Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 920.

01.09.2024 13:03
69
0
Бої за Україну тривають 920 днів

31.08.2024 р.

19:25 1 вересня графіки відключення світла застосовуватимуть протягом усієї добиповідомляє пресслужба "Укренерго". З 00:00 до 17:00 і з 22:00 до 24:00 діятиме одна черга відключень, а з 17:00 до 22:00 – дві черги.

18:50 Нідерланди передають Україні 28 гусеничних машин Viking Bandvagn S10заявив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс.

18:15 США виділять 800 мільйонів доларів для відновлення української енергетикиповідомила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

17:40 Командувача Повітряних сил Олещука звільнили не через катастрофу F-16заявив міністр оборони України Рустем Умєров.

"Я б, мабуть, сказав, що це ротація. Це два окремих питання… на даному етапі я б їх не пов’язував".

17:05 В Угорщині відкрили першу державну двомовну школу для українських дітейповідомили у Міністерстві закордонних справ України. Освітній процес здійснюватиметься українською мовою з 1 по 12 класи, а програма включатиме вивчення угорської та англійської мов як іноземних. Зазначається, що школа відкрита в результаті домовленостей Зеленського та Орбана, фінансування здійснюється з державного бюджету Угорщини.

16:30 Умєров підтвердив передачу США списків цілей у РФ, які Україна хоче атакувати ATACMS. За словами міністра, Київ продовжить наполягати на знятті обмежень, щоб захистити українських цивільних та інфраструктуру.

"Ми пояснили, які засоби нам потрібні для захисту громадян від російського терору, який росіяни нам чинять, тому я сподіваюся, що нас почули.

Ми показуємо, що аеродроми, які вони використовують для ударів по наших містах, перебувають у межах дальності глибоких ударів.

Вони вбивають наших громадян. Ось чому ми хочемо стримати їх, ми хочемо зупинити їх, ми не хочемо дозволити їхній авіації наблизитися до наших кордонів, щоб бомбити міста".

15:55 Міноборони Румунії скерувало до парламенту законопроєкт щодо передачі Україні однієї системи ППО Patriotповідомляє "Радіо Свобода". Зазначається, що парламент Румунії розгляне законопроєкт 2 вересня.

15:20 Операція України в Курській області підпадає під право на самооборонузаявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, вперше прокоментувавши операцію ЗСУ. Генсек наголосив на необхідності більшої підтримки України з боку Альянсу, щоб вона продовжувала захищатися і зрештою перемогла.

"Україна має право на самооборону. І згідно з міжнародним правом, це право не закінчується на кордоні. Понад 900 днів Росія веде безпідставну загарбницьку війну проти України і з того часу здійснила численні напади через кордон з Курської області на Україну. Російські солдати, танки та бази є законними цілями згідно з міжнародним правом".

14:45 Адміністрація Джо Байдена відмовились відправляти підрядників в Україну для обслуговування F-16пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела. Як зазначається, Рада національної безпеки Білого дому розглядала пропозицію відправити цивільних підрядників в Україну для обслуговування винищувачів F-16 та іншого військового озброєння, але розвідка та інші відомства поки що вважають такий крок занадто ризикованим.

14:10 У Росії зник гелікоптер Мі-8Т з 22 людьми на борту. Зазначається, що Мі-8Т вилетів з майданчика в районі вулкана Вачкажець до села Миколаївка і у призначений час не вийшов на зв'язок.

13:35 Монголія як держава – учасниця Римського статуту зобов'язана заарештувати Путіназаявив речник Міжнародного кримінального суду Фаді ель-Абдалла. За словами речника, МКС покладається на те, що держави-учасниці "виконують його рішення" та "мають зобов'язання співпрацювати" із судом. Водночас, як додав ель-Абдалла, в угоді йдеться, що за деяких обставин держави можуть бути звільнені від зобов’язання здійснювати арешт, якщо вони будуть змушені "порушити договірні зобов’язання" з іншою країною або якщо це порушить "дипломатичний імунітет особи чи власність третьої особи".

13:00 Прем’єр-міністр Данії Метте Фредріксен підтвердила, що Данія не обмежує використання винищувачів F-16, які вона передала Україні, зазначивши:

"Мені шкода, що постачання F-16 забрало стільки часу. Особисто я готова була передати їх Україні від самого початку війни. Але була тривала дискусія про те, чи це правильне рішення, чи ні".

12:20 У зв’язку із поширенням у медіа та соціальних мережах інформації щодо капітана 1-го рангу Романа Гладкого, якого було призначено начальником штабу Командування Сил безпілотних систем, Командування Сил безпілотних систем ЗСУ офіційно повідомило:

Капітан 1 рангу Роман Гладкий – офіцер з багаторічним досвідом служби у Збройних Силах України, має відповідну військову освіту та значний досвід служби на керівних посадах у Збройних Силах України. У тому числі в 2020–2023 роках – на посадах заступника начальника Об'єднаного штабу Командування Об’єднаних сил, а згодом заступника Командувача Об'єднаних сил Збройних Сил України. Проходив спеціалізовану підготовку в Канаді, а з початком широкомасштабної агресії виконував завдання на різних напрямках. Зокрема під час організації протидесантної оборони узбережжя в Одесі.

