Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 693.

17.01.2024 13:52
286
0
Бої за Україну тривають 693 дні

17.01.2024 р.

21:20 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 71 бойове зіткнення. Загалом ворог завдав 6 ракетних та 69 авіаційних ударів, здійснив 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Федорівки та Вовчанська Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 30 населених пунктів, серед них Блешня, Карповичі, Єліне Чернігівської області; Середина-Буда, Ромашкове, Соснівка Сумської області; Окіп, Козача Лопань, Гатище, Плетенівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 6 атак біля Синьківки Харківської області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Синьківка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 10 атак окупантів поблизу Тернів, Ямполівки Донецької області та ще 8 атак в районах Макіївки, Білогорівки Луганської області. Тут ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційного удару в районі Серебрянського лісництва Луганської області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Серебрянка, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 7 атак противника в районах Григорівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Калинівка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 11 атак ворога в районах Новокалинового, Новобахмутівки, Авдіївки та ще 13 атак біля Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області. Тут окупанти, за підтримки авіації, безуспішно намагалися покращити тактичне положення. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Бердичі, Авдіївка, Сєверне Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. На цьому напрямку загарбники, за підтримки авіації, 9 разів намагалися прорвати оборону наших військ. Крім того, ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Костянтинівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинились Красногорівка, Максимільянівка, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка.

На Шахтарському напрямку нашими захисниками відбито атаку північніше Новодонецького Донецької області, де ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Водяне Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Старомайорське Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційного удару в районі Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Малинівка, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Роботине, П’ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Херсон, Антонівка Херсонської області та Дмитрівка Миколаївської області. Крім того ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Червоний Маяк, Зміївка, Тягинка Херсонської області.

Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 6 безуспішних штурмів позицій наших військ.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункту управління та по 5 зенітно-ракетних комплексах противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 2 радіолокаційних станціях, 2 засобах протиповітряної оборони, 2 артилерійських засобах та 1 складу боєприпасів противника.

20:45 Бундестаґ проголосував проти надання Україні ракет Taurus. За проголосували 178 депутатів, проти – 485, троє утрималися.

20:10 Міноборони розірвало останню угоду з компанією, пов’язаною із Гринкевичемповідомили у міністерстві. Міністерство також просить визнати його потерпілою стороною у справі проти компаній підприємця. За даними ДБР, компанії "Будівельна компанія Сітіград", "Трейд лайнс рітейл", "Будівельний альянс Монтажпроект", пов’язані з бізнесменом Ігорем Гринкевичем, постачали низькоякісні товари, що спричинило міністерству матеріальну шкоду на загальну суму понад 934 мільйони гривень.

19:25 Прем'єр-міністр Китаю не став зустрічатися із Зеленським у Давосіпише Politico. Як повідомляє видання, посилаючись на джерела в адміністрації президента США, Китай відмовився від зустрічі свідомо, відкинувши запит України. Це може свідчити про те, що Китай не має наміру домагатися припинення війни в Україні, зазначає Politico. Водночас неназваний український посадовець спростував виданню цю інформацію, заявивши, що в розкладі української делегації не було зустрічі з китайськими посадовцями, а Київ ніколи про неї не просив.

19:00 Польща хоче збільшити виробництво боєприпасів для допомоги Українізаявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. За його словами, Польща говорить союзникам, що вартість стримування РФ, якщо вона завоює Україну, буде набагато більшою, ніж вартість постачання Києву зброї для ефективного захисту від акту агресії.

"Ми дивимося на всі питання, пов'язані з Україною, свіжим поглядом. Ми вивчаємо, які у нас є можливості виробляти більше боєприпасів та спорядження, а також те, що у нас ще є на складах.

Польща не повинна бути країною, яка несе основний тягар витрат на солідарність з Україною від імені всього Євросоюзу... Ці витрати неминучі, ми приймаємо їх, але вони мають бути більш справедливими".

18:35 94% жителів Фінляндії відчувають негативне ставлення до Росії, 77% недолюблюють Туреччину і 72% негативно ставляться до КНР, вказують дані опитування аналітичного центру EVA. Туреччина потрапила в цей список через поставу у зв'язку з ратифікацією членства Фінляндії та Швеції в НАТО. Натомість 74% бачать у США головного захисника західних цінностей у світі, а також важливого партнера Фінляндії – у 2020 році такої думки дотримувалися тільки 39% фінів. Найбільш симпатичні фінам Японія (76%), Німеччина (74%), Велика Британія (73%), Франція (65%) та США (64%).

