Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 635.

21.11.2023 17:14
334
0
Бої за Україну тривають 635 днів

20.11.2023 р.

21:10 Міністерство оборони Сполучених Штатів оголосило про виділення Україні нового оборонного пакета на суму у близько 100 мільйонів доларів. В 51-й транш допомоги входять додаткові засоби протиповітряної оборони, артилерійські боєприпаси, протитанкові засоби та інше обладнання, зокрема:

-  Зенітні ракети "Стінгер" і протитанкові комплекси Javelin та AT-4;

-  одна високомобільна артилерійська ракетна система HIMARS і додаткові боєприпаси до неї;

-  155-мм і 105-мм артилерійські снаряди.

20:00 Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні оголосив про новий оборонний пакет від Сполучених Штатів після візиту голови Пентагону Ллойда Остіна до Києва:

«…ми обговорили ситуацію на полі бою та її перспективи – те, як можемо посилити і нашу оборону, і наш рух. Є новий оборонний пакет для нашої держави від Сполучених Штатів. Я вдячний. Зокрема, буде більше артилерії – снарядів, які потрібні саме зараз.
Обговорили також і українські дії в Чорному морі та захист нашого експортного коридору. Свобода мореплавства є фундаментальною цінністю для всього світу, і Україна довела тут, у Чорному морі, що ми здатні виганяти агресора з акваторії, яку він так хотів зробити мертвою.»

19:05 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 54 бойові зіткнення. Ворог завдав 3 авіаційні удари, здійснив 12 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Костобобрів Чернігівської області та Середина Буда Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Тимоновичі, Карповичі, Грем’яч Чернігівської області; Веселівка, Костянтинівка, Волфіне, Ходине Сумської області; Червона Зоря, Плетенівка, Землянки, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Синьківки та східніше Петропавлівки Харківської області, де Силами оборони відбито 10 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Обстріляв з артилерії та мінометів близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Кліщіївки, Андріївки та східніше Південного Донецької області, де наші воїни відбили 19 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії східніше Новобахмутівки, Степового та Авдіївки Донецької області, де Силами оборони відбито 7 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Олександропіль, Керамік, Авдіївка, Сєверне, Тоненьке, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де українські захисники відбили 10 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 10 населених пунктів Донецької області, серед них Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії західніше Старомайорського Донецької області, де нашими захисниками відбито 2 атаки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районах Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Чарівне, Мала Токмачка, Роботине, Малі Щербаки, Кам’янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали такі населені пункти, як Софіївка Херсонської області та місто Херсон.

Водночас, сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 2 удари по районах зосередження особового складу противника.

18:30 На конференції у Данії представлено концепцію спеціально створеної структури при Міністерстві оборони, мета якої – забезпечити процес інтеграції літака F-16 у загальну систему Сил оборони Україниповідомив заступник міністра генерал-лейтенант Олександр Павлюк. Основними напрямками роботи стануть розвиток і захист аеродромної інфраструктури, навчання авіаційного персоналу і залучення міжнародної комунікації.

17:25 Сполучені Штати зможуть продовжувати надсилати допомогу, в тому числі далекобійну зброю й артилерійські боєприпаси, принаймні "протягом деякого часу" – пише з посиланням на неназваного американського посадовця Washington Post, зазначаючи, що представники Пентагону, які сьогодні приїхали до Києва, сподіваються під час свого візиту дізнатися більше від українських лідерів, як розвиватиметься стратегія України з настанням зими.

16:58 Український ударний дрон Backfire готується до серійного виробництваінформує міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. БпЛА вже пройшов комісію Міноборони й очікує наказу на допуск до експлуатації.
Backfire – ударний дрон українських розробників, які ввійшли до оборонного кластера Brave1. Його дальність – 35 км, а завдяки GPS-антені, яку майже неможливо заглушити, дрон дуже стійкий до ворожих засобів РЕБу. Також через повну автономність безпілотника росіяни не можуть вирахувати координати його та наземної команди, що убезпечує операторів. Розробники співпрацюють зі зведеним загоном «Злі птахи» ЗСУ, які допомагають удосконалювати БпЛА. За останні два місяці військові здійснили щонайменше 50 успішних місій.

15:55 Україна повернула тіла ще 94 загиблих українських військовослужбовцівповідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

15:10 Кабінет Міністрів звільнив Юрія Щиголя з посади голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації і його заступника з питань цифрового розвитку Віктора Жору на засіданні уряду в понеділок, написав постійний представник Кабміну у Верховній Раді.

14:35 САП та НАБУ повідомили про підозру керівникам Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн грн при закупівлі програмного забезпечення. У вчиненні злочинів наразі підозрюють шість членів організованої групи, включно з головою Держспецзв’язку та його заступником.

