Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 706.

30.01.2024 12:39
216
0
Бої за Україну тривають 706 днів

30.01.2024 р.

20:50 Кабінет Міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізаціюповідомили у Міноборони.

19:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 78 бойових зіткнень. Ворог завдав 5 ракетних та 63 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові приватні та багатоквартирні будинки, школа та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах Леонівки Чернігівської області, Попівки Сумської області та Устинівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 40 населених пунктів, серед них Блешня, Михальчина Слобода Чернігівської області; Зноб-Новгородське, Дружба, Атинське, Володимирівка, Тур'я, Рясне, Попівка Сумської області; Уди, Вовчанськ, Мала Вовча Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки біля Синьківки Харківської області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Табаївка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 6 атак неподалік Тернів та Ямполівки Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах Новоєгорівки, Серебрянського лісництва Луганської області та Тернів Донецької області. Обстріляв з артилерії та мінометів понад 10 населених пунктів, серед них Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 4 атаки районах Богданівки та Кліщіївкм Донецької області, де противник, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Богданівка, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку наші захисники відбили 20 атак в районі Авдіївки та ще 9 атак поблизу Первомайського та Невельського Донецької області, де окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Очеретине, Новобахмутівка, Бердичі, Орлівка, Авдіївка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Бердичі, Степове, Авдіївка, Сєверне, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області. Тут загарбники, за підтримки авіації, 14 разів безуспішно намагалися покращити тактичне положення. Так, на напрямку Солодке-Костянтинівка наші захисники відбили штурм противника, під час якого ворог застосував 12 одиниць бронетехніки. В результаті бою було знищено 2 танки, 6 МТ-ЛБ та 1 БМП ворога. Отримавши гідну відсіч, окупанти зазнали значних втрат та відступили. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Красногорівка, Курахове, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах Старомайорського та Рівнополя Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційного удару в районі Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Полтавка, Червоне, Чарівне, Мала Токмачка, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Херсон, Веселе, Козацьке, Іванівка, Дніпровське, Станіслав Херсонської області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Качкарівка, Червоний Маяк Херсонської області.

Окупанти не відмовляються від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 13 безуспішних спроб штурму позицій наших військ.

Впродовж дня авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та 2 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 району зосередження озброєння і військової техніки, 1 складу боєприпасів, 5 артилерійських засобах та 1 радіолокаційній станції противника.

19:05 Орбан у справі України "залишився сам на полі бою", вважає прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск. Прем'єр підкреслив, що рішучість серед європейських лідерів щодо підтримки України зараз значна і саміт 1 лютого буде особливим.

"Багато змінилося в Європі від початку війни. Віктор Орбан залишився сам на полі бою, він єдиний настільки явно антиукраїнський політик.

Я ще не бачив такої однозначної позиції і рішучості у жодній справі, як у цей момент щодо збільшення військової і фінансової допомоги для України під час війни. Без сумніву, Віктор Орбан постане перед дуже серйозним випробуванням. Усе вказує на те, що так чи інакше ми знайдемо якесь рішення на підтримку України – з Орбаном чи без. Але краще було б, і ми всі краще б почувалися в цій ситуації, якби єдність Європи в цьому питанні була збережена. І ми над цим працюємо”.

18:20 "Ми повинні докладати зусиль для того, щоб підтримувати Україну на постійній основі", – заявив президент Франції Емманюель Макрон. За його словами, зменшення підтримки Сполучених Штатів "не повинно призвести до негативних наслідків на місцях". Французький президент також зазначив, що "найближчі місяці будуть вирішальними й важливими".

"Ми, європейці, повинні продовжувати підтримувати український народ економічно, військово, матеріально, а також військовим вишколом, тому що ми повинні стояти пліч-о-пліч з Україною, щоб перемогти Росію.

Ми повинні переконатися, що це наша відповідальність, це насамперед наша проблема. Україна є частиною Європи. Це частина нашої Європи, і ми також повинні залишатися надійними, коли мовиться про нашу політику безпеки".

17:35 Львівщина першою в Україні повністю завершила процес декомунізаціїзаявив голова Львівської ОВА Максим Козицький. Зазначається, що останній радянський пам’ятник демонтували в Лопатинській громаді. Загалом впродовж 2023 року на Львівщині знесли 312 радянських монументів.

16:50 ЗСУ вразили радіолокаційну станцію окупантів у Кримуповідомляє Стратком ЗСУ.

16:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Російський незалежний телеграм-канал новин «Астра» 27 січня 2024 року повідомив, що російські літаки випадково випустили два некеровані боєприпаси ФАБ-250 на два російські села в Білгородській області. Перший боєприпас упав на ферму в Постникові, тоді як другий боєприпас упав на міську вулицю в селі Стрєлєцкоє, що призвело до евакуації до 150 цивільних осіб у радіусі 500 метрів.

