Я Глобине
сьогодні 05 травня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 629.

14.11.2023 11:48
164
0
Бої за Україну тривають 629 днів

14.11.2023 р.

21:36 Біля Авдіївки Сили оборони України збили російський штурмовик Су-25Зі слів речника пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександра Штупуна, то вже восьмий знищений літак з моменту активізації ворога на Донеччині.

20:11 Міністр оборони Словаччини Роберт Каліняк заявив генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу, що новий уряд припинив допомогати Україні зі словацьких складів. Каліняк сказав, що натомість офіційна Братислава пропонує українцям значну нелетальну допомогу - гуманітарну, цивільну та технічну. Словацький уряд стверджує, що партнери поставилися до такого рішення з "повною повагою".

19:26 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 57 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 4 ракетних та 42 авіаційних удари, здійснив 26 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Клюси, Сеньківка, Грем’яч Чернігівської області; Волфине, Веселівка, Тур’я Сумської області; Ветеринарне, Стариця, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Синьківки, Петропавлівки Харківської області, де наші воїни відбили 7 атак. Противник завдав авіаційних ударів біля населених пунктів Вільшана та Чернещина Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районі Надії та Серебрянського лісництва Луганської області. Завдав авіаційних ударів поблизу Піщаного Луганської області та Серебрянки, Сіверська, Спірного Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка, Луганської області та Ямполівка, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку окупанти вели штурмові дії поблизу Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де нашими захисниками відбито 10 атак. Противник завдав авіаційного удару неподалік Кліщіївки. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися населені пункти Хромове, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Авдіївки, Северного, Тоненького, Водяного та східніше Первомайського Донецької області, де Силами оборони відбито 15 атак. Завдав авіаційних ударів біля Архангельського, Новокалинового, Ласточкиного, Авдіївки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Керамік, Новокалинове, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку загарбники, за підтримки авіації, вели безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут наші воїни відбили 18 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Антонівка.

На Шахтарському напрямку ворог вів штурмові дії в районі Старомайорського Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційного удару біля Урожайного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Новодарівки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, зокрема, Роботине, Оріхів, Новоандріївка, Пятихатки, Лобкове, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новоберислав та Берислав Херсонської області. Артилерійських обстрілів зазнали Херсон, Осокорівка, Шляхове, Берислав, Ольгівка Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також протиповітряною обороною знищено 2 ударних БпЛА “Shahed-136/131” та одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділи ракетних військ уразили 6 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункт управління, 17 артилерійських засобів, 3 засоби протиповітряної оборони та складу паливно-мастильних матеріалів противника.

18:49 Високий представник ЄС з питань зовнішньої і безпекової політики Жозеп Боррель заявив, що його завдання підтримувати Україну, а не давати оцінку ситуації на полі бою. "Головнокомандувач української армії знає краще за мене ситуацію, і я не маю наміру обговорювати з ним ситуацію на полі бою – йому вона відома... Мій обов'язок, моя робота – його підтримувати, надавати підтримку [Україні]. Я не є тим, хто веде бій. Ми не є тими, хто бореться. Це українці. Цілком очевидно, що війна триває довше, ніж очікувалося – довше, ніж очікував Путін. І ми маємо далі підтримувати Україну", – заявив Боррель на пресконференції після засідання Ради ЄС з питань закордонних справ на рівні міністрів оборони.

18:31 Росіяни не відмовилися від загарбницьких планів і продовжують наступальні дії одночасно на декількох східних напрямках, заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. "Попри великі втрати, росіяни атакують наші частини, які обороняються в районі Куп’янська. Крім того, ворог збільшив кількість використання дронів-камікадзе.
На півночі та півдні від Бахмута російські війська намагаються перехопити ініціативу шляхом проведення контратак. Втім наші оборонці розбивають усі плани та намагання окупантів захопити нашу землю. Ворог щодня втрачає свої наступальні спроможності", – прокоментував Сирський.

18:12 Колишній держсекретар США Майк Помпео ввійшов до ради директорів компанії Kyivstar.

17:50 Кабінет Міністрів затвердив два законопроєкти, котрі належать до вимог Європейської комісії для початку переговорів із Україною. Уряд пропонує Верховній Раді збільшити граничну чисельність штату Національного антикорупційного бюро з 700 до 1000 людей, а також надати Національному агентству з питань запобігання корупції повноваження перевіряти активи і майно чиновників, яке ті придбали до призначення на державній посади.  