За наявною інформацією, впродовж 2018–2019 років капітан 1 рангу Гладкий пройшов усі необхідні перевірки Службою безпеки України, має допуск до роботи з відомостями з найвищим ступенем секретності.

12:00 У Харкові 31 серпня оголосили жалобу після вчорашнього удару росіян по місту модифікованими керованими авіабомбами УМПБ Д-30, повідомив міський голова Ігор Терехов. Внаслідок удару – шестеро загиблих, серед цивільних 80 поранених.

11:10 У ніч на 31 серпня росіяни завдали удару балістичною ракетою «Іскандер-М» із Воронезької області, чотирма зенітними керованими ракетами С-300 із окупованої Донеччини та 52 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із Курської обл. РФ. До відбиття повітряного нападу противника залучались авіація, зенітні ракетні війська, підрозділи РЕБ та мобільні вогневі групи Повітряних сил та Сил оборони України. В результаті протиповітряного бою збито 24 ударні БпЛА «Shahed-131/136», 25 локаційно втрачені (упали самостійно). Два безпілотники полетіли в напрямку Росії, ще один – у Республіку Білорусь.

Протиповітряна оборона працювала у Київській, Полтавській, Черкаській, Дніпропетровській, Чернігівській, Кіровоградській, Миколаївській та Сумській областях.

За минулі сім днів було збито 265 із 343 (77%) запущених по Україні БПЛА, ще 62 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України.

10:25 Сьогодні погодинні відключення електроенергії за плановими графіками триватимуть з 00:00 до 24:00, підтвердили в Міненерго.

10:20 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

251,2% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

  96,5% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

397,1% автомобільної техніки (з них 5,8% за минулий тиждень),

571,7% артилерійських систем (з них 7,1% за минулий тиждень),

105,6% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 66,9% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:40 Силами та засобами ППО знищено всі російські ударні дрони, які загрожували Києву з ночі на ранок 31 серпня, повідомили в КМВА. Повітряна тривога у столиці оголошувалася чотири рази і сумарно тривала майже 4 години. Попередньо, в місті без руйнувань та потерпілих.

09:35 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:30 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:2Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 183 бойові зіткнення. Найгарячіша ситуація була на Покровському напрямку, також противник був активним на Куп’янському, Лиманському та Курахівському напрямках.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах три удари п’ятьма ракетами та 75 авіаударів, скинувши 98 КАБів. Крім цього, здійснив понад 4000 обстрілів, з них 140 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів у районах населених пунктів Суми, Глухів, Соснівка, Шалигине Сумської області; Харків, Чугуїв, Гоптівка, Семенівка, Сенькове, Глушківка Харківської області; Часів Яр, Дмитрівка, Дружба, Михайлівка, Селидове, Олександропіль, Водяне, Єгорівка, Солодке Донецької області; Мала Токмачка, Новоданилівка Запорізької області.

Вчора авіація та ракетні війська й артилерія Сил оборони завдали дев’ять ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ противника. Крім цього, уразили засіб ППО та ще один важливий об’єкт.

На Харківському напрямку відбулося сім боєзіткнень поблизу Плетенівки, Липців та Вовчанська.

На Куп’янському напрямку точилося 32 бої. Сили оборони відбивали штурмові дії противника неподалік Синьківки, Колісниківки, Новоосинового, Лозової, Андріївки, Стельмахівки та Глушківки.

На Лиманському напрямку ворог 22 рази атакував біля Твердохлібового, Новосергіївки, Дружелюбівки, Греківки, Чернещини, Макіївки, Невського та Новосадового.

На Сіверському напрямку росіяни чотири рази наступали поблизу Верхньокам’янського, Івано-Дар'ївки та Виїмки.

На Краматорському напрямку відбулося 12 бойових зіткнень. Українські захисники відбивали штурмові дії російських загарбників неподалік Калинівки, Часового Яру, Ступочок, Іванівського, Андріївки та Предтечиного.

На Торецькому напрямку точилося 16 боїв, зокрема біля Торецька та Неліпівки.

На Покровському напрямку наші захисники відбивали 55 ворожих штурмових дій в районах населених пунктів Зелене Поле, Воздвиженка, Гродівка, Карлівка, Новогродівка, Маринівка, Миролюбівка, Новогродівка, Михайлівка та Селидове. Найбільша концентрація атак була біля Новогродівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони зупинили 24 атаки противника поблизу Українська, Галицинівки, Красногорівки, Георгіївки та Костянтинівки.

