Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227


ЯКІ ПРОБЛЕМИ МОЖЕ ВИРІШИТИ ГЛОБИНСЬКА МІСЦЕВА ВЛАДА ПІСЛЯ 25 ЖОВТНЯ

13.10.2020 17:20
1668
0

Напередодні місцевих виборів українці очікують від новообраної місцевої влади вирішення принаймні частини своїх проблем, серед яких незадовільний стан охорони здоров'я та освіти, безробіття, погані дороги, корупція. Що з цього насправді є зоною відповідальності органів місцевого самоврядування та якою мірою місцеві політики можуть впливати на проблемні питання?

Органи місцевого самоврядування на Полтавщині – це 68 місцевих рад, зокрема 1 обласна рада, 4 районні, 3 ради районів в місті Полтава, 60 рад та голів об'єднаних територіальних громад. Чим більше виборців зареєстровано на території адміністративно-територіальної одиниці, тим більше депутатів буде в її раді.



Що відбувається на рівні територіальних громад?



Відповідно до адміністративно-територіального устрою України райони складаються з об'єднаних територіальних громад. Їх в Полтавській області 60 – 16 міських, 20 селищних та 24 сільських. 25 жовтня жителі Полтавщини обиратимуть голів та депутатів цих рад. Є ще районні ради в містах. Так, в Полтаві 3 таких ради. Їхні повноваження визначає міськрада, яка в будь-який момент може їх ліквідувати.

Реформа децентралізації, про яку останні шість років говорять ледь не всі політики, полягала, зокрема, у створенні об’єднаних територіальних громад. 

Логіка такої ідеї зрозуміла: разом легше вижити, ніж наодинці. Одне село чи місто, як правило, не може стати фінансово успішним і розвиватись. Якщо об’єднатись кільком селам, селищам чи містам, стане легше забезпечити себе, зібрати кошти для стратегічних проєктів, утримання шкіл та лікарень, створення інфраструктури тощо. 

Суттєвою перевагою і мотивацією для добровільного створення територіальних громад були дотації та субвенції з державного бюджету, які йшли напряму у місцеві ради, а не проходили через сита обласних та райрад. Так, головам громад не треба було домовлятись із головами держадміністрацій, радами вищих рівнів або "вислужуватись" перед політичними партіями.  

Проміжним етапом реформи децентралізації мають стати місцеві вибори, оскільки після них вся територія України, крім Києва, буде складатися з територіальних громад. 

За рішеннями Кабміну, села, селища та міста, навіть обласні центри, добровільно чи примусово увійдуть до складу тієї чи іншої територіальної громади. 

Особливістю нового адміністративно-територіального устрою є те, що села і селища, які входять до складу територіальної громади, мають старост. Це посадові особи, які представляють інтереси жителів села чи селища у виконкомі ради громади, стежать за благоустроєм, реалізують рішення ради громади та її виконкому тощо. 

Обирає старосту рада громади за пропозицією голови громади. Вона ж може його звільнити, затвердити положення про старосту та старостинський округ – територію, яку представляє староста і де здійснює свої повноваження. 

Загалом повноваження територіальних громад для зручності поділимо на декілька груп. 

 

1. Фінансові повноваження

На цьому рівні основним документом територіальної громади є місцевий бюджет. 

Він є самостійним і не є частиною державного чи інших місцевих бюджетів, наприклад області чи району. Держава не може втручатися у процес формування, затвердження і виконання місцевих бюджетів, окрім визначених випадків. 

Затверджує місцевий бюджет рада територіальної громади. Виконком у свою чергу складає та подає на її розгляд бюджетні прогнози, складає проєкт кошторису, забезпечує його виконання, звітує про хід та результати реалізації. 

Бюджети територіальних громад формують з кількох джерел. 

Перше – місцеві податки і збори, зокрема єдиний податок, податок на майно, збір за місця для паркування тощо. 

Друге – загальнодержавні податки, наприклад на доходи фізичних осіб, 60% якого йдуть у місцеві бюджети (40% у Києві), а 15% – на рівень області. 

Третє – неподаткові надходження. Це гроші зі здачі в оренду комунального майна, штрафів, надання ліцензій та дозволів, дохід комунальних підприємств. 

Останнє джерело – субвенції та дотації з державного бюджету. 

Бюджет громади не лише визначає прогноз на надходження коштів, але й показує, на що конкретно підуть ці гроші.

 

2. Управління землею

Відповідно до Земельного кодексу, ради громад розпоряджаються землями комунальної власності: передають ділянки у власність громадян та юридичних осіб, надають у користування, вилучають із земель комунальної власності, викуповують їх для суспільних потреб. Також ради організовують землеустрій, обмежують або тимчасово забороняють використання земель і вирішують земельні спори. 