17:33 На бахмутському напрямку росіяни сконцентрували штурмові дії в районах Кліщіївки й Андріївки, заявив пресофіцер 3-ї окремої штурмової бригади Олександр Бородін. "Можна констатувати, що за останню добу було близько 15 спроб штурмових дій. Я вже не кажу про артилерію, авіацію і БПЛА... Однак жодних успіхів у них зараз немає", – сказав Бородін в етері телемаратону. Речник 3-ї ОШБр додав, що українці, на відміну від росіян, мають на цій ділянці набагато кращі оборонні позиції. "У якийсь момент, коли вони вважають за потрібне, думаючи, що ми втомилися, пускають піхоту. Піхота здебільшого нічого не добивається і відходить назад – це все повторюється. Іноді, коли піхота підходить ближче, доводиться вступати в дуже сильні бої на рівні 50–100 метрів, але це вже рідкість. У більшості вона не доходить так близько. І так весь час повторюється. Це вже можна трохи назвати і позиційною війною на виснаження", – прокоментував спікер.

17:02 Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що у Збройних Силах України немає конфліктів на мовному ґрунті, й повідомив, що за 2023 рік секретаріат не отримав жодної скарги на порушення закону про державну мову у війську. Кремінь вважає шкідливими дискусії, що здійнялися в медіа довкола мовної проблематики. “Я хочу, щоб на мовній темі не було спекуляцій. Ми вже проходили поділ України за різними категоріями. Так звані “дві України” – це одна з розробок психологічного спрямування російського походження. У нас єдина держава. У нас єдина державна мова. У нас єдине бачення у наближенні нашої перемоги. Ми дякуємо Збройним Силам України за їх єдність!” – сказав Кремінь в інтерв'ю "5 каналу". 

16:41 Головна інспекція Міністерства оборони доповіла міністрові про результати перевірки обставин ракетного удару по воїнах 128-ї бригади під час нагородження у Запорізькій області. "Ми знаємо похвилинно, що і як відбулось. Розібралися, що призвело до трагедії і як її можна було уникнути", – повідомив Рустем Умєров. "Зібрали бійців у дворі будинку, щоб нагородити. Було проігноровано всі правила маскування. Поруч припаркували більше десяти автомобілів. В цей час у небі був російський безпілотник-розвідник. Його зафіксували. Повітряну тривогу оголосили по всій області. Військових попередили про сектор, в якому працює ворожий БПЛА. Як тільки зафіксували ракетний пуск, поширили сигнал «ракетна небезпека». На місці нагородження жодних централізованих безпекових заходів вжито не було", – обурився Умєров. Міністр доручив Генеральному штабу ЗСУ перевірити виконання безпекових протоколів у підрозділах і звернувся до командирів із застереженням, що зневага до базових заходів безпеки неприпустима.

16:18 Український уряд і німецький концерн Rheinmetall уклали договір на поставку військової техніки, в тому числі 25 основних бойових танків Leopard 1A5, п'яти броньованих евакуаційних машин Bergepanzer 2 і двох танків для навчання водіїв. У повідомленні концерну зазначено, що поставка повинна відбутися в 2024 році. "Замовлення, що фінансується Німеччиною і вартістю в кілька мільйонів євро, також включає навчання, логістику, запасні частини, технічне обслуговування та інші послуги", – поінформував Rheinmetall.

15:49 Навпроти ще одного пункту пропуску на кордоні з Польщею спостерігається скупчення вантажівок, оскільки водії обирають альтернативні напрямки через блокаду польських перевізників. Так, за напрямком "Шегині" вранці перебувало близько 1100 автомобілів, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. Найбільша кількість транспортних засобів на кордоні в напрямку пункту пропуску "Ягодин" – близько 1300 вантажівок, а також по 500 вантажних автомобілів у напрямках ПП "Краковець" і "Рава-Руська".

15:23 Колаборантові Олегу Царьову повідомили про нову підозру за фінансування росгвардії у Криму. За даними слідства, після окупації півострова Царьов купив там нерухомість і підприємства, а на охорону найняв службовців росгвардії. Фактично це фінансування окупаційних військ.

