Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 919.

01.09.2024 12:56
77
0
Бої за Україну тривають 919 днів

30.08.2024 р.

20:35 Тимчасово виконувати обов'язки командувача Повітряних сил буде генерал-лейтенант Анатолій Кривоножкоповідомили у Генштабі. Кривоножко з 2015 року займає посаду командувача повітряного командування "Центр" Повітряних сил ЗСУ.

20:10 Зеленський звільнив командувача Повітряних сил ЗСУ Миколу Олещука, відповідний указ опублікований на сайті президента. Олещук очолював посаду командувача ПС з серпня 2021 року.

19:25 31 серпня графіки відключення світла застосовуватимуть протягом усієї добиповідомляє пресслужба "Укренерго". З 00:00 до 16:00 і з 22:00 до 24:00 діятиме одна черга відключень, а з 16:00 до 22:00 – дві черги.

18:50 Україна не буде членом Європейського Союзу без згоди Польщізаявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, коментуючи слова глави МЗС України Дмитра Кулеби щодо операції "Вісла". Прем’єр зазначив, що Україна повинна "відповідати стандартам", зокрема культурно-політичним. Туск додав, що буде "все чіткіше і чіткіше" пояснювати, особливо під час польського головування в Раді ЄС, що в інтересах Києва є врегулювання польсько-українських відносин.

18:15 Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто прибув до Санкт-Петербургаповідомляє пресслужба політика. Зазначається, що Сіярто зустрівся з гендиректором "Газпрому" Олексієм Міллером для вирішення питань співпраці в енергосекторі між Угорщиною та Росією. За словами угорського міністра, "енергетична безпека Угорщини не може бути гарантована без російського газу".

17:40 Російські війська вдарили авіабомбами по цивільній інфраструктурі Харковаповідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Наразі відомо про пʼять загиблих і 40 поранених внаслідок удару.  

16:55 За добу ЗСУ взяли під контроль 5 квадратних кілометрів Курської області РФзаявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

16:20 Монголія обіцяє не арештувати Путіна під час візитупише Bloomberg. Монголія є учасницею Римського статуту Міжнародного кримінального суду, і зобов'язана виконати ордер на арешт і заарештувати Путіна, якщо він з'явиться на її території. Втім, монгольська сторона надала запевнення, що цього не станеться при візиті Путіна 3 вересня.

15:45 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

 24 серпня 2024 року адміністрація Курської області Росії оголосила про створення добровольчого підрозділу «БАРС-Курськ». Потенційним новобранцям обіцяють, що вони служитимуть лише в межах Курської області Росії за піврічним контрактом.

• Підрозділи БАРС (бойовий армійський резерв країни) були вперше створені в 2021 році і спочатку призначалися для забезпечення МО РФ кадрами резервістів з високим рівнем готовності та підготовки. З березня 2022 року добровольці можуть приєднатися до підрозділів БАРС для проходження короткострокової служби. Підрозділи БАРС – це переважно легкі піхотні формування, які не мають інтегрованої артилерії чи бронетехніки. Зараз у Росії налічується понад 30 підрозділів БАРС.

•  Створення добровольчого підрозділу «БАРС-Курськ» майже напевно є відповіддю Росії на українське вторгнення в російську Курську область, яке почалося 6 серпня 2024 року. Малоймовірно, що добровольчий підрозділ буде створений і зможе підтримати будь-яку російську військову діяльність у Курську протягом наступного місяця. Хоча Росія, ймовірно, намагається нарощувати свої сили в Курську, наразі пріоритетом для неї є Покровська вісь на сході України.

15:10 Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 30 серпня, провів чергову Ставку верховного головнокомандувача:

Три ключові питання.

Доповідь Головкома Сирського щодо ситуації на передовій – передусім Покровський напрямок.

Окремо Головком доповів про деталі операції в Курській області, зокрема чергове поповнення обмінного фонду. Це надзвичайно важливо для посилення наших позицій у процесах обміну.

Друге – підготовка шкіл до навчального року. Доповіді премʼєр-міністра Шмигаля, міністра внутрішніх справ Клименка, міністра освіти і науки Лісового. Безпекові питання, а також аналіз щодо будівництва укриттів. Уряд має усвідомлювати й персональну відповідальність за підготовку шкіл з погляду енергетичних викликів.

