Я Глобине
сьогодні 23 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 688.

12.01.2024 16:01
230
0
Бої за Україну тривають 688 днів

12.01.2024 р.

19:30 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 68 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 2 ракетні та 43 авіаційні удари, здійснив 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційного удару в районі Вовчанська Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 30 населених пунктів, серед них Соснівка, Карповичі, Семенівка, Грем’яч Чернігівської області; Марчихина Буда, Іскрисківщина, Басівка, Покровка, Рясне, Велика Писарівка Сумської області; Гур'їв Козачок, Уди, Зибине, Бударки, Дворічанське Харківської області.

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 6 атак біля Синьківки Харківської області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка Харківської області. Обстріляв з артилерії та мінометів близько 10 населених пунктів, серед них Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки поблизу Макіївки Луганської області та Григорівки, Веселого Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Авіаційних ударів зазнали райони населених пунктів Новоєгорівка Луганської області та Зелена Долина, Колодязі Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 4 атаки противника біля Андріївки та Кліщіївки Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Богданівки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 4 атаки ворога біля Авдіївки та ще 16 атак неподалік Первомайського та Невельського Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександропіль, Новобахмутівка та Авдіївка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Бердичі, Степове, Авдіївка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут окупанти, за підтримки авіації, 15 разів намагалися прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинились Красногорівка, Курахове, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка.

На Шахтарському напрямку Сили оборони відбили 3 атаки противника південніше Золотої Нива та західніше Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема, Вугледар, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку нашими захисниками відбито 5 атак в районі Роботиного Запорізької області, де ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Залізничне, Чарівне, Мала Токмачка, Роботине, Новоандріївка Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Херсон, Золота Балка, Тягинка, Іванівка Херсонської області та Дмитрівка, Іванівка, Яселка Миколаївської області.

Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 8 безуспішних штурмових дій. Українські воїни й надалі утримують зайняті позиції та завдають противнику значних втрат.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 21 району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 4 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 6 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункту управління, 1 артилерійському засобу, 2 засобах протиповітряної оборони, 1 складу боєприпасів та 1 радіолокаційній станції противника.

18:45 Новий голова МЗС Франції їде до Києваповідомляє La Figaro. Спершу планувалась зустріч Зеленського з уже колишньою головою МЗС Катрін Колонною, але кадрові перестановки в французькому уряді змінили плани. Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне зустрінеться з Президентом України, аби "продемонструвати підтримку Франції Україні в протистоянні з Росією".

18:10 Росія активно готується до судового оскарження конфіскації своїх активів на Заходіпише Bloomberg. Як стверджують джерела видання, Банк Росії готується укласти угоди з міжнародними юридичними фірмами, які представлятимуть інтереси РФ у разі судового розгляду. Російська влада також замовила експертні висновки з аналізом відповідного законодавства за кордоном і прецедентів в інших країнах.

17:25 За 2023 рік українські компанії виробили, а держава закупила в 100 разів більше безпілотників, ніж у попередньому роціповідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За словами міністра, сьогодні кількість компаній-виробників дронів зросла до 200. Міністр вважає, що тепер Україна може зробити більше, ніж мільйон FPV за рік.

16:50 Зимовий наступ російської армії зазнає невдачівважає командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський. Командувач зазначив, що командування російської армії не досягло в Україні тих цілей, яке воно ставило перед собою в останні місяці. Однак, за словами Сирського, противник продовжує наступати на декількох напрямках та має ресурси для цього.

16:15 Велика Британія оголосила про найбільший пакет військової допомоги Україні у розмірі близько 3 млрд доларів. За словами британського прем’єра, пакет включатиме в себе «додаткове обладнання до ППО, додаткову протитанкову зброю, додаткові ракети дальнього радіуса дії, тисячі снарядів; також будуть проведені навчання для ще тисяч українських військових».

16:00 Україна та Британія підписали безпековий договірповідомляє ЄП. За словами Зеленського, безпекові зобов’язання Великої Британії за цим документом діятимуть до вступу України в НАТО. Сунак наголосив, що це "перше з безпекових запевнень, які підписує Україна".

15:30 Мінекономіки оцінює зростання ВВП у 2024 році на 4,6%заявила міністерка економіки України Юлія Свириденко. За її словами, наразі українська економіка все більше набуває рис економіки воєнного часу – зокрема пріоритетом економіки воєнного часу є фінансування інвестицій в оборонно-промисловий комплекс, у відновлення зруйнованої інфраструктури.

