Я Глобине
сьогодні 23 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 582.

28.09.2023 17:17
408
0
Бої за Україну тривають 582 дні

28.09.2023 р.

21:40 Федеральний атимонопольний комітет Німеччини дав дозвіл концерну Rheinmetall на створення спільного підприємства з "Укроборонпром". Спільне підприємство розташовуватиметься у Києві й на першому етапі зосереджуватиметься на технічному обслуговуванні та ремонті транспортних засобів. Згодом, на основі комплексного трансферу технологій, партнери мають намір спільно виробляти окремі види продукції Rheinmetall в Україні.

20:53 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відбув телефонну розмову з Крістофером Каволі, головнокомандувачем Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі Крістофером Каволі. "Питання посилення нашої протиповітряної оборони залишається пріоритетним", – прокоментував Залужний. Він також висловив вдячність партнерам за "активну взаємодію задля визволення української території від російських окупантів".

20:10 Унаслідок ракетного удару будівля штабу Чорноморського флоту РФ зазнала значних руйнувань – там завалилося міжповерхове перекриття, свідчить знимка з місця влучання.

  

19:35 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 19 бойових зіткнень. Також сьогодні вночі окупанти атакували Україну дронами-камікадзе типу “Shahed-136/131”, застосувавши 39 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. З них 31 було знищено нашою протиповітряною обороною. Загалом ворог завдав 76 авіаційних ударів та здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 35 населених пунктів, серед них Клюси, Тур’я, Покровське, Попівка, Карповичі, Медведівка Чернігівської області; Іскрисківщина, Андріївка, Степок, Таратутине, Олександрівка Сумської області та Плетенівка, Вовчанські Хутори, Кругле Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів неподалік Круглого, Куп’янська, Берестового Харківської області та Новоселівського Луганської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема  Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Синьківка, Кислівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили атаку противника в районі Білогорівки Луганської області. Авіаційних ударів ворога зазнали Торське, Сіверськ, Спірне, Веселе Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Веселе, Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог завдав авіаційних ударів поблизу Костянтинівки та Білої Гори Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, зокрема  Оріхово-Василівка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка та Курдюмівка Донецької області. Фіксується нарощення щільності мінно-вибухових загороджень.

На Авдіївському напрямку противник тричі намагався відновити втрачене положення в районі південніше Авдіївки Донецької області, але успіху не мав. Натомість завдав авіаційного неподалік цього населеного пункту. Наші захисники успішно відбили атаку ворога в районі Невельського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Степове, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку впродовж доби наші захисники успішно відбили 6 атак ворога безпосередньо в районі Мар’їнки Донецької області. Під вогнем окупантів перебувало близько 10 населених пунктів, зокрема Красногорівка, Мар'їнка, Антонівка, Катеринівка, Єлизаветівка, Курахове Донецької області.

На Шахтарському напрямку українські воїни успішно відбили атаку противника в районі Урожайного Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів біля Урожайного та Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник намагався відновити втрачене положення в районі Червоного Запорізької області, але успіху не мав. Завдав авіаційних ударів біля Малої Токмачки та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 30 населених пунктів, зокрема Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Преображенка, Новояковлівка Запорізької області та Нікополь Дніпропетровської області. 

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Миколаївки Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів Херсонської області, серед яких Золота Балка, Антонівка, Ромашкове та місто Херсон.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 удар по зенітно-ракетному комплексу та 2 – по станціях РЕБ противника. Також нашими захисниками було знищено 2 розвідувальні БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділами ракетних військ уражено зенітно-ракетний комплекс, 11 артилерійських засобів та склад боєприпасів противника.

19:08 Посол Угорщини Зіта Ілона Бенчик вручила вірчі грамоти розпорядникові адміністрації президента Білорусі Олександру Лукашенку – першою серед країн ЄС від 2020 року.

18:48 Росіяни обстріляли Херсон з артилерії. Наразі відомо про трьох загиблих.

18:21 Рада міністрів ЄС із внутрішніх справ погодила рішення продовжити дію Директиви тимчасового захисту ЄС, яка надає українським біженцям право легально перебувати на території країн Євросоюзу та базовий соціальний захист, до березня 2025 року, повідомив міністр внутрішніх справ головуючої в ЄС Іспанії Фернандо Гранде-Марласка Гомес.

