Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 918.

30.08.2024 01:40
108
0
Бої за Україну тривають 918 днів

29.08.2024 р.

19:50 Генштаб ЗСУ підтвердив катастрофу винищувача F-16 під час відбиття російського ракетного удару. Внаслідок авіакатастрофи льотчик загинув. Для зʼясування причин аварії призначена спеціальна комісія МОУ, яка працює в районі падіння літака.

19:15 Загинув льотчик Повітряних Сил Збройних Сил України Олексій Месьповідомили у Повітряному командуванні "Захід" ПС ЗСУ.

"Захищаючи нашу країну, загинув льотчик Повітряних Сил Збройних Сил України Олексій Месь.

Він героїчно провів свій останній бій в небі. Двадцять шостого серпня Олексій під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА.

Олексій врятував українців від смертоносних російських ракет. На жаль, ціною власного життя".

18:40 Під час російської атаки 26 серпня в Україні зазнав авіакатастрофи винищувач F-16пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела. За попередніми даними, літак не був збитий ворожим вогнем, хоча інцидент стався під час масованого російського ракетного обстрілу по всій країні.

18:05 30 серпня графіки відключення світла застосовуватимуть протягом усієї добиповідомляє пресслужба "Укренерго". З 18:00 до 21:00 будуть діяти три черги відключень; з 6:00 до 9:00, з 14:00 до 18:00 та з 21:00 до 24:00 – дві черги, в інші години – одна черга. Зазначається, що в обсягах застосування обмежень можливі зміни.

17:30 Комітет Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав оновлений законопроєкт про підвищення податківнардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. Доопрацьована законодавча ініціатива передбачає підвищення ставки військового збору з 1,5 до 5%, встановлення військового збору в розмірі 1% від доходу для ФОП — платників єдиного податку ІІІ групи та встановлення військового збору для ФОП — платників єдиного податку І, ІІ та IV групи на рівні 10% мінімальної зарплати. Як зазначається, встановлені особливості оподаткування військовим збором діятимуть до 31 грудня того року, у якому буде припинено воєнний стан.

16:55 ЄС наполягатиме на використанні доходів від заморожених російських активів для забезпечення допомоги Україні незалежно від позиції СШАзаявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

16:20 Зустріч міністрів фінансів Єврогрупи в Будапешті може бути скасована через зростаюче невдоволення європейських політиків позицією Угорщини щодо Росіїпише Politico з посиланням на джерела. Як зазначається, між столицями країн ЄС відбуваються інтенсивні переговори щодо можливого бойкоту з боку міністрів. Видання додає, що подібні засідання міністрів фінансів зазвичай проводяться щомісяця, але двічі на рік — у країні, що головує в ЄС.

15:45 Економічне бронювання може запрацювати в жовтні або листопадіповідомляє нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк з посиланням на Мінекономіки. Нардеп зазначив, що міністерство наразі працює над механізмом впровадження економічного бронювання, де одним із критеріїв може бути рівень заробітних плат.

15:10 Блоки двох АЕС знеструмлювалися під час обстрілу 26 серпняповідомляється на сайті МАГАТЕ. Україна направила Агентству офіційну ноту, що РФ своїми ударами по енергетиці України створює ризик для роботи ядерних об'єктів. Зазначається, що через російський обстріл були відключені від мережі 1, 3 та 4 енергоблоки Рівненської атомної електростанції, і через коливання в українській енергосистемі, спричинені атакою Росії, третій енергоблок Південноукраїнської АЕС також було відключено від мережі.

14:35 У Білорусі вперше застосували авіацію для збиття російського шахедаповідомляє моніторинговий проєкт "Беларускі Гаюн". Як зазначається,  після заходу безпілотника в повітряний простір Білорусі винищувач ВПС РБ близько 20 хвилин ганявся за ним, а о 03:55 у Єльському районі Гомельської області чули щонайменше 2 вибухи і спостерігали яскравий спалах у небі.

14:00 Україна може застосовувати нідерландські винищувачі F-16 по військових цілях на території Росіїзаявив командувач збройних сил Нідерландів Онно Ейхельсхайм. Він додав, що вважає українську операцію в Курській області РФ "блискучою на практичному рівні".

