Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 897.

08.08.2024 14:52
126
0
Бої за Україну тривають 897 днів

08.08.2024 р.

18:45 9 серпня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будутьповідомляє пресслужба "Укренерго". Водночас енергетики закликають ощадливо споживати електроенергію протягом усієї доби.

18:10 Україна контролює газову станцію "Суджа" в Курській областіпише The Washington Post з посиланням на українські джерела. Видання припускає, що Київ може мати на меті припинення постачання російського газу до Європи, використовуючи це як важіль тиску. "Суджа" є останньою функціонуючою точкою транспортування для трубопроводу, що постачає російський природний газ до Європи через Україну.

17:35 Кулеба і міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде обговорили розширення коаліції F-16 для України. За словами українського міністра, в ході розмови також узгоджувались наступні кроки щодо залучення нових країн до процесу впровадження Формули миру.

17:00 ЗСУ можуть застосовувати німецьку зброю у Курській областізаявив голова комітету з питань оборони Бундестагу Маркус Фабер. Фабер наголосив, що після того, як Україна отримує озброєння від Німеччини, вона стає "українською зброєю", і це стосується "всіх озброєнь", включно з бойовими танками Leopard 2.

"У зв'язку з нападом Росії на Україну територія обох держав є зоною бойових дій. Застосування зброї підпадає під дію положень міжнародного права.

…Той, хто починає загарбницьку війну проти сусідньої країни, перетворює свою територію на зону бойових дій. Атака України на Курську область є цілком законною і обґрунтованою з воєнної точки зору. Вона змушує Росію відвести війська зі сходу.

Це також показує російському населенню, що загарбницька війна їхнього диктатора стосується і їх, а не лише українців. В інтересах Росії та росіян має бути припинення загарбницької війни".

16:25 З 17:00 до 22:00 будуть застосовані обмеження споживання для промисловості та бізнесуповідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що буде задіяна одна черга графіка обмеження потужності.

15:50 Китай і Росія восени можуть перейти на бартерну торгівлюпише Reuters з посиланням на джерела. Як повідомляється, Пекін і Москва намагаються обмежити використання банківських систем, які контролюються Сполученими Штатами, і вже цієї осені вперше за останні 30 років можуть почати використовувати схеми бартерної торгівлі. Бартерна торгівля дозволить обійти проблеми з оплатою, зменшить видимість двосторонніх транзакцій країн для західних регуляторів та обмежить валютний ризик. Зазначається, що Росія вже розробляє правила для бартерної торгівлі, і припускається, що Китай робить те саме.

15:15 В Україні запрацював застосунок "Армія+" для військовихповідомив Зеленський. За словами Президента, мета цього застосунку в тому, щоб звільнити українську армію від марудної паперової роботи. Наразі функціонал застосунку обмежений, військовослужбовці через нього можуть надсилати командирам електронні рапорти.

14:40 За три дні евакуації з Донецької області вивезли 1010 дітейповідомили у Національній поліції України.

"За перші три дні евакуаційних заходів із небезпечних районів врятовано 1010 дітей з 756 родин. Евакуація здійснювалася як самостійно сім’ями, так і за допомогою робочих груп. Наразі всі вони вже у безпеці та отримують необхідну допомогу".

14:05 Зеленський провів зустріч із двопартійною делегацією Палати представників Конгресу СШАповідомляє пресслужба Президента. Сторони обговорили посилання ППО та досягнення справедливого миру.

13:30 Укроборонпром увійшов до 50 найкращих оборонних компаній світуповідомляє пресслужба компанії з посиланням на рейтинг Defense News. Зазначається, що виторг компанії від реалізації військової продукції у 2023 році проти 2022 року збільшився на 72%.

12:55 Транзит російського газу через Україну впавповідомляє ExPro. У порівнянні з попереднім днем обсяги транзиту скоротилися на 6%. Як зазначається, це найнижче значення транзиту з 1 травня 2023 року. Наразі причини скорочення транзиту невідомі. 

