Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 899.

12.08.2024 14:04
125
0
Бої за Україну тривають 899 днів

10.08.2024 р.

20:05 Після заяв Лукашенка про нібито зафіксовані в Білорусі українські безпілотники до МЗС Білорусі викликали представницю Україниповідомляє БЕЛТА. Зазначається, що українському дипломату "було заявлено рішучий протест і передано відповідну ноту у зв'язку з порушенням кордону Республіки Білорусь групою безпілотних літальних апаратів, запущених із території України".

19:30 У Костянтинівці завершили розбір завалів торговельного центру після російської атакиповідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Внаслідок російського обстрілу загинуло 14 осіб та поранено 44 особи.

18:55 США виявили військовий корабель РФ біля островів Аляскипише AP. Повідомляється, що російське судно "здійснювало транзит у міжнародних водах, але все ще перебувало у виключній економічній зоні США". Корабель берегової охорони США не виходив на зв'язок з російським кораблем, але слідував за ним.

18:20 Хорватія розгляне можливість надання Україні додаткового генерувального обладнанняповідомили у Міненерго. Зазначається, що під час зустрічі заступника міністра енергетики Романа Андарака і надзвичайного і повноважного посла Хорватії в Україні Аніцея Джамича сторони обговорювалась участь Хорватії у Фонді підтримки енергетики України, підтримці сімей енергетиків, які постраждали внаслідок російської агресії, та обмін досвідом у переговорному процесі щодо вступу України до ЄС.

17:45 Єрмак зустрівся із заступником радника з питань національної безпеки прем’єр-міністра Індії Паваном Капуромповідомили в Офісі президента. Під час зустрічі Єрмак розповів Капуру про ситуацію на фронті та обстріли цивільної інфраструктури, зокрема про російську атаку на Костянтинівку. Сторони наголосили на важливості відновлення справедливого миру для України та участі Індії в цьому процесі.

17:10 11 серпня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будутьповідомляє пресслужба "Укренерго".

16:35 Україна потребує більшої військової підтримки для захисту своїх містзаявив високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель, коментуючи російський удар по супермаркету в Костянтинівці на Донеччині.

"Росія знову обстріляла українських цивільних, атакувавши торговий центр у Костянтинівці Донецької області. Ми підтримуємо відповідальність за цей та інші воєнні злочини РФ. Зараз Україна потребує більшої військової підтримки для захисту своїх міст, цивільного населення та інфраструктури".

16:00 Винищувачі Швеції та Німеччини піднімались на перехоплення російського літака над Балтієюповідомляє пресслужба ВПС Німеччини. Російський розвідувальний літак влетів у міжнародний повітряний простір над Балтійським морем, не вийшовши на зв'язок з авіадиспетчерами. Зазначається, що літак перебував у повітряному просторі біля острова Рюген "без плану польоту або контакту з цивільною службою управління повітряним рухом".

15:25 Лукашенко наказав відправити "Іскандери" та РСЗВ на кордон з Україноюзаявив міністр оборони Білорусі Віктор Хрєнін.

"З огляду на обставини в Україні, а також у Курській області Росії, головнокомандувач збройних сил віддав вказівки на посилення угруповання військ на Гомельському і Мозирському тактичних напрямках з метою реагування на будь-які можливі провокації".

14:50 Військово-морські сили та ГУР атакували газову вишку в Чорному морізаявив речник ВМС Дмитро Плетенчук.

"Окупанти використовували цю локацію для GPS-спуфінгу з метою зробити небезпечним цивільне судноплавство. Допустити цього ми не можемо.

І так, за пів доби до ураження ворог закинув на платформу обладнання та військовий персонал. Цивільних там не було. Штатний функціонал платформа не виконувала".

14:15 Українські сили зайшли у село в Бєлгородській області Росіїповідомляє Суспільне з посиланням на аналітиків VoxCheck. Раніше у соцмережах з'явилось відео, на якому військові стверджують, що перебувають у російському селі Пороз, що у трьох кілометрах від кордону. Точна дата зйомки наразі невідома.

13:40 У липні в Україні загинуло щонайменше 219 мирних жителів, 1018 були поранені, що робить цей місяць найсмертнішим серед мирного населення з жовтня 2022 року, фіксує звіт ООН. Велика кількість постраждалих у липні продовжує тенденцію до зростання жертв серед цивільного населення з березня 2024 року.

