Я Глобине
сьогодні 29 березня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Відповідь начальника відділу освіти на нашу пропозицію

08.07.2021 12:43
1511
0

В одній з попередніх статей, ми згадували що, попри відсутність необхідної для аналізу інформації ми підготували пропозиції альтернативні закриттю шкіл і 10 червня надіслали на поштову адресу організатора громадського обговорення щодо перейменування, ліквідації, перепрофілізації, реорганізації закладів загальної середньої освіти на території Глобинської міської ради. Вчора на електронну адресу ми отримали відповідь на нашу пропозицію від начальника відділу освіти, зі змістом якої й ознайомимо вас в цій статті.

Нагадаємо. Глобинська міська рада ініціювала проведення громадського обговорення щодо перейменування, ліквідації, перепрофілізації, реорганізації закладів загальної середньої освіти на території Глобинської міської ради. Організатори склали і оприлюднили графік проведення зустрічей, в рамках цього громадського обговорення, та надали для ознайомлення проекти відповідних рішень.

Нами (адміністратором порталу й кількома небайдужими користувачами) було підготовлено пропозиції альтернативні закриттю шкіл і 10 червня надіслано на поштову адресу організатора громадського обговорення. Суть пропозицій в створенні при навчальних закладах піклувальних рад, та запровадженні широкої фінансової автономії шкіл. Детальніше в цій статті , після підбивання підсумків голосування.

Тепер власне лист... 

Пані Світлана цілком слушно посилається на ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» де дійсно передбачено, що рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (в нашому випадку Глобинська міська рада). Але забуває про п.2 цієї ж статті: "Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника."

Тому ми щиро вдячні міській раді за залучення "більш широкої аудиторії членів громади" і організацію громадського обговорення, але без нього жоден навчальний заклад в сільській місцевості міська рада закрити НЕ МОЖЕ. 

Оголошення про проведення громадського обговорення, проекти рішень та графік зустрічей дійсно було опубліковано на сайті Глобинської громади 20.05.2021 року. І пані Світлана цілком справедливо відмітила, що Порядком проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від  3 листопада 2010 р. № 996, отримання згоди громади на оптимізацію мережі закладів освіти не передбачено.

Але... По-перше, хотів би звернути увагу пані Світлани на мету проведення громадського обговорення вказану в оголошенні - врахування думки жителів Глобинської громади...

Ще раз. 

ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ ІНІЦІЙОВАНЕ ГЛОБИНСЬКОЮ МІСЬКОЮ РАДОЮ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ВРАХУВАТИ ДУМКУ ЖИТЕЛІВ ГРОМАДИ ЩО ДО ЦЬОГО ПИТАННЯ.

Тепер повернімося до згаданого пані Світланою "Порядку...".  Пункт другий цього документу звучить так: "Консультації з громадськістю проводяться з метою залучення громадян до участі в управлінні державними справами, надання можливості для їх вільного доступу до інформації про діяльність органів виконавчої влади, а також забезпечення гласності, відкритості та прозорості діяльності зазначених органів." Відділ освіти, підготовлені ним інформаційні матеріали, чомусь, надав лише членам робочої групи, освітнім закладам, депутатам міської ради і старостам, хоча п.8 і п.10 "Порядку..." прямо передбачає оприлюднення інформаційно-аналітичних матеріалів разом з проектами рішень.

Далі, згідно п. 15 вищезгаданого "Порядку..." крім  інформаційно-аналітичних матеріалів в інформаційному повідомленні про проведення публічного громадського обговорення мають бути: ВАРІАНТИ! (тобто НЕ один) вирішення питання і можливі наслідки проведення в життя рішення для різних соціальних груп населення та зацікавлених сторін.

Продовжуємо аналізувати ситуацію. Не надавши жодної інформаційно-аналітичної інформації громаді, робоча група провела 19 зустрічей у 18 населених пунктах і пред'явила 900 членам громади проект рішення про закриття шкіл (єдиний і безальтернативний). У відповідь, отримала масу письмових звернень про недопущення закриття шкіл від батьків, працівників, жителів, депутатів всіх рівнів, державних адміністрацій і т.д. і т.п. Але проект рішення змін не зазнав. Тобто проект рішення НЕ ВРАХОВУЄ ДУМКУ ЖИТЕЛІВ ГРОМАДИ, чим знецінює мету проведення громадського обговорення. 

Підсумкове засідання робочої групи відбулося 16 червня 2021 року, але оприлюднення звіту про громадське обговорення на сайті Глобинської міської ради всупереч обіцянці в оголошенні, і п. 20 та п. 21 вищезгаданого "Порядку..." так і не відбулося.

Далі, пані Світлана так і не наважилася озвучити розмір державної освітньої субвенції, відіславши нас на сайт МОЗ... :)  86 151 тис. грн. надає громаді держава на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти. Або 30 218 грн. на кожного з 2 851 учня.

Пані Світлана дає характеристику навчальним закладам, які планується закривати, пояснює хто на цей момент являється розпорядником коштів, визнає що фінансова автономія шкіл, запропонована нами,  могла б покращити матеріально-технічну та навчально-методичну базу закладів освіти.  Визнає, що майже всі школи громади потребують додаткового фінансування, а фінансова автономія і піклувальні ради могли б сприяти залученню додаткових коштів, але в проекті рішення це все одно відображення не знаходить.

Насамкінець, спроба винними в закритті шкіл зробити сільське господарство, зняти відповідальність з влади, та пояснити радість дітей від закриття школи в їх селі й перспективи продовжити навчання в школі, що знаходиться за 20 км від домівки.

Адміністрація порталу МОЄ МІСТО не має наміру продовжувати офіційне листування з відділом освіти, оскільки не бачить в цьому жодного сенсу. Оцінку ефективності роботи робочої групи з проведення громадського обговорення дала громада на обох пленарних засідання дванадцятої сесії міської ради, блокуючи розгляд цього питання. В результаті підвищеної соціальної напруги депутати міської ради були змушені повернутись до детального обговорення ситуації з представниками громади по кожному навчальному закладу. В сільських громад є два тижні на те, щоб дізнатись скільки коштів не вистачає для збереження їх школи і пошуку додаткових джерел фінансування для збереження шкіл. 

І, не дивлячись на несприйняття владою наших пропозицій, впевнені, депутати в співпраці з громадою знайдуть додаткове фінансування, і якщо вдасться зберегти хоч одну школу значить все це було не дарма.

Для інформації. З моменту оголошення про проведення громадських слухань що до шкіл, з усього депутатського корпусу лише два депутати міської ради провели детальні консультації з начальником відділу освіти Глобинської міської ради й станом на вчора знають реальний стан справ по кожній школі. Це Олександр Феденко та Ярослав Химинець. 

А що  ви думаєте з цього приводу? Потрібно закрити некомплектні школи чи намагатись їх зберегти? 

 

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+