14:55 Міністерство оборони України наразі проводить аудит усіх контрактів, зокрема й із тими компаніями, які можуть бути дотичними до родини Гринкевичів, повідомив заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков в ефірі телемарафону. Компанії зірвали поставки Збройним Силам України за 23 контрактами, а збитки попередньо становлять більш ніж 1,5 млрд гривень.

14:40 В Європейській Унії розлючені відставкою президента Єврорадипише Politico. Дипломати та посадовці Унії розкритикували рішення президента Європейської ради піти у відставку та балотуватися до Європарламенту – вчинив "нещиро і нешанобливо стосовно ролі Євроради".

14:15 На Харківському та Куп’янському напрямках кардинального збільшення угруповання російських військ не спостерігаєтьсяповідомив підполковник Володимир Фітьо, начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ, зазначивши:«Ми контролюємо чисельний склад військового угруповання російських військових на Куп’янському напрямку, бачимо їхню кількість на північному кордоні неподалік Харківщини, на Бєлгородщині».

13:45 З кінця літа 2023 року Росія виготовляє більше боєприпасів, але їхня якість падаєрозповів керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов в інтерв’ю Le Monde.

13:3Минула ніч була найспокійнішою за останній час, на території України не було жодного літального апарата чи жодного засобу повітряного нападу, сказав речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат в ефірі телемарафону. Така тиха ніч могла бути наслідком погіршенням погодних умов у повітряному просторі, де противник працює по території України безпілотниками та авіацією.

13:05 Фермери Німеччини вже заблокували два пункти пропуску на кордоні з Польщею – в Любєшині та біля Щецина, і попередили, що нині заблокують ще близько 40 місць в прикордонному регіоні Бранденбурґ, а також виїзди на автомагістраль у напрямку Щецина. Таким чином  вони протестують проти запланованого урядом Німеччини скорочення субсидій.

12:5Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак приїхав в Україну з анонсованим візитом. У Києві він зустрінеться з Президентом України Володимиром Зеленським.

12:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Українські сили, що діють на східному березі річки Дніпро, для ураження російських військ використовують оснащені боєприпасами безпілотні літальні апарати FPV.

• Для ураження техніки російських військ FPV-БПЛА використовуються разом з артилерією. За оцінками одного з російських військових блогерів, в секторі Кринки було знищено 90 відсотків російської військової техніки.

• Нездатність Росії протистояти FPV-БПЛА, ймовірно, пов’язана з нестачею російських засобів радіоелектронної боротьби в цьому районі.

12:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 95 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 20 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

11:40 Протягом дня диспетчерський центр «Укренерго» прогнозує можливий дефіцит в енергосистемі – 2,8%. Для покриття буде задіяна вся потужність електростанцій, що працюють у системі. Введення графіків обмеження споживачів не планується, хоча протягом доби в аварійний ремонт вийшло 2 блоки на теплових електростанціях.

11:20 Через негоду в Україні знеструмлено 229 населених пунктів: в Дніпропетровській області – 80 , в Запорізькій – 18, в Кіровоградській – 51, в Миколаївській – 39, в Сумській – 28, в Чернігівській – 13. Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 409 населених пунктів.

11:10 У чергах на перетин польсько-українського кордону очікують 1800 вантажівок, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону: 1000 вантажівок – навпроти пункту пропуску "Шегині", який польські фермери припинили блокувати, і 800 – на пунктах пропуску, блокування яких триває.

10:55 Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час свого візиту в Київ 12 січня підпише з Президентом Володимиром Зеленським Угоду про співробітництво у сфері безпеки та оголосить про надання нового пакета військової допомоги Україні на 2,5 мільярда фунтів стерлінгів у 2024–2025 роках, із них щонайменше 200 мільйонів підуть на закупівлю і виробництво військових дронів для України, в тому числі розвідувальних, ударних і морських безпілотників дальнього радіуса дії. Очікується, що більшість дронів будуть вироблені у Великій Британії, а МО Британії працюватиме з міжнародними партнерами, щоби збільшити кількість безпілотників, що надаються для оборони України. Це фінансування також допоможе використати британські військові знання й оборонне виробництво для надання ракет дальнього радіусу дії, ППО, артилерійських боєприпасів і безпеки морського судноплавства.

