Я Глобине
сьогодні 23 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 666.

21.12.2023 15:11
293
0

21.12.2023 р.

20:10 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 86 бойових зіткнень. Ворог завдав 41 авіаційного удару та здійснив 28 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Карповичі Чернігівської області; Тур’я, Краснопілля Сумської області; Веселе, Гатище, Дворічанське Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 18 атак ворога в районах Синьківки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напряму Сили оборони відбили 3 атаки ворога в районі Тернів Донецької області, де противник, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Також окупанти завдали авіаційних ударів неподалік Невського Луганської області та Спірного Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 7 атак противника біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Також ворог завдав авіаційного удару в районі Торецька Донецької області.

Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 20 атак ворога східніше Новокалинового, Новобахмутівки, Авдіївки та 12 атак в районах Первомайського Донецької області. Тут ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Олександропіль, Суха Балка, Новобахмутівка, Авдіївка, Водяне, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де противник, за підтримки авіації, здійснив 11 безуспішних атак на позиції наших захисників. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Красногорівка, Мар'їнка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Благодатне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 5 атак західніше Вербового Запорізької області, де противник намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 25 населених пунктів, серед них Роботине, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки, П’ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Херсон та Антонівка Херсонської області. Також ворог завдав авіаційного удару в районі Кринок Херсонської області.

Ворог не відмовився від наміру вибити наші підрозділи з лівобережжя Дніпра, здійснив 11 безуспішних штурмових дій. Отримав гідну відсіч та зазнав значних втрат. Наші підрозділи стійко тримають оборону, надалі утримують зайняті позиції та завдають вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по 2 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів та артилерійський засіб противника.

19:30 Уряд Польщі передав Україні 5000 систем Starlink для прифронтових територій, – інформує Міністерство цифрової трансформації України. В міністерстві зазначають, що завдяки домовленостям з партнерами в Україні вже працюють близько 47 тисяч старлінків, з яких 19 з половиною тисяч – від Польщі.

19:15 Зеленський провів телефонну розмову з генсеком ООН, – повідомляє пресслужба Президента. Сторони обговорили пропозиції щодо гарантування безпеки цивільного судноплавства в Чорному морі. Зеленський також запросив Антоніу Гутерреша на четверту зустріч радників з імплементації української "формули миру".

18:30 Остання група військових ЗСУ залишила Велику Британію після закінчення навчання, – повідомило міністерство оборони Сполученого Королівства. Перед від'їздом колеги з британської армії влаштували для них святкування Різдва, щоб "побажати їм добра".

"Велика Британія допомогла підготувати 32 тисячі українських військових для їхньої боротьби за свободу. Остання група солдатів покинула Велику Британію, щоб повернутися на передову вчасно до Різдва".

17:55 Умєров представив послам G7 пріоритети Міноборони на наступний рік, – повідомляє пресслужба Міністерства оборони. Зазначається, що одним із фокусів роботи Міноборони наступного року буде вітчизняне виробництво й закупівля за кордоном БПЛА усіх модифікацій.

17:10 Нідерланди виділили Україні 102 млн євро на перший квартал 2024 року, – заявили в нідерландському уряді. Ця сума є частиною з понад 2 мільярдів євро, які кабінет міністрів Нідерландів зарезервував для підтримки України у наступному році. Новий пакет підтримки спрямований на нагальні потреби, зокрема на відновлення критичної інфраструктури, розмінування і на гуманітарну допомогу.

16:25 Фінляндія дає Україні 21-й пакет військової допомоги на 106 млн євро, – повідомили у міністерстві оборони Фінляндії. Фінська сторона не розголошує подробиць ані вмісту пакета, ані термінів його відправлення в Україну "з оперативних міркувань та для забезпечення безпечної доставки допомоги".

15:40 Міністр інфраструктури Олександр Кубраков провів зустріч з новопризначеним польським колегою, – повідомив український міністр. Сторони обговорили питання щодо розблокування кордону, зокрема щодо створеної окремої електронної черги для порожніх фур на “Ягодин – Дорогуськ”.