18:10 Китайські військові експерти дали низьку оцінку гіперзвуковим ракетам Х-47М2 "Кинджал": вони виявилися вразливими для розроблених у 1970-х роках американських систем Patriot або ж вони мають низьку точність, пише шанхайський військовий журнал Ordnance Industry Science and Technology, публікації якого відображають позицію КПК та Національно-визвольної армії КНР. Ці ракети не здатні істотно змінити ситуацію на полі бою. Представляючи "Кинджал" майже шість років тому, Путін назвав його першою у світі маневрованою гіперзвуковою ракетою. Однак цю маневреність "не можна порівняти з маневреністю реальної гіперзвукової ракети", а траєкторія, якою він рухається, "робить його вразливим для таких систем ППО, як Patriot". Оскільки "Кинджал" є "поспішним" проєктом – відгалуженням від "Іскандера", він ґрунтується на "застарілій технології 1980-х рр." Проблему поглиблюють неефективна система запуску і брак супутників, які мають забезпечувати точність влучання ("російська навігаційна система ГЛОНАСС перебуває в занедбаному стані").

17:50 Черги вантажівок на польсько-українському кордоні мають зникнути за декілька днів, впевнений міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак. Після підписання угоди з перевізниками він зідзвонився з віцепрем'єр-міністром України Олександром Кубраковим та наголосив, що від виконання вимог мітингувальників українською стороною залежить, чи відновлять вони акцію протесту 1 березня. Він додав, що Україна пішла назустріч Польщі щодо скасування електронної черги для порожніх фур на польській реєстрації, які повертаються з України, і продовживши термін перебування в Україні польських вантажівок з 20 до 60 діб.

17:35 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сподівається, що Конґрес США схвалить фінансову допомогу для України вже до кінця січня: "Це нам кажуть американські партнери. Вони всі оптимістично ставляться до результату. Вони кажуть, що винна ситуація на кордоні".

17:25 Британський інститут фінансування розвитку інвестує $25 млн, щоб розблокувати український експорт та імпорт, включно з життєво важливими постачаннями харчових продуктів, повідомило Міністерство закордонних справ, у справах співдружності та розвитку Великої Британії, зазначивши, що в рамках дводенної програми в Давосі міністр закордонних справ Девід Камерон зустрінеться з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, Біллом Гейтсом та іншими, щоб обговорити необхідність подальшої співпраці та свіжого мислення, зокрема для вирішення поточних конфліктів.

16:45 Німеччина вдруге за місяць оновила список поставленої Україні військової допомоги, цього разу німецький уряд передав:

• боєприпаси до танків Leopard;

• 8 бронетранспортерів;

• 25 розвідувальних безпілотників RQ-35 Heidrun;

• 50 терміналів супутникового зв'язку;

• 5 машин для охорони кордону;

• 3 одиниці автотранспорту (вантажівки, мікроавтобуси, всюдиходи);

• 16 вантажівок Zetros;

• 1840 бойових шоломів та 500 світлодіодних ліхтарів.

Про попередній пакет допомоги Німеччина оголошувала 4 січня.

16:20 Наразі сухопутні війська ЗС Білорусі не залучались та не залучаються до війни на території Україниповідомив представник ГУР Андрій Юсов, відповідаючи на питання, чи спостерігаються спроби РФ залучити білоруські війська до війни в Україні:

"Блакитною мрією Путіна залишається залучення білоруської армії до наземних операцій на боці російських окупантів проти України. Але, з усім тим, за весь час повномасштабного вторгнення, попри прямі і непрямі умовляння й тиск, Путін цього не досяг. І зараз ситуація не змінилась. Так, різного роду навчання, різного роду взаємодія – зрештою, мова йде про так звану союзну державу, про максимальний рівень інтеграції безпекового, оборонного сектору, він залишається і буде залишатись, і ці навчання відомі, вони значною мірою мають пропагандистський характер. Взаємодія є, і в секторі безпеки фіксувалась передача озброєнь, техніки, боєкомплектів – це все було. Але сухопутна армія Білорусі не залучалась і не залучається наразі до війни проти України. Це не привід розслаблятись, ми, звичайно, відстежуємо ситуацію на кордоні і що стосується в цілому білоруського напрямку, але поки що ситуація без змін".

