Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 732.

26.02.2024 11:51
172
0
Бої за Україну тривають 732 дні

25.02.2024 р.

19:35 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби відбулося 81 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 4 ракетні та 73 авіаційні удари, здійснив 52 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Ямне Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Мхи, Бучки, Михальчина Слобода Чернігівської області; Волфине, Попівка Сумської області; Козача Лопань, Стрілеча, Гатище Харківської області.

На Куп’янському напрямку сили оборони відбили 5 атак в районі населеного пункту Табаївка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 2 атаки противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Веселе Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області та Терни, Ямполівка, Торське, Серебрянка та Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 5 атак противника в районах населених пунктів Іванівське та Кліщіївка Донецької області, де ворог намагався покращити своє тактичне положення. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Костянтинівка, Курдюмівка, Майорськ, Північне та Залізне Донецької області. Також під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Курдюмівка, Кліщіївка, Нью-Йорк та Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 18 атак ворога в районі населених пунктів Сєверне, Степове, Бердичі, Ласточкине, Невельське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Нью-Йорк, Очеретине, Желанне, Бердичі, Ласточкине, Яснобродівка, Нетайлове Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 25 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Очеретине, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районі Новомихайлівки Донецької області, де ворог 18 разів намагався прорвати оборону наших військ. Крім того, нашими захисниками відбито понад 10 атак противника в районах населених пунктів Георгіївка, Побєда та Красногорівка Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Водяне, Парасковіївка, Новомихайлівка та Володимирівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Новомихайлівка, Парасковіївка, Костянтинівка.

На Новопавлівському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Урожайне та Старомайорське Донецької області Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Пречистівка, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку силами оборони відбито 6 атак противника в районі Роботиного та 1 атаку в районі Гуляйпільського Запорізької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Оріхів, Мала Токмачка, Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новодарівка, Малинівка, Мала Токмачка та Роботине Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 4 спроби штурму позицій наших військ.

Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів серед них Новотягинка, Тягинка, Кринки, Іванівка, Токарівка Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу та 2 позиціях зенітних ракетних комплексів противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 позиції артилерії противника.

18:50 Українські військові зможуть знову відтіснити армію РФ, коли перевага окупантів у артилерії значно зменшитьсяповідомив Зеленський. Президент зазначив, що інтенсивність застосування артилерії з боку росіян наприкінці минулого року та на початку цього була 1 до 12, а зараз перевага ворога зменшилася, але все ще суттєва − 1 до 6.

18:25 Є чіткий план дій ЗСУ щодо контрнаступузаявив Зеленський. Він пояснив, що деякі речі залежать від України, а деякі речі залежать від партнерів, тому є "затягування тих чи інших процесів".

"Я не зможу сказати вам деталі цього плану, бо… чим менше людей знає про плани української армії, тим швидше буде перемога і неочікуваний результат для росіян. І скажу вам відверто − наші контрнаступальні дії восени минулого року були на столі у Кремля до того, як почались контрнаступальні дії. Крапка".

18:00 Україні необхідна підтримка США впродовж місяця, й американському Конгресу про це відомо, заявив Зеленський.

17:35 31 тисяча українських військових загинула на цій війнізаявив Зеленський. Втрати Росії, за словами Зеленського, становлять близько 180 тисяч убитими, разом з пораненими − до 500 тисяч.

17:30 "Я перебуваю в позитиві від нещодавньої відповіді наших партнерів щодо цієї зброї", − відповів Зеленський на запитання про отримання далекобійних ракет ATACMS на 300 км.

16:45 Виробничі потужності ОПК зросли втричі, виробництво дронів збільшилось у 100 разівзаявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на форумі "Україна. Рік 2024". Також за минулий рік, за словами прем’єра, ВВП країни зріс більш як на 5%.

"За 2022–2023 рр. домовились і залучили 74 млрд зовнішнього фінансування, сформували світову фінансову коаліцію для підтримки українського бюджету. Можемо витрачати всі внутрішні ресурси на оборону держави".

16:20 Якщо росіяни втратять ще один літак А-50, вони не зможуть чергувати цілодобовозаявив очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов. Наразі у Росії залишилося шість літаків А-50 – "дві повні зміни".

