Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 588.

05.10.2023 00:20
254
0
Бої за Україну тривають 588 днів

04.10.2023 р.

20:16 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Протягом доби відбулось 45 бойових зіткнень. Ворог завдав 5 ракетних та 43 авіаційних ударів, здійснив 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Клюси, Тур’я Чернігівської області; Сорокине, Прогрес, Степок Сумської області; Стариця, Тихе, Мала Вовча Харківської області.

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили атаку противника в районі північніше Зибиного Харківської області. Противник завдав авіаційних ударів біля Подолів Харківської області та Куземівки Луганської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема, Фиголівка, Новомлинськ, Лиман Перший, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 5 атак ворога східніше Макіївки Луганської області та північно-західніше Діброви Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів неподалік Новоселівського, Білогорівки Луганської області та Сіверська, Спірного Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Сіверськ, Верхньокам’янське, Федорівка, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку окупанти безуспішно намагалися відновити втрачене положення в районах населених пунктів Григорівка та Андріївка Донецької області. Загарбники завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Хромове, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Торецьк та Олександро-Шультине Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, зокрема, Міньківка, Богданівка, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили всі атаки ворога в районах Авдіїївки та Ласточкиного Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару біля Авдіївки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Керамік, Степове, Авдіївка, Первомайське, Невельське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби Сили оборони успішно відбили 8 атак ворога в районі Мар’їнки Донецької області, 6 атак в районі Красногорівки та Новомихайлівки Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів поблизу Мар’їнки та Новомихайлівки. Під артилерійським вогнем окупантів перебувало близько 10 населених пунктів, зокрема, Красногірвка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Єлизаветівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку наші захисники відбили атаку ворога в районі населеного пункту Золота Нива Донецької області. Окупанти завдали авіаційних ударів поблизу Золотої Ниви, Урожайного та Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Максимівка, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони успішно відбили атаки ворога в районах Вербового та Роботиного Запорізької області. Від авіаційних ударів постраждали Мала Токмачка та Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, зокрема, Роботине, Новоандріївка, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Козацьке, Миколаївка, Ольгівка Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких Понятівка, Микільське Херсонської області та місто Херсон.

Водночас, сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ уражено пункт управління, 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 10 артилерійських засобів та склад боєприпасів противника.

19:48 Греція готова надати альтернативний маршрут експорту для української пшениці та інших зернових. Як пише Kathimerini, грецький план передбачає транспортування продукції залізницею через Румунію та Болгарію до Салонік і Александруполісу.

19:11 Сума прямої задокументованої шкоди, завданої інфраструктурі України, станом на 1 вересня 2023 року сягнула $151,2 млрд, що на $700 млн більше, ніж у червні, повідомила Київська школа економіки (KSE). У загальному обсязі прямих збитків найбільша частка належить втратам житлового фонду – $55,9 млрд. Далі за сумою збитків – сфери інфраструктури та промисловості і втрати підприємств: $36,6 млрд і $11,4 млрд відповідно.

18:59 Найближчими тижнями МВФ продовжить взаємодію з українською владою в рамках підготовки до другого перегляду програми розширеного фінансування EFF, загалом позитивно оцінюючи її виконання, повідомила заступниця директора Європейського департаменту фонду Ума Рамакрішнан. "Наша основна оцінка полягає в тому, що програма загалом продовжує добре виконуватися", – сказала Рамакрішнан на пресконференції в Києві за підсумками візиту делегації фонду. Рамакрішнан зазначила, що низка короткострокових пріоритетів, включно з ухваленням бюджету та деякими урядовими заходами, перебувають на стадії реалізації. Голова місії МВФ в Україні Гевін Грей заявив, що важливим кроком стало нещодавнє ухвалення закону про відновлення електронного декларування, а також внесення змін до Бюджетного кодексу. "Стосовно структурних реформ або структурних показників у рамках нашої програми, є низка заходів, які ми розглянемо в другому перегляді, переважно у сферах державного управління, боротьби з корупцією та податково-бюджетної політики", – сказав Грей.

18:46 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. "Подякував йому за значну гуманітарну допомогу, яку Азербайджан надає Україні, зокрема в енергетичному секторі з наближенням зими. Підтвердили нашу відданість принципам суверенітету й територіальної цілісності держав. Також обговорили регіональну безпеку, актуальні виклики та формати взаємодії", – прокоментував Зеленський на своєму телеграм-каналі.