16:05 Європейська комісія, незважаючи на протести сусідніх з Україною членів, готує проєкт постанови про продовження до середини 2025 року безмитного режиму для українського експортуповідомив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський, відхиливши прохання Польщі відновити тарифні квоти на деякі чутливі товари. Він планує в рамках ярмарку Grune Woche, який стартує в Берліні 18 січня, провести переговори з міністрами інших країн щодо імпорту українських товарів до Польщі та ЄС:

"Ми хочемо розробити спосіб захисту від негативних наслідків імпорту сільськогосподарської продукції з України, прийнятний для всіх країн ЄС. Ми аналізуємо і проводимо внутрішні консультації, зокрема щодо механізму ліцензування експорту сільгосппродукції до Польщі, запропонований українською стороною. Таке рішення, за відповідної підтримки з боку Єврокомісії, могло б бути прийнятним.

Для Польщі дуже важливо забезпечити правильне функціонування "коридорів солідарності", щоб експорт української сільськогосподарської сировини спрямовувався в ті регіони світу, які потребують українського зерна та продовольства".

15:35 Російські війська продовжують піхотні атаки за підтримки бронетехніки й авіаціїрозповів командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський:

"В операційній зоні ОСУВ "Таврія" минулої доби ворог завдав 23 авіаційні удари, провів 53 бойові зіткнення та здійснив 702 артобстріли. 

Наші захисники та захисниці стійко тримають оборону і проводять активні дії на визначених напрямках.

Загальні втрати ворога минулої доби становлять 368 осіб та 29 одиниць військової техніки. Зокрема 5 танків, 5 ББМ, 4 артсистеми, 8 БпЛА, 5 автомобілів та 2 одиниці спеціальної техніки".

15:25 Нині вночі вперше – й успішно – було використано "гібридну" ППО проєкту FrankenSAM: російський "шахед" збили, повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін під час дискусії в Українському домі у Давосі:

"Ці проєкти ми реалізуємо зі США і називаємо FrankenSAM. І я радий повідомити, що одну з цих систем було вперше успішно використано цієї ночі. Ми збили "шахед" на дистанції 9 кілометрів з висоти 400 метрів. І це перше використання цієї конкретної системи. У "портфоліо" FrankenSAM у нас біля п'яти проєктів. І я радий, що ми вже отримали ці системи на полі бою, захищаючи наше небо, захищаючи наших людей, і вдячний нашим американським партнерам за те, що це відбулося.

Ми беремо старі радянські застарілі системи й адаптуємо до цих систем західні ракети, або ми беремо західні пускові установки та ракети й інтегруємо їх у старі радянські застарілі системи".

15:05 Співробітники ДБР повідомили про підозру одному з найбільших постачальників Міністерства оборони України Ігорю Гринкевичу та "іншим учасникам злочинної групи" в протиправному заволодінні бюджетними коштами. Зокрема компанії львівського бізнесмена уклали 23 договори на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 млрд грн, під час слідства було встановлено, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займалися будівництвом і не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони України. Згідно з проведеними експертизами, державі завдано збитків на понад 934 млн грн.

14:45 Міністр оборони України Рустем Умєров обговорив зі своїм американським колегою Ллойдом Остіном ситуацію на фронті:

"Поінформував колегу про вмілі дії українських військових, які дозволили збити російський літак А-50 над Азовським морем.

Обговорили поточну ситуацію на фронті, посилення фортифікацій, надання додаткових засобів протиповітряної оборони та забезпечення спроможності Повітряних сил".

14:20 "Укрпошта" продовжує  програму обміну жарівок. Наразі у відділеннях поштового оператора для обміну доступно близько 7 млн LED-ламп. Особливі умови продовжують діяти для пенсіонерів, які раніше вже скористалися обміном. Вони мають можливість отримати додатково до 5 LED-ламп, пред’явивши пенсійне посвідчення, паспорт та РНОКПП.