Угода між Україною та Великою Британією про співробітництво у сфері безпеки формалізує підтримку, яку Велика Британія надавала і надалі надаватиме Україні у сфері безпеки, включаючи обмін розвідданими, кібербезпеку, медичну та військову підготовку, а також оборонно-промислове співробітництво.

10:40 Вчора, 11 січня, добовий максимум споживання був зафіксований удень після 10:00, він був на 3,1% нижчим за відповідний показник 10 січня, повідомили в Укренерго. Сьогодні споживання знову зростає. Станом на 09:30 споживання вже майже на 1% вище, ніж вчора у той же час. Причини – похолодання та заживлення споживачів, яке ще триває у знеструмлених негодою регіонах. Ці фактори продовжують створювати додаткове навантаження на обладнання електростанцій та на мережі передачі та розподілу електроенергії.

10:35 Вчора росіяни в операційній зоні ОСУВ "Таврія" авіаударів не завдавалирозповів командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" генерал Олександр Тарнавський. Ворог провів 43 бойові зіткнення та здійснив 547 артобстрілів.  Більшість трудових мігрантів та іноземців, яких правдами і неправдами заманюють до російських збройних формувань, проходять максимум 10-денну загальновійськову підготовку. Втрати під час штурмів серед таких осіб дуже значні.

10:10 США та їхні союзники вночі завдали понад 60 ударів по 16 цілях хуситів у Ємені, по командних вузлах і вузлах управління, складах боєприпасів, виробничих об'єктах і пунктах запусків ракет, системах ППО випущено понад сотню високоточних снарядів, повідомило командування американських ВПС. Зокрема атак зазнали міжнародний аеропорт Ходейда на заході Ємену, міжнародний аеропорт Таїз та прилеглі до них райони, райони на південному заході Ємену й аеропорт, що обслуговує місто Абс на північному заході країни, а також авіабаза Аль-Дайламі на північ від столиці Сани та табір хуситів у північній єменській провінції Сааде. Американський президент Джо Байден зазначив, що удари США є "прямою відповіддю на безпрецедентні напади хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі" та що цілеспрямовані удари США й Великої Британії є "чітким сигналом про те, що США та партнери не терпітимуть нападів на персонал і не дозволять ворожим суб'єктам ставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найважливіших комерційних маршрутів у світі".

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

177,5% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

 64,9% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

193,4% автомобільної техніки (з них 2,2% за минулий тиждень),

282,6% артилерійських систем (з них 3,0% за минулий тиждень),

 85,8% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 45,4% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 26,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:45 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін. Активізувалися ворожі ДРГ на Чернігівщині. У результаті проникнення однієї з таких груп було розстріляно цивільний автомобіль.

• Сватівський відтинок — відбулися чергові спроби ворога покращити тактичне положення біля Синьківки та Тернів, ситуація змін не зазнала. Відновилися активні наступальні дії росіян із застосуванням бронетехніки в Серебрянському лісництві.

• Бахмутський напрямок — ворог відновив штурмові дії біля Богданівки та намагається відбити втрачені восени позиції біля Кліщіївки й Андріївки, бої тривають.

• Авдіївський відтинок — відновилися спроби ворога наступати в Степовому, намагання були для них провалені. Росіяни втратили 2 танки і 90% штурмовиків. В Авдіївці ворог сконцентрувався на натиску південніше насосної станції. Такий маневр дає можливість "огорнути" зі сходу АКХЗ і дасть варіативність у штурмових діях в подальшому. Останні дні росіяни демонструють значну активність у Первомайському. Ворог атакує північно-східні околиці Георгіївки, поки вдається відбити всі атаки. Південніше Новомихайлівки створено санітарну "сіру зону" від "русского мира".

• Бердянський відтинок — без змін.

• Запорізький відтинок — без змін.

• Таврійський відтинок — росіяни продовжують на техніці лізти в Кринки, але її успішно знищують. Ворог влаштовує полювання на будь-що, що здатне плавати. Відповідно, паралельно зі спробами витіснити Сили оборони з плацдарму тривають удари по нашій логістиці.

