Я Глобине
сьогодні 24 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як захищалась Україна. День 581.

27.09.2023 14:20
393
0
Бої за Україну тривають 581 день.

27.09.2023 р.

21:34 Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що результатом кадрових призначень у Міноборони стануть перезавантаження відомства та впровадження якісних змін, "які відчують насамперед наші воїни". Зі слів Умєрова, Юрій Джигир буде заступником з питань фінансів, Наталія Калмикова – заступницею з питань соціального розвитку, Катерина Черногоренко – заступниця з питань цифрового розвитку. "Головний пріоритет для нових членів команди – наші воїни, їхнє життя, здоров’я та гідність. Наше найважливіше завдання – забезпечити повагу до гідності воїнів у всіх взаємодіях з державою", – прокоментував Умєров.

20:16 Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти від послів Естонії, Франції, Словенії, Угорщини, Великої Британії, Канади та Європейського Союзу.

19:49 Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка заявив, що уряд готовий відкликати позови до Світової організації торгівлі за умови, що офіційний Київ отримає гарантії про недопустимість обмежень на експорт зерна в майбутньому. "Для нас дуже важливо, щоб польська сторона і інші держави, і Європейський союз гарантували нам, що такого роду обмеження в майбутньому не стануться... Тільки тоді, коли ми отримаємо ці гарантії, ми формально оголосимо на весь світ, що цей спір вичерпано", - сказав Качка в етері телемаратону. 

19:24 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 14 бойових зіткнень. Ворог завдав 44 авіаційні удари та здійснив 27 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки, лікарня та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Попівка Чернігівської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали 25 населених пунктів, серед них Тур’я Чернігівської області; Хлібороб, Чернацьке, Рудак, Рожковичі, Яструбщина Сумської області та Одноробівка, Глибоке, Стариця, Гатище Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів біля Бологівки, Кругляківки Харківської області та Новоселівського Луганської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Кислівка Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку від авіаційних ударів ворога постраждали Надія, Новоєгорівка, Невське Луганської області та Сіверськ, Спірне, Веселе Донецької області. Окупанти обстріляли з артилерії та мінометів понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка, Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші захисники успішно відбили атаку противника в районі Григорівки Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів біля Андріївки, Костянтинівки, Північного, Торецька Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема Миколаївка, Маркове, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка та Курдюмівка Донецької області. Противник і надалі нарощує щільність мінно-вибухових загороджень.

На Авдіївському напрямку загарбники завдали авіаційних ударів неподалік Авдіївки та Водяного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Новокалинове, Степове, Авдіївка, Сєверне та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби наші захисники успішно відбили 8 атак ворога безпосередньо в районі Мар’їнки Донецької області. Противник завдав авіаційного удару поблизу Новомихайлівки Донецької області. Під вогнем окупантів перебувало близько 10 населених пунктів, зокрема Красногорівка, Олександропіль, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку наші захисники успішно відбили атаку противника в районі Рівнополя Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів біля Урожайного та Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Богоявленка, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог завдав авіаційного удару неподалік Новоданилівки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Чарівне, Роботине, Малі Щербаки, Кам’янське, Плавні Запорізької області та Нікополь Дніпропетровської області. 

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в біля Миколаївки, Бургунки та Ольгівки Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них місто Херсон, Антонівка, Дніпровське, Широка Балка Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту. 

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також нашими захисниками було знищено 2 розвідувальні БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по зенітно-ракетному комплексу С-300 та 6 артилерійських засобах противника.

18:50 Уряд призначив трьох заступників міністра оборони України. У команді Рустема Умєрова працюватимуть: Наталія Калмикова, виконавча директорка Українського ветеранського фонду; Юрій Джигир, колишній заступник міністра фінансів; Катерина Черногоренко, проєктна менеджерка Міністерства цифрової трансформації.

18:18 Парламент Болгарії схвалив рішення про постачання Україні непридатних ракет С-300. Очікується, що їх зможуть полагодити й використати в протиповітряній обороні. Також Болгарія має намір передати Україні надлишкові патрони зі складів поліції.