12:20 Рішення влади Республіки Ніґер розірвати дипломатичні відносини з Україною є жестом "солідарності" з тими, хто обрав шлях на зближення з РФповідомили у Міністерстві закордонних справ України.

"В Україні взяли до уваги рішення влади Республіки Ніґер від 6 серпня 2024 року розірвати дипломатичні відносини з Україною. Наведені у заяві представника уряду цієї країни звинувачення на адресу України не витримують жодної критики, є безпідставними та такими, що не відповідають дійсності.

Україна рішуче відкидає будь-які звинувачення на свою адресу у нібито «підтримці нею міжнародного тероризму, порушенні Статуту ООН та міжнародного права». 

Виходимо з того, що подібне рішення є жестом «солідарності» з тими, хто обрав шлях на зближення з державою-терористом, РФ, яка вже понад два роки веде неспровоковану повномасштабну агресивну війну проти України, застосовує масштабний терор проти нашої держави, її населення та цивільної інфраструктури, скоює численні воєнні злочини проти українського народу, дестабілізує міжнародну безпекову та політичну ситуацію, поширює хаос і конфронтацію в усіх куточках світу, включно з Африканським континентом.

Прикро, що влада Нігеру прийняла рішення про розірвання дипломатичних відносин з Україною, не провівши жодних розслідувань інциденту в Малі та не надавши жодних доказів, які б стосувалися причин такого кроку".

11:45 Американська сторона зв'яжеться з українськими партнерами, щоб отримати більше деталей щодо операції в Курській областізаявила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр. Водночас вона зазначила, що Сполучені Штати і надалі продовжуватимуть підтримувати Україну в захисті від російської агресії.

"Ми повинні пам'ятати – що, очевидно, в цьому регіоні є російські війська. Вони там перебувають, і вони з цього регіону атакують Україну. Отже, ми не можемо про це забувати".

11:10 Україна просить Мексику арештувати Путіна, якщо він приїде на інавгурацію президентки Клаудії Шейнбаум, відповідне повідомлення опублікувало посольство України в Мексиці. Раніше Мексика запросила на інавгурацію представників усіх країн, з якими у неї є дипвідносини, зокрема Росію.

10:35 Естонія запровадила посилений митний контроль на кордоні з Росієюповідомляє ERR. Як підкреслюють в уряді Естонії, це робиться для того, щоб унеможливити потрапляння в Росію підсанкційних товарів.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

246,7% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  94,2% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

371,4% автомобільної техніки (з них 6,8% за минулий тиждень),

535,1% артилерійських систем (з них 10,1% за минулий тиждень),

102,5% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 65,0% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 29,3% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

 36,7% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

09:35 У ніч на 8 серпня 2024 року противник ударив 2 балістичними ракетами «Іскандер-М» по Харківщині з Бєлгородської обл. РФ, 2 керованими авіаційними ракетами Х-59 із повітряного простору над акваторією Азовського моря та 4 ударними БпЛА типу «Shahed» із напрямку Єйськ РФ. В результаті протиповітряного бою мобільними вогневими групами Сил оборони України, зенітними ракетними військами та підрозділами РЕБ Повітряних сил збито обидві керовані авіаційні ракети Х-59 та всі 4 ударні БпЛА у Одеській, Херсонській та Кіровоградській областях.

За минулі сім днів було збито 103 із 109 (94%) запущених по Україні БПЛА.

09:30 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:25 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

09:20 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби загалом зафіксовано 96 бойових зіткнень. Найактивніше ворог і надалі діє на Покровському напрямку, де відбулася майже третина його наступальних дій.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах три ракетні удари із застосуванням п’яти ракет, а також 69 авіаударів, скинувши 110 КАБ. Крім цього, здійснив понад 5200 обстрілів, з них 114 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів зокрема у районах населених пунктів Павлівка, Біловоди, Кияниця, Журавка, Юнаківка, Манухівка, Могриця, Угроїди, Часів Яр, Торецьк, Нью-Йорк, Курдюмівка, Воздвиженка, Олександропіль, Гродівка, Новогродівка, Костянтинівка, Урожайне, Новодонецьке, П’ятихатки, Новоандріївка та Лобкове.

