Я Глобине
сьогодні 28 квітня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 646.

01.12.2023 17:05
150
0
Бої за Україну тривають 646 днів

1.12.2023 р.

20:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 67 бойових зіткнень. Ворог завдав 2 ракетних та 17 авіаційних ударів, здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також, з початку доби російські окупанти завдали авіаційного удару по Україні, застосувавши 2 керовані ракети Х-59 та 12 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 1 керовану ракету Х-59 та 8 ударних БпЛА. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Красний Хутір Чернігівської області; Прогрес, Степок Сумської області; Уди, Тернова, Вовчанськ, Варварівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії біля Синьківки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де Силами оборони відбито 9 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів штурмові дії в районі Серебрянського лісництва Луганської області, де силами оборони відбито 7 атак. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів штурмові дії в районах Григорівки, Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де Силами оборони відбито 18 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема, Оріхово-Василівка, Маркове, Часів Яр, Кліщіївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії південніше Новокалинового, Степового, Авдіївки, Сєверного, Первомайського Донецької області, де Силами оборони відбито 16 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Бердичі, Степове, Авдіївка, Карлівка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районі Новомихайлівки Донецької області. Обстріляв з артилерії та мінометів населені пункти Гостре, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Костянтинівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Вугледар, Новоукраїнка, Урожайне, Макарівка, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник 10 разів безуспішно намагався відновити втрачене положення в районах Роботиного та західніше Вербового Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Темирівка, Малинівка, Чарівне, Роботине, Степове, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Іванівка, Новотягинка, Понятівка, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби підрозділи ракетних військ уразили 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 5 складів боєприпасів противника.

19:45 На Ставці обговорили питання щодо вирішення проблем мобілізації та демобілізації в Україні, - заявив Зеленський. Президент зазначив, що чекає від органів влади комплексних рішень щодо змін у ній.

"Усі в Україні розуміють, що в цій сфері потрібні зміни. І це питання не просто про кількість тих, хто може бути мобілізований. Це питання про терміни - і для кожного, хто зараз у війську, для демобілізації, і для тих, хто прийде у військо. І це питання про умови. Це комплексні речі, які мають опрацьовувати військове керівництво і Міністерство оборони і які мають бути представлені Ставці для затвердження. Сьогодні були деякі пропозиції - я чекаю на комплексні рішення."

19:10 Кабмін планує дозволити вболівальникам ходити на стадіони, - інформує Міністерство молоді та спорту України. За словами т. в. о. міністра молоді та спорту України Матвія Бідного, допущення глядачів на трибуни допоможе розвивати спортивну галузь, покращить фінансовий стан спортивних організацій та зарядить уболівальників емоціями, які можна отримати лише на стадіоні.

"Повернення уболівальників допоможе стадіонам та клубам знову бути фінансово спроможними, та й жодна телетрансляція повністю не замінює емоції стадіону. Але першочергове питання для нас - безпека глядачів та спортсменів."

18:35 Мажоритарник Максим Єфімов складає мандат, – повідомив нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко. Єфімов – народний депутат України VIII і IX скликань Верховної Ради України. З 6 грудня 2019 року став членом депутатської групи "Довіра", а до того був позафракційним.

17:50 Кабінет Міністрів призначив Юрія Мироненка головою Держспецзв'язку, – повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук. Як повідомляється, до призначення Мироненко був командиром ударної роти БпЛА і глибоко розуміється на тематиці БпЛА.

17:05 Велика Британія внесла 20 мільйонів фунтів стерлінгів до Трастового фонду підтримки реконструкції та економіки України, – повідомляють у Міністерстві економіки. Як зазначає міністерка економіки України Юлія Свириденко, гарантії Багатостороннього агентства з гарантій інвестицій (MIGA) є ключовим інструментом зменшення ризиків, забезпечуючи безперервність діяльності приватного сектору та залучення інвестицій для відновлення та відбудови країни.

16:20 Україна і Польща домовилися про заходи для зменшення черг вантажівок на трьох пунктах пропуску, – інформує пресслужба Мінінфраструктури України. Повідомляється, що сторони погодили відкриття пункту пропуску "Угринів – Долгобичув" для проходження порожніх вантажівок, щоби підвищити пропускну здатність кордону та зменшити навантаження на інші пункти пропуску, і створення в системі "єЧерга" окремих пасів для порожніх транспортних засобів на пунктах пропуску "Ягодин – Дорогуськ" та “Краковець – Корчова".