Третє – енергетика. Стан ліквідації наслідків російських ударів. Аналіз деяких питань щодо будівництва захисних споруд.

Ключове завдання – максимально можливе посилення роботи за кожним із цих трьох напрямів.

14:50 Від початку літа 2024 року 17 пацієнтів шпиталізували з клінічно підтвердженим діагнозом "гарячка Західного Нілу", троє з них померли, повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

14:30 Європейський Союз підготував для України 700 тисяч артилерійських снарядів з обіцяного мільйона, але промисловість продовжує набирати обертів, заявив головний європейський дипломат Жозеп Боррель перед зустріччю з міністрами оборони країн ЄС.

13:40 Українські військові фахівці та фахівці зі США вже ведуть спільну роботу зі з'ясування причин авіакатастрофи з літаком F-16, який пілотував льотчик-винищувач Олексій Месь 26 серпня, повідомив командувач Повітряних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук.

13:10 У ніч на 30 серпня 2024 року росіяни завдали удару балістичною ракетою «Іскандер-М» із ТОТ Криму та 18 ударними БпЛА типу «Shahed» із районів Приморсько-Ахтарська та Курська РФ. В результаті протиповітряного бою збито 12 ударних БпЛА  «Shahed-131/136» (67%), чотири локаційно втрачені (упали самостійно).

Протиповітряна оборона працювала у Вінницькій, Миколаївській, Дніпропетровській, Херсонській та Сумській областях.

За минулі сім днів було збито 239 із 291 (82%) запущеного по Україні БПЛА.

12:30 Армія США уклала контракт на виробництво ракет Javelin на суму 1,3 мільярда доларів, повідомляє пресслужба компанії-виробника. Зазначається, що понад 4000 ракет Javelin згідно з контрактом відправляються в Україну для поповнення запасів.

11:55 Близько сотні бійців російської ПВК "Ведмідь", які перебували у Буркіна-Фасо, відправляться у Курську областьпише Le Monde з посиланням на командира бригади. Російські найманці прибули до Буркіна-Фасо в травні цього року, аби підтримати військову хунту капітана Ібрагіма Траоре, який тепер править в африканській країні.

11:20 Україні не можна використовувати італійську зброю по території Росіїзаявив міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні. За словами міністра, Італія і надалі зберігає свою позицію щодо зброї.

"Ми не воюємо з Москвою. Кожна країна вирішує для себе сама. Ми відправили здебільшого оборонну зброю, зараз ми збираємося відправити нову батарею Samp-T, яка є оборонною і не може бути використана на російській території. Ми повторюємо, що ми не перебуваємо у стані війни з Росією, НАТО не перебуває у стані війни з Росією, тому для Італії позиція залишається незмінною – використовувати нашу зброю на території України".

10:45 Гарріс випереджає Трампа у ключових штатахпише Bloomberg з посиланням на опитування. Зазначається, що Гарріс наразі лідирує на 2 відсоткові пункти серед зареєстрованих виборців у семи штатах; статистична похибка становить 1 відсотковий пункт у всіх семи штатах.

10:10 США не отримували від України запитів на допомогу в розслідуванні аварії винищувача F-16заявила заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх. Вона наголосила, що лише українська сторона може коментувати питання авіакатастрофи і Пентагон не підтверджує інформацію про причини аварії. 

09:35 Скасування обмежень на використання наданої Україні зброї залишатиметься компетенцією національних урядів країн ЄСзаявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

09:00 Російські війська завдали удару по цивільному підприємству в Сумахповідомляє Сумська обласна прокуратора. Внаслідок удару дев’ять людей поранено.

08:25 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:20 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:1Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 215 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах чотири ракетні удари з застосуванням чотирьох ракет, а також 59 авіаударів, зокрема скинув 86 КАБів. Крім цього, здійснив більш як чотири тисячі обстрілів, з них 115 – із реактивних систем залпового вогню.

Противник завдавав авіаційних ударів у районах населених пунктів Хрінівка Чернігівської області; Братениця, Дружба, Бобилівка, Дмитрівка, Прогрес, Студенок, Пономаренки Сумської області; Загризове, Лиман Перший Харківської області; Греківка Луганської області; Часів Яр, Дружба, Ізмайлівка, Водяне, Веселий Гай, Вугледар, Богоявленка Донецької області; Токарівка, Бургунка, Понятівка, Тамарине на Херсонщині.