14:05 З огляду на збройну агресію Російської Федерації, жодних російських нацменшин в Україні наразі не може бути. Ухвалений у грудні 2022 року закон про національні меншини (спільноти) України не поширюється на нацспільноти, які представляють країну-агресора, заявив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук в ефірі телемаратону:

"Я дуже вдячний і Венеціанській комісії, і Європейській комісії за те, що вони дослухалися до аргументів і підійшли з розумінням до того, що має бути знов-таки принцип взаємної поваги. Якщо цей народ не демонструє поваги, а навпаки – здійснює агресію проти України, то його права мають бути ущемлені в цій частині. Ми тут досягли повного взаєморозуміння. Тому жодних російських національних меншин в Україні наразі немає і не може бути. І загалом ми не готові навіть вести дискусію з нашими колегами про будь-які винятки. Тому що представники народу, який на сьогодні здійснює геноцид українського народу, чинить агресію, веде війну проти України, не можуть мати жодних привілеїв у нашій країні щодо будь-яких нюансів, пов'язаних із їхньою національною меншиною".

13:45 Поблизу Дмитрієва в Курській області РФ було уражено дві дороговартісні радіолокаційні станції російських військ – РЛС 55Ж6 “Нєбо” та, ймовірно, “Гамма-С1Е”, заявило Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Судячи з опублікованих кадрів, удари по російських РЛС завдали українські безпілотники. Ці радіолокаційні станції використовувалися військовими РФ для моніторингу повітряного простору, в тому числі й над східними регіонами України.

13:30 З 10 грудня новим президентом Аргентини стане лібертаріанець Хав’єра Мілея, який переміг на вчорашніх виборах. Новий президент не підтримує ідею вступу країни до групи БРІКС і заявив про плани розірвати зв'язки із "комуністичними" урядами Китаю та Бразилії, Росію він ставить в один ряд з Китаєм – у перелік автократичних держав, які є ворогами свободи. З початку російського вторгнення Мілей висловлював підтримку Україні в її війні з Росією і сказав, що бачить США й Ізраїль головними партнерами Аргентини.

13:05 Чисельність жінок у Збройних Силах України становить 62 062 особи (7,3% від загальної чисельності особового складу ЗСУ, у 2014 році було 49 926 осіб), повідомили у Military Media Center. З числа жінок військовослужбовців є 43 479 осіб (5,3%), зокрема офіцерський склад – 7709 (6,6%); сержантсько-старшинський склад – 11 732 (6,6%); солдати – 22 704 (4,4%); курсанти – 1334 (18,1%); цивільний персонал – 18 583 особи (48,2%). На керівних посадах перебувають 5160 військовослужбовців-жінок, зокрема: офіцерів – 2890; сержантів – 2270. Близько 5 тисяч військовослужбовців-жінок виконують завдання в районі проведення бойових дій, 13 487 мають статус учасника бойових дій.

12:35 Вчора, 19 листопада, середньодобова температура була на 8°C нижчою, ніж у попередню неділю, 12 листопада (-0,2°C проти 7,8°C), і, відповідно, вечірній максимум споживання був на 13% вищим, ніж тиждень перед цим, повідомили в Укренерго.

12:10 У близько 60 справах, які стосуються Майдану, є ризик непритягнення до відповідальності фігурантів через закінчення строків давності, повідомив керівник Департаменту організації, процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013–2014 роках, Офісу генпрокурора Олексій Донський в ефірі національного телемаратону, зазначивши, що це не стосується, наприклад, справ щодо осіб, які переховуються від слідства: там термін давності притягнення до кримінальної відповідальності переривається; так само це не стосується справ щодо особливо тяжких злочинів, в тому числі ті, за які передбачені покарання у вигляді довічного позбавлення волі – тобто по цих справах ризику немає. Йдеться про справи щодо тяжких злочинів, де встановлені особи, де справи впродовж тривалого часу розглядають у судах. Донський зазначив, що цього року до суду скерована справа стосовно колишнього керівництва України. Вона налічує понад 1800 томів. Загалом у судах розглядається 150 справ щодо близько 300 осіб. На досудовому розслідуванні залишаються близько 70 справ. 

11:40 Президент України Володимир Зеленський зустрівся з генеральним директором Fox Corporation Лакланом Мердоком, журналістами Fox News Бенджаміном Холлом та The Sun Жеромом Старкі, які відвідали Україну. Президент розповів про ситуацію на полі бою, високу мотивацію та рішучість українського народу й віру в перемогу і відзначив важливість збереження уваги світу до українських зусиль у боротьбі за свободу та свою державу:

"Люди чомусь ставляться до цього як до кіно та очікують, що в подіях не буде довгих пауз, що картинка перед очима завжди змінюватиметься, щодня будуть якісь сюрпризи. Але для нас, для наших воїнів це не кіно. Це наші життя. Це щоденна важка праця. І завершиться все не так швидко, як нам би хотілося. Але ми не маємо права опускати рук – і не зробимо цього".