18:23 Україна отримає від США конфісковану іранську зброю, а також боєприпаси, пише CNN. UPD. США передали Україні 1,1 млн набоїв калібру 7,62 мм, які раніше було конфісковано під час транспортування з Ірану до Ємену на порушення резолюції Ради безпеки ООН, повідомляє Центральне командування збройних сил США.

17:51 Від початку повномасштабного вторгнення РФ Служба безпеки України розпочала 68 кримінальних проваджень стосовно представників УПЦ МП, 14 із них – митрополити, йдеться у повідомленні СБУ. Відносна більшість викритих злочинів – факти державної зради, колабораціонізму та пособництва РФ. Також правоохоронці розслідують провадження щодо публічної агітації до релігійної ненависті, продажу вогнепальної зброї, а навіть розповсюдження дитячої порнографії. Правоохоронці повідомили про підозру 26 представникам УПЦ МП, іще 19 вже отримали судові вироки.

17:39 На селекторній нараді за участі Президента України обговорили проблему надходження озброєнь. "Обговорили потреби, про які почув учора від воїнів на Харківщині. Звірили динаміку надходження основних калібрів. Дав доручення інтенсифікувати роботу там, де є домовленості, але реалізація затримується", – написав Зеленський у телеграмі. 

17:05 Найбільш перспективними для транзиту агропродукції, а відтак і для розбудови інфраструктури, Україна вбачає напрямки Румунії та Молдови, заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. "Молдова і Румунія відчули, що вони можуть заробляти на транзиті, для них це є додатковий заробіток і ми їм не конкуренти", – зазначив Кубраков. Міністр констатував, що польський напрямок також залишається важливим для українського експорту. Проте у порівнянні з минулим роком обсяги перевезень залізницею впали вдвічі, тобто додатково розвивати залізничну інфраструктуру при такому рівні завантаження немає сенсу.

16:18 Сили оборони України змогли просунутися біля Роботиного на відстань до 600 метрів, заявив речник Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун. "Ми мали частковий успіх в районах західніше від Роботиного Запорізької області. Там наші воїни завдають окупаційним військам втрат у живій силі і техніці. Продовжують закріплюватися на займаних рубежах і продовжують виснаження ворога на тому напрямку. На визначених напрямках ми просунулися від 100 до 600 метрів", – сказав Штупун в етері телемаратону. Українське військо потрохи тисне ворога на мелітопольському напрямку. "Але ворог не здається і намагається відновити втрачене положення. Зокрема західніше Вербового і на південний схід від Малої Токмачки ворог кидає певні резерви на штурми. Також фіксується те, що на штурми ворог кидає вже й еліту – десантні війська. Але зазнає втрат", – констатував спікер.

15:49 Представник ГУР Андрій Юсов повідомив, що українські сили під час спецоперації з десантуванням у Криму знищили значну кількість російських солдатів, хоча й самі зазнали втрат. "Відбувся бій із російськими окупантами, є багато загиблих та поранених із особового складу загарбників. На жаль, є втрати серед українських захисників, які все ж не співмірні з російськими", – розповів Юсов у коментарі "Українській правді". Представник розвідки закликав мешканців півострова "чекати та всіляко допомагати силам оборони в поверненні українських територій".

15:21 Керівник ОП Андрій Єрмак запевняє, що Україні не бракуватиме озброєння для протистояння російській агресії. "Ми фіксуємо російські хвилі дезінформації про війну, боєприпаси та здатність України далі перемагати на полі бою. Відповідь на це досить проста – Україні завжди буде чим знищувати російського ворога. Росіяни дійсно хочуть заморозити війну, тому що вони слабкіші, ніж раніше... У ЗСУ є успіхи на фронті, Західна коаліція сильна, попри російську брехню. Ми працюємо з партнерами щодо посилення санкцій. Росіяни не досягнуть свого, скільки б ресурсів вони не витрачали на створення паралельної реальності своєю машиною пропаганди", – прокоментував Єрмак.

14:55 Українські розвідники провели операцію з десантуванням на території Криму. Відео з кадрами операції опублікувало в телеграмі Головне управління розвідки. "Спецпризначенці «Стугни» та «Братства» у складі спецпідрозділу Тимура ГУР МО України десантувались на території Кримського півострова та нанесли вогневе ураження московським окупантам! Крим буде українським!" – ідеться в коментарі ГУР. На відео видно заплив по морю принаймні восьми човнів.