Вчора авіація та ракетні війська й артилерія Сил оборони завдали 11 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ ворога, а також уразили два засоби ППО, сім засобів РВіА і два склади з боєприпасами окупантів.

На Харківському напрямку кількість атак за добу зросла до трьох. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Вовчанська та Тихого.

На Куп’янському напрямку відбулося п’ять спроб росіян просунутись поблизу Петропавлівки, Колісниківки та у бік Новоосинового.

На Лиманському напрямку ворог атакував 12 разів неподалік Новосергіївки, Макіївки, Невського, Торського та у Серебрянському лісі.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали шість штурмових дій російських загарбників поблизу Спірного, Верхньокам’янського і Переїзного.

На Краматорському напрямку окупанти атакували сім разів – всі звої зусилля зосередили поблизу Часового Яру. Там же завдали двох авіаударів НАРами.

На Торецькому напрямку ворог здійснив 11 атак у районах Північного, Нью-Йорка, Залізного та Торецька. По Торецьку та прилеглих до нього територіях російський агресор завдав 19 авіаударів – скинув понад три десятки керованих бомб.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 28 штурмових дій в районах десяти різних населених пунктів. Воздвиженка, Желанне, Карлівка та Гродівка – основні напрямки зосередження зусиль окупантів. За підтримки авіації росіяни намагалися витіснити наші підрозділи із займаних позицій.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили п’ять ворожих атак біля Красногорівки, Костянтинівки та Парасковіївки.

На Времівському напрямку російські війська здійснили дві спроби просування з боку Володимирівки.

На Оріхівському напрямку відбулося одне бойове зіткнення в районі Роботиного.

На Придніпровському напрямку усі чотири атаки загарбників не мали успіху.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник здійснює обстріли населених пунктів з території рф, завдає авіаударів.

Наші воїни активними діями й надалі виснажують бойовий потенціал ворога на лінії бойового зіткнення та у тилу.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1140 осіб. Також українські воїни знешкодили два танки, дев’ять бойових броньованих машин, 36 артилерійських систем, чотири РСЗВ, чотири засоби ППО, один літак, 81 БпЛА оперативно-тактичного рівня, три ракети, 59 автомобілів та вісім одиниць спеціальної техніки ворога. Також підтверджено втрату окупантами у попередні дні одного вертольота.

09:15 Іран може відмовитися від проведення масштабної атаки на Ізраїль, проте США все ще очікують якоїсь реакції Тегерана на вбивство лідера ХАМАСу, пише Politico. Адміністрація Байдена працювала дипломатичними каналами і переконувала, що якщо вибух, внаслідок якого загинув Ханія, був викликаний таємною ізраїльською операцією і не призвів до загибелі жодного іранського громадянина, то Ірану слід переглянути свій план початку військового нападу на Ізраїль.

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває два російські кораблі, які є носіями крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, в Азовському морі російські кораблі відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Підтверджено, що 7 серпня українські війська просунулися до 10 кілометрів вглиб Курської області Росії на тлі продовження механізованих наступальних операцій на російській території.

• Реакція Кремля на українські наступальні дії в Курській області досі була суперечливою, оскільки російські чиновники намагаються знайти баланс між представленням цих зусиль як помітної ескалації з боку України та уникненням перебільшення їхніх потенційних наслідків і ризику внутрішнього невдоволення.

• Окремі російські мілблогери піддали різкій критиці російське військове командування за те, що воно не виявило підготовки до українських наступальних операцій у Курській області або не запобігло їм.

• Як повідомляється, українські війська використали безпілотник FPV, щоб збити російський вертоліт Мі-28 над Курською областю. Це свідчить про те, що українські війська продовжують успішно адаптувати свої можливості з використання безпілотних літальних апаратів.