13:25 Народного депутата України Артема Дмитрука оголосили у розшукповідомляє пресслужба Офісу генпрокурора. Зазначається, що нардеп підозрюється у нападах на військового та правоохоронця.

12:50 Накопичення або переміщення військових сил Білорусі у безпосередній близькості до кордону України не фіксується, заявив речник Державної прикордонної служби України полковник Андрій Демченко в ефірі телемарафону. За словами Демченка, білоруські війська розташовані на відстані в десятки кілометрів від українського кордону.

"…Зважаючи, що Білорусь залишається в орбіті впливу Росії, ми маємо бути готові до розвитку будь-яких ситуацій. В тому числі щодо заяв і даних, які ми маємо, що в глибині території Білорусі все ж таки йде якесь переміщення техніки і особового складу,  різних підрозділів, певне нарощення. Сподіваємося, звісно, що у Білорусі вистачить здорового глузду не робити необдуманих кроків і спроб дестабілізації ситуації на нашому напрямку. Бо наші воїни будуть давати адекватну відповідь".

12:15 Україна продовжує консультації з партнерами щодо можливості створення "щита ППО" над заходом Україниповідомив міністр оборони Рустем Умєров за підсумками засідання Ради Україна–НАТО.

"Я поінформував наших партнерів про поточну ситуацію. Ми обговорили подальші плани щодо постачання систем протиповітряної оборони та ракет до них. Нам потрібно посилювати нашу протиповітряну оборону.

Ми також продовжуємо консультації, зокрема у двосторонніх форматах, щодо створення протиповітряного щита – так званого пояса безпеки над західними регіонами країни.

Я вдячний нашим союзникам за незмінну підтримку та обіцяну допомогу. Все більше союзників підтримують зняття обмежень на використання Україною далекобійної зброї для самооборони в рамках міжнародного права".

11:40 Споживання залишається високим через спеку в більшості регіонів України: вчора, 28 серпня, добовий максимум споживання був зафіксований вранці на рівні на 4,8% вищому, ніж попередньої доби, повідомили в "Укренерго".

11:35 Внаслідок російської масованої повітряної атаки на енергосистему в понеділок, 26 серпня, сьогодні в Україні продовжують діяти заходи обмеження споживання, повідомили в "Укренерго". Вранці у більшості регіонів вимушено була застосована додаткова черга відключень: з 07:00 до 22:00 у Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях та у м. Київ діятимуть три черги відключень одночасно.

10:35 Вночі росіяни атакували Україну 3 керованими авіаційними ракетами Х-59/69 із повітряного простору Курської та Бєлгородської областей РФ, із цього ж напрямку – двома ракетами, тип яких наразі встановлюється, а також 74 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» з районів Приморсько-Ахтарськ, Курськ, Єйськ. До відбиття повітряного нападу залучено авіацію, зенітні ракетні війська, РЕБ та мобільні вогневі групи Повітряних сил та Сил оборони України.

В результаті протиповітряного бою збито дві керовані авіаційні ракети Х-59/69 та 60 ударних БпЛА «Shahed-131/136». Ще 14 ударних БпЛА локаційно втрачені (упали) на території України.

Протиповітряна оборона працювала у межах Харківської, Черкаської, Кіровоградської, Київської, Полтавської, Дніпропетровської, Херсонської, Сумської та Донецької областей.

За минулі сім днів було збито 241 із 289 (83%) запущених по Україні БПЛА.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

250,8% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  96,3% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

395,1% автомобільної техніки (з них 6,3% за минулий тиждень),

569,6% артилерійських систем (з них 7,9% за минулий тиждень),

105,4% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 66,8% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:35 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:30 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:2Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 195 бойових зіткнень. Майже третина з них припадає на Покровський напрямок.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах три ракетних удари із застосуванням п’яти ракет, а також 79 авіаударів, зокрема скинув 96 КАБів. Крім цього, здійснив понад 4000 обстрілів, з них 139 – із реактивних систем залпового вогню, та задіяв для уражень 1314 дронів-камікадзе.