15:35 Українські водії, які заблоковані на пункті пропуску Краковець-Корчова, оголосили голодування, – пише Суспільне. Водії вимагають, аби польські страйкарі пропускали більшу кількість вантажівок, по 14 у годину.

15:10 Асамблея Міжнародної морської організації обрала новий склад Ради без представників РФ, – повідомив Зеленський. Президент подякував асамблеї за цей крок, наголосивши, що ніхто не завдав більшої шкоди вільному судноплавству за останні десятиліття, ніж Росія.

14:40 Швейцарія заморозила 8,8 млрд доларів російських активів у рамках санкційпише Reuters із посиланням на уряд країни. Зростання заморожених активів пов'язане зі збільшенням на 300 осіб і 100 компаній та організацій, які були додані до санкційного списку за минулі 12 місяців. Державний секретаріат з економічних питань зазначає, що цифра в 8,8 млрд є лише оцінкою і може бути змінена.

14:15 Міністерство оборони й Генеральний штаб Збройних Сил України завершили тестування тактичних засобів радіоперешкод баражуючим боєприпасам та FPV-дронам, розроблених вітчизняними підприємствами, які підтвердили свої тактико-технічні характеристики в умовах застосування, наближених до бойових, ці засоби рекомендовані до проведення кодифікації та реєстрації як штатно-табельних предметів постачання з метою постачання до ЗСУ, повідомив заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

Планується незабаром провести тестування низки тактичних засобів радіоелектронної боротьби з БПЛА та засобів виявлення БПЛА. Серед систем, які нещодавно були допущені до експлуатації Міністерством оборони, – комплекс радіоелектронної боротьби, який використовується для боротьби з усіма типами ворожих БПЛА, здатен глушити сигнали управління, передачі даних супутникової навігації GPS, ГЛОНАСС, Galileo і Beidou, а також створювати множину фальшивих сигналів. Комплекс має пасивну систему виявлення та пеленгації безпілотників.

Наразі ще два зразки вітчизняних систем "окопної РЕБ" проходять кодифікацію в оборонному відомстві. Йдеться про комплекс, який протидіятиме російським "Ланцетам", та комплекс, що захищатиме від ворожих FPV-дронів.

13:55 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російська оборонна промисловість намагається ліквідувати розрив з Україною в розробці безпілотних надводних апаратів одностороннього удару. 27 листопада 2023 року керівник російської фірми KMZ [Кингисеппский машиностроительный завод] Даніленко оголосив, що їхні одноразові катери будуть випробувані в рамках «спеціальної військової операції» з метою налагодження серійного виробництва в 2024 році.

Раніше KMZ виготовляв низку модифікацій катерів, але в останні місяці вони почали рекламувати свої можливості безпілотних апаратів; Даніленко зазначив, що катер може нести боєприпаси вагою до 600 кг.

ВМС використовували безпілотні апарати з часів Другої світової війни. Однак маючи сучасні типи, схожі на швидкохідні катери, начинені вибухівкою, вони після повномасштабного вторгнення Росії стали в руках українських сил ключовим потенціалом у морській сфері.

13:40 60% українців вважають, що під час війни потрібно суттєво себе обмежувати в розвагах і покупках, і за два роки війни ці показники практично ніяк не змінились, свідчать результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг". 36% думають навпаки – що потрібно намагатися повноцінно жити під час війни. Таку думку частіше поділяють мешканці Києва та деокупованих територій. А з тим, що необхідно себе обмежувати, найбільше погоджуються мешканці західних областей. Це питання найбільш розділило респондентів за віком та доходами: молодші й забезпечені значно більше хочуть жити повноцінно, ніж старші й бідніші, серед яких більшість підтримує самообмеження.

13:00 Українські прикордонники не випустили Петра Порошенка в узгоджене відрядження за кордон, де в нього була запланована низка зустрічей, зокрема і зі спікером Палати представників Джонсоном. Речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко пояснив: прикордонники мають підтвердження, що його відрядження за кордон скасовано. Порошенко наголосив, що згідно з регламентом, розпорядження Голови Верховної Ради можуть скасовуватися тільки рішенням Верховної Ради, прийнятим більшістю її конституційного складу.