11:25 Через негоду, бойові дії та технологічні порушення знеструмлено 527 населених пунктівповідомили в Міненерго:

Дніпропетровщина – з технологічних причин без світла залишалися майже 80 тисяч абонентів, майже тисяча – внаслідок бойових дій,

Донеччина – внаслідок бойових дій та негоди за добу залишалися без світла майже 16 тисяч споживачів (129 населених пунктів),

Запорізька область – через негоду без світла залишалися понад 13 тисяч абонентів, з технічних причин – ще понад 9 тисяч споживачів,

Миколаївщина – через негоду відключалося світло у майже 6 тисяч споживачів у 35 населених пунктах,

Одещина – внаслідок погіршення погодних умов відключалися понад 63 тисячі споживачів,

Полтавщина – через вітер, налипання мокрого снігу знеструмлено понад 5,6 тисячі абонентів,

Сумщина – через технічні порушення без світла лишилися 6 населених пунктів, через бойові дії в області відключені понад 2,7 тисячі споживачів,

Харківщина – внаслідок нічних обстрілів міст Борова, Куп’янськ, Вовчанськ зафіксовано пошкодження мереж, через бойові дії в області залишаються знеструмленими понад 17,6 тисячі споживачів,

Херсонщина – через обстріли та несприятливі погодні умови в області за добу відключалися понад 8 тисяч точок обліку,

Чернігівщина – через обстріли без світла понад 900 абонентів.

11:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 7 листопада 2023 року дружини російських військовослужбовців провели, ймовірно, першу публічну вуличну акцію протесту в Москві з моменту вторгнення в Україну. Протестувальники зібралися на Театральній площі в центрі й розгорнули плакати з вимогою ротації своїх чоловіків подалі від лінії фронту.

• З лютого 2022 року в соціальних мережах щодня з'являються приклади того, як російські дружини та матері публікують онлайн-звернення, протестуючи проти умов служби своїх близьких. Однак драконівське російське законодавство досі заважає родичам військових об'єднатися у впливову лобістську силу, як це зробили солдатські матері під час афгансько-радянської війни 1980-х років.

• Поліція за лічені хвилини розігнала акцію протесту на Театральній площі. Однак пряма вимога протестувальниць варта уваги. Очевидно, безстрокове перебування особового складу на бойових позиціях без ротації все частіше вважають неприйнятним як самі військовослужбовці, так і їхні родичі.

10:35 "Енергоатом" завершив планові ремонти на останньому, дев’ятому атомному блоці української АЕС: відтепер на повну потужність працюють усі енергоблоки, розташовані на підконтрольній Україні території. 

10:25 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 94 населені пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 60 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

159,4% танків (з них 2,3% за минулий тиждень),

 58,6% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

168,6% автомобільної техніки (з них 2,6% за минулий тиждень),

251,5% артилерійських систем (з них 5,2% за минулий тиждень),

 80,7% РСЗВ (з них 1,5% за минулий тиждень),

 41,8% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:50 Станом на ранок, за інформацією польських прикордонників, у чергах на території Польщі в напрямку України перебуває близько 2900 вантажних транспортних засобів, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемаратону. Навпроти пункту пропуску "Краковець" – 1200, навпроти "Ягодина" – 1100, навпроти "Рави Руської – близько 600. Ці дані можуть бути неповними, бо інші вантажівки можуть знаходитися трохи далі від кордону. Через блокування цих напрямків збільшилися черги і на інших, зокрема навпроти пункту пропуску "Шегині" знаходиться близько 1300 вантажівок, ще сукупно 300 вантажівок навпроти пунктів пропуску Гринів, Устилуг та Смільниця.

09:40 Міністр оборони США Ллойд Остін приїхав до Києва і затвітував:

"Я щойно приїхав до Києва, щоб зустрітися з українськими лідерами. Я тут сьогодні, щоб передати важливе послання: Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати Україну в її боротьбі за свободу проти російської агресії – як зараз, так і в майбутньому".

09:30 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

• Сватівський відтинок — тривають зіткнення біля Лиману Першого та Першотравневого, ворог мав частковий успіх біля останнього. Біля Лиману Першого дуже складна ситуація, постійно десь доводиться відходити. Ворог дошкуляє як скидами, так і постійними штурмами. Додаткові проблеми створюють так звані "блукаючі підари", які губляться в лісі.

• Бахмутський напрямок — тривають бої біля Кліщіївки. Ворог зайняв деякі позиції та рухається по посадці до висоти 215.7. Це створює серйозні проблеми у найближчій перспективі. Дана висота є панівною над селом.