14:10 Канцлер Німеччини Олаф Шольц після вчорашньої телефонної розмови з президентом США Джо Байденом повідомив, що Німеччина надасть в 2024 році Україні військову допомогу на суму понад 7 млрд євро, і запевнив, що він і президент Байден єдині у своєму бажанні продовжувати надавати Україні фінансову, гуманітарну та військову підтримку.

13:50 Російські війська завдали ракетних ударів "Оніксами" по Одеському та Білгород-Дністровському районахповідомив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер: "Ракети поцілили по сільськогосподарському й аграрному підприємствах. Зруйновано порожнє приміщення для утримання худоби та заготівлі сіна. На щастя, люди та тварини не постраждали".

13:35 Німеччина продовжить надавати військову підтримку Україні у 2024 роцізокрема буде поставлено системи протиповітряної оборони, заявив посол Німеччини Мартін Єгер у спільному відеозверненні з послом України в Німеччині Олексієм Макеєвим з нагоди 32-ї річниці встановлення дипломатичних відносин. Крім того, Німеччина й далі постачатиме важку техніку, артилерійські боєприпаси, інженерну техніку й закриватиме багато інших потреб ЗСУ. Він також наголосив, що Німеччина вже давно орієнтована на відновлення України – немає сенсу чекати на закінчення війни для початку цього процесу.

13:10 Західні союзники повинні перейти від підтримки України "стільки, скільки потрібно" до стратегії "до переможного кінця", вважає президент Латвії Едгарс Рінкевитч:

"Всі ті голоси, які кажуть, що ми, ймовірно, повинні провести якийсь політичний процес, переговори чи дискусії, – вони чомусь не чують, що говорить Путін. Путін каже, що він готовий вести цю війну до кінця".

12:50 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 14 січня 2024 року російський бортовий літак раннього попередження та управління А-50 майже напевно вибухнув, а потім впав у західній частині Азовського моря. Водночас повідомлялося, що російський літак Іл-22М отримав пошкодження, але приземлився на сусідньому російському аеродромі. 15 січня 2024 року головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний взяв відповідальність за втрату А-50 і пошкодження Іл-22М.

• Ймовірне успішне ураження Україною A-50 має велике значення. Дуже вірогідно, що тепер Росія буде змушена переглянути обмеження операційних зон своїх літаків. А-50 є критично важливим для російської картини повітряного спостереження над простором бойових дій.

• Російські ВПС мають вісім літаків А-50, які можуть охопити безпосередній оперативний вплив. Проте збільшення навантаження на решту літаків у поєднанні з втратою екіпажу, ймовірно, обмежить довгострокову стійкість місії.

12:25 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила в Європейському парламенті про початок скринінгу законодавства України на відповідність європейському й анонсувала формування переговорної рамки про членство України в ЄС, зазначивши, що ЄС також почне працювати над своїми реформами, оскільки йдеться про значне розширення ЄС.

12:05 Те, як завершиться війна, під час якої Україна захищає себе та демократичні цінності, визначатиме майбутнє всього світу, заявив під час відкриття зустрічі керівників оборони країн-союзниць голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер:

«У 2024 р. більше 2 мільярдів людей віддаватимуть свої голоси на демократичних виборах, тож концепція демократії має бути захищена більше, ніж будь-коли. Український народ та Збройні Сили України роблять це шляхом, якого ми не бачили ніколи раніше. У темряві війни вони є маяком світла, який показує світу, що означає боротися за те, у що ви вірите. Сьогодні 693-й день того, що, як думала Росія, буде триденною війною. Україна буде мати нашу підтримку кожного наступного дня. Тому що результати цієї війни визначать майбутнє світу».

11:40 Президент Польщі Анджей Дуда під час зустрічі в Давосі з Президентом України Володимиром Зеленським заявив, що процедуру вступу України до НАТО слід розпочати до завершення війни з Росією:

"Під час війни це неможливо, але я вважаю, що Україна повинна отримати запрошення в НАТО, що запустить процес обговорення цього питання в національних парламентах країн – членів Альянсу. Цей процес міг би тривати, і це дуже важливо для морального духу захисників України. Присутність України в НАТО також важлива для зміцнення Альянсу в цілому і для безпеки Польщі".

