Я Глобине
сьогодні 23 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Що таке громадська рада? Чи потрібна вона Глобинській громаді?

18.07.2023 12:39
465
0

На прохання користувача фейсбук-спільноти порталу, обіцяв підготувати статтю про те, що таке громадська рада при міській раді, та для чого вона потрібна.

В своїх попередніх статтях про інструменти впливу громади на рішення міської влади, та як глобинська громада може впливати на дії чиновників я вже згадував про цей інструмент, який може використовувати громада. Сьогодні спробуємо розібратись з ним більш детально.

Почати потрібно з того, що громадяни мають повне право брати участь в управлінні державними справами. Це визначено в статті 38 Конституції України. Для участі у прийнятті рішень, які впливають на суспільство, громадяни зокрема можуть долучатися до громадських рад, які створені  при державних органах та органах місцевого самоврядування.

Обов’язкове створення громадських рад при центральних і місцевих органах влади передбачено Постановою Кабінету Міністрів України (далі — КМУ) від 15.10.2004 року №1378. В документі зафіксували й офіційне визначення громради — «консультативно-дорадчий орган, який утворюється при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевій державній адміністрації з метою здійснення координації заходів, пов’язаних із забезпеченням проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики».

Суттєво розширила права та можливості громадських рад Постанова КМУ від 03.11.2010 року №996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики». Ця постанова дала право громрадам подавати пропозиції щодо підготовки проєктів нормативно-правових актів (далі — НПА), розгляд яких є обов’язковим, а також здійснювати контроль за діяльністю органу влади. Важливо, що у постанові 2010 року визначено, що формувати громради повинна сама громадськість.

У травні 2019 року Уряд вніс зміни до Постанови №996, оновивши спосіб і принцип формування громрад. Завдяки цьому рішенню з’явилася можливість обирати склад громадської ради шляхом онлайн-голосування. Це підвищило прозорість самого процесу. Також було визначено конкретні вимоги до осіб, які можуть входити до складу громадських рад. Зокрема, було встановлено вимоги до організацій, які делегують представника до громради, та з’явилася норма до самих кандидатів про подання мотиваційних листів з описом бачення своєї діяльності.

Громадські ради при органах місцевого самоврядування в Україні є механізмом залучення громадян до прийняття рішень та контролю за діяльністю органів місцевої влади. Основна мета громадських рад полягає в забезпеченні прозорості, відкритості та участі громадян у процесі формування та реалізації місцевої політики.

Основними завданнями громадської ради є:

 - сприяння реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами;

 - сприяння врахуванню органом виконавчої влади громадської думки під час формування та реалізації державної, регіональної політики;

 - сприяння залученню представників заінтересованих сторін до проведення консультацій з громадськістю та моніторингу результатів формування та реалізації державної, регіональної політики;

 - проведення відповідно до законодавства громадського моніторингу за діяльністю органу виконавчої влади;

 - здійснення підготовки експертних пропозицій, висновків, аналітичних матеріалів з питань формування та реалізації державної, регіональної політики.

Громадська рада має право:

1) утворювати постійні та тимчасові робочі органи (правління, секретаріат, комітети, комісії, експертні групи тощо);

2) залучати до своєї роботи працівників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, представників підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності (за згодою їх керівників), а також окремих фахівців (за згодою);

3) організовувати і проводити семінари, конференції, засідання за круглим столом та інші публічні заходи;

4) отримувати в установленому порядку від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування інформацію, необхідну для забезпечення діяльності ради;

5) отримувати від органу виконавчої влади проекти нормативно-правових актів з питань, що потребують проведення консультацій з громадськістю;

6) проводити відповідно до законодавства громадську експертизу діяльності органу виконавчої влади та громадську антикорупційну експертизу нормативно-правових актів, проектів нормативно-правових актів, розроблених органом виконавчої влади.

 

Постановою КМ № 909 від 16.08.2022 введено в дію обмеження: формування нового складу громадських рад в період воєнного стану на території України та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування не проводиться.

 

Ви запитаєте, чому ж в нас досі немає такого чудового органу? :)

Тому, що створювати цей орган має орган виконавчої влади, при якому він створюється. І в громадах, де в місцеву раду прийшли відповідальні депутати, де чиновники розуміють що діалог з громадою легітимізує їх рішення  - громадські ради давно створені.

В нашій громаді, де депутати ховаються від людей, не проводять прийом виборців, не звітують перед своєю громадою - звичайно її немає й після закінчення дії воєнного стану вона не зявиться...

Якось так... Якщо залишились питання - задавайте в коментарях.

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+