Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 853.

25.06.2024 12:06
134
0
Бої за Україну тривають 853 дні

25.06.2024 р.

22:00 В Україну повернули з російського полону 90 людейзаявив Зеленський. Зазначається, що серед них 52 оборонці Маріуполя, захисники ЧАЕС, тероборонівці та прикордонники.

20:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Впродовж дня ворог намагається шукати шляхи, аби вклинитися в нашу оборону та спробувати вибити українські підрозділи із зайнятих рубежів. Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 121.

На Харківському напрямку російські загарбники не полишають намірів потіснити із займаних позицій українських захисників в районі Вовчанська, Тихого та Глибокого. На цей час підрозділи Сил оборони відбили п’ять штурмових дій противника, ще одне боєзіткнення триває.

На Куп’янському напрямку українські оборонці від початку доби відбивали 10 атак окупантів біля Степової Новоселівки, Стельмахівки, Синьківки та Андріївки. На даний час одне боєзіткнення ще продовжується.

Попередні втрати агресора на даному напрямку склали 89 окупантів вбитими та пораненими. Знищено один танк, бойову броньовану машину та автомобіль.

Успіху не мали 12 спроб противника просунутися в глибину нашої території в районах Білогорівки, Верхньокам’янського, Спірного, Роздолівки та Виїмки на Сіверському напрямку. Ще один бій триває. Українські воїни контролюють ситуацію.

За попередніми даними, втрати загарбників на напрямку становлять 58 осіб. Знищено дві бойові броньовані машини, автомобіль та три склади боєприпасів противника.

На Краматорському напрямку противник дев’ять разів намагався вклинитися в нашу оборону поблизу Часового Яру та Іванівського. Вісім штурмових дій українські воїни відбили, одна атака продовжується.

На Покровському напрямку окупанти не зменшують темпів наступу. Від початку доби ворог 39 разів атакував оборонні рубежі українських захисників в районах Новоолександрівки, Воздвиженки, Євгенівки, Сокола, Новоселівки Першої та Яснобродівки. Успіху не мали 32 штурми агресора, ще сім бойових зіткнень тривають.

Продовжуються бої на Курахівському напрямку. Від початку дня ворог атакує поблизу Красногорівки, Георгіївки та Костянтинівки. Загальна кількість атак тут зросла до шести, з яких дві відбито та чотири ще продовжуються.

На Придніпровському напрямку безуспішно завершився штурм окупантами позицій наших оборонців в районі Кринок. Ситуація контрольована.

На решті напрямків обстановка суттєвих змін не зазнала.

19:50 Прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте офіційно призначать генеральним секретарем НАТО 26 червняповідомляє AFP з посиланням на джерела. Зазначається, що кандидатуру Рютте підтримали усі 32 члени Альянсу. До своїх повноважень він приступить з 1 жовтня, коли закінчується мандат чинного генсека НАТО Єнса Столтенберґа.

19:15 Європейський суд з прав людини одноголосно ухвалив рішення, визнавши Росію винною у систематичних порушеннях прав людини в окупованому Кримуповідомила уповноважена у справах ЄСПЛ в Міністерстві юстиції Маргарита Сокоренко. Як зазначається, справа "Україна проти Росії (щодо Криму)" стосувалася тверджень України про систематичні порушення Європейської конвенції з прав людини Російською Федерацією в Криму, починаючи з лютого 2014 року. Суд вважає, що у нього є достатньо доказів, щоб поза розумним сумнівом дійти висновку, що інциденти були достатньо численними і взаємопов'язаними, щоб скласти практику або систему порушень.

"Це рішення є першим, в якому міжнародна судова інстанція визнала рф відповідальною за політику масштабних та систематичних порушень різноманітних прав та свобод людини на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь.

Це рішення унікальне – ряд висновків та порушень за Конвенцією сьогодні ЄСПЛ визнав вперше в своїй практиці (застосування російського законодавства, незаконні суди, примусова зміна громадянства)".