09:40 Станом на 08:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр"повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Концентрація всієї боєздатної сухопутної армії Росії в Україні та поточні зусилля з формування російських збройних сил, схоже, дозволяють російським військам здійснювати регулярні ротації на оперативному рівні в Україні. Заступник начальника ГУР України генерал-майор Вадим Скібіцький заявив 11 січня, що російські війська в Україні налічують 462 000 військовослужбовців і це весь сухопутний компонент російських військ, що більшість російських підрозділів в Україні укомплектовані від 92 до 95 відсотків від їхньої передбачуваної кінцевої чисельності, що розмір російського угруповання в Україні дозволяє російським військам проводити ротації по всьому театру військових дій і що російські війська відводять у тилові райони підрозділи, чисельність яких становить 50 відсотків або менше від запланованої, та повертають їх на фронт після відновлення та поповнення. Вчора заступник голови ради безпеки Росії Мєдвєдєв заявив, що російські військові успішно поповнили свої сили в Україні за допомогою постійної криптомобілізації у 2023 році на понад 500 тисяч нових військовослужбовців. Раніше ISW вже спостерігала рутинні спроби Росії проводити ротацію на оперативному рівні від початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 р. до контрнаступу України влітку 2023 р. Очевидна здатність Росії генерувати сили зі швидкістю, що дорівнює її втратам, ймовірно, надає російським військам можливість поповнювати підрозділи, які командування відкликало з лінії зіткнення через виснаження, а згодом повертати ці поповнені підрозділи на фронт. Російські війська утримують ініціативу на всій території сходу України, а відсутність українських контрнаступальних операцій, ймовірно, знімає тиск на оперативне розгортання, який раніше частково обмежував здатність росіян проводити ротації. Однак російські війська не перехопили ініціативу на полі бою в Херсонській області і, як видається, виснажують частини і з'єднання, що діють поблизу українського плацдарму на східному (лівому) березі Дніпра, не докладаючи очевидних зусиль для проведення ротацій на оперативному рівні (хоча, як видається, вони проводять ротації на тактичному рівні). З початку жовтня 2023 року російські війська провели кілька перегрупувань під час локальних наступальних операцій на Авдіївському, Бахмутському, Лиманському та Куп'янському напрямках, що, ймовірно, надало російським військам час для проведення ротацій, описаних Скібіцьким. З літа 2023 року ISW не спостерігала поширених скарг росіян на відсутність ротацій на всьому театрі бойових дій, а загальний темп російських операцій відповідає звітам Скібіцького.

• Здатність Росії проводити ротацію на оперативному рівні, ймовірно, дозволить російським військам підтримувати загальний темп своїх локальних наступальних операцій на сході України в найближчій перспективі, але неясно, чи зможуть російські війська проводити ефективну ротацію в довгостроковій перспективі або в разі активізації наступальних зусиль чи значної української контрнаступальної операції. Російські оперативні ротації в принципі пом'якшують виснаженість атакуючих російських сил, яка з часом може призвести до апогею наступальних зусиль. Раніше апогею російських наступальних зусиль в Україні сприяли декілька інших оперативних чинників, але основним недоліком часто була нестача живої сили і боєздатних з'єднань. Російські війська переважно проводять наступальні операції в Україні важкими піхотними групами, які не обов'язково потребують великої кількості техніки або високого рівня підготовки. Схоже, що російські війська поповнюють свої втрати і російський апарат генерування сил поповнює втрати в Україні погано навченим і відносно неефективним у бою особовим складом, якого російське командування вважає достатнім для рутинних фронтальних атак, що виснажують війська. Ці атаки поки що не призвели до більш ніж незначних успіхів Росії в Україні з початку жовтня 2023 року, і малоймовірно, що російські війська зможуть продовжувати їх нескінченно довго у спосіб, який дозволить росіянам конвертувати тактичні успіхи в оперативно значущі результати. Успішні російські наступальні операції оперативного рівня в Україні вимагатимуть від російського командування залучення відносно боєздатних і добре оснащених частин і з'єднань до широкомасштабних наступальних операцій, і неясно, чи буде достатньо поповнення за рахунок цих оперативних ротацій для підтримання боєздатності цих частин і з'єднань. Загальний бойовий потенціал російських військ в Україні з часом може погіршитися, тому, незважаючи на ротацію, російські військові не зможуть вести кілька значних наступальних операцій водночас. Якщо російське командування вирішить активізувати наступальні дії в Україні, російські військові також можуть зазнати втрат, які перевищуватимуть їхню здатність генерувати нові сили, що обмежить кількість особового складу, доступного для поповнення виснажених частин і з'єднань. Інтенсифікація російських наступальних дій призведе до перекидання більшої кількості підрозділів на лінію фронту і чинитиме тиск на кількість наявних сил, які можуть взяти на себе контроль над зоною відповідальності виснаженого підрозділу, поки цей підрозділ перебуває на відпочинку та відновленні. Неясно, чи зможе нинішня російська криптомобілізаційна кампанія, яка значною мірою спирається на набір добровольців і примусову мобілізацію засуджених і мігрантів, забезпечити збільшення кількості особового складу, необхідного для проведення ротацій під час інтенсифікації російських наступальних дій.