14:55 Німеччина надає Фонду енергетичної підтримки України 88,5 млн євро, – повідомляють в німецькому уряді. Внески до Фонду енергетичної підтримки є частиною зимового пакета для України на суму понад 1,6 мільярда євро цього року, який також включає військові внески на протиповітряну оборону, підтримку політики розвитку та гуманітарну допомогу. Отримані кошти Україна використовує для фінансування джерел енергії, запасних частин та обладнання, що допомагають підтримувати енергопостачання.

14:10 Рада, попри застереження міжнародних партнерів, призначила членів Рахункової палати, – заявив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. Терміном на 6 років було призначено Єлизавету Пушко-Цибуляк, Сергія Ключку, Ольгу Піщанську та Кирила Клименка. За словами Железняка, Рада також розгляне призначення Піщанської новою главою Рахункової палати. Зазначається, що раніше посли країн "Групи семи" висловили стурбованість намірами Верховної Ради призначити членів Рахункової палати до завершення її реформи – посли заявили, що до ухвалення закону про реформу ці призначення підірвали б довіру до інституції, яка відповідає за нагляд за міжнародною допомогою.

13:40 ЄС виплатив Україні останній транш з пакета підтримки на теперішній рік, – повідомила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Загалом на 2023 рік ЄС передбачив пакет макрофінансової підтримки України обсягом 18 млрд євро.

"Ми повинні знайти угоду, щоб і надалі надавати Україні підтримку, необхідну їй для відновлення, відбудови та реформ. Ми стоїмо на боці нашого сусіда, друга і майбутнього члена".

13:05 Рада легалізувала медичний канабіс, – повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. Законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності. Як зазначає нардеп, розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання й надалі вважатиметься злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства. Закон набуде чинності через пів року після опублікування.

12:20 Через негоду, бойові дії й технологічні порушення без світла 548 населених пунктів (учора було 523)повідомили в Міненерго. Через складні погодні умови 81 населений пункт (у Харківській та Донецькій областях) залишився без світла, вчора таких було теж 81 (в Дніпропетровській та Донецькій областях). Ще 467 населених пунктів знеструмлено внаслідок бойових дій та з технічних причин (вчора було 442). Запровадження графіків відключень побутових споживачів не передбачається.

12:05 Мобілізація необхідна, і найближчим часом буде знайдено рішення щодо цього питання, сказав секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов в ефірі телемаратону. Він зазначив, що на чотирьох крайніх засіданнях Ставки верховного головнокомандувача піднімалося питання про необхідність мобілізації, і кожного разу Президент України Володимир Зеленський ставив "питання про справедливість": "Щоб у нас не було явищ, коли одні зараз захищають країну, а інші перебувають в інших точках планети, відпочивають на курортах, включно з представниками влади. В даному випадку 100% на тому, на чому наполягає Президент, – це перш за все справедливість". Він розповів, що Міністерство оборони спільно з Генеральним штабом Збройних Сил України пропонують "своє бачення", але остаточне рішення щодо мобілізації 500 тисяч громадян має ухвалити парламент України: "Це непроста дискусія. Цифри, які називаються, вони дійсно потрібні, на задум наших військових, для нашої безпеки. Але йдеться не про ситуацію сьогодні на сьогодні, а про те, що за певний період часу, ймовірно, можемо очікувати, що нам потрібно буде залучати певну кількість громадян для захисту нашої країни". При цьому додав, що потрібно буде підготувати мобілізованих, і вони мають чітко розуміти, на які терміни вони йдуть і коли в них будуть відпустки та ротація.