Противник завдавав авіаційних ударів, зокрема у районах населених пунктів Пустогород, Білопілля, Горіле, Басівка, Козача Лопань, Алісівка, Кудіївка, Горяна, Петропавлівка, Кучерівка, Куп’янськ, Копанки, Григорівка, Торецьк, Дружба, Олександропіль, Мирноград, Тарасівка, Вугледар, Єгорівка, Велика Новосілка, Новоукраїнка, Степове, Козацьке та Одрадокам’янка.

За вчора авіація, ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 11 ударів по районах зосередження особового складу і ОВТ противника, один – по РСЗВ на вогневій позиції, один – по засобу ППО, один – по понтонній переправі російських окупантів та ще два – по інших важливих об’єктах ворога.

На Харківському напрямку відбулося два ініційованих ворогом бойових зіткнення. Бої точилися в районах населених пунктів Липці та Вовчанськ.

На Куп’янському напрямку кількість бойових зіткнень за добу добігла двадцяти трьох. Сили оборони відбивали атаки в районах Стельмахівки, Кругляківки, Синьківки та Колісниківки.

На Лиманському напрямку наші війська зупинили 14 атак противника в районах Греківки, Дружелюбівки, Новосадового, Макіївки, Невського і Новоєгорівки.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито п’ять атак неподалік Білогорівки, Спірного і Верхньокам’янського.

На Краматорському напрямку українські воїни звели нанівець 11 спроб противника прорвати нашу оборону в районах Григорівки, Іванівського, Білої гори, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

Двадцять один раз ворог намагався просунутися вперед на Торецькому напрямку. Діяв в районах населених пунктів Північне, Дружба, Торецьк, Нью-Йорк та, найактивніше, біля Неліпівки. По Торецьку завдав сім ударів тринадцятьма керованими авіабомбами.

На Покровському напрямку наші захисники відбивали 66 атак. Понад половину з них – в районах Гродівки і Новогродівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Українка, Карлівка, Георгіївка, Галицинівка та Костянтинівка, де окупанти 30 разів намагалися прорвати українські оборонні рубежі.

На Времівському напрямку противник здійснив шість спроб захопити наші позиції неподалік Костянтинівки, Водяного та Вугледара Донецької області. Також атакував з боку Микільського.

На Оріхівському напрямку, відбито два штурми загарбниками українських позицій в районах Роботиного і Новоданилівки.

На Придніпровському і Гуляйпільському напрямках окупанти наступальних дій вчора не проводили.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань російських окупантів не виявлено.

На кордоні з Чернігівською областю противник зберігає військову присутність, проводить розвідувальну діяльність.

Наші воїни продовжують активними діями виснажувати бойовий потенціал ворога, зокрема й під час операції в Курській області рф.

Загалом же минулої доби втрати російських загарбників становили 1200 осіб. Також українські воїни знешкодили три танки, 18 бойових броньованих машин, 27 артилерійських систем, засіб ППО, 21 БпЛА оперативно-тактичного рівня, три ракети, 52 автомобілі та 15 одиниць спеціальної техніки окупантів.

09:20 Вночі Сили протиповітряної оборони збили над Києвом понад 10 російських шахедів,  уламки збитих БПЛА впали у трьох районах: в Голосіївському, Дніпровському та у Деснянському, повідомили в Київській міській військовій адміністрації. Інформації щодо потерпілих не надходило.

09:15 У ніч на 28 серпня Сили оборони завдали ударів по трьох об’єктах на території Росії – уразили дві нафтобази у Ростовській та Кіровській областях, а також польовий артилерійський склад угруповання російських військ у Воронезькій області, офіційно підтвердив Генштаб ЗСУ. Нафтобаза "Зеніт" в Кіровській області розташована за 1500 км від кордону України.

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Численні повідомлення західних ЗМІ вказують на те, що уряд США забороняє Сполученому Королівству (Великій Британії) дозволити Україні використовувати ракети Storm Shadow для ураження військових об'єктів у Росії.

• Кілька російських мілблогерів заявили 28 серпня, що темп українських атак у Курській області сповільнився і що українські сили зараз намагаються окопатися й утримати окремі райони, в які вони нещодавно увійшли.

• Українські війська завдали ударів з безпілотників по об'єктах нафтової інфраструктури в Ростовській і Кіровській областях, а в ніч з 27 на 28 серпня, за повідомленнями, здійснили удар з безпілотника по Воронезькій області.