12:55 У рамках розслідування державної зради з боку колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони України Володимира Сівковича СБУ зібрала докази його причетності до організації масштабних інформкампаній, спрямованих на штучну дискредитацію вищого військово-політичного керівництва України на користь Кремля, до співпраці у яких він залучав відомих українських політиків, зокрема Нестора Шуфрича, що був одним з основних "спікерів", який за координації Сівковича оприлюднював кремлівські наративи під час виступів у телеефірах та на сторінках інтернет-видань.

12:25 Єдине, що президент Росії Путін “поважає і розуміє”, – це стандарти п’ятої статті НАТО, яка вимагає від членів Альянсу стати на захист свого союзника, заявив під час дискусії в Атлантичній раді колишній заступник помічника міністра оборони США з питань Європи та НАТО Ян БжезінськийТому, на його переконання, шлях України до членства в НАТО – це частина виграшної стратегії як для самої України, так і для всього Альянсу. “Парасолька НАТО” могла б поширитись на території, підконтрольні українській владі навіть до повного звільнення окупованої частини України.

12:05 В Армії оборони Ізраїлю заявили, що ХАМАС порушив угоду й обстріляв територію Ізраїля. У відповідь ЦАГАЛ відновив вогонь по ХАМАСу в Секторі Гази. Ізраїльські посадовці повідомили газеті "Ісраель а-йом", що ХАМАС відмовився виконати умови угоди, яка дала б змогу продовжити режим припинення вогню щонайменше до неділі. Зусилля катарських і єгипетських посередників не допомогли. Тепер ХАМАС може продовжити переговори, але вже без режиму припинення вогню.

11:50 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 131 населений пункт на території 9 областей України, підтверджено ураження 62 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

11:35 Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю Associated Press у Харкові заявив, що війна переходить у наступну фазу. На запитання, чи задоволений він результатами українського контрнаступу, він відповів:

"Дивіться, ми не відступаємо – я задоволений. Ми воюємо з другою армією у світі – я задоволений. Ми втрачаємо людей – я не задоволений. Ми не отримали всієї тієї зброї, яку хотіли, – я не можу бути задоволений, але й не можу занадто сильно скаржитися.

Ми хотіли отримати більш швидкі результати. З цього погляду, на жаль, ми не досягли бажаних результатів. І це факт.

Не вистачає сил, щоб швидше досягти бажаних результатів. Але це не означає, що ми маємо здатися".

11:25 На Байкало-Амурській залізничній магістралі вибухнув ще один потяг з паливомповідомили джерела у силових структурах. Підрив став другим етапом спецоперації СБУ із виведення з ладу цієї важливої магістралі.

11:20 Станом на ранок на українсько-польському кордоні у чергах на в’їзд в Україну перебуває близько 2100 вантажних транспортних засобів, повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телемаратону. Найбільше – навпроти пунктів пропуску «Шегині» і «Рава-Руська». На словацькому кордоні на напрямку пункту пропуску «Ужгород – Вишнє Нємецьке» у чергах перебуває приблизно 600 вантажівок, на кордоні з Угорщиною навпроти пункту пропуску «Тиса» – до 1000 вантажних транспортних засобів.

11:10 Boeing має передати США ракети великої дальності GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) в грудні 2023 року, після чого їх будуть кілька місяців випробовувати, перш ніж відправлять в Україну, пише Reuters. Представник Пентагону заявив, що США планують передати ракети на початку 2024 року "після успішної верифікації". Ракети GLSDB випускають компанії Boeing і Saab Group. Дальність ракет становить 150 кілометрів. Їх можна запускати в тому числі з установок HIMARS, які має на озброєнні українська армія.

11:05 Через негоду на ранок знеструмлено 66 населених пунктів (вчора було 191) в Закарпатській, Київській, Одеській, Сумській, Чернігівській областях.

Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 426 населених пунктів (вчора було 442). Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Херсонській областях.

10:45 Станом на 10:00 поточної доби дефіцит електроенергії у системі не фіксуєтьсяповідомили в Міненерго. Вчора для покриття потреб споживачів та промисловості використовувалася електроенергія, вироблена українськими електростанціями, екстреного імпорту не залучали, хоча в аварійний короткостроковий ремонт виходили два блоки ТЕС (один із них вже повернуто до роботи). Обмеження не застосовуються в жодній з областей, енергосистема збалансована.

10:35 Вчора, 30 листопада, середньодобова температура була на 2,6°C нижчою, ніж у середу, 29 листопада, але попри похолодання, добовий максимум (зафіксований ввечері) був на 1,7% меншим, ніж добовий максимум споживання 29 листопада, повідомили в Укренерго.