14:51 Росіяни обстріляли територію біля однієї з ТЕС на Донбасі. Постраждалих немає, повідомило Міністерство енергетики України. Окрім того, внаслідок обстрілу пошкоджено обладнання на одному з нафтопереробних об'єктів.

14:31 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтвердив інформацію, що ЄС відстає від плану надати Україні 1 млн снарядів до березня 2024 року. "На жаль, агентство Bloomberg говорить правду. Є питання, і ми, скажімо так, багато і голосно б'ємо в дзвони. Я думаю, що причиною цієї проблеми є не відсутність політичної волі в ЄС підтримувати Україну – вона є, а жалюгідний стан і оборонної промисловості, здатної виробляти достатньо снарядів, і складів, і здатності укладати зовнішні контракти. Виявилося, що дуже багато перепон, багато несинхронізованих речей, дуже багато бюрократії", – сказав Кулеба в етері телемаратону. Водночас міністр наголосив, що ЄС працює над усуненням цих проблем.

14:18 Керівник Офісу президента Андрій Єрмак підтвердив вихід ЗСУ на лівий берег Дніпра. "Попри все Збройні Сили України захопили плацдарм на лівому березі Дніпра. Крок за кроком вони демілітаризують Крим. Ми пройшли 70% дистанції. І наш контрнаступ триває", – сказав Єрмак під час виступу в Інституті Гадсона у Вашингтоні.

13:52 Європейський Союз оголосив сьогодні про рішення надати додатково гуманітарну допомогу у 110 мільйонів євро для громадян України, що постраждали від наслідків війни і перебувають на території України та і сусідній Молдові.

13:39 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що єдиний спосіб пришвидшити початок переговорів з Росією – це посилити військову підтримку України. "Що ми можемо сказати, так це те, що ймовірність прийнятного результату переговорів стає тим більшою, чим більше військової підтримки ми надаємо Україні. Бо досі ми не бачили жодної доброї волі президента Путіна вести переговори про прийнятне рішення для України. Тому єдиний спосіб – переконати президента Путіна в тому, що він не переможе на полі бою. І єдиний спосіб домогтися цього – зміцнити військовий потенціал України шляхом надання підтримки. Тому якщо ви хочете обговорити рішення, щоб домогтися цього, – це військова підтримка України", – сказав Столтенберґ перед початком засідання Ради ЄС з питань закордонних справ на рівні міністрів оборони, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

13:12 У Львові студенти вийшли на мітинг під "Львівську політехніку" зі закликом звільнити Ірину Фаріон.

12:57 Рибалка з української збірної з риболовлі Артур Білан утік з команди після виступу на чемпіонаті світу в Італії, бо не хотів потрапити на війну. Білан розповів, що отримав уже дві повістки, але "можливості вирішити це питання немає".

12:40 Росія почала регулярніше застосовувати для ударів по території України балістичні ракети, оскільки вони не є легкою ціллю для сил ППО, констатував речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемаратону. Тому збільшення кількості антибалістичних комплексів, таких як Patriot чи SAMP/T, яких ми очікуємо від Франції й Італії, – це дуже актуальне питання для України. Очікується, що до кінця року Україна отримає два зенітно-ракетні комплекси ППО і ПРО середнього радіуса дії IRIS-T SLM.

12:10 Євросоюз має у своєму розпорядженні промислову базу для виробництва за рік 1 млн боєприпасів для України – справа за державами ЄСпереконаний член Єврокомісії з внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, пояснивши, що в період миру Європа значно знизила свої потужності військового виробництва, але виробнича база зберігається, і питання в тому, що треба підвищити потужності; програма підтримки виробництва боєприпасів ASAP (Act in Support of Ammunition Production) допомагає індустріальній базі ЄС дуже швидко збільшити ритм виробництва – це дає підстави стверджувати, що мети з виробництва боєприпасів буде досягнуто. Нарощування виробничих потужностей у країнах ЄС відбувається і просувається швидко, запевнив Бретон, але продукція має пріоритетно передаватися в Україну – і це завдання держав-членів.