• Начальник Головного управління військової розвідки України Кирило Буданов 7 серпня оцінив, що російський наступальний потенціал досягне кульмінації протягом півтора-двох місяців – це в цілому збігається з оцінкою ISW щодо поточного наступального потенціалу Росії.

• Голова Моніторингової місії Організації Об'єднаних Націй (ООН) з прав людини в Україні (ММПЛУ) Даніель Белл заявила, що Росія катувала 95% українських військовополонених, які перебувають у російських в'язницях.

• Центральна виборча комісія Молдови оголосила 7 серпня, що не зареєструє прокремлівський виборчий блок "Перемога" на президентських виборах і референдумі в Молдові в жовтні 2024 року.

• Російський суд 7 серпня засудив Андрія Куршина, адміністратора telegram-каналу російського ультранаціоналістичного мілблогера "Москва кличе", до шести з половиною років позбавлення волі за публікацію "фейкової" інформації про російських військових.

• Українські сили нещодавно відновили позиції на південь від Часового Яру, а російські війська просунулися на північний схід від Сіверська, на південний захід від Донецька та в прикордонній зоні Донецької та Запорізької областей.

• Підрозділи бойового резерву російської армії (БАРС) продовжують вербування.

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 68 бойових зіткнень.

Зросла інтенсивність бойових дій на Сумському напрямку. Ворог активно застосовує авіацію, вертольоти, важке озброєння. Однак успіху не має. Зазнає значних втрат. Українські воїни роблять усе можливе для захисту цивільного населення.

Російські загарбники завдали по території України ракетного удару, застосувавши одну ракету, 50 авіаударів, скинувши 55 КАБів. Крім цього, росіяни задіяли для ураження 674 дрони-камікадзе та здійснили 3682 обстріли по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку ворог двічі атакував позиції наших воїнів неподалік Вовчанська та Тихого. Один бій триває.

На Куп’янському напрямку противник три рази проводив штурми у районах Петропавлівки та у бік Новоосинового.

На Лиманському напрямку протягом доби російські загарбники 11 разів атакували позиції українців неподалік Торського, Новосергіївки, Макіївки, Невського, а також у Серебрянському лісі. Всі атаки відбито.

На Сіверському напрямку під час бойових зіткнень оборонці української землі успішно відбили п’ять ворожих атак у районах Верхньокам’янського та Переїзного.

На Краматорському напрямку противник активізувався, здійснивши п’ять штурмових дій поблизу Часового Яру. Бої продовжуються.

На Торецькому напрямку окупанти вісім разів атакували українські війська біля Торецька, Залізного, Нью-Йорка та Північного. Сім відбито, ще один бій триває. Ворог активно бомбардує місто Торецьк – завдав майже двадцять авіаударів КАБами.

На Покровському напрямку від початку цієї доби росіяни 21 раз намагалися прорвати нашу оборону неподалік восьми різних населених пунктів. Найбільше атакували у районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Гродівки та Яснобродівки. Десять з цих атак ще продовжуються.

За попередньою інформацією, сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено 154 окупанти. Окрім того, знищено три гармати, бронемашину «Тигр» та чотири одиниці іншого автотранспорту. Також пошкоджено танк, шість автомобілів та артсистему.

На Курахівському напрямку ворог чотири рази атакував наші позиції поблизу Костянтинівки та Парасковіївки. Всі штурми відбито.

На Времівському напрямку українські воїни відбивають два штурми наших позицій у бік Водяного. При цьому ворог досить активно застосовував некеровані авіаракети – вдарив по районах Урожайного і Новодонецького.

На Оріхівському напрямку загарбники здійснили одну наступальну дію неподалік Роботиного, де зазнали поразки.

На Придніпровському напрямку усі зусилля окупантів потіснити наші підрозділи із займаних позицій також не мали успіху. Відбито чотири штурми.

На інших напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

Цієї доби відзначаємо воїнів 77-ої окремої аеромобільної бригади, які завдають вагомих втрат окупантам у живій силі та техніці.

 
Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+