10:25 Міністерство оборони України спільно з Міністерством стратегічних галузей промисловості наступного року збільшать у кілька разів виробництво ракет, боєприпасів, озброєння та військової техніки, головна увага присвячуватиметься виробництву засобів протиповітряної оборони – від звичайних переносних зенітно-ракетних комплексів до систем ППО з дальністю більш як 100 кілометрів (на кшталт ЗРК «Корал»), повідомив в ефірі телемаратону заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

162,9% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

 59,8% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

173,2% автомобільної техніки (з них 2,3% за минулий тиждень),

257,4% артилерійських систем (з них 2,6% за минулий тиждень),

 81,8% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 42,7% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:50 Вночі внаслідок атаки БпЛА типу «Shahed-136/131» на агропідприємствах Баштанського району на Миколаївщині пошкоджено складську будівлю, ангар, сільськогосподарську техніку, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім. Постраждалих немає.

09:40 Вночі росіяни атакували ударними БпЛА типу «Shahed» з двох напрямків: мис Чауда – окупований Крим, Приморсько-Ахтарськ – РФ, а також завдали удару керованими авіаційними ракетами з повітряного простору окупованої Херсонщини. Усього ворог застосував дві КАР Х-59 та 25 ударних БпЛА «Shahed-136/131». Основний напрямок удару – південь та схід країни. До відбиття повітряного нападу залучено зенітні ракетні підрозділи та мобільні вогневі групи Сил оборони України.

В результаті бойової роботи знищено 18 ударних БпЛА (72%), одну керовану авіаційну ракету Х-59. Протиповітряна оборона працювала у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

За минулі сім днів із запущених по Україні 151 ударного БпЛА «Shahed-136/131» було знищено 136 (90%).

09:25 Станом на 07:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 9 російських кораблів, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Нещодавнє опитування громадської думки в Росії показало, що кількість росіян, які повністю підтримують війну в Україні, скоротилася майже вдвічі з лютого 2023 року, і що більше росіян підтримують виведення російських військ з України, ніж не підтримують. Незалежна російська опозиційна дослідницька організація "Хроники" заявила, що дані її телефонного опитування 17–22 жовтня 2023 року свідчать про те, що респонденти, які є «послідовними» прихильниками війни – ті, хто висловив підтримку війни, не підтримують виведення російських військ з Україна без того, щоб Росія досягла своїх військових цілей, і вважає, що Росія має надавати пріоритет військовим видаткам, зменшилася з 22 відсотків до 12 відсотків між лютим 2023 року та жовтнем 2023 року. "Хроніки" заявили, що 40 відсотків респондентів підтримали виведення російських військ з України без того, щоб Росія досягла своїх військових цілей, і ця цифра залишалася постійною на рівні приблизно 39–40% протягом 2023 року. "Хроніки" заявили, що 33% респондентів не підтримали виведення Росії та виступали за продовження війни, і зазначили, що це число постійно знижувався з 47 відсотків у лютому 2023 року та 39 відсотків у липні 2023 року. Останнє опитування незалежної російської соціологічної організації «Левада-центр», опубліковане 31 жовтня, показало, що 55 відсотків респондентів вважають, що Росія повинна почати мирні переговори, тоді як 38 відсотків виступають за продовження війни.

• Війна Росії в Україні створила нові та загострила наявні соціальні протиріччя в Росії, які залишаються дуже помітними в російському інформаційному просторі, незважаючи на постійні зусилля Кремля щодо цензури. Родичі мобілізованих продовжують подавати масові скарги та заклики про допомогу мобілізованим. Російське опозиційне видання «Важные истории» повідомило 29 листопада, що з початку повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році росіяни надіслали до управління президента Росії з питань роботи зі зверненнями громадян понад 180 тис. скарг щодо питань, пов'язаних із міністерством оборони. Більшість цих скарг, як повідомляється, стосуються виплат солдатам, стану мобілізації, зниклих безвісти та поганого медичного обслуговування. Кремль також використовує нещодавню етнічну напруженість в Росії для підтримки поточних заходів з нарощування сили і з уваги до російських ультранаціоналістів, створюючи цикл, який тримає цю напруженість на передньому плані ультранаціоналістичного діалогу. ГУР повідомило, що через війну в Україні зростає протестна активність і соціальна напруженість у Росії, особливо на заході країни, і що вищі ешелони російського керівництва обговорюють цю напруженість. Цьому сприяють зростання злочинності, зловживання алкоголем, інфляція та високі ціни на споживчі товари, і багато з цих факторів, ймовірно, загострюються через російську війну в Україні. Кремлю послідовно не вдається налаштувати російське суспільство на воєнний лад для підтримки російських військових зусиль, і зміна результатів опитувань та загострення соціальної напруженості вказують на те, що напередодні президентських виборів у Росії у 2024 році ця невдача має відчутний вплив на російське суспільство.