18:40 26 червня графіки погодинних відключень електроенергії будуть застосовувати протягом усієї доби з 00:00 до 24:00повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що обсяг обмежень буде найбільшим з 17:00 до 23:00.

18:05 Переговори про вступ України до Євроунії офіційно розпочаті. У Люксембурзі розпочалася перша Міжурядова конференція щодо вступу України в ЄУ, делегацію України очолює віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Зазначається, що на конференції сторони обмінюються позиціями і заявами щодо вступних переговорів.

17:30 Міністерство оборони України не підтримує збільшення терміну оновлення військово-облікових даних для військовозобов’язаних з 60 до 150 днів, повідомив речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін. Згідно з чинним законодавством, оновити дані військовозобовʼязані повинні до 16 липня 2024 року.

17:05 Окрім Урсули фон дер Ляєн, на пост голови Єврокомісії лідери країн Європейського Союзу узгодили ще дві кандидатури на найвищі посади в ЄС, пише Suddeutsche Zeitung: прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас може стати новим високим представником ЄС із закордонних справ та політики безпеки, змінивши Жозепа Борреля, а головою Євроради – експрем'єр Португалії Антоніу Кошту (замість Шарля Мішеля) на початковий термін два з половиною роки. На цій посаді він відповідав би за підготовку самітів ЄС і ведення робочих сесій; якщо Кошта добре виконає свою роботу, він зможе отримати другий термін на посаді.

16:45 Європейська рада схвалила угоду про гарантії безпеки з Україною, заявила міністр закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб.

16:35 Кабінет Міністрів України погодив звільнення голови Вінницької обласної військової адміністрації Сергія Борзова.

15:55 З початку року російські війська випустили по території України 2277 ударних безпілотників типу Shahed, і Сили протиповітряної оборони знищили близько 86% з них – 1953 БПЛА, повідомив командувач Повітряних сил Збройних Сил України Микола Олещук.

15:20 Лідери держав – членів Євросоюзу узгодили висунення кандидатури Урсули фон дер Ляєн на другий термін на посаді голови Європейської комісіїповідомляє DPA із посиланням на джерела.

14:35 Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт голову російського генерального штабу Валєрія Ґєрасімова та ексміністра оборони Росії Сєрґєя Шойґу. Як зазначається в пресрелізі, є достатні підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари російських збройних сил по українській енергетичній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року. Крім цього Шойґу і Ґєрасімова підозрюють у злочинах проти людяності, які завдають сильних страждань, значних тілесних ушкоджень чи шкоди психічному здоровʼю.

14:00 Новий пакет військової допомоги Сполучених Штатів для України на суму 150 мільйонів доларів може бути оголошений незабаромповідомляє AP з посиланням на джерела. Зазначається, що майбутній пакет допомоги включатиме боєприпаси для реактивних артилерійських систем HIMARS, протитанкову, стрілецьку зброю та гранати, а також артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм.

13:25 Відправлена Іспанією друга партія зенітних ракет великої дальності Patriot прибула в Україну минулої п'ятниці, повідомляє El Mundo з посиланням на джерела в уряді.

13:15 Чехія "деякий час тому" поставила Україні першу партію артилерійських снарядів відповідно до чеської програми допомоги Києву, повідомив прем'єр-міністр Петр Фіала.

12:40 Вже близько 2,3 млн військовозобов'язаних​ оновили свої дані, зокрема через "Резерв+" – 1,78 млн українців, повідомив речник Міністерства оборони України старший лейтенант Дмитро Лазуткін. Серед тих, хто оновив свої дані з 18 травня, 1,1 млн військовозобов'язаних придатні до призову.

12:25 Кабінет Міністрів України постановою від 21 червня 2024 р. №734 затвердив Порядок проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських.

Базову підготовку проходять громадяни України чоловічої статі (жіночої статі – добровільно), які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти.