17:41 "Наші оборонці продовжують наступальну операцію південніше Бахмута. Зокрема за минулу добу маємо успіхи поблизу Кліщіївки, Одрадівки та Шумів, там наші захисники продовжують наступ, вибивають окупантів із зайнятих рубежів, закріплюються на досягнених позиціях. Також противник не полишає ідеї відбити втрачені позиції поблизу Кліщіївки й Андріївки, постійно штурмуючи та завдаючи вогневі удари по позиціях наших захисників. Ми тримаємо оборону", – заявив в етері телемаратону начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

17:11 Федерація футболу Латвії, Литовська федерація футболу, Польський футбольний союз заявили, що не змагатимуться у жодному турнірі UEFA, якщо там будуть росіяни.

16:57 Від початку повномасштабної війни росіяни викрали 132 представників українського місцевого самоврядування та органів влади, повідомив дослідник-документатор Центру прав людини ZMINA Борис Петруньок. 71 випадок викрадення місцевих посадовців зафіксований на Херсонщині, 30 – на Запоріжжі, 13 – на Харківщині, 6 – на Чернігівщині, а інші – на Київщині, Миколаївщині, Донеччині, Луганщині та Сумщині. За даними правозахисників, половина затриманих – голови ОТГ/мери міст (66), близько 22% – місцеві депутати (29), майже 20% – працівники місцевих адміністрацій (26). Більшість посадовців – 98 осіб – окупанти звільнили. Наразі у полоні все ще перебуває 14 посадовців, а про долю 16 викрадених росіянами чиновників зараз нічого невідомо. Чотирьох викрадених знайшли мертвими.

16:28 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся з президенткою ЄБРР Оділь Рено-Бассо. "Європейський банк реконструкції та розвитку – один із найважливіших партнерів України… ЄБРР взяв зобов’язання інвестувати в нашу державу 3 млрд євро протягом двох років. Підтримка Банку дозволяє забезпечувати стабільність роботи у сфері критичної інфраструктури та приватного сектору", – зазначив Шмигаль. Сторони обговорили реалізацію спільних ініціатив, зокрема у сфері енергетики. 

16:09 Речник Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш підтвердив, що на фронт у район Бахмута повернулися колишні найманці ПВК "Ваґнер", які перебували у Білорусі. "Ці військовослужбовці надходять до різних підрозділів – частина з них відправляється в Африку, деякі перепідписують контракти з міноборони РФ і бере участь на різних посадах, зокрема на інструкторських. Дехто йде у звичайні бойові підрозділи", – розповів Євлаш "Українській правді". Речник констатував, що групи "ваґнерівців" уже не становлять великої загрози.

15:51 Парламент Швейцарії погодив зняття з озброєння 25 танків Leopard 2, щоби продати їх німецькому концерну Rheinmetall. Ці машини Німеччина використає навзамін тим, котрі передали Збройним Силам України. Офіційний Берлін запевнив швейцарців, що отримані танки не передаватиме Україні.
 

15:14 Національний мультипредметний тест у 2024 році проведуть за формулою "3+1". Три предмети – українська мова, історія України та математика – будуть обов’язковими; право вибору ще одного предмета залишиться за вступником. "Ми хочемо, щоб учасники тестування були якомога краще обізнаними з питань історії України, знали передумови цієї страшної війни, як сталося, що нині ми перебуваємо у цій точці відносин з Росією", – прокоментувала директор Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

14:47 У неділю 1 жовтня, на Покрову за новим церковним календарем, в Україні проведуть всеукраїнську акцію з припиненням руху під час хвилини мовчання, повідомив Президент Володимир Зеленський. "1 жовтня Україна вперше відзначить у нову дату день своїх захисників і захисниць. Усіх, хто бʼється заради держави. Усіх, хто додає сили Україні. Усіх, хто віддав своє життя заради України. І цієї неділі вперше вся Україна на хвилину зупиниться, щоб мовчанням вшанувати подвиг наших людей, які загинули, захищаючи нашу державу та українців. Хай це стане нашою новою традицією. 09:00. Неділя. 1 жовтня. Центральні площі та вулиці українських міст. Хвилина шани. Хвилина мовчання. Та вічність пам'яті про наших полеглих захисників і захисниць", – анонсував Зеленський. 