15:55 Цьогоріч Україна перевиконає анонсований план з вироблення мільйона дронівповідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на форумі "Україна. Рік 2024". За його словами, за два перші місяці року законтрактовані сотні тисяч дронів – "вся урядова команда працює над цим". Також міністр додав, що наразі 90% всіх БпЛА, які сьогодні використовують ЗСУ на війні, зроблені в Україні.

15:30 Представники Росії можуть бути запрошені на другий Глобальний саміт мирузаявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак на форумі "Україна. Рік 2024".

"Ми передбачаємо, що на другий Глобальний саміт миру, може бути така ситуація, ми, всі країни, які підтримують Українську формулу миру і план закінчення війни та відновлення, разом запросимо представників Російської Федерації. Там їм буде представлений цей план. На той випадок, якщо той, хто на той час буде представляти країну-агресора, справді захоче припинити війну та повернутися до справедливого миру".

15:05 Україна проводитиме консультації з регуляторами ЄС та США щодо відкриття повітряного просторузаявив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Наразі, за словами міністра, подаються офіційні заяви оцінки ризиків до відповідних регуляторів. Як зазначається, терміни відкриття не називають, звертаючись до надвисокої складності питання гарантування безпеки.

14:40 На Авдіївському напрямку підрозділи Сил оборони України відійшли на західну околицю Ласточкиного, де зайняли підготовлені оборонні позиціїповідомив речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій. Тривають запеклі бої, ворог постійно застосовує керовані авіабомби, артилерію, FPV-дрони по позиціях українських воїнів.

14:15 За минулий тиждень, з 19 по 25 лютого, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 560 російських атак (позаминулого тижня – 605), при цьому знищено 7390 одиниць особового складу (позаминулого – 7230 ): у середньому 13,2 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 12,0).

Найбільше атак було на Мар’їнському (199 vs 183 позаминулого тижня), Авдіївському (79 vs 224), Бахмутському (64 vs 77) та Запорізькому (54 vs 24) напрямках.

13:45 Україна прагне отримати запрошення України до НАТО на саміті Альянсу у Вашингтоні влітку 2024 рокузаявив Андрій Єрмак під час спеціальної зустрічі Ялтинської європейської стратегії у Києві, зазначивши, що лише це дасть Європі та світу реальні шанси повернутися до справжньої безпеки. Ненадання ж Україні запрошення на Вашингтонському саміті справді може дати поштовх новій ескалації на Близькому Сході, в інших регіонах нашої планети. Для просування питання членства в НАТО була, зокрема, створена Міжнародна робоча група з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України, співголовами якої є Єрмак і ексгенеральний секретар НАТО Андерсом Фог Расмуссеном.

13:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 109 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 141 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

12:35 Інформація про те, що депутати т.зв. Придністровської молдовської республіки проситимуть російського президента Путіна взяти Придністров'я до складу РФ, не відповідає дійсності, заявили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. Поширення інформації про нібито такі наміри має всі ознаки свідомої дезінформаційної кампанії з метою дестабілізації ситуації в регіоні.

12:05 "В України вже готовий потужний план на 2024 рік, який дасть результат", – заявив міністр оборони Рустем Умєров:

"Ми робимо все можливе і неможливе, щоб зробити прорив. План-2024 вже є. Ми публічно про нього не говоримо. Він потужний, він сильний, дає не тільки надію, а й дасть результати у 2024 році. Ми працюємо з усіма складовими Силами безпеки та оборони".

11:55 Вночі армія РФ завдала масованого удару по Костянтинівці Донецької області ракетами С-300, є поранена цивільна особа, руйнувань зазнали будівля залізничного вокзалу, храм, 2 приватні і 12 багатоквартирних будинків, 21 магазин, 19 торговельних павільйонів, три заклади освіти, 2 адмінбудівлі, пошта, кіоск.

11:20 У Польщі в чергах на перетин кордону до України чекає майже 2400 вантажівок, найбільше на пунктах пропуску "Краковець", "Рава-Руська" і "Ягодин", повідомив речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко в ефірі телемарафону. Крім того, заблокованими залишаються переходи "Устилуг", "Угринів" та "Шегині". Блокування руху легкових автомобілів й автобусів немає.

11:00 В резерві 19 генеруючих одиниць ТЕС, які будуть задіяні у разі потреби, повідомили в Міненерго. Дефіциту електроенергії в енергосистемі не фіксується. Графіки відключень не застосовуються.