Базова підготовка здобувачів вищої освіти проводиться у закладах вищої освіти усіх форм власності. У разі відсутності можливості утворення у закладі вищої освіти відповідного структурного підрозділу для проведення базової підготовки керівник такого закладу зобов’язаний організувати базову підготовку у закладах вищої освіти, в яких проводиться зазначена підготовка, в межах адміністративно-територіальної одиниці з укладенням відповідних договорів.

Базова підготовка включається до освітніх програм як окрема навчальна дисципліна і складається з теоретичної підготовки в обсязі трьох кредитів ЄКТС, яка проводиться в цих закладах освіти, та практичної підготовки в обсязі семи кредитів ЄКТС, яка проводиться у вищих військових навчальних закладах.

Теоретична підготовка базової підготовки включається до навчальних планів закладів вищої освіти: для здобувачів вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти – на другому році навчання; для здобувачів вищої освіти на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра та освітнього ступеня молодшого бакалавра – на першому році навчання.

Практична підготовка базової підготовки проводиться після опанування теоретичної підготовки у поточному навчальному році строком до одного місяця протягом травня – жовтня за рахунок часу, відведеного на канікулярну відпустку здобувачів вищої освіти.

Проходження практичної підготовки базової підготовки для здобувачів освіти чоловічої статі є обов’язковою умовою опанування відповідної освітньої програми (у тому числі бакалавра, магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування). Відмова здобувача освіти чоловічої статі, який визнаний придатним до військової служби, від проходження практичної підготовки базової підготовки є підставою для його відрахування із закладу освіти.

12:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 85 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 152 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

11:50 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

11:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

11:3Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби відбулося 170 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за минулу добу, загалом, ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах три ракетні удари, із застосуванням шести ракет, 63 авіаційні удари (зокрема, скинув 90 КАБів), здійснив близько 4000 обстрілів, із них 107 - із реактивних систем залпового вогню, та понад 1300 ударів дронами-камікадзе.

За добу, що минула, Повітряні сили та ракетні війська і артилерія Сил оборони України уразили три місця скупчення особового складу, один район зосередження ОВТ і два склади боєприпасів противника.

Минулої доби загальні втрати російських окупантів склали 1180 осіб. Знищено чотири ворожі танки, 18 бойових броньованих машин, 35 артилерійських систем, 31 БпЛА ОТР, крилату ракету, 58 автомобілів та шість одиниць спеціальної техніки.

11:00 Трамп у разі обрання президентом розглядає план припинення військової допомоги США Україні, якщо вона не почне мирні переговори з Москвоюсказав в інтерв'ю Reuters один із радників Трампа з національної безпеки, генерал-лейтенант у відставці Кіт Келлог. Він разом Фредом Флейцем (вони керували апаратом Ради національної безпеки США в період президентства Трампа) представили йому план припинення війни в Україні в разі його перемоги на президентських виборах, який передбачає такий тиск на Київ, але водночас США попередять Москву, що будь-яка відмова від переговорів із Києвом призведе до посилення американської військової підтримки України. Келлог і Флейц представили свою стратегію Трампу, який, за словами Флейца, відреагував позитивно, хоч "не можна стверджувати, що він погодився з нею або з кожним її словом". При цьому прессекретар Трампа Стівен Чунг підкреслив, що офіційними можуть вважатися тільки заяви, зроблені Трампом або уповноваженими членами його кампанії.

10:40 Сьогодні заходи обмеження споживання електроенергію діють протягом всієї доби, а  12:00 до 23:00 обсяг обмежень буде більшим, повідомили в Укренерго. Збільшений обсяг обмежень застосовувався і нині вночі з 02:00 до 05:00.