14:19 Служба безпеки України склала підозру особистому адвокатові Медведчука та Шарія Валентину Рибіну, який очолює "організаційно-правовий департамент" у "міністерстві інформполітики" окупаційної адміністрації на Херсонщині. "На цій «посаді» Рибін виконує завдання Москви щодо посилення окупаційного режиму в захопленому регіоні через масове поширення кремлівської пропаганди. Крім того, колаборант увійшов до складу пропутінської партії «Єдина Росія», від якої намагався «балотуватися» до так званих «законодавчих зборів Херсонської області» восени цього року. У межах «передвиборчої кампанії» він неодноразово виступав на підтримку агресивної політики Кремля, а також агітував місцевих жителів підтримати російських окупантів", – повідомила СБУ. Рибіну інкримінають державну зраду та колабораційну діяльність.

13:58 Міністр аграрної політики і продовольства Микола Сольський відбув онлайн-переговори з міністром сільського господарства та розвитку села Польщі Робертом Телюсом. Співрозмовники обговорили процедуру видачі українським урядом ліцензій для експорту пшениці, ріпаку, кукурудзи та соняшнику до Польщі. Телюс звернув увагу на те, що Польща хотіла б, щоб Україна відкликала скаргу, яку подала до Світової організації торгівлі щодо обмежень на експорт агропродукції в сусідні європейські країни. Як заявив польський міністр журналістам за підсумками зустрічі, його уряд дотримується чіткої позиції: "Зерно з України не може потрапити на польський ринок". Телюс пообіцяв вивчити пропозицію з ліцензіями.

13:40 На нараді у Президента йшлося про ситуацію на фронті, постачання техніки та боєприпасів, дані розвідки. "Є наше просування вперед на Донецькому напрямку. Є інші задуми, які реалізуються", – прокоментував Володимир Зеленський.

13:11 Литва передала Військово-морським силам України комплекти радіолокаційного обладнання. "Ці радіолокаційні системи призначені для здійснення морського спостереження та покращення спроможностей із отримання інформації про морську обстановку", – повідомили у міністерстві оборони Литви.

12:53 Президент Польщі Анджей Дуда відвідав ділянку на перетині кордонів з Україною та Білоруссю неподалік від містечка Володава. Польський президент зустрівся з прикордонниками, військовослужбовцями та поліціянтами, які виконують завдання з охорони державного кордону.

12:19 Українська асоціація футболу засудила рішення UEFA про дозвіл російським юніорським командам U-17 грати у своїх турнірах (без прапора, національної форми, гімну, а також за умови змагання на нейтральних полях). УАФ заявила, що не братиме участі в жодних змаганнях за участі російських команд, та звернулася до інших асоціацій-членів UEFA з проханням бойкотувати можливі матчі з росіянами. "Ухвалення подібних рішень щодо поступового повернення команд із РФ до участі у змаганнях у розпал воєнних дій, які веде Російська Федерація проти України, є безпідставним та таким, що толерує російську агресивну політику", – йдеться у заяві асоціації.

12:02 Частина українських пілотів опановує літаки F-16 за кордоном, а ті льотчики, що залишились в Україні, тренуються на винищувачах у віртуальній реальності та "виконують спільні місії над територією України у складі пари, ланки, ескадрильї, знаходячись при цьому у різних регіонах України", – повідомило командування Повітряних сил.

11:45 ​​ Бійці Російського добровольчого корпусу, які воюють на боці України проти агресора, у бою на Курщині знищили кілька російських ФСБ-шників, прикордонників та військових, повідомив начальник ГУР Кирило Буданов. РДК будуть продовжувати рейди у прикордонні регіони РФ, і масштаб цих атак зростатиме.
 