• Авдіївський відтинок — росіяни лізли на Первомайське та Тоненьке, успіху не мали. Проте мали успіхи на промці, біля Новокалинового та Веселого, ситуація на ній важка. Авдіївку продовжують розбивати артилерією й авіацією. Противник ліз вище Степового, а також між селом та АКХЗ, бої тривають. У Мар'їнці ворог захопив ще один квартал руїн.

• Бердянський відтинок — біля Старомайорського загалом поки все вдалося зупинити.

• Запорізький відтинок — західніше Роботиного Сили оборони мали частковий успіх.

• Таврійський відтинок — без змін.

Ворог продовжує тиск на багатьох ділянках, а особливо біля Куп'янська, Бахмута, Авдіївки, Мар'їнки та Кринків. На сході погіршилася погода і почав падати сніг, що внесе свої корективи в особливості ведення бойових дій.

09:15 Станом на 07:30 в Чорному та Азовському морях російські кораблі на бойовому чергуванні відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські та російські війська продовжують бойові операції на сході та півдні України, хоча дощова погода, ймовірно, і надалі сповільнюватиме темпи бойових операцій до повного настання зимових умов. Російський мілблогер заявив, що українські війська продовжують оборонятися від сильного угруповання російських військ, що атакує поблизу Авдіївки, і що українські війська утримують ініціативу на півдні України, додавши, що поки що передчасно заявляти про перемоги Росії, щоб не створювати хибних вражень про ситуацію на полі бою. Інший російський блогер зазначив, що погана погода перешкоджає використанню бронетехніки на заході Запорізької області, але українські війська все ще атакують російські позиції піхотними підрозділами. Міністерство оборони Великої Британії 18 листопада оцінило, що жодна зі сторін не досягла суттєвого прогресу на Куп'янському та Авдіївському напрямках, а також у східній (лівобережній) частині Херсонської області, де тривають найбільш інтенсивні бої, і додало, що з настанням холодної зимової погоди перспективи суттєвих змін на фронті в найближчому майбутньому стають все менш очевидними. Українські військові очікують, що Росія розпочне третю хвилю штурмів Авдіївки. Морозні погодні умови взимку, ймовірно, призведуть до відновлення активніших бойових дій, а дощова погода навряд чи зупинить українські або російські атаки.

• У ніч з 18 на 19 листопада російські війська завдали чергову серію ударів безпілотниками, націленими на Київську, Полтавську та Черкаську області.

• Палкий націоналіст і колишній російський офіцер Іґорь Ґіркін офіційно оголосив про свій намір брати участь у президентських виборах в Росії 2024 року, незважаючи на ув'язнення.

• Міністерство оборони Росії може запровадити цензуру щодо нерегулярних російських збройних формувань в рамках своїх зусиль з формалізації російських нерегулярних сил і встановлення більшого контролю над російським інформаційним простором.

• Українська влада оголосила 19 листопада, що Богдан Єрмохін, український підліток, якого російська влада примусово депортувала з окупованого Маріуполя до Росії і намагалася мобілізувати, повернувся в Україну.

• Популярний прокремлівський мілблогер вчора висловив гнів щодо рішення Вірменії дистанціюватися від Росії на тлі нещодавнього погіршення вірменсько-російських відносин.

• Регіональні російські чиновники продовжують побоюватися виникнення локальних протестів у відповідь на відмову російських військових повернути частину мобілізованих з фронту.

• Окупаційна влада продовжує зусилля з привчання українських дітей в окупованій Україні до російської національної та культурної ідентичності.

08:55 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Минулої доби російські окупанти завдали авіаційного удару по Україні, застосувавши ударні БпЛА типу “Shahed-136/131”. В результаті бойової роботи силами та засобами протиповітряної оборони знищено 15 з 20 ударних БпЛА.

Протягом минулої доби відбулося 46 бойових зіткнень. Ворог завдав 1 ракетного та 17 авіаційних ударів, здійснив 94 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Петропавлівка Харківської області; Серебрянське лісництво Луганської області та Ямполівка Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Синьківки, східніше Петропавлівки та Іванівки Харківської області, де силами оборони відбито 7 атак.

На Лиманському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Бахмутському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де нашими захисниками відбито 11 атак. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку окупанти не полишають спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника східніше Новокалинового, Новобахмутівки, Сєверного та Авдіївки Донецької області, де Силами оборони відбито 12 атак.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Красногорівки, Мар’їнки та Побєди Донецької області, де українські воїни відбили 16 атак.

На Шахтарському напрямку загарбники вели штурмові дії біля Старомайорського Донецької області, успіху не мали.

На Запорізькому напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 2 удари по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 склади боєприпасів противника.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+