На Времівському напрямку російські загарбники вісім разів наступали біля Вугледару та Водяного. Успіху не мали.

На Оріхівському напрямку відбулося одне боєзіткнення неподалік Роботиного.

На Придніпровському напрямку українські захисники відбили дві атаки противника.

На Гуляйпільському напрямку обстановка без особливих змін.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів з території рф.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників склали 1360 осіб. Також українські воїни знешкодили вісім танків, 14 бойових броньованих машин, 42 артилерійські системи, одну РСЗВ, 18 БпЛА оперативно-тактичного рівня, крилату ракету, 62 автомобілі та 10 одиниць спеціальної техніки.

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Офіційні представники країн – членів ЄС продовжують висловлювати різні думки щодо використання Україною зброї, наданої Євросоюзом, для завдання ударів по військових об'єктах в Росії.

• Російські джерела стверджують, що 30 серпня і українські, і російські війська досягли незначних успіхів у Курській області.

• Російські державні соціологічні агентства відзначають обмежене зростання невдоволення населення Росії президентом Путіним і російською владою на тлі вторгнення українських військ у Курську область.

• Венесуела видала Росії громадян Колумбії, які воювали на боці українських військових, продемонструвавши зростання російсько-венесуельської співпраці та підтримку Венесуелою війни Росії.

• Угорщина і Росія продовжують поглиблювати двосторонню співпрацю.

• Президент України Володимир Зеленський 30 серпня звільнив генерал-лейтенанта Миколу Олещука з посади командувача Повітряних сил Збройних Сил України.

• Французьке видання Le Monde повідомило 30 серпня, що близько 100 найманців з російської приватної військової компанії «Ведмежа бригада» виїхали з Буркіна-Фасо, щоб приєднатися до російських військ, які воюють у Курській області.

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 179 бойових зіткнень. Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдаючи йому вогневого ураження. Найгарячіша ситуація залишається на Покровському напрямку, також ворог активний на Куп’янському, Лиманському та Курахівському напрямках.

Російські загарбники завдали по території України два удари трьома ракетами та 61 авіаудар, скинувши 73 КАБи. Крім цього, залучили для ураження 573 дрони-камікадзе та здійснили понад 3180 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку відбулося сім боєзіткнень. Сили оборони відбивали атаки росіян неподалік Плетенівки, Липців та Вовчанська. Одна ворожа атака досі продовжується.

На Куп’янському напрямку ворог проводив наступальні дії біля Синьківки, Колісниківки, Новоосинового, Лозової, Андріївки, Стельмахівки та Глушківки. Двадцять шість боїв завершено, чотири ще тривають.

На Лиманському напрямку російські загарбники штурмували позиції Сил оборони поблизу Твердохлібового, Новосергіївки, Дружелюбівки, Греківки, Чернещини, Макіївки, Невського та Новосадового. Українські захисники відбили 21 атаку, одна продовжується неподалік Дружелюбівки.

На Сіверському напрямку наші захисники відбили чотири ворожі наступи у районі Верхньокам’янського, Івано-Дар'ївки та Виїмки.

На Краматорському напрямку точилося 12 боїв, зокрема біля Калинівки, Часового Яру, Ступочок, Іванівського, Андріївки та Предтечиного. Сили оборони зупинили усі ворожі атаки загарбників.

На Торецькому напрямку відбулося 15 боєзіткнень. Росіяни штурмували позиції українських підрозділів поблизу Торецька та Неліпівки. На цей час триває одна атака противника.

На Покровському напрямку, від початку цієї доби, точилося 55 боїв у районах населених пунктів Зелене Поле, Воздвиженка, Гродівка, Карлівка, Новогродівка, Маринівка, Миролюбівка, Михайлівка та Селидове. Наші захисники відбили 52 наступальні дії, три ще продовжуються.

Сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено 318 окупантів, з них 132 – безповоротно. Також знищено танк, бойову машину піхоти, вісім БпЛА та дві одиниці автотранспорту. До того ж пошкоджено бронетранспортер, три артилерійські системи та два автомобілі.

На Курахівському напрямку ворог 23 рази атакував поблизу Українська, Галицинівки, Красногорівки, Георгіївки та Костянтинівки. Двадцять два боєзіткнення завершено, одне досі продовжуються.

На Времівському напрямку противник здійснив вісім безрезультатних спроб витіснити наші підрозділи із займаних рубежів оборони біля Вугледару та Водяного.

На Оріхівському напрямку ворог також не мав успіху під час наступальної дії біля Роботиного.

На Придніпровському напрямку, двічі атакуючи позиції Сил оборони, противник зазнав поразки.

На інших напрямках – без особливих змін.

Сьогодні варто відзначити воїнів 25-ої окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, які ефективно нищать ворога, завдаючи йому вагомих втрат у живій силі та техніці.

 
Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+