Попри те, що у цій вузькій сфері є питання, які потребують нагальних рішень, саме земельні питання забирають більшість робочого часу депутатів міськрад. 

 Якщо ви хочете купити чи орендувати землю, яка є власністю громади, без рішення місцевої ради не обійтись. 

 

3. Будівництво

Сучасні міста неможливо уявити без масової і не завжди логічної забудови. Багато будівництв супроводжують скандали навколо їхньої законності. Органи місцевого самоврядування прямо впливають на ці процеси, навіть самі їх спричиняють.

Рада громади, перш ніж надати землю у власність чи в оренду, повинна проголосувати за таке рішення. А також надати дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення ділянок для будівництва й обслуговування житлових будинків. 

У свою чергу виконком надає документи, що дають право на підготовчі та будівельні роботи, умови забудови ділянок та контролює дотримання законодавства й зупиняє незаконне будівництво. 

Все виглядає просто, але на практиці забудовник та інвестори дуже ризикують. Наприклад, одного дня рада громади може розірвати договір оренди щодо земельної ділянки, на якій вже розгорнули будівництво. 

 

4. Управління

Ні депутати ради, ні голова громади особисто не можуть забезпечити комфорт у місті, зокрема прибирати вулиці чи вивозити сміття, натомість вони мають повноваження створювати комунальні підприємства (КП), установи та організації. 

Ці органи займаються перевезенням мешканців міста, прибиранням вулиць чи постачанням електрики. Саме у формі комунальних підприємств існують міські зоопарки, бібліотеки, театри та лікарні. 

Коли рада створює дитячий садок, школу чи лікарню, спочатку ухвалює рішення про виділення землі під будівництво та дозвіл на нього, укладає угоди з підрядником, чекає спорудження будівлі й аж тоді створює комунальне підприємство. 

 

5. Інфраструктура, транспорт і дороги

Місцева влада опікується й власною інфраструктурою. Вона може будувати або ремонтувати шляхопроводи, дороги, тротуари, пішохідні доріжки, міжквартальні проїзди, встановлювати колії для трамваїв чи розвивати мережу метро. 

Наприклад, якщо у місті відсутня велосипедна інфраструктура, то питання саме до місцевої влади. 

Місто без бар’єрів для людей з вадами руху чи маломобільних громадян теж має бути стратегією міста, адже пандуси, занижені бордюри, необхідне облаштування громадського простору можуть будувати та здійснювати комунальні підприємства. 

Для якісної роботи громадського транспорту місцева влада може закуповувати тролейбуси, автобуси, трамваї, вагони метро, маршрутні таксі та облаштовувати зупинки електронними табло. 

На жаль, значний брак коштів місцевих бюджетів та корупція мало сприяють розвитку інфраструктури. 

 

6. Житлово-комунальне господарство

Органи місцевого самоврядування можуть встановлювати тарифи на побутові, комунальні, транспортні та інші послуги. 

Виконкоми встановлюють тарифи на:

  • послуги централізованого водопостачання та водовідведення для підприємств з річним обсягом водопостачання до 300 тис. і водовідведення 200 тис. куб. м (для інших тарифи встановлює Національна комісія з електроенергетики і комунальних послуг) 
  • теплопостачання для підприємств, річний виробіток теплової енергії яких не перевищує 170 тис. ГКал 
  • вивезення побутових відходів 
  • вартість проїзду у громадському транспорті та граничну вартість проїзду для приватних підприємств, які надають послуги з перевезення у місті 
  • паркування в межах міста. 

Також, виконкоми вирішують питання організації стоянок та майданчиків для паркування автомобілів, затверджують схеми санітарного очищення міста, впроваджують системи збирання сміття, виділяють території для розміщення відходів, займаються організацією громадських вбиралень, тощо. 

 

7. Соціальна політика

Ще одним важливим завданням місцевого самоврядування є здійснення соціальної політики. 

Виконком може надавати додаткові виплати окремим категоріям мешканців, вирішує питання щодо опіки та піклування, утримує дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування у дитячих будинках сімейного типу та коледжах, або надає соціальні послуги тим, хто цього потребує.

Місцева влада може соціалізувати самотніх містян, пенсіонерів, людей з інвалідністю, створювати для них місця для дозвілля та реалізувати проєкти для допомоги їм. 

Останнім часом нарешті почали приділяти увагу проєктам допомоги жертвам домашнього насильства. Для постраждалих жінок та чоловіків органи місцевого самоврядування створюють притулки для ночівлі та проведення певного часу, будують центри соціально-психологічної підтримки, де жертвам насильства надають психологічну, медичну та правову допомогу. 