• Українська розвідка повідомила, що російські зусилля з розширення оборонно-промислової бази поки що не відповідають оперативним потребам в Україні та що нестача боєприпасів і надалі спонукатиме Росію до їх постачання з-за кордону. Вадим Скібіцький заявив, що російська оборонно-промислова база може виробляти два мільйони снарядів калібру 122 мм і 152 мм на рік, що призвело до дефіциту в 500 тис. снарядів у 2023 році і, ймовірно, призведе до такого ж дефіциту в 2024 році. Скібіцький заявив, що Росія планує збільшити виробництво боєприпасів у 2024 році, але їй бракує необхідних компонентів, кваліфікованого персоналу та виробничих потужностей. Скібіцький зазначив, що Росія раніше закуповувала снаряди в Білорусі, Ірані та Північній Кореї, й оцінив, що Москва, ймовірно, намагатиметься закуповувати додаткові снаряди з-за кордону у 2024 році і надалі. Президент України Володимир Зеленський вчора попередив, що Росія використає будь-яку "паузу" або тимчасову угоду про припинення вогню, щоб накопичити безпілотники, артилерію та ракети і розв'язати проблему значного дефіциту матеріальних засобів перед майбутньою агресією проти України. Зеленський додав, що Росія наразі веде переговори про придбання додаткових ракет і боєприпасів з інших країн, і зазначив, що вона вже отримала понад мільйон снарядів із Північної Кореї. Генеральний прокурор України Андрій Костін також підтвердив нещодавні західні повідомлення про те, що російські війська вже запустили щонайменше одну північнокорейську ракету проти України. Видання Politico, посилаючись на доповідь Київської школи економіки та Міжнародної робочої групи Єрмака-Макфола щодо російських санкцій, вчора повідомило, що, незважаючи на західні санкції, Росія імпортувала з січня по жовтень 2023 року товарів і компонентів, необхідних для виробництва ракет, безпілотників, бронемашин та іншої військової техніки, на суму 8,77 мільярда доларів США. У доповіді зазначається, що російські потужності з виробництва ракет і безпілотників, схоже, зросли у 2023 році, незважаючи на західні санкції, а видання Politico заявило, що Росія збільшила виробництво ракет до 115 на місяць до кінця 2023 року. У доповіді зазначається, що санкції призвели до напруження російських ланцюгів поставок і спричинили "безпрецедентні втрати" у загальному обсязі виробництва військової авіації та обладнання в Росії. Українські та західні джерела раніше повідомляли про російські схеми обходу санкцій для придбання іноземних компонентів і зазначали, що залежність Москви від іноземних компонентів обмежила внутрішнє виробництво літаків, ракет і безпілотників у Росії. Вчора під час передвиборчого заходу в Далекосхідному федеральному окрузі Росії неназваний російський виробник безпілотників також звернув увагу Путіна на той факт, що "великий відсоток" електроніки, зокрема безпілотників, виробленої в Росії, потребує іноземних компонентів, що змусило Путіна визнати важливість цього питання і необхідність розв'язати проблему залежності Росії від іноземних компонентів. За попередньою оцінкою ISW, нинішні російські запаси ракет і безпілотників та темпи їх виробництва, ймовірно, не дозволяють російським військам здійснювати регулярні великомасштабні ракетні удари, але, ймовірно, дозволяють здійснювати більш послідовні удари з безпілотників завдяки здатності Росії виробляти безпілотники значно вищими темпами (приблизно 1400 безпілотників Shahed-136/131 в період з лютого по жовтень 2023 року). Російський уряд, ймовірно, намагається розробити національну заміну іноземним компонентам, щоб підтримувати і навіть збільшувати внутрішнє виробництво безпілотників і ракет, незважаючи на західні санкції.