11:30 ​​ Вчора, у вівторок 26 вересня, вечірній максимум споживання був на 0,6% вищим, ніж позавчора, у понеділок, повідомили в Укренерго.

11:15 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

Із середини вересня 2023 року Росія, найімовірніше, вперше застосувала підрозділи своєї нової 25-ї загальновійськової армії. Це з'єднання почали перекидати в Україну з кінця серпня 2023 року.

Повідомляється, що підрозділи двох мобільних частин цієї армії – 67-ї мотострілецької дивізії та 164-ї окремої мотострілецької бригади – воюють на фронті в секторі на захід від Сіверськодонецька та Кремінної, вздовж межі між Донецькою та Луганською областями.

З початку вторгнення Росія лише зрідка зберігала вільним угруповання розміром з армію, яке потенційно могло б стати основою для нового великого наступу. Зважаючи на те, що 25-та армія, очевидно, розгортається частинами для посилення розтягнутої лінії фронту, скоординований новий російський наступ протягом наступних тижнів є малоймовірним.

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 147 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 99 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

10:45 Ремонтні роботи на польській станції Перемишль закінчаться 8 жовтня, після чого поїзди №31/32 Запоріжжя — Перемишль, №35/36 Одеса — Перемишль, №705/706, 715/716, 53/54, 89/90 Київ — Перемишль курсуватимуть за звичним розкладом, це повідомили в "Укрзалізниці", а кількість місць в поїзді №73/74 Харків–Перемишль збільшиться вдвічі, відправлення поїзда №73/74 в оновленому форматі з Харкова (з 7 жовтня) о 13:36, прибуття до Перемишля об 11:17. Зворотно з Перемишля (з 8 жовтня) о 13:45, прибуття до Харкова о 14:55.

Призначений на час польських ремонтів додатковий рейс №119/120 Київ–Холм продовжить курсувати і після завершення ремонтних робіт, тобто кількість міжнародних рейсів збільшиться.

10:30 Країни Євросоюзу можуть почати офіційні переговори з Україною щодо членства в ЄС уже в груднівважає президент Європарламенту Роберта Метсола. Вона хоче, щоб офіційні переговори почалися до Різдва, але рішення залишається за міністрами ЄС, які проведуть офіційну зустріч у грудні після того, як у жовтні буде представлено публічний звіт про прогрес України в реформуванні судової системи, боротьбі з корупцією та відкритті ринків.
За її словами, Європейський Союз має розпочати масштабні зміни, щоб підготуватися до прийняття України до своїх лав. При цьому "нічого не має бути виключено", включно зі скасуванням торговельних тарифів і наданням Києву доступу до внутрішніх ринків до повного вступу.

10:15 Командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський анонсував файні новини на таврійському напрямку:

"Таврійський напрямок. Будуть гарні новини. Наші воїни стабільно просуваються та знищують росіян".

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

136,8% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  51,6% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

146,5% автомобільної техніки (з них 2,0% за минулий тиждень),

205,7% артилерійських систем (з них 6,5% за минулий тиждень),

  71,1% РСЗВ (з них 1,0% за минулий тиждень),

  38,3% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

09:45 Станом на 07:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр"повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Вчора українські війська продовжували наступальні дії на заході Запорізької області, але тактична ситуація у Вербовому залишається незрозумілою. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжували наступальні  операції на Мелітопольському та наступальні дії на Бахмутському напрямках. Пов’язаний із Кремлем мілблогер стверджував, що українські війська дійшли до північної околиці Новопрокопівки. Російські джерела досі не відповіли на заяву пов'язаного з російськими десантниками джерела про те, що українські сили станом на 24 вересня контролюють половину Вербового. ISW не спостерігала доказів такого просування українців, і джерело, яке повідомляє про це, має дуже невелику кількість фоловерів. Слід зазначити, що інші джерела, пов’язані з ПВД, не реагували на ці заяви.