14:27 ДБР склало підозру російському олігарху Іґорю Чуркіну, який заволодів нерухомим майном львівського "ЛАЗу" – ЗАТ "Завод комунального транспорту". У 2008 році Чуркін організував відчуження 8 об’єктів нерухомого майна колишнього державного підприємства і пізніше провернув схожу схему в 2016 році. Сума збитків, завданих підприємству, становила понад 367 млн грн. Наразі майно заводу повернули державі.

14:08 Служба безпеки України склала підозру російському командиру, який отримав звання "героя Росії" після вбивств мирних жителів у Бучі. Слідство встановило, що командир розвідувального взводу 104-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії ЗС РФ Нурсултан Муссагалеєв брав участь у "зачистках" проти мешканців регіону і давав підлеглим команди про катування і вбивства. "У ході одного з таких каральних заходів командир російського розвідвзводу наказав своїм підлеглим викрасти 29-річного місцевого жителя, який проїжджав на автомобілі через ворожий блокпост... Потерпілого вивезли до лісу поблизу селища Дмитрівка, де тривалий час жорстоко катували, а потім за наказом Муссагалеєва розстріляли і покинули тіло на місці вбивства", – ідеться у повідомленні СБУ. Слідство також встановило особи двох підлеглих російського лейтенанта, які розстріляли чоловіка, – заступника командира взводу Алєксєя Колеснікова та командира 2-го відділення Алєксандра Вісєлкова.

13:49 Вночі українські дрони уразили комплекс ППО С-400 "Тріумф" біля російського Бєлгорода, повідомило "Укрінформу" джерело в Службі безпеки України. У районі розташування комплексу та його радіолокаційної станції вночі чули близько двадцяти вибухів, у цей час у сусідніх поселеннях зникло світло. У спецслужбі нагадали, що це вже другий комплекс "Тріумф", який СБУ уразила за місяць – попереднього разу систему атакували в Євпаторії 14 вересня.

13:03 На Запорізькій атомній електростанції росіяни вивели енергоблок №4 зі стану "холодний зупин" у стан "гарячий зупин". Натомість енергоблок №6, за інформацією МАГАТЕ, виводять з "гарячого" стану в "холодний". Енергоатом заявив, що маніпуляції російських окупантів на ЗАЕС "збільшують ймовірність радіаційної аварії". "Згідно з вимогами ліцензій Держатомрегулювання... всі енергоблоки станції мають перебувати виключно у стані «холодний зупин». Переведення енергоблоків у більш небезпечний стан «гарячий зупин» – заборонено", – наголошує регулятор.

12:57 В Україні розробили захисну накидку від російських тепловізорів і дронів із тепловізійними камерами – "плащ-невидимку", повідомив віцепрем'єр Михайло Федоров. "Плащ блокує випромінювання тепла та робить бійців непомітними для ворога", – поділився Федоров. Накидка важить до 2,5 кілограма, має високий рівень захищеності від дощу і мокрого снігу, не горить і захищає від високих температур.

12:39 "Час – не наш друг", – заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі на брифінґу, коментуючи потребу в безперервній військовій допомозі для України та вікно можливостей для проведення контрнаступу. "Ми знаємо, що контрнаступ не пішов так далеко і так швидко, як навіть самим українцям хотілося б. Це й далі жорстока боротьба на двох основних напрямках: одна – в районі Донбасу, інша – на півдні, південніше від Запоріжжя. Вони б'ються щодня... У нас є ще шість-вісім тижнів доброї погоди, допоки умови для двох сторін не стануть, чесно кажучи, важчими", – заявив Кірбі.

12:16 Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишнього президента України Віктора Януковича за звинуваченням у вбивствах на Майдані, а також щодо керівництва МВС, СБУ та ексміністра оборони. Згідно з висновком розслідування, "18–20 лютого 2014 року злочинна група під керівництвом експрезидента організувала застосування працівниками правоохоронних органів і внутрішніх військ, з перевищенням службових повноважень, фізичного насильства, вогнепальної зброї, військової техніки та спеціальних засобів, в тому числі незаконно поставлених з території держави-агресора, для силової протидії та розгону демонстрантів". Унаслідок дій Януковича і його компаньйонів 18–20 лютого в центрі Києва загинуло 67 цивільних. Злочинній групі інкримінують вчинення низки злочинів, зокрема вмисних вбивств, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, організацію терористичного акту.

11:51 Укрзалізниця 15 жовтня запускає новий міжнародний поїзд від Львова до Варшави. Наразі маршрут працюватиме у пересадковому режимі на станції Рава-Руська. Там пасажири здійснюватимуть зручну пересадку з поїзда української ширини колії (1520 мм) на поїзд європейської колії (1435 мм).