17:54 Україна увійшла до складу Ради керуючих МАГАТЕ на 2023–2025 роки. "Україна залишається надійним міжнародним партнером у сфері атомної енергетики, і ми докладемо всіх зусиль для посилення важливої ролі МАГАТЕ та зміцнення ядерної безпеки й захищеності. Ми всі маємо працювати разом – усі у світі, хто цінує безпеку, – щоб покласти край усім видам ядерного шантажу, які Росія намагається зробити нормою. Ядерна та радіаційна безпека мають бути гарантовані", – прокоментував Володимир Зеленський.

17:29 Росіяни запустили дві ракети по території Авдіївського коксохімічного заводу. На підприємстві спалахнула пожежа.

17:05 Генеральний прокурор Польщі міністр юстиції Збігнєв Зьобро оголосив, що ракета, котра впала у Переводові (Przewodów) у листопаді минулого року, запускалася з території України. "У висновку однозначно вказується, що ця ракета була українською, ще радянського чи російського виробництва. Щодо місця пуску та приналежності до конкретного військового угруповання, то це була українська ракета”, – сказав Зьобро під час спілкування з журналістами у Любліні. Генпрокурор поскаржився на те, що українська сторона не співпрацювала зі слідством: “Мені дуже шкода, але упродовж багатьох місяців немає співпраці у цій справі”.

16:33 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зустрівся у Києві з начальником Штабу оборони Великої Британії Тоні Радакіним. "Розповів про наші оборонні та наступальні дії на фронті. Обговорили актуальні потреби українського війська. Особливо наголосив на необхідності посилення нашої протиповітряної оборони", – поінформував Залужний.

16:18 Легіон "Свобода Росії" заявив про те, що проводить спецоперацію у Бєлгородській області РФ.

15:49 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ прибув із неанонсованим візитом до Києва. Президент України Володимир Зеленський, коментуючи зустріч із генсеком НАТО, сказав, що сьогоднішні переговори – "це вже розмова де-факто союзників, і питання лише часу, коли Україна стане членом Альянсу де-юре". Зі слів Зеленського, Україна нарощує співпрацю у різних галузях – від кіберзахисту до тактики, від опанування гарматами до протиповітряної оборони, від співпраці інституцій до співпраці держав. "Ми робимо все, щоб наблизити цей час. Україна вже захищає спільний простір свободи, який об'єднує всіх членів НАТО. І перемога України в цій неспровокованій і злочинній війні, яку розв'язала Росія, гарантовано забезпечить довгострокову безпеку і мир. І не лише для нашої держави, а й усього континенту", – сказав Зеленський. Столтенберґ заявив, що "майбутнє України – в НАТО" і сторони працюють "над підготовкою цього майбутнього". Генеральний секретар привітав те, що Україна і США планують спільно виробляти системи зброї, зокрема протиповітряної оборони. Столтенберґ поінформував, що наступного тижня у Стокгольмі відбудеться форум оборонної промисловості, на якому йтиметься про перспективи збільшення виробництва боєприпасів. "Ви можете бути впевнені, що ми вироблятимемо боєприпаси й озброєння", – заявив генеральний секретар.

15:21 Українське військо закріплюється на позиціях у районі Вербового й відбиває російські спроби контратакувати, прокоментував речник пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун. "Щоб ми могли рухатися вперед, ми маємо добре закріпитися, щоб, не дай Бог, ворог не вдарив нам десь у фланг або не проламав нашу оборону і не зайшов з іншого боку, щоб для наших військ, які наступають, не було проблем. Вони стоять в обороні. Інколи намагаються відволікати нас від наступу своїми вилазками, це досить невеликі групи, зазвичай без техніки. Але ворог намагається відбити свої позиції то зліва, то справа", – сказав Штупун.

15:01 Посол Сполучених Штатів Америки Бріджит Брінк особисто передала прем'єр-міністрові Денису Шмигалю пропозиції щодо реформ в Україні. Про це повідомив у соціальних мережах сам Шмигаль. Нагадаємо, раніше зміст цього документа публікували українські медії, покликаючись на джерела у США. Натомість прем'єр передав пані Брінк "концепт посилення стійкості демократії" в Україні. "Цей документ розроблений за ініціативи Президента Володимира Зеленського та погоджений з керівниками антикорупційних структур в Україні. Для реалізації цього концепту плануємо разом з усіма нашими партнерами створити єдиний план реформ для посилення стійкості демократії, який об'єднає в собі всі потреби щодо позитивних перетворень у різних сферах", – прокоментував Шмигаль.

14:39 У Києві перебуває міністр оборони Франції Себастьєн Лекорно. Як повідомила французька амбасада, візит розпочався з ушанування полеглих воїнів біля Стіни пам’яті на Михайлівській площі. 