Міста можуть також опікуватись вразливими категоріями населення, зокрема, безхатьками.

 

Підсумуємо

.

Можливо, не всі знають, що багато проблем українців можна вирішити на рівні рад територіальних громад. І для цього не потрібно чекати порятунку від "гетьмана" або "місії" в особі президента або прем'єр-міністра. У цьому можна переконатися на прикладі Полтави. За даними соціологічних опитувань, жителів Полтави найбільше турбує ситуація з охороною здоров'я, соціальним захистом, дорогами, житлово-комунальним господарством, а також безробіття та нераціональним поводженням з відходами.

Лише одна з цих проблем не є прямими повноваженнями органів місцевої влади. Це безробіття.

Реформа децентралізації та медична реформа принципово змінили роль органів місцевого самоврядування в управлінні медичними закладами. Тепер на центральному рівні визначаються лише загальні принципи політики охорони здоров'я та за встановленими тарифами оплачуються медичні послуги. Всі питання управління і розвитку комунальних поліклінік і лікарень вирішує місцева влада. Це стосується планування мережі медзакладів на території ОТГ так, щоб у всіх жителів був доступ до медичних послуг. Також місцева влада відповідає за закупівлю обладнання, ремонт, утеплення, кадрове забезпечення медичних закладів та інші питання.

З соціальним захистом пенсіонерів, людей з інвалідністю, малозабезпечених і внутрішньо переміщених осіб ситуація схожа. Важливо, що ради територіальних громад не просто надають окремі соціальні послуги, а й визначають наявні потреби та планують роботу служб соціального захисту, виходячи з цих потреб. Тобто якщо служби соціального захисту у вашій територіальній громаді працюють незадовільно, відповідальною за це є місцева влада. Що стосується конкретних послуг, ради ОТГ забезпечують соціальні виплати, розв'язують питання опіки та піклування, організовують громадські та тимчасові роботи для безробітних. Також в зоні відповідальності рад організація безкоштовного харчування для малозабезпечених осіб похилого віку та людей з інвалідністю, забезпечення продажу соціальних товарів і багато іншого.

Якщо дороги у вашій територіальній громаді, як після ядерної війни, або відсутні нормальні розв'язки, знайте, що майже повну відповідальність за це несуть депутати вашої місцевої ради. Вони розв'язують всі питання дорожньо-транспортної інфраструктури, крім призначення керівників комунальних підприємств, які проводять ремонт. Водночас ці повноваження не стосуються доріг районного, обласного чи державного значення.

Ще однією сферою, на яку впливають ради територіальних громад, є житлово-комунальне господарство і, зокрема, тарифи на комунальні послуги. Місцева влада в більшості випадків встановлює тарифи на тепло і воду. Як і в випадку з обласною та районними радами, національний регулятор визначає тарифи на ці послуги лише в разі, якщо їх надають великі підприємства. Крім цього, місцева влада повинна стежити, щоб вся система ЖКГ в територіальній громаді працювала без збоїв.

Повноваження рад ОТГ поширюються і на розв'язання проблеми з побутовими відходами. Місцеві депутати повинні подбати за транспортування, утилізацію і можливість роздільного зберігання побутових відходів. Хоча в Україні немає державної програми, яка зобов'язувала б сортувати сміття, місцеве самоврядування повинно забезпечувати таку можливість для охочих.



Але реалізація всіх цих повноважень неможлива без грошей. Ради ОТГ та їхні виконавчі органи самі визначають, що і в якому обсязі профінансувати з коштів місцевого бюджету. Чи достатньо грошей в місцевих бюджетах? Грошей, що отримує громада, має вистачити для вирішення, принаймні, частини проблем громад. Питання лише в їхньому ефективному використанні.

Важливе місце в системі самоврядування територіальних громад займають міські, селищні та сільські голови, які очолюють виконавчі комітети місцевих рад і визначають їхній склад. Серед ключових повноважень призначення і звільнення керівників комунальних установ і визначення питань, які розглядає місцева рада. Тобто від голів значною мірою залежить, як виконують рішення ради.




Післямова



Від того, як ви проголосуєте 25 жовтня, на місцевих виборах, залежать багато сфер життя нашої громади. Це якість освіти в школах, наявність необхідних фахівців та обладнання в лікарнях, стан доріг, розмір соціальних виплат і навіть наявність інфраструктури для сортування сміття. Всі ці питання в рамках повноважень місцевої влади. Якщо ви хочете нарешті отримати місцеву владу, яка розв'язує ваші проблеми, а не створює їх, звертайте увагу не на гарні обіцянки, а на чіткість передвиборчих програм та відповідність програм та обіцянок повноваженням місцевої влади.

Джерело: ЗМІСТ

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+