Розлив, Нескучне, Времівка.

Три рази окупанти безуспішно штурмували наші позиції на Оріхівському напрямку, поблизу Роботиного та Новоданилівки.

На Придніпровському напрямку противник не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Три невдалих штурми агресора було відбито українськими воїнами.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, обстрілює населені пункти з території рф, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність.

Водночас наші воїни продовжують завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення і в його тилу.

Так, минулої доби загальні втрати російських загарбників склали 1050 осіб. Також наші воїни знешкодили 18 танків, 17 бойових броньованих машин, 51 артилерійську систему, дві РСЗВ, чотири засоби ППО, 73 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 102 автомобіля та 21 одиницю спеціальної техніки.

09:10 Система ППО Patriot від Німеччини прибула в Українуповідомив Президент Володимир Зеленський.

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Голова державної думи Росії Володін нещодавно відвідав Нікарагуа і Кубу, ймовірно, в рамках зусиль Кремля, спрямованих на поширення свого впливу в Західній півкулі і згуртування держав проти США і Заходу.

• Служба державної безпеки Грузії, як повідомляється, нещодавно викликала на допит кількох громадян Грузії, які служили добровольцями на боці українських військ, за звинуваченнями у «змові з метою повалення уряду» і «тероризмі».

• Геолокаційні знімки підтверджують, що удар українським безпілотником в ніч з 19 на 20 липня пошкодив інфраструктуру авіабази Міллерово в Ростовській області.

• У ніч з 20 на 21 липня російські війська завдали ударів ракетами та безпілотниками по Україні.

• Суб'єкти РФ активізують нестандартні грошові стимули для контрактної служби в російських збройних силах.

08:40 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 77 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Покровському напрямку, також ворог активний на Харківському і Куп’янському напрямках.

Протягом доби противник завдав по території України два ракетні удари із застосуванням трьох ракет, 52 авіаційні удари (задіяв, зокрема, 69 КАБ), використав для ураження 713 дронів-камікадзе. Здійснив понад 3200 обстрілів позицій наших військ і населених пунктів.

На Харківському напрямку загарбники дев’ять разів атакували неподалік Глибокого та Вовчанська. Сім атак ворога успішно відбиті нашими захисниками, ще дві тривають. За попередніми підрахунками, на даний час втрати агресора за сьогодні складають 79 військових вбитими та пораненими, окрім того наші воїни знищили танк, дві артилерійські системи, бойову броньовану машину, 12 одиниць автомобільної та три одиниці спеціальної техніки, 11 БпЛА, також пошкоджено два танка.

На Куп’янському напрямку ворог протягом дня десять разів намагався просунутися до наших позицій неподалік Синьківки, Стельмахівки Берестового та в напрямку Глушківки. Сім атак противника успішно відбито Силами оборони. Бої продовжуються.

На Лиманському напрямку агресор атакував шість разів в районах Макіївки та Тернів. Досі точиться одне боєзіткнення, решту наші воїни зупинили. Втрати російських окупантів уточнюються.

На Сіверському напрямку загарбники п’ять разів в продовж дня безуспішно намагалися прорвати нашу оборону в районах Верхньокам’янського та Виїмки. Бої біля Верхньокам’янського продовжуються.

На Краматорському напрямку активність ворога вилилась в п’ять бойових зіткнень. Три атаки в районах Часового Яру та Андріївки захлинулись. Два боєзіткнення триває. Загарбники зазнають втрат.

На Торецькому напрямку наші війська відбивали п’ять атак противника поблизу Північного, Торецька та Залізного. Три атаки відбито, противник успіху не мав, тривають бої у двох локаціях. Ситуація контрольована.

Найбільшу активність війська рф проявили сьогодні на Покровському напрямку. Усього, від початку доби, окупанти 27 разів намагалися вклинитися в нашу оборону в районах населених пунктів Воздвиженка, Новоселівка Перша, Новоолександрівка, Прогрес, Калинове та Уманське. Наразі 22 атаки ворога відбито, п’ять боєзіткнень тривають. Наші оборонці вживають заходів для стабілізації обстановки та недопущення просування противника вглиб української території. Противник зазнає значних втрат – за попередньою інформацією, сьогодні наші воїни знешкодили на цьому напрямку 276 окупантів, 92 з них – безповоротно. Знищено бойову броньовану машину, артсистему та дев’ять автомобілів. Ще десять гармат, танк, 19 автомобілів та одна РСЗВ окупантів значно пошкоджено.

На Курахівському напрямку ворог п’ять разів атакував наші позиції. Найбільшу активність проявив у районі Красногорівки та Парасковіївки. Усі спроби противника прорватись на цьому напрямку були безуспішні.

Три рази окупанти безуспішно штурмували наші позиції на Оріхівському напрямку поблизу Роботиного та Новоданилівки.

На Придніпровському напрямку противник не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Один невдалий штурм агресора було відбито українськими воїнами.

Сьогодні за ефективну та професійну бойову роботу слід відзначити воїнів 68-ої окремої єгерської бригада ім. Олекси Довбуша, які рішуче знищують ворога, завдають йому непоправних втрат в живій силі та техніці.

 
Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+