11:45 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 117 населених пунктів на території 13 областей України, підтверджено ураження 103 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

11:35 Через технічні причини розвантажувалися ТЕС та ТЕЦ у східних областях, роботу ТЕС уже відновлено; в аварійні короткострокові ремонти вийшло 3 блоки теплоелектростанцій у різних регіонах, повідомили в Міненерго, зазначивши, що ці ситуації не впливають на покриття потреб споживачів. Дефіциту електроенергії не зафіксовано і не прогнозується на поточну добу. Генерації, виробленої в Україні, достатньо для забезпечення потреб побутових споживачів і підприємств. Енергосистема збалансована. Обмеження в електропостачанні споживачів не застосовуються у жодній з областей.

11:10 Вчора, 20 грудня, був найтепліший день з початку грудня. Середньодобова температура була 4,9°C. Максимальний добовий рівень споживання 20 грудня був увечері, його показник був на 0,9% нижчим, ніж 19 грудня. Це був найнижчий максимум споживання в робочий день з початку грудня, повідомили в Укренерго.

10:25 США стурбовані рішенням угорського уряду щодо прийняття нового закону, який надає уряду Угорщини драконівські інструменти, що можуть бути використані для залякування і покарання тих, чиї погляди йдуть врозріз із поглядами керівної партії, заявив речник Держдепу Метью Міллер.

10:40 США має інформацію, підтверджену супутниковими знімками, про те, що Північна Корея поставила в Росію більше тисячі контейнерів з боєприпасамиповідомила посол США при НАТО Джуліан Сміт.

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

170,7% танків (з них 3,6% за минулий тиждень),

 62,4% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

181,8% автомобільної техніки (з них 3,7% за минулий тиждень),

267,0% артилерійських систем (з них 4,1% за минулий тиждень),

 83,6% РСЗВ (з них 1,1% за минулий тиждень),

 43,4% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:50 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — росіяни наступають в районі Синьківки, атаки відбиті. Також противник наступав східніше Тернів, атаки відбиті. На даному етапі ворог збирає сили, адже за попередньої інтенсивності вони не витягували, хоч і мають значні резерви живої сили.

• Бахмутський напрямок — ворог продовжує наступати біля Хромового та східніше Іванівського, має успіхи. За висоту 215.7 досі тривають бої. Інформація, що ворог її зайняв чи зайняв половину села, є виключно їхніми вологими фантазіями. Південніше Спірного ворог проводить штурмові дії.

•  Авдіївський відтинок — росіяни знову полізли на Степове, були відкинуті на вихідні позиції. Тривають бої між залізниць північніше Степового, ворог зайняв одну з позицій і намагається закріпитися за підтримки техніки. Вчора в другій половині дня ворог поліз на Первомайське, за попередніми даними атаки також вдалося відбити. Ворог намагається зайти на посадки східніше південної частини Мар'їнки, але наша артилерія не дає то здійснити. Важка ситуація в Новомихайлівці, яка може перетворитися у критичну. Росіяни підвозять своїх виродків до ферми та складів. З ферми ворога вибили. Дорога з села на Солодке устелена підбитою ворожою технікою та мертвими російськими окупантами.

• Бердянський відтинок — без змін.

• Запорізький відтинок — неясна ситуація між Новопрокопівкою та Вербовим.

• Таврійський відтинок — без змін. Російський командувач групи військ "Дніпро" генерал-полковник Тєплінский вирішив завдати КАБами удар не тільки по позиціях Сил оборони, а й по своїх.

09:30 Вночі російські війська атакували ударними БпЛА типу «Shahed» із трьох напрямків: Чауда – окупований Крим, Приморсько-Ахтарськ, Курськ – РФ. Усього зафіксовано пуски 35 «Shahed-136/131», які атакували хвилями у різний час, у період з 20:00 20 грудня по 03:30 21 грудня. До відбиття повітряного нападу залучено тактичну авіацію, зенітні ракетні підрозділи та мобільні вогневі групи Повітряних сил та Сил оборони України. Цієї ночі на різних напрямках захисникам неба вдалося збити 34 із 35 випущених ударних БпЛА (97%) противника. Протиповітряна оборона працювала у Київській, Дніпропетровській, Вінницькій, Черкаській, Херсонській, Запорізькій, Миколаївській, Хмельницькій, Сумській, Полтавській, Чернігівській та Кіровоградській областях.