14:25 Присутність "ваґнерівців" у Бахмуті передусім має на меті залякування і є елементом стримування для мобілізованих росіян, сказав у ефірі телемаратону начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш:

«Так, "ваґнерівці" є на різних посадах – на інструкторських, можливо, якихось командних. Тут більше відіграє роль навіть інформаційний вплив, бо це така страшилка... Це таке залякування, бо вони відомі своїми каральними операціями. Це, можливо, елемент стримування "мобіків" та відволікання уваги від провалів на Кліщіївці. ЗСУ зруйнували легенду про "Ваґнер",  тож говорити про "тактичний перелом" не варто, присутність "ваґнерівців" – "це поодинокі випадки".

14:05 Факту продажу Іраном росіянам балістичних ракет на цей час не зафіксовано, українські відповідні служби у контакті з партнерами займаються цим питанням, сказав Президент Володимир Зеленський під час спільної з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом пресконференції у Києві.

13:40 Російські війська готуються до наступальних дій на Куп’янському напрямку, повідомив в ефірі телемарафону начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш. Фіксується значне підвищення авіаційних ударів, ворог застосовував свої штурмовики Су-35 та гелікоптери Ка-52 21 раз; найбільше таких ударів з авіації ворога – поблизу Сіверська та Серебрянського лісництва. Крім того, ворог завдав 517 обстрілів по позиціях ЗСУ.

На цьому напрямку ворог починає відновлювати бойові зіткнення, раніше тут фіксували затишшя, ворог укріплював свої фортифікаційні споруди. Нині вже в бій долучається також і 25-та загальновійськова армія. Проте наші війська фіксують, що росіяни мають проблеми із тренуванням військовослужбовців, які зараз на Лимано-Куп’янському напрямку, із забезпеченням технікою та з особовим складом.

За минулу добу на цьому напрямку українські військові знищили 22 одиниці озброєння і військової техніки противника – один танк, 3 броньовані машини, а також одну «Мста-Б», 4 гармати «Д-30», один «Піон» й інші зразки озброєння противника, повідомив Євлаш. Крім того, знищено три ворожих БПЛА.

На Бахмутському напрямку за минулу добу вдалося ліквідувати 134 окупанти та низку артилерійських систем і важких броньованих систем противника: БМП, «Нона-С», «Мста-Б», «Піон» (одна з найпотужніших установок, яка є на озброєнні в РФ), знищено 4 ворожі «Гіацинти», 4 гармати «Д-30», 7 складів. З боку ворога за добу було понад 500 ударів артилерійських систем як ствольних, так і реактивних, 4 рази він застосовував свою армійську і тактичну авіацію, відбулося 5 бойових зіткнень.

13:14 В озері у районі Аненій-Ной у Молдові знайшли уламки ракети. Правоохоронні служби запевняють, що небезпеки для населення немає. З озера відкачують воду, щоб перевірити дно.

12:55 В Україну прибув із візитом міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс. Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з Шаппсом високо оцінив рівень співпраці зі Сполученим Королівством в оборонній сфері, що, згідно з оцінкою голови держави, дає змогу суттєво розширювати спроможності української армії на полі бою, зокрема завдяки далекобійній зброї. Співрозмовники також обговорили питання посилення української ППО.

12:36 Президент так званої "нагірно-карабаської республіки" Самвел Шахраманян підписав указ про припинення існування республіки із 1 січня 2024 року. В заяві зазначено, що таке рішення прийнято з огляду на пріоритет у забезпеченні фізичної безпеки для людей і домовленості з представниками Азербайджану. З нового року всі державні установи й організації планують розпустити, а мешканці мають на власний розсуд прийняти рішення про місце проживання.

12:20 ​Вчора, в середу, 27 вересня, максимум споживання тримався на позавчорашньому рівні, повідомили в Укренерго. Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 404 населені пункти.

11:55 Останні конструктивні модифікації баражуючого боєприпасу Shahed 136/Герань-2 можуть свідчити про спроби РФ налагодити їх масове виробництвоповідомив представник Центру досліджень трофейного і перспективного озброєння та військової техніки Генерального штабу ЗСУ капітан Андрій Рудик.