11:55 Слідство ідентифікувало двох бойовиків "ЛНР", причетних до розстрілу дитячого письменника Володимира Вакуленка під час окупації частини Харківщини, повідомили в Харківській обласній прокуратурі. Обидва підозрювані служать у 4-й роті 4-го батальйону 204-го стрілецького полку мобілізаційного резерву "ЛНР" 2-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії південного воєнного округу ЗС РФ та є уродженцями Луганська. Це 33-річний командир цієї роти з позивним "Лев" та його підлеглий – кулеметник на прізвисько "Удод". Їм заочно повідомлено про підозру за фактом порушення законів та звичаїв війни.

11:30 Вчора, 13 листопада, середньодобова температура була майже на тому ж рівні, що в попередній робочий день, у п’ятницю 10 листопада (5,9°C проти 6,1°C). Попри стабільну температуру, вечірній максимум споживання електроенергії вчора був на 2,6% вищим, ніж в останній робочий день минулого тижня, повідомили в Укренерго.

11:25 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Росія оголосила, що збільшить виробництво своїх 152-мм артилерійських боєприпасів з лазерним наведенням "Краснополь-М2" і покращить їхні характеристики в умовах поганої погоди. Російська артилерія вже досягла успіху з "Краснополем", часто використовуючи його для точного ураження окремих українських транспортних засобів. Російська оборонна промисловість не в змозі виробляти достатньо звичайних боєприпасів. Заплановане збільшення обсягів виробництва "Краснополя", ймовірно, є спробою ефективнішого використання виробничих потужностей.

• Росія використовує безпілотні літальні апарати для позначення цілей для "Краснополя", спрямовуючи на ціль лазерний промінь. Однак низька хмарність є ключовим фактором, що обмежує ефективність снаряду, оскільки її лазерний детектор не встигає зафіксувати лазерну енергію і маневрувати для завдання удару.

• Російська промисловість, ймовірно, намагатиметься покращити льотні характеристики "Краснополя" та скоротити час лазерного наведення. З наближенням зими доступ Росії до вдосконалених високоточних боєприпасів, імовірно, стане одним із ключових факторів її операційної ефективності в Україні.

11:00 Уряд Німеччини оприлюднив список військової допомоги, яку направлять Україні:

• 10 додаткових танків Leopard 1 A5;

• 14 гусеничних багатоцільових машин Bandvagn 206;

• 5 всюдихідних гусеничних машин швидкої допомоги Warthog;

• більше тисячі артилерійських боєприпасів калібру 155 міліметрів;

• один протимінний бронетранспортер Wosent;

• десять розвідувальних безпілотників Veсtor;

• 14 РЛС наземного спостереження GO12;

• 16 вантажних автомобілів Zetros;

• 1,4 мільйона набоїв до ручної вогнепальної зброї.

10:40 Вранці над Кропивницьким районом сили ППО збили російську ракетуповідомив начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

10:20 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 116 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 63 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

157,1% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

 58,2% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

166,1% автомобільної техніки (з них 2,5% за минулий тиждень),

246,3% артилерійських систем (з них 4,9% за минулий тиждень),

 79,2% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

 41,3% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 25,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:50 Адміністрація США продовжує надавати допомогу Україні, попри зростання складнощів із фінансуваннямповідомив радник американського президента з нацбезпеки Джейк Салліван: "Щотижня ми оцінюємо наші можливості фінансування України, щоб надавати їй кошти і можливості для захисту, але це стає все складніше і складніше. Ситуація дуже динамічна, і вікно можливостей для нас закривається. Ми надаємо Україні все необхідне з того, чого вона потребує, і за повного обсягу фінансування ми зможемо надати більше".

09:40 Вчора ввечері близько 22:00 росіяни атакували 6 дронами-камікадзе типу "шахед" Ізюмський район, 4 з них збили сили ППОповідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Внаслідок влучання пошкоджено цивільне підприємство, без постраждалих.

09:30 Вночі Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід нардепові Олександру Дубінському у вигляді тримання під вартою на 60 діб без альтернативи внесення застави, засідання проходило у закритому режимі.

09:25 Станом на 07:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:20 Вночі росіяни атакували Україну ударними дронами, балістичною та керованою авіаційною ракетами. Із району Приморсько-Ахтарськ (Краснодарський край РФ) зафіксовано пуски 9 ударних БпЛА «Shahed-136/131». Балістичну ракету «Іскандер-М» випущено з району Джанкоя (тимчасово окупований Крим), керовану авіаційну Х-35 – з повітряного простору тимчасово окупованої Запорізької області. В результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з ППО Сил оборони України знищено 7 ударних БпЛА “Shahed-136/131” (78%).