10:35 Вчора через недостатню ефективність застосованих обленерго заходів обмеження споживання протягом дня застосовувались додаткові обмеження (з 13:00 до 23:00 застосовувався збільшений обсяг обмежень у Києві, Київській, Сумській, Полтавській, Харківській, Донецькій, Житомирській, Черкаській, Чернігівській, Кіровоградській, Запорізькій, Дніпропетровській областях), а з 13:00 до 15:48 у Дніпропетровській області були застосовані аварійні відключення, повідомили в Укренерго.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

235,1% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

  89,0% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

322,7% автомобільної техніки (з них 4,7% за минулий тиждень),

465,3% артилерійських систем (з них 10,0% за минулий тиждень),

 99,5% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 61,4% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:20 "Якщо Росія стурбована втратами серед своїх сил, то вона має негайно припинити війну та повернути суверенну територію України, а не кидати свої сили на це без потреби", – відповів генерал Пет Райдер запитання про відповідальність США за обстріл окупованого Криму 23 червня.

09:15 За матеріалами ДБР генеральний прокурор України повідомив про підозру чинному народному депутату України Миколі Тищенку за фактом незаконного позбавлення волі колишнього військовослужбовця у Дніпрі. 20 червня 2024 року в Дніпрі група осіб за вказівкою народного депутата України протиправно позбавила волі потерпілого – колишнього військовослужбовця ЗСУ. Його утримували протягом певного часу та завдали тілесні ушкодження. Слідство встановило, що це було зроблено за попередньою змовою групою осіб та із застосуванням фізичної сили і спецзасобів.

09:1Станом на 06:30 в Чорному морі один ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", без ракет. В Азовському морі 7 ворожих кораблів, 2 з яких є носіями крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 16 ракетповідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Начальник ГУР Міністерства оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов заявив, що західна військова допомога надходить в Україну, але, найімовірніше, вона не досягне масштабів, які суттєво вплинуть на ситуацію на фронті щонайменше до середини або кінця липня 2024 року.

• Буданов заявив, що достатня кількість наданих США ракет великої дальності ATACMS може дозволити українським силам завдати удару по побудованому Росією мосту через Керченську протоку в окупованому Криму і перервати важливу російську наземну лінію комунікацій між окупованим Кримом і Росією.

• Нинішня політика США щодо використання Україною зброї, наданої Заходом, дозволяє Україні завдавати удари в будь-якій точці окупованої Росією України, що, ймовірно, включає використання ПЗРК великої дальності для удару по частині мосту через Керченську протоку в межах міжнародно визнаних сухопутних і морських кордонів України.

• Кремлівські чиновники абсурдно намагалися пов'язати українські удари 23 червня по легітимних воєнних цілях в окупованому Севастополі та ймовірний теракт, скоєний філією Ісламської держави "Вілаят Кавказ" у Республіці Дагестан. Інформаційна операція Кремля, яка пов’язує ці дві події, є безглуздою хоча б тому, що жертви серед цивільного населення в Криму стали результатом перехоплення Росією ракети ATACMS, а не навмисного рішення України про націлювання. Міноборони Росії визнало, що українська ракета відхилилася від траєкторії польоту та підірвалася в Севастополі через російську ППО. Офіційний представник США також повідомив 24 червня Reuters, що російським військам вдалося перехопити ракету ATACMS, націлену на російську ракетну установку, в результаті чого ракета ATACMS вибухнула та осколками посипалася на пляж Севастополя.

• Кремль намагається зберегти видимість стабільності й нормальності в реакції на теракт у Дагестані.

• Європейський Союз 24 червня ухвалив свій 14-й пакет санкцій проти Росії, включаючи нові обмеження проти російського фінансування політичних партій та інших організацій, що "формують громадську думку", а також проти трансляції російських державних ЗМІ на території ЄС.

• ЄС схвалив перший транш військової допомоги Україні у розмірі до 1,4 млрд євро за рахунок надходжень від заморожених російських активів.

• Кремль продовжив спроби кооптувати колишніх співробітників групи "Ваґнера", представивши новий законопроєкт, який звільнить значну частину "ваґнерівців" від кримінальної відповідальності за їхню участь у збройному заколоті 23 і 24 червня 2023 року.