За минулі сім днів збито 123 зі 126 (98%) запущених по Україні БПЛА.

09:25 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр"повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Глава підконтрольної Кремлю російської православної церкви патріарх Кірілл зробив низку антимігрантських і ксенофобських зауважень, які прямо суперечать постійним зусиллям президента Росії Путіна відновити інклюзивну ідеологію «русского мира». Вчора під час Московського єпархіального зібрання Кірілл звинуватив мігрантів у тому, що вони все більше загрожують міжрелігійному та міжнаціональному миру в Росії, відмовляючись інтегруватися в російське суспільство та створюючи злочинні й екстремістські організації. Він додав, що життя етнічних росіян, «корінного населення», є майже нестерпним у деяких регіонах, включаючи Москву, стверджуючи, що якщо такі тенденції триватимуть, то російські православні люди «втратять Росію».

• Речник Кремля Пєсков прямо заявив, що Кремль не зацікавлений у переговорах з Україною, припускаючи, що Москва відходить від своєї інформаційної операції, спрямованої на вдавання зацікавленості в переговорах.

• Підконтрольний міністерству оборони Росії «Африканський корпус» оголосив кампанію з набору колишніх і нинішніх співробітників «групи Ваґнера», а також людей, які мають досвід бойових дій на війні в Україні.

• Прем'єр-міністр Росії Мішустін вчора в Пекіні обговорив з головою Китаю Сі Цзіньпіном двосторонню економічну співпрацю.

• Повідомляється, що Московський державний університет завершує свою магістерську програму з «інформаційної та гібридної війни», яка має на меті навчити студентів створювати інформаційні операції та вести гібридну війну, що викликало обурення російського пропагандиста Соловйова.

• Кремль продовжує готувати умови, щоб створити видимість легітимності майбутніх президентських виборів у березні 2024 року.

• Російські чиновники вчора видавали військові повістки мігрантам на церемонії натуралізації в рамках поточних зусиль, спрямованих на націлювання натуралізованих мігрантів на зусилля з криптомобілізації та заспокоєння російської ультранаціоналістичної спільноти.

• Російські окупаційні адміністратори продовжують використовувати освітні організації для сприяння тимчасовій депортації українців до Росії.

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 99 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 5 ракетних та 68 авіаційних ударів, здійснив 88 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 35 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони 34 ударні БпЛА було знищено.

Авіаційних ударів зазнали: Синьківка Харківської області; Серебрянське лісництво Луганської області; Іванівське, Торецьк, Очеретине, Орлівка, Новобахмутівка, Авдіївка, Новомихайлівка, Новоукраїнка Донецької області; Оріхів Запорізької області; Кринки та Ольгівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 16 атак ворога в районах Синьківки, східніше Петропавлівки та Іванівки, де противник намагався прорвати оборону наших військ.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито 13 атак окупантів поблизу Білогорівки Луганської області та східніше Тернів, Спірного Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 7 атак противника біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Сили оборони відбили 14 атак противника в районах Новокалинового, східніше Новобахмутівки, Авдіївки, та ще 22 атаки біля Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де нашими захисниками відбито 10 атак.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 6 атак противника західніше Вербового та південніше Роботиного Запорізької області.

Водночас на Мелітопольському напрямку Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни продовжують заходи із розширення плацдарму. Незважаючи на невдачі, ворог не відмовився від наміру вибити наші підрозділи із займаних позицій та здійснив понад 30 безуспішних штурмових дій. Отримав гідну відсіч та із втратами відступив. Наші захисники ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 16 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та по 1 зенітно-ракетному комплексу противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану ракету Х-59.

Підрозділи ракетних військ урази 5 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів та 6 артилерійських засобів противника.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+