• Виглядає, що в районі Новопрокопівки дедалі частіше контратакують виснажені елементи 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії Росії. Це свідчить про те, що українські контрнаступальні операції могли виснажити відносно елітніші російські підрозділи десантників, які відповідали за контратаку в цьому районі. Протягом останнього тижня там все частіше брали участь підрозділи 70-го та 71-го гвардійських мотострілецьких полків цієї дивізії, а російський мілблогер стверджував, що 25 вересня українські війська з позицій під Новопрокопівкою витіснили підрозділи 42-ї мотострілецької дивізії. Підрозділи 70-го, 71-го та 291-го мотострілецьких полків цієї дивізії регулярно брали участь у боях та контратаках проти українських сил на передових російських оборонних позиціях у районі Оріхова, перш ніж відступити в другій половині серпня за російський оборонний рубіж між Вербовим та Солодкою Балкою. В першій половині серпня російські війська для контратак проти розширюваного українського прориву в цьому районі перекинули на Оріхівський напрямок частини більш елітних 7-ї та 76-ї дивізій ПДВ, що, можливо, забезпечило частинам 42-ї мотострілецької дивізії перепочинок від бойових дій. Частини 70-го мотострілецького полку, можливо, провели одну з небагатьох ротацій підрозділів, які спостерігав ISW на цій ділянці фронту, що могло дозволити їм частково поповнити свої сили. Участь 70-го та 71-го мотострілецьких полків у контратаках навколо Новопрокопівки дозволяє припустити, що українські контрнаступальні операції могли значно погіршити боєздатність частин 7-ї та 76-ї дивізій ПДВ і що ці частини десантників більше не можуть проводити всі контратаки вздовж усього українського прориву на Оріхівському напрямку. Російське командування могло залучити 70-й та 71-й мотострілецькі полки до оборони та контратак у районі Новопрокопівки, щоб дозволити підрозділам ПДВ зосередити оборонні операції на західному та східному флангах українського виступу на Оріхівському напрямку. Також можливо, що підрозділи 70-го та 71-го мотострілецьких полків займали позиції поблизу Новопрокопівки після відходу з позицій далі на північ і зараз вступають у бій з українськими військами, оскільки український наступ досягнув околиць Новопрокопівки. Приблизно місячний перепочинок і можливе відновлення навряд чи зможуть компенсувати значні втрати, яких зазнали підрозділи цих двох полків під час оборони в ході попереднього контрнаступу. Підрозділи 810-ї морської піхотної бригади (Чорноморський флот) так само оборонялися, утримуючи передові оборонні позиції на початку контрнаступу, і нещодавні українські контрнаступальні операції, за повідомленнями, зробили ці підрозділи небоєздатними. Російське командування ризикує зробити вже виснажені підрозділи 70-го і 71-го мотострілецьких полків небоєздатними, якщо задіє їх для контратак проти українського наступу біля Новопрокопівки.

• Повідомляється, що підрозділи 42-ї мотострілецької дивізії дислокуються ще під Токмаком. Це дозволяє припустити, що російське командування не укомплектувало глибоко багатоешелоновану оборону на півдні України. Російські джерела повідомили 25 і 26 вересня, що підрозділи 3-го батальйону 71-го мотострілецького полку брали участь у сутичці з військовою поліцією 70-го мотострілецького полку в окупованому Токмаку. Присутність підрозділів 70-го і 71-го мотострілецьких полків у Токмаку свідчить про те, що російські війська розгорнули підрозділи цих полків по всій багатоешелонованій обороні між нинішньою лінією фронту і Токмаком. Однак російські війська, як видається, продовжують розгортати більшу частину своєї бойових сил на заході Запорізької області безпосередньо біля лінії фронту. Розгортання 70-го і 71-го мотострілецьких полків ще й у Токмаку дозволяє припустити, що підрозділи тих самих російських з'єднань і частин, які обороняються на передових позиціях, утримують позиції – ймовірно, в меншій кількості – в наступних рубежах оборони. Не виключено, що тилові оборонні позиції утримують непомічені підрозділи інших російських частин і з'єднань, хоча нинішня тенденція російських військ зосереджуватися на передовій вказує на те, що це малоймовірно.