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські державні ЗМІ оприлюднили, а згодом спростували повідомлення про «перегрупування» російських сил на східному (лівому) березі Херсонської області на позиції далі на схід від ріки Дніпро. Це суґерує, що російське командування та/або російські державні ЗМІ не змогли створити скоординованої інформаційної лінії для відповіді Росії на українські наземні операції на східному березі. Міністерство оборони Росії не визнає утримання українських позицій на східному березі або проведення протягом останніх тижнів більш масштабних, ніж зазвичай, наземних операцій України. Російські мілблогери все частіше повідомляють про українську активність на лівому березі, однак це різко контрастує з постійною відсутністю визнання з боку російських державних ЗМІ та російських офіційних осіб. Російське командування раніше намагалося встановити скоординований інформаційний підхід до подій в Україні, зокрема коли воно не змогло підготувати інформаційні умови щодо поразок під час контрнаступу в Харкові 2022 року. Попередні невдачі у встановленні скоординованих інформаційних підходів призвели до хаотичних розривів і вираженого невдоволення в російському інформаційному просторі. Російське командування ризикує повторити ці інциденти з ситуацією на східному березі, яка викликала помітне занепокоєння з боку російських ультранаціоналістів.

• Існує три гіпотези різної вірогідності щодо оприлюднення потім спростованих повідомлень про перегрупування російських військ на східному березі Херсонської області:

- вони можуть свідчити про фактичні дискусії, що відбуваються у вищих ешелонах російського військового командування, які, можливо, передчасно потрапили в інформаційний простір до того, як були офіційно оприлюднені російськими військовими;

- російське військове командування, можливо, дало вказівку державним ЗМІ оприлюднити, а потім відкликати ці звіти в рамках інформаційної операції, спрямованої на те, щоб українські сили недооцінили наявну російську живу силу на східному березі Херсонської області;

- або (що малоймовірно) зовнішнє джерело під виглядом міністерства оборони Росії передало російським державним ЗМІ інформацію про повідомлення про «перегрупування» російських військ на лівому березі Херсонської області.

• Російське видання РБК повідомило, що в оригінальних повідомленнях ТАСС і РИА Новости йшлося про те, що командувач об'єднаного угруповання російських військ в Україні (не названий у статті, але з посиланням на начальника генерального штабу генерала армії Валєрія Ґєрасімова) вислухав і погодився з аргументами командування угруповання "Дніпро" (також не названо у статті, але відомо, що це генерал-полковник Міхаіл Тєплінский) і наказав угрупованню "Дніпро" здійснити передислокацію та вивільнити сили для проведення наступальних дій на інших, не зазначених напрямках. Припущення про те, що два високопоставлені воєначальники обговорювали передислокацію російських військ з однієї ділянки фронту на іншу, не є чимось дивним або неймовірним. У повідомленні РБК також йдеться про те, що російське військове командування оцінило ситуацію в Херсонській області як таку, що не становить явної загрози для російських військ. Незважаючи на майже постійне занепокоєння щодо херсонського напрямку з боку мілблогерів, саме російське військове командування, схоже, заклопотане іншими ділянками фронту, а саме Авдіївським напрямком, де російські війська проводять відновлені наступальні операції. Ґєрасімов і Тєплінский, можливо, зважили баланс між утримання передових підрозділів у Херсонській області та передислокацією цих підрозділів на інші ділянки фронту і вирішили, що нинішнє російське угруповання в тилових районах Херсона є достатнім для захисту від українських операцій на східному березі. Український військовий оглядач Костянтин Машовець зазначив 12 листопада, що російське командування на херсонському напрямку відмовилося від перекидання до лінії фронту додаткових сил 70-ї мотострілецької дивізії (новоствореної 18-ї загальновійськової армії) і 7-ї десантно-штурмової дивізії, вирішивши натомість утримувати решту цих з'єднань у ближньому тилу і в других ешелонах оборони. Припущення, що російські війська мають сильнішу присутність у тилових районах Херсонської області, значною мірою збігається з нібито обговореннями між Ґєрасімовим і Тєплінским щодо вивільнення цих фронтових частин і перекидання їх на інші ділянки фронту.