• Це вже четвертий випадковий скид російських боєприпасів на власній території цього місяця. Загалом же це вже п'ятий випадок за рік, перший стався 20 квітня 2023 року в Бєлгороді.

• Неможливо стверджувати, чи такі інциденти відбуваються через погані процедури при озброєнні літаків перед вильотами, чи через погане виконання екіпажами своїх обов'язків під час виконання місій. Найімовірніше, це поєднання обох причин. Зростання частоти таких інцидентів, ймовірно, свідчить про певну втому повітряних і наземних екіпажів на російській лінії фронту, а також про недостатню підготовку екіпажів.

15:55 На сайт Мінагрополітики здійснили кібератакуповідомила пресслужба міністерства. Зазначається, що внаслідок атаки сайт пошкоджено.

15:20 Лідери ЄУ на саміті 1 лютого підтвердять свою рішучість продовжувати надавати "своєчасну, передбачувану та стійку військову підтримку" Україніпише Reuters. Також зазначається, що ідея виділення додаткових 5 мільярдів євро на допомогу Україні до "Європейського фонду миру" включена в проєкт тексту у квадратних дужках – вказуючи на те, що це питання все ще є предметом обговорення.

14:45 Україна отримала 50 автівок "швидкої" від уряду Обʼєднаних Арабських Еміратівповідомляє пресслужба Офісу президента. Усі "швидкі" розподіляють до регіонів, які найбільше потребують спеціального транспорту для медичної евакуації та надання допомоги. Зазначається, що передані "швидкі" облаштовані всім необхідним для екстреної медичної допомоги та максимально оперативної евакуації пацієнтів навіть в умовах бездоріжжя.

14:10 Держборг України у 2023 році зріс на 30,4%повідомляє "Інтерфакс-Україна". Сукупний державний борг України 2023 року зріс до нового історичного максимуму: у доларовому вираженні – на 33,9 млрд доларів (30,4%) – до 145,32 млрд доларів.

13:25 Кабінет Міністрів України затвердив новий внесений Міноборони та доопрацьований народними депутатами законопроєкт про мобілізацію, військовий облік та проходження військової служби, його незабаром внесуть до Верховної Ради, пише з посланням на джерела  РБК-Україна.

13:00 Постійні представники країн – членів Європейської Унії в Брюсселі дали принципову згоду на реалізацію плану Європейської комісії щодо використання доходів від заморожених активів Росії на користь України. Із 260 млрд євро закордонних активів Росії, заморожених після її нападу на Україну, в депозитарії Euroclear зберігається 191 млрд євро, зазначає видання Financial Times. Згідно зі звітом депозитарію, за перше півріччя 2023 року він заробив від інвестування цих коштів понад 1,7 млрд євро. Таким чином, може йтися про кілька мільярдів євро на рік.

12:35 Начальник ГУР МО України Кирило Буданов та перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова провели  робочу зустріч із послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі, інтригуюче повідомили в ГУР.

12:05 Вчора Збройні Сили України в Луганській області знищили російський винищувач Су-34, повідомив речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов в ефірі телемарафону.

11:35 Після короткострокового аварійного ремонту в резерв виведено корпус ТЕС, всього в резерві п’ять блоків теплоелектростанцій, які буде задіяно у разі потреби, повідомили в Міненерго. Дефіциту в енергосистемі України не фіксується. Власна генерація та комерційний імпорт покривають потреби споживачів. Система збалансована.

11:30 Попри пошкодження, завдані російськими БПЛА одній з підстанцій у центральному регіоні, пропускна здатність високовольтних мереж «Укренерго» достатня для покриття наявного попиту. Загалом через бойові дії та з інших причин на ранок без світла залишається 349 населених пунктів. Є нові пошкодження в мережах Донецької, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської областей.

11:20 Вчора, 29 січня, добовий максимум споживання був зафіксований вранці, близько 10:00, на рівні на 1,4% нижчому, ніж у попередній робочий день 26 січня, повідомили в Укренерго. Сьогодні станом на 09:00 рівень, попри зниження температури (з -0,5°C в понеділок до -3,5°C сьогодні) споживання на 2,4% нижче, ніж в цей же час вчора.