12:50 Експерт НАТО Стефані Бабст вважає, що дії ЗСУ в Курській області були добре спланованими й Україна застала путінську армію зненацька. У коментарі Bild вона назвала п'ять можливих цілей курської операції:

• Чинити тиск на Путіна: "На відміну від Берліна і Вашингтона, ЗСУ зрозуміли, що повинні поставити росіян в оборонне становище. Наскільки зможуть".

• Довести свою боєздатність Україні та Заходу, показати, що вони самі можуть чинити тиск на російського агресора, що у перспективі допоможе переконати союзників "відмовитися від згубних обмежень на використання західних систем озброєнь".

• Послабити натиск російських військ на інших ділянках фронту.

• Захопити Курську АЕС і згодом обміняти її на захоплену Росією Запорізьку АЕС, однак "у військовому відношенні це був би дуже довгий і важкий шлях".

• Вдарити по газовому експорту Путіна: ЗСУ прагнуть контролювати газовимірювальну станцію в Суджі, через яку здійснюється газовий експорт.

11:55 Лукашенко заявив, що над територією Білорусі збили "кілька цілей", які залетіли з боку України.

11:25 Вчора вночі поблизу населеного пункту Чорноморське в окупованому Криму воїни спецпідрозділу ГУР МО України "Group 13" за допомогою ударного морського дрона MAGURA V5 знищили ворожий швидкісний катер проєкту КС 701 типу "Тунец". Внаслідок операції пошкоджень також зазнали ще три плавзасоби загарбників. Їхній тип встановлюється.

10:35 Сьогодні відключення електроенергії не плануютьсяпідтвердили в Міненерго.

10:30 Протягом минулої доби залучалось аварійне енергопостачання з Польщіповідомили в Міненерго.

10:10 ЦАХАЛ завдав авіаудару в районі Сидона в Лівані й ліквідував старшого командира терористичної організації ХАМАС в Лівані Самера Махмуда аль-Хаджа.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

247,0% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

  94,3% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

374,2% автомобільної техніки (з них 7,2% за минулий тиждень),

538,9% артилерійських систем (з них 10,5% за минулий тиждень),

102,6% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 65,3% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 29,3% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

 36,7% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

09:30 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:25 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:20 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 90 бойових зіткнень. Найактивніше ворог наступав на Покровському напрямку.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах два ракетні удари із застосуванням двох ракет, а також 71 авіаудар, скинувши 91 КАБ. Крім цього, здійснив понад 4800 обстрілів, з них 170 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів у районах населених пунктів, зокрема, Заруцьке, Біловоди, Юнаківка, Храпівщина, Василівка, Глухів, Полошки, Береза, Кучерівка, Старі Вирки, Писарівка, Петрушівка, Могриця Сумської області; Сергіївка, Торецьк, Костянтинівка Гродівка, Тимофіївка, Олександропіль, Новодонецьке, Водяне, Вугледар, Новоукраїнка Донецької області; Гуляйполе, Новоандріївка, Кам’янське Запорізької області; Зміївка Херсонської області.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали чотири удари по районах зосередження особового складу та ОВТ противника, а також уразили чотири пункти управління, три засоби ППО, сім артилерійських систем, склад боєприпасів та три інших важливих об'єкти.

На Харківському напрямку точилися чотири бої. Сили оборони відбивали штурмові дії противника поблизу Вовчанська.

На Куп’янському напрямку відбулося два боєзіткнення, зокрема біля Колісниківки та Табаївки.

На Лиманському напрямку ворог атакував 15 разів неподалік Макіївки, Невського та Серебрянського лісу.

На Сіверському напрямку відбулося 11 бойових зіткнень. Українські захисники відбивали штурмові дії російських загарбників поблизу Білогорівки, Верхньокам’янського, Івано-Дар’ївки, Виїмки та Спірного.

На Краматорському напрямку точилося дев’ять боїв у районах Ступочок, Часового Яру та Іванівського.

На Торецькому напрямку росіяни атакували 14 разів неподалік Білої Гори, Диліївки, Торецька та Нью-Йорка.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 28 ворожих штурмових дій в районах населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Зелене Поле, Гродівка, Желанне, Калинове, Олександрівка та Яснобродівка. Найбільша концентрація атак була поблизу Гродівки та Желанного.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбивали п’ять атак противника біля Парасковіївки, Олександрівки та Костянтинівки.

На Времівському напрямку ворожа наступальна дія противника у бік Водяного не мала успіху.

На Оріхівському напрямку російські війська здійснили штурм позицій українських підрозділів поблизу Малої Токмачки.

