Я Глобине
сьогодні 07 квітня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

ТЕМА: Цей день в історії

Цей день в історії #400

2 липня

1776 — Другий Континентальний конгрес у Філадельфії прийняв рішення про відділення американських колоній від Великої Британії
1900 — відбувся перший політ дирижабля моделі LZ-1

1918 — гетьман Павло Скоропадський ввів українське громадянство
1932 — створена Донецька область із столицею в Артемівську
1951 — газета «Правда» засудила вірш В. Сосюри «Любіть Україну».
1993 — у Києві відбувся I Всеукраїнський збір Конгресу українських націоналістів
2002 — Стів Фоссетт завершив першу в світі навколосвітню подорож на повітряній кулі

Будь ласка Війдіть або Реєстрація, щоб приєднатись до обговорення.

Цей день в історії #403

3 липня

1528 — Папа Климент VII буллою узаконив орден ченців-капуцинів, головна мета якого — боротьба з ідеями Реформації
1700 — підписано Константинопольський мирний договір, який став підсумком Азовських походів Петра I 1695—1696 років
1885 — українські емігранти створили в США перше товариство взаємодопомоги «Братство святого Миколая»

1886 — Карл Бенц з Мангайму зробив перший у світі виїзд на автомобілі власної конструкції, досягнувши швидкості в 16 км/год
1962 — Франція визнала незалежність Алжиру, оскільки на референдумі за це рішення висловилися 91% (1 липня). Тимчасовий уряд Алжиру у вигнанні повернувся до країни
1966 — Франція здійснила випробування ядерної зброї на атолі Муруроа у Французькій Полінезії
1973 — у Гельсінкі почала роботу Нарада з безпеки і співпраці в Європі
1988 — американський крейсер «Вінсеннес» збив іранський пасажирський літак А300, загинуло 290 осіб
2002 — Стів Фоссетт завершив першу в світі навколосвітню подорож на повітряній кулі

Цей день в історії #404

4 липня

1610 — польські війська Станіслава Жолкевського здобули перемогу над переважаючим московсько-шведським військом в битві при Клушині
1776 — прийнято Декларацію незалежності США

1784 — Імператор Священної Римської імперії Йосип II анулював конституцію Угорщини і повелів перевезти угорську корону до Відня
1872 — у Німеччині в часи Культуркампф заборонена діяльність Ордену єзуїтів
1941 — убивство польських професорів німцями у Львові
1960 — на прапорі США додана 50-та зірка в честь приєднання Гавайських островів

Цей день в історії #405

5 липня

1054 — астрономи помітили, що в сузір'ї Тельця вибухнула зірка, створивши величезну наднову, що утворила Крабоподібну туманність
1687 — опублікована перша фундаментальна книга Ісаака Ньютона «Математичні начала натуральної філософії»
1811 — Венесуела першою з іспанських колоній у Південній Америці проголосила свою незалежність
1841 — початок організованого туризму: Томас Кук провів для 570 людей одноденну залізничну екскурсію з Лестера до Лафборо
1946 — модельєр Луї Рієдр уперше представив купальник бікіні
1954 — Елвіс Преслі записав свою першу пісню «That's All Right (Mama)»
2014 — українські війська звільнили місто Слов'янськ та місто Краматорськ від бойовиків «ДНР»

Цей день в історії #406

6 липня

1253 — Відбулася коронація Міндовга в Литві
1415 — Спалено за єретизм Яна Гуса
1439 — На Флорентійському соборі Папа Римський Євгеній IV і візантійський імператор Іоанн VIII Палеолог підписали Флорентійську унію, що об'єднувала католицизм і православ'я
1710 — в Майсені (Саксонія) створена перша в Європі фарфорова мануфактура — Майсенська порцеляна
1785 — Конгрес США постановив назвати грошову одиницю країни «доларом»

1885 — Луї Пастер провів першу успішну вакцинацію людини від сказу, врятувавши життя 9-літньому хлопчику
1918 — в Москві почалося збройне повстання лівих есерів проти більшовиків
1997 — Парламент Казахстану затвердив рішення про перенесення столиці з Алма-Ати в Акмолу
2005 — Верховна Рада прийняла Кодекс адміністративного судочинства України

Цей день в історії #411

7 липня

1572 — зі смертю короля Речі Посполитої Сигізмунда II перервалась чоловіча лінія династії Ягеллонів, що правила Польщею і Литвою з 1386 року
1659 — козацькі загони на чолі з Іваном Виговським розбили московське військо та заколотників під Конотопом
1881 — У Римі в «Журналі для дітей» уперше надрукована казка «Піноккіо»
1915 — У турецькому місті Трабзон почався вірменський погром
1923 — у Празі відкрито Український педагогічний інститут імені Драгоманова
1940 — у Львові відкрито Літературно-меморіальний музей Івана Франка

1967 — У Великій Британії The Beatles випустили свій хіт «All You Need Is Love»
1977 — США провели перше випробування «гуманної» зброї — нейтронної бомби
1989 — у Сімферополі почала видаватися газета кримськотатарською мовою
1990 — в Римі вперше виступили разом три видатні тенори сучасності — Лучано Паваротті, Пласідо Домінґо і Хосе Каррерас. Концерт був добродійною акцією, а запис виступу співаків розійшовся рекордним тиражем в історії класичної музики
2005 — серія вибухів бомб в лондонському метро і міських автобусах
2009 — поховання короля поп-музики Майкла Джексона

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

16+
За підтримки NIC.UA