Серед змін у конструкції дрона аналітики Центру фіксують: 

▪ принципово відмінну бойову частину, яка тепер начинена елементами ураження у вигляді вольфрамових кульок;

▪ заміну країни виробника силової установки (китайський двигун замість іранського);

▪ модифікацію корпусу (замість цільнолитого застосовується композитний фюзеляж з наповнювачем по типу монтажної піни);

▪ використання нового сервоприводу;

▪ використання блоку «Комета» російського виробництва у системі навігації.

Втім новий Shahed 136/Герань-2 принципово не відрізняється від більш ранніх зразків, а виявлені відмінності мають косметичний характер і обумовлені прагненням здешевити виробництво та свідчать про дієвість міжнародних санкцій.

11:20 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 140 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 106 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

11:00 Україна продовжує нарощувати пропускну спроможність всіх наявних наземних залізничних коридорів для експорту українського зерна і найближчим часом планує відкрити ще один, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба без географічної конкретизації.

10:50 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• З лютого 2022 року повітряно-космічні сили Росії втратили в боях близько 90 літаків. Крім того, деякі типи бойових літаків експлуатуються значно інтенсивніше, ніж у мирний час.

• Усі літаки мають прогнозований термін служби в льотних годинах. Дуже ймовірно, що через таке додаткове використання у воєнний час Росія з'їдає ресурс багатьох своїх літаків значно швидше, ніж планували в повітряно-космічних силах. Потреба в додатковому технічному обслуговуванні ускладнюється дефіцитом запчастин через зростання попиту і міжнародні санкції.

• В повітряно-космічних силах зберігається можливість збільшувати кількість вильотів над окупованою Україною. Однак оскільки війна триває значно довше, ніж спочатку планувало міністерство оборони Росії, зношеність фюзеляжів, ймовірно, знизить життєздатність довгострокової тактичної авіації повітряно-космічних сил.

10:35 НАТО має намір збільшити виробництво боєприпасів для України та країн-членів Альянсу, які передали значну частину своїх озброєнь Києву, заявила посол США при НАТО Джуліан Сміт під час віртуального форуму "Виграти війну. Виграти мир", організованого Центром аналізу європейської політики (CEPA).

10:20 Росія вивела на бойове чергування в море надводний ракетоносій "Циклон", спорядження якого передбачає 8 крилатих ракет типу "Калібр"повідомив речник УДА-Південь Сергій Братчук.

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

136,9% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

  51,7% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

146,9% автомобільної техніки (з них 2,1% за минулий тиждень),

206,9% артилерійських систем (з них 6,4% за минулий тиждень),

  71,2% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

  38,3% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:45 Внаслідок нічної атаки російських дронів типу Shahed у Кіровоградській області зафіксовані влучанняповідомив голова обласної військової адміністрації Андрій Райкович.

09:35 Вночі російські війська з південно-східного напрямку (район Приморсько-Ахтарськ – РФ, мис Чауда – ТОТ Крим) атакували 44 ударними БпЛА "Shahed-136/131", 34 з них (77%) знищено силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з протиповітряною обороною Сил оборони України.

09:25 Станом на 10:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр"повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Вчора українські війська незначно просунулися поблизу Бахмута та на заході Запорізької області. Геолокаційні дані, опубліковані позавчора, вказують на те, що українські сили просунулися в районі Оріхово-Василівки. Інші геолокаційні дані, опубліковані теж позавчора, вказують на те, що російські сили, ймовірно, більше не контролюють приблизно кілометрову лінію траншей на захід від Вербового. Відсутність російських сил на цій лінії траншей може сприяти подальшому просуванню українських військ у цьому районі, оскільки ця лінія траншей вже не є значною перешкодою для українських сил. Командувач Таврійської групи українських військ бригадний генерал Олександр Тарнавський заявив, що "будуть хороші новини" на Запорізькому оперативному напрямку і зазначив, що українські сили впевнено просуваються вперед, але не надав додаткової інформації.