11:30 Президент Франції Емманюель Макрон анонсував свій візит в Україну в лютому для підписання угоди про гарантії безпеки і повідомив, що найближчим часом Франція передасть Україні близько 40 ракет дальнього радіусу дії SCALP, кілька сотень авіабомб і самохідні артилерійські установки Caesar.

11:20 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 103 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 107 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

10:40 Дефіциту електроенергії минулої доби не зафіксовано. Генерації, виробленої в Україні, достатньо для покриття потреб споживачів, хоча в аварійний ремонт виведено дві одиниці генеруючого обладнання, до роботи після короткотривалого ремонту повернуто 2 блоки ТЕС, повідомили в Міненерго і запевнили, що ситуація контрольована, графіки обмежень не застосовуються.

10:35 Через негоду залишаються знеструмленими більше доби  10 населених пунктів у Кіровоградській області. Через бойові дії та з інших причин без світла в Україні залишається 380 населених пунктів.

10:30 Вчора, 16 січня, добовий максимум споживання був зафіксований близько 10:00. Він був на 0,9% нижчим за добовий максимум 15 січня, повідомили в Укренерго. Сьогодні на 09:10 споживання на 4% перевищує відповідний показник вівторка 16 січня – через відчутне похолодання, від -3 °C 16 січня до -7 °C сьогодні, 17 січня. Диспетчерський центр «Укренерго» попереджає про наявність протягом дня, з 08:00 до 20:00, дефіциту в енергосистемі близько 5%.

10:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

179,4% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

 65,5% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

195,8% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

285,9% артилерійських систем (з них 3,6% за минулий тиждень),

 85,4% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 46,2% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

 26,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:55 Вночі на Одещині Сили ППО збили 11 ударних дронів типу "Shahed-131/136" на підльоті до узбережжя, переважна більшість впали в море. Дрони-камікадзе заходили на критично низькій висоті з акваторії Чорного моря. Підрозділи протиповітряної оборони працювали впродовж майже трьох годин. Уламками кількох збитих дронів та вибуховою хвилею пошкоджено багатоквартирні будинки, крамниці, приватні автівки містян у Приморському районі Одеси, постраждали три людиниповідомляє ДСНС: "Сталося загоряння газової труби, 4-х припаркованих легкових автомобілів, балконів на 3-му і 4-му поверхах і квартири на 2-му поверсі 5-поверхового житлового будинку на загальній площі 50 кв.м. Евакуйовано 130 осіб, на місці розгорнуто мобільний пункт обігріву. Частково зруйновано фасад будинку на площі 100 кв.м. Вибуховою хвилею пошкоджено 8 і вогнем знищено 4 автомобілі".

09:50 Внаслідок ракетного удару окупантів по центру Харкова поранено 17 осіб, із них одна жінка у важкому стані, пошкоджено 19 житлових будинків, повідомив міський голова Ігор Терехов.

09:40 Вночі росіяни завдали удару двадцятьма ударними БпЛА типу “Shahed-136/131” з району Приморсько-Ахтарськ (РФ) та двома зенітними керованими ракетами С-300 з Бєлгогородської обл. (РФ) у напрямку Харкова. Силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з ППО Сил оборони знищено 19 «шахедів» (95%). До відбиття повітряного нападу залучено зенітні ракетні підрозділи та мобільні вогневі групи. Протиповітряна оборона працювала у межах Запорізької, Миколаївської, Одеської, Дніпропетровської, Кіровоградської областей.

За минулі сім днів було збито 19 із 23 (83%) запущених по Україні БПЛА, за цей тиждень п'ять діб атак "шахедами" не фіксувалося.

09:25 Станом на 08:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили  у Військово-морських силах ЗСУ.

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін продовжив демонструвати, що Росія не зацікавлена в добросовісних переговорах з Україною і що максималістські цілі Росії в Україні, які рівнозначні повній капітуляції України і Заходу, залишаються незмінними.

• Президент Росії Путін помітно активізував давні зусилля Кремля зі створення інформаційних передумов для майбутньої ескалації проти країн Балтії, ймовірно, як частину його ширших зусиль з послаблення НАТО.

