Я Глобине
сьогодні 03 травня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 702.

26.01.2024 15:39
113
0
Бої за Україну тривають 702 дні

26.01.2024 р.

19:40 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 94 бойових зіткнення. Ворог завдав 8 ракетних (зенітними керованими ракетами С-300 по цивільній інфраструктурі Мирнограду, Новоградівки Донецької області та Антонівки Херсонської області) та здійснив 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, школи, дитячі садочки, торгівельний центр та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 35 населених пунктів, серед них Єліне, Галаганівка, Леонівка Чернігівської області; Попівка, Волфине, Веселівка Сумської області; Ветеринарне, Нестерне, Комісарове Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 12 атак біля Табаївки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 7 атак в районах Тернів та Торського Донецької області, де противник намагався прорвати оборону наших військ. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка, Серебрянське лісництво Луганської області та Торське, Серебрянка, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбили 10 атак поблизу Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де окупанти безуспішно намагалися покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 19 атак в районах населених пунктів Новобахмутівка, Степове, Авдіївки та ще 9 атак неподалік Опитного, Водяного, Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Олександропіль, Новобахмутівка, Очеретине, Авдіївка, Первомайське, Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати загарбників біля Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області. Тут окупанти 14 разів безуспішно намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Красногорівка, Марїнка, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка, Єлизаветівка.

На Шахтарському напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога поблизу Золотої Ниви Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку українські оборонці відбили 5 атак противника північніше Приютного, південніше Червоного та західніше Вербового Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Чарівне, Малі Щербаки, Степове, Лобкове, П’ятихатки, Степногірськ, Плавні Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Херсон, Миколаївка, Тягинка, Новотягинка, Антонівка Херсонської області та Солончаки Миколаївської області. Також противник здійснив обстріли з реактивних систем залпового вогню районів населених пунктів Іванівка, Токарівка, Томина Балка Херсонської області.

Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 4 безуспішних штурми позицій українських військ.

19:05 ЄУ готується, що угоду про транзит газу РФ через Україну не буде продовженопише Bloomberg. За словами джерел агентства, Єврокомісія аргументує це тим, що навіть країни, які найбільше залежать від російських поставок, такі як Австрія і Словаччина, зможуть знайти альтернативні джерела постачання у разі припинення поставок. Єврокомісія обговорить це питання з країнами-членами в лютому, перш ніж офіційно представити план міністрам енергетики на зустрічі в Брюсселі 4 березня.

18:30 Продовольча і сільськогосподарська організація ООН має намір залучити близько 290 млн доларів для підтримки українських аграріїв, інформує Інтерфакс-Україна. Очікується, що фінансування реагування на надзвичайні ситуації дасть змогу задовольнити термінові потреби понад 800 тисяч сільських жителів України у 2024 році.

17:45 Україна та Данія проведуть україно-данський форум оборонних індустрій з фокусом на виробництві дронівповідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. На спільній пресконференції з міністром закордонних справ Данії Ларсом Льокке Расмуссеном також було анонсовано початок двосторонніх переговорів над документом про "гарантії безпеки".

17:00 Попередньо всі країни ЄУ погодили допомогу Україні на 50 млрд єврозаявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Прем'єр очікує, що поточного року ЄУ зможе надати Україні фінансову допомогу приблизно на рівні 2023 року. Крім того, за його словами, адміністрація президента США Джозефа Байдена має намір надати Україні цього року 11,8 млрд доларів бюджетної підтримки.

16:25 Україна запрошує Сі Цзіньпіна на "саміт миру" в Швейцаріїповідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

"Ми однозначно запрошуємо Китай взяти участь у саміті на найвищому рівні, на рівні лідера Китайської Народної Республіки.

Участь Китаю буде для нас дуже важливою. Ми працюємо з китайською стороною. Ми залучаємо наших партнерів у світі, щоб вони донесли до китайської сторони, наскільки важливою є участь у такому саміті".

15:50 На Ставці Верховного Головнокомандувача було обговорено постачання снарядів у ЗСУ та їхнє власне виробництвоповідомляє Зеленський. Також, за його словами, він заслухав доповідь щодо захисту прифронтових і прикордонних територій, особливо від російських повітряних атак – "доручив підготувати детальні плани подальшого прикриття міст, громад і критичних об'єктів з повітря".

15:15 В Україні перебуває з візитом міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен. Це його четвертий візит до України. За його словами, під час візиту йому довелося спуститися в укриття у готелі.

14:30 Україна повернула тіла 77 полеглих захисниківповідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Повідомляється, що робота з підготовки до репатріаційного заходу велася тривалий час.

13:45 Росія не дає згоди на міжнародне розслідування обставин падіння Іл-76, повідомив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону. Росія все ще не надала Раді безпеки ООН доказів того, що на борту військово-транспортного літака Іл-76 були військовополонені українці. Юсов також зазначив, що 24 січня мав бути один із найбільших і "ювілейний 50-й" обмін полоненими, але він не відбувся.

13:10 Швеція не буде обговорювати з Угорщиною шведську заявку на вступ до НАТОповідомив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон. Наразі Угорщина єдина з усіх членів Альянсу блокує приєднання Швеції.

"Я радий поїхати до Будапешта... Нам є про що поговорити... Але ми не ведемо переговори про членство в НАТО, про це немає переговорів.