11:39 Угорщина пропонує розділити пакет передбаченої для України допомоги від ЄС розміром у €50 млрд на дві частини, пише Bloomberg. У Будапешті пропонують на цьому етапі передати €25 млрд, а згодом, "зважаючи на потреби", вирішити долю решти пакета.

11:25 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 141 населений пункт на території 10 областей України, підтверджено ураження 142 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

11:00 Національний банк України своїми збільшеними інтервенціями підтвердив готовність зберігати курсову стійкість, зростання попиту на купівлю доларів на міжбанківському валютному ринку в перший день переходу обмінного курсу в режим керованої гнучкості очікувалося, заявив голова НБУ Андрій Пишний: "Природно, що валютний ринок намагається протестувати рішучість НБУ. НБУ продав стільки, скільки потрібно, щоб задовольнити цей попит. І це ще раз підтверджує той факт, що в нас немає "червоних ліній" у частині інтервенцій". Він висловив переконання, що коли ринок зрозуміє, що НБУ не планує відпускати гривню у вільне плавання, інтервенції поступово стабілізуються.

Вчора обсяг торгів підскочив до $550 млн із $2,5–5,5 млн у попередні два дні. Учасники ринку припускають, що інтервенції Нацбанку могли становити до $400 млн.

10:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

28 вересня 2023 року російські сили протиповітряної оборони, ймовірно, збили над Токмаком, приблизно за 20 км за поточною лінією фронту, один зі своїх власних багатоцільових бойових літаків Су-35С.

Хоча Росія втратила близько 90 літаків з початку вторгнення, це, ймовірно, лише п’ята втрата Су-35С, найсучаснішого російського бойового літака, що перебуває на озброєнні. Місце події важливе, оскільки Токмак є добре укріпленим містом, в якому часто розташовуються російські штаби, що командують одним із найбільш запеклих секторів лінії фронту.

Ці штаби зазвичай захищають спеціальні системи ППО малої та середньої дальності. Майже напевно вони перебувають у дуже високому стані готовності, оскільки Україна продовжує завдавати ефективні глибокі удари по таких місцях.

10:20 На південному напрямку артилерійських обстрілів ворога стає щораз менше, росіяни використовують значно менше снарядів – понад 300 на 60 обстрілів, це значно нижча щільність, ніж була, повідомила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемаратону, додавши, що певною мірою це відбувається і внаслідок нашої бойової роботи, бо протягом доби було знищено вже два польові пункти боєпостачання.

10:15 Європейський Союз має намір уже в грудні офіційно оголосити про початок переговорів з Україною щодо її майбутнього вступу в ЄСпише Politico з посиланням на трьох європейських дипломатів. У листопаді Єврокомісія опублікує проміжний звіт про те, наскільки Україна виконує необхідні умови для приєднання до ЄС. Вслід Комісія зробить заяву, після якої державам – членам ЄС "буде дуже важко не сказати: давайте почнемо переговори: політичний тиск буде занадто сильним, щоб окремі держави-члени могли йому чинити опір. Робоче припущення дійсно полягає в тому, що до грудня Європейська рада ухвалить рішення почати переговори". Джерела зазначають, що лідери ЄС виступлять із політичною заявою, яка санкціонує переговори без узгодження їхніх юридичних рамок. Один зі співрозмовників зазначив, що Київ демонструє успіхи на шляху до ЄС і єдине питання, яке поки що виглядає проблемним у короткостроковій перспективі, стосується становища меншин в Україні.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

138,9% танків (з них 1,9% за минулий тиждень),

  52,0% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

149,4% автомобільної техніки (з них 2,5% за минулий тиждень),

214,6% артилерійських систем (з них 7,7% за минулий тиждень),

  72,0% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

  38,7% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

  25,3% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

09:45 Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, мають частковий успіх у районах західніше Роботиного, повідомив речник Генерального штабу ЗСУ Павло Ковальчук під час телемаратону.

На Бахмутському напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області; Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута, мають частковий успіх у районах Кліщіївки й Андріївки, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили всі атаки ворога в районі Первомайського Донецької області та понад 10 атак у районах Мар'їнки та Красногорівки Донецької області.

На Шахтарському на Запорізькому напрямку росіяни наступальних дій не вели.

На Куп’янському напрямку противник також наступальних дій не вів.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 10 атак противника в районі населеного пункту Макіївка Луганської області.