• Президент України Володимир Зеленський на Всесвітньому економічному форумі в Давосі 16 січня підтвердив важливість перемоги над Росією в Україні. Зеленський підкреслив, що президент Росії не зміниться, маючи на увазі максималістські цілі Путіна у війні, і зазначив, що всі спроби відновити мир провалилися через два роки після початку повномасштабного вторгнення Росії та через 10 років після незаконної анексії Криму. Зеленський заявив, що українські військові стримують Путіна і що краще перемогти Росію на полі бою зараз, ніж пізніше. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна потребує стабільного фінансування та постачання зброї до 2024 року і далі, щоб захистити і повернути свою територію, вказуючи на те, що Європа продовжуватиме відігравати все більш активну роль у підтримці України. Фон дер Ляєн заявила, що Україна може перемогти у війні, але Захід повинен розширити можливості України. Фон дер Ляєн підкреслила успіхи України у війні на сьогоднішній день: "Росія втратила приблизно половину свого військового потенціалу", а Україна відвоювала половину території, яку російські війська захопили після повномасштабного вторгнення, відтіснила Чорноморський флот і відкрила зерновий коридор у Чорному морі. Зеленський вчора продовжив двосторонні зустрічі зі світовими лідерами на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Він обговорив українсько-американську оборонну співпрацю з державним секретарем США Ентоні Блінкеном, російські удари та підготовку до саміту НАТО з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом, ситуацію на полі бою 1 оборонні потреби України з прем'єр-міністром Люксембургу Люком Фріденом, а також українські операції в Чорному морі та коридори через нього з представниками бізнесу. Зеленський також зустрівся з президентом Сінгапуру Тарманом Шанмугаратнамом і запросив його приєднатися до української мирної формули та до участі в глобальному мирному саміті.

• Як повідомляється, операції російської тактичної авіації в районі Азовського моря скорочуються, а можливості російської авіації можуть погіршитися після того, як в ніч проти 14 січня українські сили знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і завдали серйозної шкоди російському літаку повітряного командного пункту Іл-22.

• Як повідомляється, щонайменше два державні китайські банки замовили перевірку свого бізнесу з російськими клієнтами і розірвуть зв'язки з російськими компаніями, що потрапили під санкції, та компаніями, пов'язаними з російською оборонною промисловістю.

• Міністр закордонних справ Росії Лавров подякував міністру закордонних справ Північної Кореї Чхве Сон Хуей за підтримку Північною Кореєю Росії у війні під час офіційного державного візиту останнього до Москви 16 січня.

• Верховна Рада України ухвалила у другому читанні закон про оцифрування українського військового обліку 16 січня.

• Депутати державної думи Росії від ЛДПР 16 січня запропонували законопроєкт, який створить правовий статус для добровольців російської війни в Україні, що надасть їм компенсацію у разі поранення або загибелі.

• Російські окупаційні чиновники з окупованих Херсонської, Запорізької та Донецької областей вчора взяли участь у зустрічі представників російських муніципалітетів у Москві з президентом Росії Путіним.

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 98 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 4 ракетні та 29 авіаційних ударів, здійснив 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Наприкінці минулої доби російські окупанти завдали ракетних ударів по центральній частині міста Харків. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали лікарня, приватні та багатоквартирні житлові будинки, інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти завдали чергового авіаційного удару, застосувавши 20 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 19 ударних БпЛА знищено.

Авіаційних ударів зазнали: Вовчанськ Харківської області; Орлівка, Авдіївка, Костянтинівка, Новомихайлівка, Водяне Донецької області; Мала Токмачка, Преображенка, Оріхів Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 11 атак противника в районах Тернів, Ямполівки, Торського Донецької області та ще 17 атак біля Макіївки, Білогорівки, Серебрянського лісництва Луганської області та північніше Григорівки, Веселого Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 9 атак окупантів неподалік Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 20 атак ворога в районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 15 атак поблизу Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші оборонці продовжують стримувати ворога біля Красногорівки, Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 17 атак.

На Шахтарському напрямку окупанти наступальних (штурмових) дій не вели.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили атаку противника західніше Вербового Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Протягом минулої доби противник здійснив 6 безуспішних штурмів позицій наших військ.

Водночас, українські воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 2 пунктах управління та 2 складах боєприпасів противника.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+