• Кремль, ймовірно, стурбований тим, як зміна сприйняття росіянами російської війни в Україні вплине на результат президентських виборів у Росії в березні 2024 року, і вживає заходів для того, щоб фактична електоральна підтримка президента Росії Путіна не ґрунтувалася на російських успіхах на полі бою.

• Речник Кремля Пєсков вчора підтвердив, що президент Росії Путін проведе і щорічний форум "Пряма лінія" в прямому ефірі, і щорічну пресконференцію тандемом 14 грудня.

• Міністр закордонних справ Росії Лавров під час свого вчорашнього виступу на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ в Північній Македонії не просував кремлівську інформаційну операцію з імітації зацікавленості в переговорах, а натомість просував ескалаційну риторику щодо Молдови.

• Російські війська здійснили кілька серій ударів ракетами та безпілотниками по Україні, які вразили об'єкти цивільної інфраструктури 29 та 30 листопада. Повідомляється, що російські війська використовують українські SIM-карти "Київстар" – це мало би дозволяти російським силам використовувати мобільну мережу "Київстар" для відстеження місцезнаходження безпілотника і зміни його маршруту польоту.

• Російські мілблогери стверджують, що російська військова бюрократія перешкоджає використанню та придбанню російських безпілотників російськими військами, що діють на східному (лівому) березі Херсонської області, на тлі постійних скарг на слабкість російських сил і засобів на східному березі.

• За повідомленнями, Служба безпеки України причетна до вибуху, який спричинив руйнування на ділянці Східно-Сибірської залізниці, що з'єднує Росію і Китай, в ніч на 29 листопада.

• Кремль продовжує втілювати свою стратегію повільного поглинання Білорусі через структуру союзної держави.

• Російські війська продовжували наступальні операції вздовж лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, під Авдіївкою, на захід і південний захід від Донецька, у прикордонній зоні Донецької та Запорізької областей, а також на заході Запорізької області, але не досягли жодних підтверджених успіхів.

• Український військовий оглядач заявив, що план російської влади сформувати два танкові батальйони приблизно за чотири місяці, використовуючи техніку з двох складів озброєння і техніки довготривалого зберігання, свідчить про нестачу боєздатної зброї та військової техніки.

• Окупаційна влада та російські чиновники продовжують зусилля з мілітаризації української молоді на окупованій території України.

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулися 82 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 1 ракетний та 71 авіаційний удари, здійснив 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Минулої доби окупанти завдали чергових авіаційних ударів, застосувавши 19 БпЛА типу “Shahed-136/131”. З них 15 було знищено. Цієї доби загарбники вчергове атакувала Україну 2 керованими ракетами Х-59 та 12 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 1 керовану ракету Х-59 та 8 ударних БпЛА.

Авіаційних ударів зазнали: Синьківка, Петропавлівка, Іванівка Харківської області; Торецьк, Новомихайлівка, Авдіївка Донецької області; Тягинка, Кринки Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 130 населених пунктів Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів штурмові дії біля Синьківки, північно-східніше Петропавлівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де Силами оборони відбито 7 атак.

На Лиманському напрямку наші захисники відбили 6 атак противника в районах Серебрянського лісництва Луганської області та Торського Донецької області, де силами оборони відбито 6 атак.

На Бахмутському напрямку противник вів штурмові дії поблизу Богданівки, Андріївки та Кліщіївки Донецької області, де українські воїни відбили 24 атаки. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог, за підтримки авіації, не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника біля Степового, Новокалинового, Авдіївки, Тоненького, Сєверного, Первомайського Донецької області, де Силами оборони відбито 20 атак.

На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут наші оборонці відбили 10 атак.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку противник 11 разів безуспішно намагався відновити втраченого положення біля Роботиного Запорізької області. Також наші воїни відбили 4 атаки окупантів західніше Вербового Запорізької області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, ведуть контрбатарейну боротьбу, завдають вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та ще 1 – по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 6 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 6 зенітно-ракетних комплексів, 2 склади боєприпасів, 1 радіолокаційну станції та 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+