09:35 Станом на 07:30 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр"в Азовському морі 2 ворожі кораблі, з них 2 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп до 8 ракет; повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністр оборони Росії Шойґу під час селекторної наради з військовим керівництвом РФ відзначив групу російських збройних формувань, що діють на західному напрямку Запорізької області. Вибір Шойґу підрозділів може свідчити про те, що він прагне виділити російських командувачів, які продовжують виконувати накази російського військового керівництва щодо невпинних контратак. Шойґу приписав успішні російські оборонні операції в районі Роботиного і Вербового підрозділам російського 70-го гвардійського мотострілецького полку (42-га мотострілецька дивізія 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу), 56-й десантно-штурмовий полк (7-ма дивізія повітряно-десантних військ), 810-та морська піхотна бригада (Чорноморський флот) і 291-ша гвардійська артилерійська бригада (58-ма армія). Шойґу не виділив інших формувань, яким зазвичай приписують утримання лінії Роботине–Вербове, наприклад 108-й полк ПДВ (7-ма дивізія ПДВ) або 247-й полк ПДВ (7-ма дивізія ПДВ). Міністерство оборони Росії регулярно навмисно принижує або посилює здобутки певних командирів для досягнення політичних цілей Шойґу або російського військового командування. Деякі російські мілблогери нещодавно зазначили, що російські командири дедалі частіше стикаються з вибором між тим, щоб «витратити» свої війська на контратаки для утримання тактичних позицій або протистояти російському військовому командуванню, відступивши на раніше підготовлені позиції, ризикуючи тим самим своєю кар’єрою. Частина з’єднань, які виділив Шойґу, постійно контратакували на рубежі Роботине–Вербове з великими втратами. 26 вересня ISW зафіксував, що підрозділи 70-го полку та інших формувань 58-ї армії продовжували контратаку в районі Новопрокопівки, незважаючи на ймовірне виснаження. ISW також оцінив, що участь цього мотострілецького полку в таких контратаках свідчить про те, що бойові можливості активних підрозділів 7-ї дивізії ПДВ значно ослаблені і що ці підрозділи ПДВ більше не можуть проводити всі контратаки вздовж усього українського прориву на Оріхівському напрямку. Військова міліція 70-го полку нещодавно брала участь у міжнаціональній перепалці з особовим складом 71-го мотострілецького полку (42-ї мотострілецької дивізії). Українська розвідка повідомляла, що під час контрнаступу українських військ на заході Запорізької області 810-ту окремо взяту морську піхотну бригаду було "повністю розгромлено" та її виведено з поля бою. ISW не бачить, щоб у ширшому російському інформаційному просторі обговорюли бойові дії 810-ї бригади з початку до середини вересня.

• Міністерство оборони Росії просигналізувало про підтримку як чеченських підрозділів в Україні, так і лідера Чечні Рамзана Кадирова на тлі нещодавньої суперечки навколо міжнаціональної напруженості в російському уряді, армії й інформаційному просторі. Міністр оборони Росії Шойґу вчора особисто подякував главі Чечні Рамзану Кадирову за керівництво формуванням трьох мотострілецьких полків і трьох мотострілецьких батальйонів у Чечні. Шойґу заявив, що ці чеченські підрозділи "гідно себе показали" у війні в Україні та що понад 14 500 російських військовослужбовців пройшли підготовку в російському Університеті спецназу в чеченському Гудермесі перед відправкою в Україну. 2 жовтня Кадиров заявив, що в Україну перекинуто понад 30 тис. чеченців, у тому числі понад 14 тис. добровольців. Публічна похвала Шойґу кадировських і чеченських підрозділів свідчить про підтримку цих підрозділів з боку російського міноборони в умовах зростання міжетнічної напруги. Кремль також публічно заявив про свою підтримку стилю правління Кадирова в Чечні після значного громадського протесту проти Кадирова та його сина.

• Повідомляється, що президент Росії Путін готується оголосити про свою президентську кампанію (безсумнівно, переможну) у листопаді 2023 року та, як повідомляється, має намір обговорювати війну в Україні настільки мало, наскільки це необхідно в політичних меседжах.