На Гуляйпільському та Придніпровському напрямках обстановка без особливих змін. На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів з території рф.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Загалом минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1160 осіб. Також наші воїни знешкодили сім танків, дев'ять бойових броньованих машин, 69 артилерійських систем, одну РСЗВ, два засоби ППО, 47 БпЛА оперативно-тактичного рівня, крилату ракету, 82 автомобілі та 20 одиниць спеціальної техніки.

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, в Азовському морі російські кораблі відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські джерела заявили 9 серпня, що українські війська просунулися далі на схід у Курській області, але виглядає, що не просунулися так далеко на північ чи на захід, як стверджували російські джерела ще 8 серпня.

• За повідомленнями, українські війська завдали удару по російській військовій колоні на схід від Рильська біля селища Октябрське Курської області.

• Російське військове командування, схоже, розраховує на підрозділи, розгорнуті в районі державного кордону, а також на наявні сили в тилу, більшість з яких – це підрозділи, укомплектовані солдатами строкової служби та нерегулярними формуваннями, щоб протистояти українському вторгненню в Курську область.

• Ці підрозділи, ймовірно, реагуватимуть першими, навіть якщо російське військове командування вирішить перекинути додаткові, більш досвідчені підрозділи з інших частин театру бойових дій.

• Російське військове командування може наразі опиратися оперативному тиску щодо передислокації сил з інших оперативних напрямків, щоб не допустити, щоб українське вторгнення зірвало російські наступальні операції на сході України.

• Російське військове командування, можливо, перекидає більш досвідчені і краще забезпечені фронтові підрозділи зі східної або південної України до Курської області, але для прибуття таких підрозділів до Курської області, ймовірно, знадобиться додатковий час.

• Українські війська завдали ударів по російському військовому аеродрому в Липецькій області та інших російських військових об'єктах в окупованому Криму та Донецькій області.

• Міністерство оборони Росії продовжує стверджувати, що надає достатню медичну допомогу російським військовослужбовцям.

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 70 бойових зіткнень. Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдаючи йому ефективного вогневого ураження. Найбільш активно ворог наступає на Покровському напрямку.

Російські загарбники завдали по території України два удари двома ракетами, та 51 авіаудар, скинувши 62 КАБи. Крім цього, залучили для ураження 458 дронів-камікадзе та здійснили понад 3300 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку ворог два рази атакував оборонні рубежі наших воїнів неподалік Вовчанська. Бої досі продовжуються.

На Куп’янському напрямку відбулося одне бойове зіткнення біля Табаївки.

На Лиманському напрямку протягом доби російські загарбники атакували позиції українців поблизу Невського, Макіївки та у Серебрянському лісі. Наші захисники відбили сім атак, ще три продовжуються.

На Сіверському напрямку під час бойових зіткнень оборонці української землі зупинили дев’ять ворожих атак у районах Білогорівки, Верхньокам’янського, Спірного та Виїмки.

На Краматорському напрямку противник здійснив шість наступальних дій поблизу Іванівського, Ступочок та Часового Яру. Сили оборони відбили чотири атаки, ще дві продовжуються.

На Торецькому напрямку росіяни 12 разів атакували українські війська біля Білої Гори, Диліївки, Торецька та Нью-Йорка. Десять боєзіткнень завершено, два досі тривають.

На Покровському напрямку від початку цієї доби точилося 25 боїв неподалік населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Зелене Поле, Калинове, Гродівка, Желанне та Яснобродівка. Сили оборони відбили 17 атак, вісім ще продовжуються.

За уточненою інформацією, сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено 234 окупантів, 84 з них – безповоротно. Також знищено бронетранспортер МТ-ЛБ, дві гаубиці Д-30, чотири БПЛА різних видів та шість одиниць автотранспорту. Крім цього, пошкоджено два танки, чотири артилерійські системи, автоматичний міномет 2Б9, один БПЛА та чотири одиниці автотранспорту.

На Курахівському напрямку ворог три рази атакував наші позиції поблизу Парасковіївки та Костянтинівки. У результаті боєзіткнень зазнав поразки.

На Времівському напрямку противник здійснив наступальну дію у бік Водяного. Атака досі продовжується. Ситуація під контролем українських захисників.

На Оріхівському напрямку ворожий штурм позицій наших підрозділів поблизу Малої Токмачки не мав успіху.

На інших напрямках ситуація особливих змін не зазнала.

Сьогодні варто відзначити воїнів 54-ої окремої механізованої бригади імені гетьмана Івана Мазепи, які ефективно нищать ворога, завдаючи йому вагомих втрат у живій силі та техніці.

 
Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+