• Низькі температури в Україні, ймовірно, стримують операції на фронті, але, можливо, створять більш сприятливі умови для механізованої маневреної війни, оскільки протягом наступних тижнів земля замерзне. Речник Південного оперативного командування капітан першого рангу Наталія Гуменюк вчора заявила, що за останні дві ночі російські війська не запускали багато безпілотників проти України, оскільки лід може заморозити дрони. Український офіцер бригади, що діє під Бахмутом, вчора заявив, що вночі температура опускається до -18°C, що робить "неможливим" перебування особового складу на спостережних постах довше кількох годин, і повідомив, що інтенсивність російських піхотних атак на Бахмутському напрямку зменшилася, ймовірно, через низькі температури. За оцінками ISW, російські війська, можливо, намагатимуться підтримувати або посилювати локальні наступальні операції на сході України, щоби спробувати перехопити й утримати ініціативу, незважаючи на зимову погоду та умови місцевості.

• Латвія та Естонія 11 січня оголосили про нові пакети військової допомоги Україні.

• Росія може створювати інформаційні умови для майбутніх ескалацій проти Латвії, погрожуючи покарати Латвію за закриття ймовірної бази російського інформаційного впливу в країні.

• Речниця Європейської комісії з питань оборонної промисловості Йоханна Бернсель 11 січня уточнила, що країни – члени Європейської Унії зможуть виробляти мільйон снарядів на рік до весни 2024 року, але постачання снарядів в Україну залежатиме від окремих країн-членів.

• Офіс генерального інспектора міністерства оборони США 11 січня опублікував звіт, в якому йдеться про те, що несвоєчасне документування певної допомоги, наданої Україні, значною мірою пов'язане з обмеженнями міністерства, але це не означає, що будь-яка матеріальна допомога була незаконно привласнена.

• Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив 11 січня, що Верховна Рада відкликала законопроєкт про мобілізацію для доопрацювання після обговорення між українськими законодавцями та політичним і військовим керівництвом.

• Український посадовець зазначив, що Чорноморському флоту Росії може бути важко компенсувати втрату інфраструктури бази після розміщення військово-морських активів за межами головної бази ЧФ РФ у Севастополі. Командувач ВМС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа в інтерв'ю "Українській правді", опублікованому 11 січня, заявив, що російська військово-морська база в Новоросійську є гіршою, ніж у Севастополі, через її вразливість до поганих погодних умов і відсутність поблизу аеродромів, великих ремонтних майстерень та складів для зберігання зброї. Неїжпапа зазначив, що українські удари змусили російські сили зменшити використання Севастополя як головної військово-морської бази, і заявив, що українські удари змушують російські сили розпорошувати свої військово-морські сили в портах Новоросійська і підтримуваної Росією сепаратистської Абхазії, і що російські сили також зменшують використання порту Феодосії.

• Українські та російські війська продовжували позиційні бої вздовж усього фронту.

• Кремлівська стрічка новин ТАСС 10 січня повідомила, що у 2024 році російські війська розгорнуть додаткові літаки і кораблі та збільшать виробництво гіперзвукових ракет "Кинджал" і "Циркон".

• Білоруське міністерство з надзвичайних ситуацій заявило 10 січня, що спонсорувало поїздку 35 українських дітей з окупованої України до Могильова на новорічні свята, під час якої військові навчали дітей "основам безпеки життєдіяльності" і тому, як поводитися в "екстремальних ситуаціях".

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень   Генерального штабу ЗСУ):

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 64 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 3 авіаційні удари та здійснив 16 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки, професійний ліцей та інша цивільна інфраструктура.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 2 атаки ворога біля Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими оборонцями відбито 6 атак окупантів в районах Макіївки Луганської області та східніше Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили атаку противника поблизу Кліщіївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 10 ворожих атак неподалік Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 17 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати окупантів в районах Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 13 атак.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 3 атаки противника західніше Вербового Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські захисники надалі продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Протягом минулої доби противник здійснив 3 безуспішні штурмові дії на позиції сил оборони.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 2 районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункт управління та склад боєприпасів противника.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+