• У дослідженні Reuters, опублікованому 3 жовтня, йдеться про те, що російські війська включили підрозділи "Шторм-Z" до звичайних російських підрозділів для проведення витратних контратак проти українських просувань на ключових ділянках фронту. Агентство Reuters  повідомило, що підрозділи "Шторм-Z" у складі 100–150 осіб, включаючи як цивільних призовників, так і російських солдатів, які відбувають покарання, входять до складу звичайних російських військових частин і розгортаються на найбільш вразливих ділянках фронту. За оцінками Reuters, на даний момент Росія відправила на лінію фронту щонайменше кілька сотень військовослужбовців у складі різних підрозділів "Штурм-Z". Reuters опитало багатьох російських солдатів, у тому числі бійців підрозділів "Штурм-Z", які російське військове командування вважає витратними порівняно з регулярними військовими підрозділами. Російські солдати розповіли Reuters, що російське військове командування відправляє російських солдатів служити в підрозділи "Штурм-Z" після того, як вони вчиняють акти непокори, включаючи непослух або вживання алкоголю. Агентство Reuters повідомило, що підрозділи "Штурм-Z" зазнали великих втрат, а один солдат 237-го гвардійського десантно-штурмового полку (76-ї повітряно-десантної дивізії) заявив, що під час боїв під Бахмутом у червні 2023 року його підрозділ "Штурм-Z" чисельністю 120 осіб втратив усіх, крім 15. Міністерство оборони Росії ніколи офіційно не підтверджувало існування підрозділів "Штурм-Z", а ISW вперше повідомив про існування цих підрозділів у квітні 2023 року.

• Українські війська 3 жовтня продовжували наступальні дії поблизу Бахмута та на заході Запорізької області. У Генштабі України повідомляли, що українські війська вели наступальні дії на Мелітопольському та Бахмутському напрямках. Російські джерела стверджували, що українські сили продовжували наземні атаки поблизу Кліщіївки й Андріївки на південь від Бахмута та на лінії Копані–Роботине–Вербове на заході Запоріжжя.

• Російські війська в ніч з 2 на 3 жовтня завдали серії ракетно-безпілотних ударів по Україні.

• 3 жовтня парламент Вірменії ратифікував Римський статут Міжнародного кримінального суду. Вірменія приєдналася до шести інших колишніх радянських країн, які ратифікували Римський статут: Грузія, Естонія, Латвія, Литва, Республіка Молдова, Таджикистан і Естонія. Речник Кремля Пєсков назвав рішення Вірменії ратифікувати Римський статут "некоректним кроком" з точки зору російсько-вірменських відносин.

• Російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, вздовж лінії Авдіївка–Донецьк, в районі межі Донецької та Запорізької області та на заході Запорізької області.

• Повідомляється, що ФСБ проводить розслідування щодо губернатора Курської області Старовойта, ймовірно, у спробі усунути урядовців, пов’язаних із загиблим фінансистом "групи Ваґнера" Пріґожиним.

• Російське опозиційне видання "Верстка" виявило, що майже половина всіх окупаційних чиновників вищого та середнього керівництва в окупованих Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях приїхали з Росії.

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулися 43 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 5 ракетних та 108 авіаційних ударів, здійснив 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави. Також російська федерація завдала чергового удару по Україні, застосувавши крилату ракету «Іскандер-К» та 31 ударний БпЛА типу “Shahed-136/131”. Нашою протиповітряною обороною знищено 1 крилату ракету «Іскандер-К» та 29 ворожих “шахедів”. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Петропавлівка, Сенькове, Синьківка Харківської області; Новоселівське Луганської області, Нове, Колодязі, Іванівка, Ямполівка, Ставки, Веселе, Спірне, Васюківка, Богданівка, Костянтинівка, Кліщіївка, Андріївка, Часів Яр, Олександро-Шультине, Катеринівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Водяне, Урожайне, Шахтарське Донецької області; Новодарівка, Роботине, Старомайорське Запорізької області; Миколаївка, Антонівка, Ольгівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку сили оборони відбили більше 10 атак противника в районі населеного пункту Макіївка Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник безуспішно намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки Донецької області. Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили всі атаки ворога в районі Первомайського Донецької області. Ворог здійснив більше 10 невдалих атак в районах Мар’їнки та Красногорівки Донецької області.

На Шахтарському та Запорізькому напрямках противник наступальних (штурмових) дій не вів.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, мають частковий успіх в районах західніше Роботиного Запорізької області, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, мають частковий успіх в районах Кліщіївки та Андріївки, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, продовжують закріплятися на зайнятих рубежах та виснажують ворога.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони продовжують вести контрбатарейну боротьбу, знищують склади та успішно уражають тили противника.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 6 по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по 21 артилерійському засобу противника.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+