• Президент України Володимир Зеленський 24 червня замінив командувача Об'єднаних сил генерал-лейтенанта Юрія Содоля на бригадного генерала Андрія Гнатова.

• Нещодавно українські війська відновили втрачені позиції біля Вовчанська та Станиці, а російські війська просунулися вперед біля Сіверська та Торецька.

• Міністерство оборони Росії запропонувало позбавити всі російські військові округи статусу об'єднаних штабів.

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 135 бойових зіткнень. Найгарячіша обстановка сьогодні протягом дня залишалася на Покровському напрямку.

Протягом доби противник завдав по території України три ракетні удари, застосувавши шість ракет, 52 авіаційні удари із використанням 70 КАБів, задіяв 510 дронів-камікадзе. Ворог майже 2700 разів обстріляв позиції наших військ і населені пункти із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку протягом дня успіху не мали шість спроб окупантів атакувати позиції Сил оборони в районах Вовчанська та Липців.

На Куп’янському напрямку наші захисники відбили сім атак ворога поблизу Синьківки, Стельмахівки та Піщаного. На даний час ще тривають три боєзіткнення поблизу Степової Новоселівки. Ситуація під контролем Сил оборони.

Лиманський напрямок. Протягом дня активність ворога була зосереджена поблизу населених пунктів Копанки, Греківка, Макіївка, Невське, Терни, Торське та у Серебрянському лісі. Українськими захисниками відбито понад 20 спроб загарбників наблизитися до наших оборонних позицій. На Лиманському напрямку від початку доби ворог вже втратив 92 особи загиблими та пораненими, а також п’ять одиниць озброєння і військової техніки.

На Сіверському напрямку кількість боєзіткнень збільшилась до 22. Ворог атакував Сили оборони в районах Білогорівки, Верхньокам’янського, Виїмки та Роздолівки. 20 атак відбито, 2 бої іще тривають. Ситуація напружена, проте контрольована. За наявною інформацією втрати окупантів на цьому напрямку склали 84 особи. Крім того, знищено бойову машину піхоти та автомобіль. Уражено два бліндажа з особовим складом.

Нашими захисниками відбито дев’ять штурмових дій з боку російських загарбників на Краматорському напрямку в районах Калинівки, Часового Яру, Іванівського та Кліщіївки. Ситуація під контролем українських захисників.

Торецький напрямок. Тут ворог дев’ять разів намагався вклинитися в нашу оборону поблизу Південного, Північного та Торецька. Вісім атак відбито, одна триває. Ситуація напружена.

Найгарячіше сьогодні на Покровському напрямку, де агресор не полишає спроб прорвати нашу оборону. За сьогодні окупанти 45 разів атакували в районах населених пунктів Олександропіль, Євгенівка, Новоолександрівка, Воздвиженка, Сокіл, Новоселівка Перша та Уманське. 33 штурмові дії ворога відбито, 12 боєзіткнень іще продовжуються. Сили оборони вживають заходів щодо виснаження російських окупаційних військ та недопущення їх просування вглиб території України. За наявною інформацією, протягом доби ворог тут втратив 185 окупантів вбитими та пораненими.

На Курахівському напрямку штурмові дії противника успіху не мали в районах Карлівки, Красногорівки та Парасковіївки. Ситуація під контролем наших захисників.

На Шахтарському напрямку агресор чотири рази намагався прорватися в районі Урожайного. Три штурмові дії успіху не мали, триває бій. Ситуація контрольована.

На Придніпровському напрямку ворог здійснив п’ять спроб витіснити наших захисників на лівобережній частині Дніпра. Три штурмових дії успішно відбито, дві тривають.

На решті напрямків суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Підрозділами нашої авіації та ракетних військ і артилерії з початку цієї доби завдано уражень по трьох районах зосередження особового складу, району зосередження озброєння та військової техніки та складу з боєприпасами противника.

За ефективну бойову роботу протягом дня слід відзначити воїнів 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського, які відзначились в стримуванні агресора та завданні йому непоправних втрат.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+