10:50 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 150 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 111 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

10:20 Більшість дронів-камікадзе в ніч на 30 січня 2024 року Росія спрямувала по прифронтових або прикордонних територіях, де є менше часу на збиття цих БпЛА, пояснив нижчий відсоток збитих шахедів речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

  

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

184,5% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

 67,5% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

203,0% автомобільної техніки (з них 3,1% за минулий тиждень),

296,7% артилерійських систем (з них 4,4% за минулий тиждень),

 87,2% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 46,9% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 26,7% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:40 Вночі російські війська атакували дронами:

Криворіжжя – один із них влучив у цивільну інфраструктуру, внаслідок чого виникла пожежа, інший збили, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак;

Зміїв (щонайменше 6 БПЛА Shahed) – поранено дві людини, пошкоджено цивільне підприємство та приватні житлові будинки, повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов;

Умань – один ворожий шахед поцілив по занедбаній споруді, ще один ліквідували сили ППО, повідомив голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець;

Київську область – через падіння уламків пошкоджено адміністративну будівлю та ангар на території підприємства, повідомив голова Київської обласної державної адміністрації Руслан Кравченко;

Миколаївську область – внаслідок падіння уламків загорівся вантажний автомобіль, що перевозив насіння соняшнику, повідомила пресслужба обласного головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій.

09:35 Вночі росіяни атакували 35 ударними БпЛА типу «Shahed-136/131» з трьох напрямків: Приморсько-Ахтарськ, Курськ (рф), Чауда (Крим) та двома зенітними керованими ракетами С-300 по Донеччині. Силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з ППО Сил оборони України знищено 15 ворожих БпЛА (43%) у межах Миколаївської, Сумської, Черкаської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Харківської, Херсонської та Київської областей.

Частину ударних БпЛА ворог спрямував по прифронтових територіях, намагаючись уразити інфраструктуру паливно-енергетичного сектору, цивільні та військові об’єкти біля лінії фронту та державного кордону з РФ.

За минулі сім днів було збито 43 із 75 (57%) запущених по Україні БПЛА.

09:20 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністерство оборони України спростувало чутки про нібито відставку або звільнення Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного 29 січня.

• Росія, можливо, переоснащує елементи своєї системи протиповітряної оборони в глибокому тилу на тлі продовження ударів українських безпілотників по території Росії.

• Схоже, що Росія підживлює і використовує неоімперіалістичні й націоналістичні настрої в Європі, щоби вбити клин між Україною та її західними сусідами. Угорський політик і лідер партії "Наша Батьківщина" Ласло Тороцкаї заявив 27 січня, що Угорщина повинна претендувати на Закарпатську область України в разі поразки України у війні. Правий румунський політик і лідер партії "Альянс за союз румунів" Клаудіу Тарзіу підкреслив 29 січня, що Румунія повинна "реінтегрувати" прилеглі до України райони Румунії, де проживає румунське населення, з метою збереження суверенітету країни. Російська ультранаціоналістична концепція "русского мира", схоже, набула популярності серед націоналістичних європейських фракцій у застосуванні до їхніх власних націоналістичних ідеологій, і російські суб'єкти інформаційного простору, ймовірно, прагнуть використати цей ідеологічний нахил, щоби вбити клин між Україною та її європейськими сусідами.

• Президент Росії Путін і президент Білорусі Лукашенко 29 січня підписали низку економічних і технологічних угод, які просувають зусилля Кремля з подальшої інтеграції Білорусі в структуру союзної держави.

• За повідомленнями, Росія розгорнула більше військ росгвардії в окупованій Україні напередодні президентських виборів у Росії в березні 2024 року.

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 70 бойових зіткнень. Ворог завдав 10 ракетних ударів зенітними керованими ракетами С-300 по цивільній інфраструктурі Мирнограду, Лисівки Донецької та Музиківки Херсонської областей. Також противник завдав 114 авіаційних ударів, здійснив 99 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові приватні та багатоквартирні будинки, школа та інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти атакували Україну 35 ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 15 ворожих дронів.

Авіаційних ударів зазнали: Середина-Буда Сумської області; Великий Бурлук, Хатнє, Петропавлівка, Піщане, Берестове Харківської області; Стельмахівка, Новоєгорівка, Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області; Сіверськ, Роздолівка, Часів Яр, Кліщіївка, Нью-Йорк, Новобахмутівка, Очеретине, Орлівка, Авдіївка, Георгіївка, Новомихайлівка, Водяне, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка Запорізької області; Шляхове, Берислав, Козацьке Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку відбито 7 атак ворога біля Синьківки та східніше Піщаного Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 4 атаки окупантів в районах Серебрянського лісництва Луганської області та Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 3 атаки противника поблизу Багданівки та Іванівського Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 16 атак окупантів в районах населених пунктів Новобахмутівка, Авдіївка та ще 8 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати противника неподалік Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 8 атак.

На Шахтарському напрямку нашими захисниками відбито 2 атаки ворога в районі Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку українські воїни відбили 2 атаки противника західніше Вербового та Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 8 безуспішних штурмових дій.

Водночас, наші воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 20 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та по 2 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 2 засобах протиповітряної оборони, 4 артилерійських засобах та станції радіоелектронної боротьби противника.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+