10:35 Внаслідок ранішньої російської атаки "шахедами" зафіксували пошкодження об'єкта інфраструктури у Хмельницькій областіповідомив перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін.

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

191,6% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

 71,7% бойових броньованих машин (з них 1,2% за минулий тиждень),

216,7% автомобільної техніки (з них 4,1% за минулий тиждень),

323,9% артилерійських систем (з них 8,0% за минулий тиждень),

 89,6% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

 48,4% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 27,3% літаків (з них 0,3% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

10:00 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 3 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр"повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:4У ніч на 25 лютого 2024 року противник атакував 18 ударними БпЛА типу «Shahed» (Приморсько-Ахтарськ – РФ, мис Чауда – Крим).

У результаті протиповітряного бою мобільними вогневими групами Сил оборони, зенітними ракетними підрозділами та авіацією Повітряних сил знищено 16 «шахедів» (89%) у межах Полтавської, Київської, Хмельницької, Миколаївської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей.

За минулі сім днів було збито 99 із 117 (85%) запущених по Україні БПЛА.

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Україна продовжує захищатися від російської агресії та спроб Кремля знищити українську державність та ідентичність, незважаючи на зростання труднощів після двох років від початку повномасштабного вторгнення Росії.

• Європейські та канадські партнери України відзначили другу річницю повномасштабного вторгнення Росії, пообіцявши додаткову допомогу й обговоривши питання інтеграції України до Європейської Унії.

• За оцінками російських опозиційних ЗМІ, з початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року в Україні загинуло понад 75 000 російських військовослужбовців.

• Міністерство оборони Росії продовжує акцентувати увагу на командувачеві центрального угруповання російських військ генерал-полковникові Мордвічеві та захопленні Росією Авдіївки.

• Мордвічев наголосив на російських технологічних і тактичних адаптаціях при захопленні Авдіївки, ймовірно, намагаючись відповісти на постійну критику російських військ в Україні.

• Російські військові високопосадовці, ймовірно, намагаються перекласти відповідальність за гучні воєнні злочини з себе на російських командирів середньої та нижчої ланок.

• Нещодавнє опитування громадської думки в Росії показало, що настрої росіян щодо війни в Україні за останні місяці практично не змінилися, але, зокрема, вказує на те, що ще одна хвиля мобілізації буде непопулярною.

• У ніч з 23 на 24 лютого українські спецслужби завдали удару з безпілотника по одному з найбільших металургійних заводів Росії.

• Українська сторона повідомила, що збитий 23 лютого літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 тимчасово призупинив операції російської авіації на інших частинах театру бойових дій.

• Російські суб'єкти інформаційного простору продовжували реагувати на збитий 23 лютого літак А-50 і здебільшого заперечували, що Україна несе відповідальність за ліквідацію будь-яких російських літаків, збитих останнім часом.

• Влада Індії звернулася до російської влади з проханням про "дострокову демобілізацію" індійських громадян, які воюють на боці Росії в Україні.

• Російський уряд продовжує підтримувати розвиток інфраструктури та логістики в окупованій Україні, що, ймовірно, сприятиме російській оборонно-промисловій базі та зміцненню російського контролю над окупованими територіями.

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник і надалі продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 84 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 9 ракетних та 77 авіаційних ударів, здійснив 119 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши БпЛА типу “Shahed-136/131”. Інформація, щодо даної атаки уточнюється.

Авіаційних ударів зазнали населені пункти Іванівка Харківської області; Надія Луганської області; Зарічне, Богданівка, Нью-Йорк, Диліївка, Олександропіль, Новоселівка Перша, Бердичі, Семенівка, Новобахмутівка, Орлівка, Парасковіївка, Новомихайлівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка, Роботине, Новоданилівка Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 3 атаки противника в районі населеного пункту Терни Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 13 атак противника в районах населених пунктів Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 14 атак ворога в районах населених пунктів Ласточкине, Сєверне, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районі Новомихайлівки Донецької області, де ворог 39 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Новопавлівському напрямку нашими воїнами відбито 1 атаку противника в районі південніше Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку силами оборони відбито 5 атак противника в районі населеного пункту Роботине Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 2 безуспішних штурми позицій наших військ на лівобережжі Дніпра.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу противника. Також нашими захисниками знищено 2 ракети Х-31 та 4 розвідувальні БпЛА.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 1 радіолокаційній станції та 2 районах зосередження особового складу противника.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+