Минулої доби авіація, ракетні війська й артилерія Сил оборони завдали 19 ударів по районах зосередження особового складу противника, також уразили два артилерійські засоби, РЛС та три інші важливі об’єкти ворога.

На Харківському напрямку ворог продовжував наступальні (штурмові) дії, загалом відбулося вісім бойових зіткнень. Бої точилися, зокрема, в районах населених пунктів Липці та Вовчанськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку кількість бойових зіткнень за добу становила 25. Сили оборони відбивали атаки ворога в районах Синьківки, М’ясожарівки, Степової Новоселівки, Колісниківки та Лозової.

На Лиманському напрямку наші війська відбили 23 атаки противника в районах Твердохлібове, Чернещина, Дружелюбівка, Невське, Торське та в Серебрянському лісі.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито дев’ять атак в районах Верхньокам’янського та Виїмки.

На Краматорському напрямку українські воїни зупинили 12 спроб противника прорвати оборону наших захисників в районі Кліщіївки, Андріївки та Часового Яру Донецької області.

Ворог 21 раз намагався вклинитися в нашу оборону на Торецькому напрямку в районах Торецька, Залізного, Неліпівки та Сухої Балки.

На Покровському напрямку наші захисники відбивали 58 атак в районах Воздвиженки, Зеленого Поля, Миролюбівки, Гродівки, Новогродівки, Карлівки, Маринівки та Михайлівки, де ворог намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати окупантів в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка та Георгіївка, де ворог 38 разів намагався прорвати українські оборонні позиції.

На Времівському напрямку противник здійснив 17 спроб прорвати оборону наших військ у напрямку Вугледара, Костянтинівки та Водяного.

На Оріхівському напрямку відбулось три бойові зіткнення в районі Малої Токмачки та Роботиного Запорізької області.

Один раз українські підрозділи вступили в бій з загарбниками на Придніпровському напрямку.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями, противник зберігає військову присутність, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф.

Наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, зокрема і в глибокому тилу.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1200 осіб. Також українські воїни знешкодили три танки, 23 бойові броньовані машини, 23 артилерійські системи, одну РСЗВ, засіб ППО, 84 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 57 автомобілів та дві одиниці спеціальної техніки окупантів.

08:10 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

07:40 Міністр закордонних справ Ірану Аббас Арагчі запевнив, що Іран не має наміру передавати Росії свої балістичні ракети, заявив високий представник Європейського Союзу з зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

07:35 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

250,9% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

  96,4% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

396,1% автомобільної техніки (з них 6,3% за минулий тиждень),

570,3% артилерійських систем (з них 7,2% за минулий тиждень),

105,5% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 66,8% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

07:10 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

07:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська наразі проводять дві тактичні операції в рамках своєї наступальної операції із захоплення Покровська – тактичну операцію вздовж лінії Новогродівка–Гродівка на схід від Покровська з метою захоплення Мирнограду і просування до околиць Покровська, а також тактичну операцію вздовж лінії Селидове–Українськ–Гірник на південний схід від Покровська, спрямовану на розширення російського угруповання на покровському напрямку та усунення вразливих місць для контратак з боку українських військ.

• Російське військове командування, ймовірно, прагне досягти обох цих тактичних цілей, перш ніж розпочати більш ресурсомісткі зусилля із захоплення самого Покровська, хоча російські війська можуть розпочати міські бої в Покровську незалежно від цього – якщо прогрес у цих підготовчих зусиллях зупиниться.

• Російська влада створює нові добровольчі підрозділи територіальної оборони у відповідь на українське вторгнення в Курську область, що підкреслює небажання президента Росії Путіна більш серйозно протистояти вторгненню за допомогою мобілізації через ризики суспільного невдоволення або масштабних передислокацій через можливі зриви наступальних операцій Росії на сході України.

• Нещодавно українські війська незначно просунулися на північ від Суджі, а вчора російські війська відвоювали деякі райони Курської області.

• Український Генеральний штаб вчора повідомив, що один український винищувач F-16 нещодавно розбився, захищаючи країну від масштабної атаки російських безпілотників і ракет.

• Російська влада вчора заарештувала і звинуватила колишнього заступника міністра оборони Росії генерала армії Попова в шахрайстві в особливо великих розмірах.