• Схоже, міжнаціональна напруженість сіє розкол між частинами російського 42-го гвардійського мотострілецького полку, які обороняються від українського контрнаступу в західній Запорізькій області. Арсен Теміраєв, мобілізований військовослужбовець із Північної Осетії-Аланії, який служить у 70-му гвардійському мотострілецькому полку, позавчора опублікував відео, в якому стверджує, що російські військові поліцейські 70-го полку 24 вересня побили його та двох інших солдатів 3-го батальйону 71-го гвардійського мотострілецького полку в Токмаку. Теміраєв стверджував, що військові поліцейські запитали про його національність, а потім заявили йому, що "Росія для росіян". Він стверджував, що військова поліція побила його та інших військовослужбовців, тому що місцевий житель Токмака заявив, що солдати скоїли сексуальне насильство над дітьми — злочин, який Теміраєв заперечував. Теміраєв скаржився: "Я думав, що нацисти по той бік. Виявляється, вони всередині нас". Вчора глава Північної Осетії-Аланії Мєняйло відреагував на це, заявивши, що бійці добровольчих батальйонів "Штурмова Осетія" і "Аланія", які перебувають у цьому районі, підтвердили інцидент. Мєняйло повідомив про інцидент командуванню Південного військового округу, яке поінформувало командувача 58-ї загальновійськової армії, і назвав інцидент неприйнятним стосовно будь-якого російського військовослужбовця. Міжетнічна напруженість між російськими підрозділами, що діють на передовій і в тилу на заході Запорізької області, може загрожувати цілісності російської оборони та згуртованості підрозділів на тлі нещодавніх українських успіхів у цьому районі.

• Міжетнічна напруженість також може загрожувати ширшому авторитету глави Чеченської Республіки Кадирова в російській політичній сфері на тлі суперечки навколо сина Кадирова. 25 вересня Кадиров опублікував відеозапис того, як його син Адам б'є затриманого чоловіка, звинуваченого у спаленні Корану, і похвалив свого сина за побиття. Інцидент викликав різний осуд і заклики до розслідування з боку російських чиновників. Голова російської ради з прав людини Фадєєв заявив, що спалення Корану є серйозним злочином, але чиновники повинні дотримуватися правил затримання підозрюваних, а член цієї ради Мєркачова закликала до розслідування і назвала ситуацію "викликом для всієї правової системи Росії". Мєркачова виступила з тонко завуальованою критикою Чеченської Республіки, стверджуючи, що "в конкретному регіоні  чиновники показали, що скоюють злочини і їм за це нічого не буде". Інші російські чиновники, в тому числі уповноважена з прав людини Москалькова, закликали Адама Кадирова відповісти за скоєний злочин в російському суді. Рамзан Кадиров, як повідомляється, відповів на запит журналіста і заявив, що він не був свідком нападу і що Адам Кадиров "незалежний і темпераментний". Він похвалив поведінку сина і заявив, що не карає його, але сказав, що Адам буде покараний за всією суворістю російського законодавства, якщо російський суд визнає його винним. [ISW вже давно спостерігає напруженість у відносинах між чеченськими і нечеченськими офіційними особами та військовими частинами, а емоційна реакція вищих російських чиновників свідчить про те, що політичний статус Кадирова може бути недостатнім, щоб захистити свого сина від наслідків цієї ситуації.

• Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойґу обговорив поточні зусилля міністерства щодо підвищення бойових можливостей повітряно-десантних військ Росії та включення до них підрозділів, подібних до тих, які зазвичай є в мотострілецьких підрозділах, щоб краще узгодити десантні підрозділи з їхніми теперішніми бойовими ролями в Україні. Шойґу заявив під час виступу на вчорашній колегії міністерства оборони Росії, що міноборони здійснює заходи щодо підвищення бойового потенціалу російських ПДВ шляхом створення нових десантно-штурмових з'єднань та підвищення розвідувальних, ударних та вогневих можливостей ПДВ. Він заявив, що майже завершено формування п'ятої російської дивізії ПДВ — 104-ї десантно-штурмової дивізії, а також додаткового парашутно-десантного полку у складі 106-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії, й анонсував – міноборони планує, що до кінця 2023 року всі російські дивізії ПДВ матимуть бригаду матеріально-технічного забезпечення та ремонтно-відновлювальні батальйони і що вони будуть "доукомплектовані" артилерійською бригадою, але не уточнив часових рамок цього. Ці додаткові підрозділи наблизять російські дивізії ПДВ до складу типової російської мотострілецької дивізії. Шойґу не заявив, що російські дивізії ПДВ отримають танкові полки, які є звичайними для російських мотострілецьких дивізій. Ці додаткові підрозділи, ймовірно, дозволять російським військовим використовувати російські дивізії ПДВ майже взаємозамінно з мотострілецькими дивізіями в майбутньому, а підрозділи ПДВ в Україні все частіше діють як бойова піхота, подібно до мотострілецьких дивізій. Надання міністерством оборони Росії додаткових підрозділів російським частинам і з'єднанням ПДВ, що служать в Україні, є визнанням ролі, яку російські сили ПДВ зараз відіграють в Україні, і підкреслює нестандартний спосіб, у який російські військові застосовують ці сили. Ці формування стали "повітряно-десантними" лише за назвою, і незрозуміло, коли міністерство оборони Росії планує знову підняти їх у небо.

• Російські війська в ніч з 25 на 26 вересня завдали серії ударів БПЛА "Шахед-131/136" по портових і військових об'єктах в Україні.

• Більшість російських і західних джерел стверджували, що командувач Чорноморського флоту Росії адмірал Соколов живий після того, як міністерство оборони Росії опублікувало кадри, на яких Соколов нібито був присутній на нараді 26 вересня, хоча наразі ситуація залишається незрозумілою. В Силах спецоперацій України заявили, що уточнюють інформацію про можливу загибель Соколова, але наявні джерела вказують на те, що він загинув.

• Повідомляється, що міноборони Росії найняло деяких колишніх співробітників "групи Ваґнера" в афілійовані з міноборони приватні військові компанії, які воюють в Україні, тоді як переговори між керівництвом "Ваґнера" та Росгвардією нібито зайшли в глухий кут через розбіжності щодо незалежності та консолідованості "Ваґнера".

• Російські війська вели наступальні дії вздовж лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, вздовж лінії Авдіївка–Донецьк, а також на заході Запорізької області.

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, обстрілюють не лише позиції українських військ, а й цивільну інфраструктуру населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.

Так, минулої доби російська федерація завдала чергового удару по Україні, застосувавши 38 іранських ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Постраждала припортова інфраструктура Одеської області. В результаті бойової роботи силами та засобами протиповітряної оборони було знищено 26 ворожих “шахедів”.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося 26 бойових зіткнень. Ворог завдав 10 ракетних та 77 авіаційних ударів, здійснив 44 обстріли з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали Грабовське, Попівка Сумської області; Стариця, Гатище, Синьківка, Куп'янськ, Берестове Харківської області; Надія, Новоєгорівка Луганської області; Торське, Сіверськ, Спірне, Кліщіївка, Костянтинівка, Північне, Авдіївка, Новомихайлівка, Урожайне, Благодатне, Старомайорське Донецької області; Мала Токмачка Запорізької області; Берислав, Миколаївка, Ольгівка та місто Херсон Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янськомуЛиманському та Бахмутському напрямках противник наступальних (штурмових) дій не вів.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили атаки противника в районі населеного пункту Сєверне Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки Донецької області, де протягом минулої доби здійснив 13 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій.

На Шахтарському напрямку наші захисники продовжують тримати оборону на зайнятих рубежах, захищають нашу землю від окупантів.

На Запорізькому напрямку українські воїни відбили атаку противника в районі південніше Новодарівки Запорізької області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони продовжують вести контрбатарейну боротьбу, знищують склади забезпечення та наносять успішне ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 5 артилерійських засобів, 3 райони зосередження особового складу та військової техніки, 1 пункт управління та 2 склади боєприпасів противника.

Джерело: zbruc

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+