Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Штучна чи жива ялинка - що обрати глобинцям?

11.12.2020 12:28
931
0

У Національному екологічному центрі України (далі НЕЦУ) визначили переваги та недоліки живої та штучної ялинки.

На офіційному інфоресурсі центру розповіли, як обрати ялинку, щоб найменше нашкодити довкіллю.

З їх словами українці зараз частіше задумуються над питанням вибору між штучною і живою ялинкою на свята.

Багато хто вважає, що штучна ялинка несе менше негативного впливу на довкілля, ніж зрубана жива. Авторитетний орган екологічної сертифікації Carbon Trust підрахував, що двометрова штучна ялинка лишає по собі вдвічі більший вуглецевий слід ніж аналогічна жива ялинка, яка опиняється на звалищі. Але якщо живу ялинку спалити – вуглецевий слід стає у 10 раз більшим ніж від штучної. Крім того, якщо використовувати штучне деревце менш як 10 років – з міркувань меншої шкоди довкіллю така покупка буде не виправдана.

Також, за інформацією НЕЦУ люди також вбачають перевагу штучних ялинок у тому, що її можна використати повторно; жива ялинка може викликати алергію, сміття від штучної значно менше; легко підібрати таку, яка тобі до вподоби.

Щодо живого дерева, то частіше всього обирають хвойні дерева з лісу, бо це – гарна сімейна традиція, яка підтримується поколіннями, природний аромат. Живі дешевші за штучні, а ще біорозкладні і піддаються переробці.

НЕЦУ дає наступні поради про те, яку ялинку краще обрати, враховуючи, що і штучні і живі дерева мають свої переваги.

Особливості використання та утилізації штучної ялинки
Насправді штучні дерева мають тричі більший вплив на зміну клімату та виснаження ресурсів ніж живі. Вони виготовлені з пластику і сталі, для виробництва продукції потрібно більше енергії, вони перевозяться з Китаю і згодом спочивають на сміттєзвалищі. Згідно з порівняльною оцінкою життєвого циклу впливу на довкілля живих і штучних ялинок, компанія WAP Sustainability Consulting зробила висновок, що «одна справжня ялинка створює менший вплив на довкілля, ніж одна штучна ялинка». Однак штучна може мати менший негативний вплив на довкілля, якщо замовник зберігає її впродовж десяти років або довше, адже, як вказувалося вище, вуглецевий слід після переробки 1 штучної ялинки прирівнюється до вуглецевого сліду після утилізації 10 живих. Проте, навіть після того, як штучна ялинка вийшла з ужитку, вона не може бути природним чином використана або перероблена.

Особливості використання та утилізації живої ялинки
Жива ялинка обов’язково має бути з етикеткою, яка свідчить, що її виростили спеціально для зрубування до новорічних свят. Для того, щоб точно впевнитися, що ялинка зрубана легально, введіть номер на етикетці чи бирці на сайтіабо у додатку yalynka.info. Жива ялинка має значно менших вуглецевий слід, особливо, якщо правильно утилізується.

Після свят обов’язково здайте ялинку до спеціальних пунктів утилізації, де ваше деревце перетворять у стружку для спалювання у твердопаливних котлах, як утеплювачі або добриво для насаджень, або ж вона піде на мульчування. Також, минулого року волонтери збирали непродані чи викинуті ялинки і завозили їх в зоопарк «Межигір’я» аби потім згодувати тваринкам.

Також, хорошим варіантом є вибір ялинки у горщику, яку потім обов’язково потрібно висадити у ґрунт, адже це не кімнатна рослина і їй важко «прижитися» у квартирних умовах.

Джерело: ЗМІСТ

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+