• Незалежно від причин і обставин повідомлень ТАСС і РИА Новости, реакція на них свідчить про те, що події в Херсонській області продовжують залишатися дуже невралгічними в провоєнному інформаційному просторі, та підкреслює, що російський медіа-простір досі не консолідувався навколо єдиної риторичної лінії щодо того, що відбувається на східному березі Дніпра.

• Українські та російські джерела зазначили, що погодні умови впливають на перебіг бойових дій, але не зупиняють операції. Речник Сухопутних військ Збройних сил України підполковник Володимир Фітьо 13 листопада зазначив, що дощ і багнюка на Донбасі знижують швидкість наземного маневру. 12 листопада речник 14-ї механізованої бригади Надія Замрига заявила, що туман і дощ ускладнюють повітряну розвідку як з боку Росії, так і з боку України і призводять до зменшення кількості обстрілів, і додала, що опале листя ускладнює спроби приховати техніку і особовий склад. Речник Південного оперативного командування капітан першого рангу Наталія Гуменюк заявила, що російська авіація на півдні України через погодні умови стала менш активною, і що російські війська намагаються з кожним вильотом скидати якомога більше планерних бомб. Український офіцер запасу оцінив, що багнюка зробить багато доріг поблизу Авдіївки непрохідними, що ускладнить логістику для обох сторін. Російські мілблогери стверджують, що нещодавні сильні дощі призвели до зменшення кількості обстрілів і що сильний вітер і дощ заважають роботі російських безпілотників і ускладнюють наступальні операції на заході Запорізької області.

• Українські посадовці зазначили, що Україна, наступної зими, ймовірно, проведе кампанію з блокування російських маршрутів постачання.

• Російський мілблогер закликав учасників російського інформаційного простору ширше висвітлювати російські удари по українських військових об'єктах на противагу українським ударам по російських тилових районах, опосередковано підкреслюючи унікальну динаміку, коли більшість повідомлень про російські удари, схоже, стосуються українських цивільних об'єктів, тоді як більшість повідомлень про українські удари стосуються російських військових об'єктів.

• Посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що 13 листопада сотий цивільний корабель пройшов Чорноморським коридором для цивільних суден, незважаючи на постійні зусилля Росії, спрямовані на те, щоб перешкодити використанню коридору.

• Повідомляється, що колишній персонал "групи Ваґнера" відкидає спроби вербування російського міністерства оборони, спрямовані на підпорядкування операцій "Ваґнера" в Африці.

• Українські посадовці продовжили обговорювати примусову мобілізацію Росією мирного українського населення на окупованих територіях України.

• Російські окупаційні чиновники продовжили депортацію українських дітей до Росії під виглядом канікул.

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Минулої доби російські терористичні війська з реактивних систем залпового вогню вдарили по місту Херсон, а вночі застосували балістичну ракету.

Протягом минулої доби відбулося 80 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 4 ракетних та 53 авіаційних удари, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні та багатоповерхові житлові будинки, а також інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Першотравневе, Копанки, Новосергіївка Харківської області; Серебрянське лісництво Луганської області; Спірне, Виїмка, Костянтинівка, Кліщіївка, Новобахмутівка, Авдіївка, Побєда, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар, Урожайне Донецької області; Берислав, Іванівка, Тягинка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Синьківки, Петропавлівки, Іванівки Харківської області, де наші воїни відбили 7 атак.

На Лиманському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районі Надії, Новоєгорівки Луганської області та Торського Донецької області, де наші захисники відбили 6 атак.

На Бахмутському напрямку ворог вів штурмові дії біля Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де нашими захисниками відбито 15 атак. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку, за підтримки авіації, ворог не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи окупантам значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника південніше Новокалинового, Авдіївки, Северного та східніше Первомайського Донецької області. Тут Силами оборони відбито 18 атак.

На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де наші захисники відбили 24 атаки.

На Шахтарському напрямку противник вів штурмові дії південніше Золотої Ниви Донецької області, успіху не мав.

На Запорізькому напрямку наші захисники відбили 4 атаки загарбників в районі населеного пункту Роботине Запорізької області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 удар по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 6 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 пункти управління, 6 артилерійських засобів, засіб протиповітряної оборони та іншу важливу ціль противника.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+