• Ситуація біля Вербового залишається незрозумілою, оскільки відомі російські мілблогери почали бути значно менш схильними детально повідомляти про російську активність на цій лінії фронту або подавати погані новини про російські невдачі, тоді як дискусія про російські проблеми в цьому районі виникла на периферії російського інформаційного простору. Окупаційний чиновник в Запорізькій області Рогов заявив позавчора, що після масованого артилерійського обстрілу щонайменше чотири українські роти зі значною кількістю бронетехніки штурмували російські позиції на лінії Роботине-Вербове. Російський мілблогер, який завзято підтримує командувача повітряно-десантних військ Росії генерал-полковника Теплінського, критикуючи міністерство оборони Росії, відповів Рогову, що українські війська вже пройшли мінні поля і протитанкові укріплення "зуби дракона" на лінії Роботине-Вербове, і що українські війська рано чи пізно здійснили би такі атаки. Інший російський мілблогер заявив 26 вересня, що поблизу Вербового і Роботиного відбуваються інтенсивні взаємні обстріли, які роблять небезпечними наземні просування. Ще один пов'язаних з десантниками мілблогер відреагував на це твердження, заявивши, що його особисте джерело з російського 108-го полку (7-ї дивізії ПДВ) повідомило, що в цьому районі відбуваються інтенсивні обстріли з боку ЗСУ. Російський інформаційний простір останнім часом в основному не наважується обговорювати операції російських військ на заході Запорізької області, оскільки спільнота російських мілблогерів зменшила критику російського ведення війни на цій ділянці фронту після заколоту фінансиста групи "Ваґнера" Пригожина 24 червня. ISW продовжуватиме адаптуватися до цього нового інформаційного простору.

• Російські ЗМІ продовжують публікувати безперечні "докази" того, що командувач Чорноморським флотом адмірал Соколов живий. Zvezdanews вчора опублікувала інтерв'ю з Солоковим, але на даний момент ISW не готовий дати оцінку автентичності відео чи дати його зйомки. Кремль і міністерство оборони Росії зберігають мовчанку з цього приводу і прямо не підтверджують, що Соколов живий.

• Українські та російські підтвердження щодо дислокації деяких колишніх співробітників "групи Ваґнера" в районі Бахмута свідчать про те, що "групі Ваґнера" важко намагається консолідовано реформуватися під новим керівництвом. Позавчора російський мілблогер заявив, що призначення нового головного командувача "Ваґнера" спричинило відтік персоналу "Ваґнера" до структур, пов’язаних з міністерством оборони Росії. Вчора речник Східної групи ЗСУ капітан Ілля Євлаш підтвердив присутність півтисячі колишніх військовослужбовців "Ваґнера", які діють у формуваннях міноборони в районі Бахмута, і що цієї кількості складу недостатньо для зміни ситуації на полі бою. Український оператор безпілотника, який працює в районі Бахмута, повідомив, що особовий склад "Ваґнера" змінив командирів і повернувся в район Бахмута, щоб компенсувати поточну нестачу персоналу в цьому районі.

• Вчора російські війська продовжували наступальні дії на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, у Бахмуті та на лінії Авдіївка-Донецьк, але підтверджених успіхів не досягли.

• Вчора The Guardian повідомила, що іранські безпілотники, які російські сили використовують в Україні, містять, незважаючи на міжнародні санкції, європейські компоненти.

• Українські партизани продовжують зривати логістику Росії в окупованій Україні.

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, обстрілюють не лише позиції українських військ, а й цивільну інфраструктуру населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.

Так, минулої доби російська федерація завдала чергового удару по Україні, застосувавши 5 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”, з яких 3 було знищено силами та засобами Повітряних Сил у взаємодії із ППО інших складових Сил оборони.

Крім того, сьогодні вночі окупанти знову атакували Україну дронами-камікадзе, застосувавши 39 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. В результаті бойової роботи силами та засобами протиповітряної оборони було знищено 31 ворожий “шахед”.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 26 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 2 ракетні та 57 авіаційних ударів, здійснив понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки, цивільна лікарня, 2 цивільні підприємства та інша інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Попівка Чернігівської області; Бологівка, Кругляківка Харківської області; Новоселівське, Надія, Новоєгорівка, Невське Луганської області; Ямполівка, Сіверськ, Спірне, Веселе, Андріївка, Костянтинівка, Північне, Торецьк, Авдіївка, Курахове, Водяне, Новомихайлівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області; Новоданилівка Запорізької області; Миколаївка, Бургунка, Ольгівка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському та Лиманському напрямках противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Бахмутському напрямку наші захисники успішно відбили атаки противника в районах населених пунктів Григорівка, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили атаку противника в районі населеного пункту Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки Донецької області, де протягом минулої доби здійснив 13 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій.

На Шахтарському напрямку наші захисники успішно відбили атаку противника в районі Рівнополя Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник намагався відновити втрачене положення в районі Роботиного Запорізької області, але успіху не мав.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони продовжують вести контрбатарейну боротьбу, знищують склади та наносять успішне ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також нашими захисниками було знищено 2 розвідувальні БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по пункту управління, зенітно-ракетному комплексу С-300 та 6 артилерійських засобах противника.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+