• Постійні зустрічі пов'язаного з Кремлем телеграм-проекту Rybar з іракськими офіційними особами, схоже, підтримують зусилля Іраку, підтримуваного Іраном, отримати більший контроль над своїм інформаційним та медіа-простором.

• Кремлівська стрічка новин ТАСС незабаром відкриє офіс в Ірані, підтримуючи зусилля Москви з поглиблення партнерства з Тегераном.

• Союзники Росії, схоже, все більше обмежують свої операції з російськими компаніями та фінансовими установами на тлі занепокоєння щодо впливу вторинних санкцій США.

• Як повідомляється, ФСБ запобігла терористичній атаці в Республіці Інгушетія 28 серпня.

• Українські війська нещодавно відновили позиції на Сіверському напрямку.

• За повідомленнями, міністерство оборони Росії підтримує створення в окупованій Запорізькій області нового типу бойового підрозділу, який спеціалізуватиметься на використанні та протидії безпілотникам, безпілотним системам та іншому електронному обладнанню.

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони України продовжують стримувати натиск окупаційних військ. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. Окрім того, окупанти сьогодні активно атакують на Куп’янському, Курахівському і Торецькому напрямках.

Також на визначених відтинках фронту українські підрозділи проводили активні дії для покращення свого положення.

Станом на 22:00 відбулося 182 бойові зіткнення. Сьогодні держава-терорист завдала двох ракетних ударів двома ракетами, 61 авіаудар, скинувши при цьому 66 КАБів. Окрім того, загарбники задіяли для ударів 516 дронів-камікадзе та здійснили близько 3000 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку російські терористи двічі безуспішно штурмували позиції наших підрозділів в районах Вовчанська і Липців.

23 рази ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку. Поблизу населених пунктів, Синьківка, Колісниківка, Стельмахівка і Кругляківка підрозділи Сил оборони відбили 21 атаку. Ситуація напружена, триває два боєзіткнення.

На Лиманському напрямку за сьогодні російські війська 13 разів атакували українських захисників в районах шести різних населених пунктів. Біля Дружелюбівки і Новосадового відбулося найбільше боєзіткнень, три та чотири відповідно.

Ворог чотири рази штурмовими діями намагаються витіснити наших захисників з позицій в районах Білогорівки та Спірного на Сіверському напрямку. Тривають бої.

На Краматорському напрямку українські воїни відбили 11 спроб загарбників просунутись вперед. Концентрував ворог зусилля, за підтримки штурмової авіації, поблизу Григорівки, в також, без авіапідтримки, у районах Іванівського і Кліщіївки.

На Торецькому напрямку, де окупанти 20 разів атакували наші позиції поблизу Нью-Йорка, Неліпівки, Торецька та Дружби – 15 боєзіткнень вже завершені. Бої тривають поблизу Нью-Йорка та Неліпівки.

Основні зусилля ворог і далі докладає на Покровському напрямку, тут впродовж цієї доби агресор 59 разів атакував наші позиції. В районах Новогродівки і Гродівки відбулася понад половина від усіх боєзіткнень. За попередніми підрахунками, сьогодні окупанти на цьому напрямку втратили 135 військовослужбовців вбитими та 177 пораненими. Знищено три автомобілі та БТР. Також українські захисники завдали значних пошкоджень ще двом артсистемам і двом автомобілям.

На Курахівському напрямку загарбники теж досить активні – на цей час доби зафіксовано 30 ворожих атак. Половина з них продовжуються. В основному бої тривають біля Карлівки. Також окупанти активно намагаються просунутися поблизу Костянтинівки і Георгіївки. Зазнають втрат.

На Времівському напрямку сьогодні агресор шість разів штурмував передній край нашої оборони в напрямку Вугледара, біля Водяного і Костянтинівки. Тривають бойові дії.

На Оріхівському напрямку відбито два штурми російських загарбників, неподалік Роботиного і Новоданилівки.

На Гуляйпільському та Придніпровському напрямках напрямку ворожі підрозділи наступальних дій не проводили.

Сьогодні за ефективну бойову роботу відзначаємо воїнів 25-ої окремої повітрянодесантної Січеславської бригади Десантно-штурмових військ ЗС України.

Сили оборони України продовжують ведення операції на Курському напрямку.

 
Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+