• Президент Росії Путін здійснить офіційний візит до Монголії, незважаючи на те, що Монголія підписала Римський статут і має юридичне зобов'язання виконати ордер на арешт Путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом.

• Український Генеральний штаб учора підтвердив, що в ніч з 27 на 28 серпня українські війська завдали удару по нафтопереробному заводу «Атлас» у Ростовській області та нафтобазі «Зеніт» у Кіровській області.

• Російський уряд продовжує розширювати можливості для обвинувачених у скоєнні злочинів підписувати контракти на військову службу.

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Ворог продовжує активні наступальні дії, намагається прорвати оборону наших військ. Українські захисники стійко стримують натиск окупантів, завдають ворогу максимальних втрат.

Станом на 22:00 відбулося 156 бойових зіткнень, противник завдав три ракетних удари із застосуванням трьох ракет, 43 авіаційні удари, скинувши 60 КАБів, понад 500 ударів дронами-камікадзе та здійснив близько трьох тисяч обстрілів позицій наших військ і населених пунктів із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку відбулося чотири бойові зіткнення з російськими загарбниками. Відбито дві атаки в районах Липців та Вовчанська. Ще два боєзіткнення триває. Ситуація контрольована.

Орієнтовні втрати ворожих військ на даний час становили 56 військовослужбовців убитими та пораненими, знищено бойову броньовану машину, десять одиниць автомобільної та одиницю спеціальної техніки, також знищено 34 БпЛА. Пошкоджено два танки, бойову броньовану машину та дві артилерійські системи.

На Куп’янському напрямку противник 24 рази намагався витіснити наші підрозділи із займаних позицій поблизу Синьківки, М’ясожарівки, Степової Новоселівки, Колісниківки та Лозової. На даний час триває п’ять ворожих атак.

Двадцять разів ворог атакував на Лиманському напрямку, намагався просунутися в напрямку населених пунктів Твердохлібове, Чернещина, Дружелюбівка, Невське, Торське та в Серебрянському лісі. Наразі точиться бій поблизу Невського.

На Сіверському напрямку впродовж дня наші захисники відбили сім штурмових дій ворога в районах Верхньокам’янського та Виїмки. Досі триває три боєзіткнення, противник намагається прорватись у бік Званівки.

На Краматорському напрямку мали місце вісім бойових зіткнень. Активність окупанти проявляли в районі Кліщіївки, Андріївки та Часового Яру, проте спроби наступу ворога на позиції Сил оборони України були відбиті нашими захисниками.

Ворог 13 разів намагався вклинитися в нашу оборону на Торецькому напрямку. Від початку доби окупанти здійснювали штурмові дії поблизу Торецька, Залізного, Неліпівки та Сухої Балки. Досі тривають бої поблизу Торецька та Дачного.

Інтенсивно атакує ворог українських захисників на Покровському напрямку. Тут впродовж дня агресор здійснив 40 штурмових та наступальних дій. Найбільша активність російських окупантів зберігається в районі Воздвиженки, Зеленого Поля, Миролюбівки, Гродівки, Новогродівки, Карлівки, Маринівки та Михайлівки. Загалом, 32 атаки на напрямку українські захисники вже відбили, ще вісім боєзіткнень тривають. Ситуація складна, проте наші воїни роблять все для недопущення просування противника в глибину української території.

За наявною на цей час інформацією, за сьогоднішній день втрати агресора на даному напрямку становили 225 осіб вбитими та пораненими. Знищено дві артилерійські системи, РСЗВ, п’ять автомобілів та одиницю спеціальної техніки. Окрім того, автомобіль і одна ворожа гармата були пошкоджені.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується 30 бойових зіткнень. Загарбники зберігають високу активність, намагаючись просунутися в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка та Георгіївка. Підрозділи Сил оборони відбили 26 атак противника, чотири атаки тривають досі.

На Времівському напрямку відбулося 14 боєзіткнень. Тривають бої поблизу Вугледару, Костянтинівки та Водяного. Ситуація контрольована Силами оборони України.

На Оріхівському напрямку три атаки ворога відбито нашими оборонцями протягом дня поблизу Малої Токмачки та Роботиного.

На Придніпровському напрямку наші воїни один раз давали жорстку відсіч російським загарбникам.

Сьогодні слід відзначити воїнів 110-ої окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка – справжні захисники країни, сильні, мужні, сміливі, витривалі.

 
Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+