Але ми могли б поговорити про те, як нам найкраще співпрацювати в НАТО.

Ми побачимося в четвер наступного тижня на Європейській раді, і тоді зможемо почати обговорювати речі".

12:35 Лідери ЄУ готові позбавити Угорщину права голосу в разі блокування 50 млрд євро для Українипише Politico. П'ять європейських посадовців і дипломатів заявили, що інші країни Унії готові виступити проти Будапешта – це стало б історичним кроком для лідерів, які покладаються на згуртованість і одностайність. Також залишається невизначеною позиція словацького прем’єра Роберта Фіцо і чи залишиться він лояльним до Орбана.

11:50 Білий дім не відмовляється від переговорів щодо угоди про захист південного кордону СШАпише Politico. Від цієї угоди залежить фінансування України, й у Білому домі не мають наміру відступати від переговорів, попри спроби Дональда Трампа втрутитись – раніше колишній президент закликав не укладати угоду.

11:25 Путін надіслав сигнал США про готовність до переговорівпише Bloomberg з посиланням на джерела. Путін, за словами джерел, готовий відмовитися від нейтрального статусу України і навіть остаточно відмовитися від можливого членства України в НАТО – водночас Київ і Захід мають визнати російськими незаконно окуповані території України. Агентство припускає, що подібні натяки "можуть посіяти розбрат серед союзників України, ізолювати Київ і підірвати зусилля Зеленського, спрямовані на те, щоб заручитися підтримкою його "формули миру".

11:00 ООН не може перевірити інформацію про обставини падіння Іл-76заявила заступниця генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло. Вона зазначила, що Україна закликала до проведення міжнародного розслідування.

10:45 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 102 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 106 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

10:00 Дефіциту електроенергії немає, в резерві – блок ТЕСповідомили в Міненерго.

09:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

183,5% танків (з них 2,7% за минулий тиждень),

 67,0% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

200,9% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

294,7% артилерійських систем (з них 3,4% за минулий тиждень),

 87,2% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

 46,7% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 26,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українська та російська влада порушили кримінальні справи за фактом катастрофи російського військово-транспортного літака Іл-76, що сталася 24 січня в Бєлгородській області.
• У ніч з 24 на 25 січня російські війська здійснили серію ударів ракетами та безпілотниками по Україні.
• Повідомляється, що Служба безпеки України здійснила успішний удар безпілотником по нафтопереробному заводу "Роснефть" в Туапсе, Краснодарський край, в ніч з 24 на 25 січня.
• Російські війська, як повідомляється, все частіше застосовують хімічну зброю в Україні, продовжуючи очевидні порушення Конвенції про заборону хімічної зброї, учасником якої є Росія.
• Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що війна Росії в Україні "спрямована проти самого існування України як суверенної держави".
• Російська влада винесла 25 січня тюремні вироки у низці гучних справ, у тому числі ув'язненому російському ультранаціоналісту і колишньому офіцеру Іґорю Ґіркіну.
• Як повідомляється, Кремль більше не пропонує помилування засудженим новобранцям і суттєво змінює умови їхньої служби, ймовірно, у відповідь на скорочення кількості засуджених, придатних для набору в російські збройні сили.
• Російське інсайдерське джерело стверджує, що російське військове командування нещодавно замінило заступника командувача Південного військового округу і призначило нового начальника штабу Південного військового округу, хоча Інститут вивчення війни не може підтвердити це твердження.
• Російські війська нещодавно здійснили підтверджене просування поблизу Авдіївки на тлі тривалих позиційних боїв вздовж усієї лінії зіткнення 25 січня.
• Як повідомило 24 січня агентство Bloomberg, дефіцит робочої сили в Росії призвів до того, що заробітна плата в цивільному секторі зросла настільки, аж може конкурувати з відносно прибутковими військовими зарплатами. Це, ймовірно, зробить військову службу ще менш привабливою для російських громадян.
• Окупаційний голова Криму Сергій Аксьонов 25 січня підписав указ, який запроваджує "особливий режим" в'їзду та виїзду між окупованим Кримом та окупованою Херсонською областю, нібито з метою "локалізації загроз безпеці населення, військових та інших об'єктів" в окупованому Криму.

08:35 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ.

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 82 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 2 ракетні та 19 авіаційних ударів, здійснив 68 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Комісарове Харківської області; Серебрянське лісництво Луганської області; Терни, Роздолівка, Дружківка, Авдіївка, Георгіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка Донецької області; Ставки Миколаївської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 6 атак ворога біля Синьківки, Табаївки Харківської області та Стельмахівки Луганської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 5 атак окупантів в районах населених пунктів Терни, Торське Донецької області та ще 2 атаки поблизу Макіївки Луганської області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 8 атак противника неподалік Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 6 атак в районах населених пунктів Новобахмутівка, Степове, Авдіївка та ще 10 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати ворога неподалік Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 25 атак.

На Шахтарському напрямку нашими захисниками відбито 6 атак окупантів південно-східніше Водяного, Золотої Ниви та західніше Старомайорського Донецької області.

На Запорізькому напрямку українські оборонці відбили 3 атаки ворога південно-східніше Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Протягом минулої доби противник здійснив 6 безуспішних штурмів позицій українських військ.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби підрозділами ракетних військ завдано ударів по 3 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та ще по 1 важливій цілі противника.

 

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+