Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227


Стратегія розвитку громади. Що це і навіщо?

15.05.2023 15:12
645
0

10 травня Глобинська міська рада проінформувала громаду про те, що напередодні відбулось засідання робочої групи із внесення змін до Стратегії розвитку Глобинської міської об’єднаної територіальної громади на 2017-2025 роки. Що таке Стратегія розвитку громади, навіщо вона потрібна й навіщо до неї вносити зміни - спробуємо розібратись в цій статті.

Стратегія розвитку Глобинської міської об’єднаної територіальної громади на 2017-2025 роки була підготовлена у рамках проекту "Українська адміністрація майбутнього" та затверджена рішенням 24 сесії першого скликання Глобинської міської ради 20 вересня 2017 року. 

Важливо! Другим пунктом цього ж рішення відділам, структурним підрозділам Глобинської міської ради, підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності, громадським об’єднанням міста приписувалось враховувати основні положення Стратегії при розробці міського бюджету, планів розвитку та щорічних програм.

Якою ж була Глобинська громада на час затвердження Стратегії? 

До складу громади входило 23 населених пункти, із загальною кількістю 16 265 мешканців (станом на 01.01.2015 р.). Площа Глобинської громади становила 353 кв.км. 

У громаді функціонувало 6 дошкільних закладів, та 9 шкіл. 5 - I-III ступенів (повна середня освіта)
та 4 - I-II ступенів (базова середня освіта). У школах громади навчалось 1656 учнів, працювало 200 вчителів. 

Діяло 16 закладів культури. Це будинки культури, бібліотеки, сільські клуби. 

Функціонувала 1 центральна районна лікарня, 2 амбулаторії та 14 сільських ФАПів, розташованих у сільській
місцевості. Медичне устаткування у більшості застаріле, рівень забезпечення ліками недостатній. Лікарняні заклади потребували закупівлі спеціалізованого устаткування та інших необхідних матеріалів. Акцентувався високий рівень нестачі кадрів. Усього в медичній галузі громади не вистачало 50 % лікарів. У свою чергу медсестер і акушерок не вистачало 20 %.

Функціонувало 5 приміських автобусних сполучень на території громади, 18 міжміських сполучень, 35-50 рейсів щодня, 5 рейсів до адміністративного центру Глобине. Не зі всіма селами існувало сполучення вже тоді, проте керівництво громади декларувало, що забезпечення сполучення зі всіма місцевостями є одним з пріоритетів, і ця проблема буде незабаром вирішена.

Комунальні підприємства вже тоді були не здатні забезпечити належного рівня послуг у сфері утримання житлового фонду. 

У виконавчих органах громади станом на січень 2016 року працювали 58 службовців, у тому числі 43 - з вищою освітою, 15 - з неповною вищою. П’ятеро працівників володіють додатковими кваліфікаціями - знанням іноземних мов та досвідом проектної діяльності.

 

Які проблеми польські експерти визначили найважливішими в ході проведеного опитування мешканців громади?

 - підтримка розвитку малих і середніх підприємств - 1 місце
 - оптимізація мережі закладів освіти - 2 місце
 - підвищення рівня охорони громадського порядку - 2 місце (однакова кількість голосів)
 - створення умов гідного життя для осіб з-поміж дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування - 3 місце
 - утилізація відходів - 3 місце (однакова кількість голосів)

Серед інших висловлених проблем, які не набрали багато голосів мешканців були
наступні:
 - відсутність місць для відпочинку молоді,
 - розвиток відновлювальної енергетики,
 - відсутність місць для фізичного розвитку дітей та молоді
 - будівництво дороги Глобине – Пироги.

 

Пройшло 6 років... 

Чи вірно польські експерти визначили проблеми, чи відповідають вони запитам мешканців громади, чи зробили органи місцевого самоврядування щось, щоб їх вирішити - вирішувати вам.

Зараз про інше. З того часу відбулося багато подій, передбачити які було складно: розширення громади, початок війни, мобілізація, приток ВПО...

Перед громадою повстали нові виклики й наявна Стратегія перестала їм відповідати.

Дійсно в цей документ потрібно вносити зміни (а ще краще, готувати новий). Але є кілька важливих застережень.

Перше і головне. Стратегію розвитку чиновники мають писати разом з бізнесом і громадою. Тоді там буде правильний аналіз сильних і слабких сторін громади, будуть виявлені всі можливості й потенційні загрози, а спільна робота над розробкою легітимізує прийняті рішення.

Друге. Робота над змінами, що планується вносити, не має бути формальною. Для прикладу - питання з опитувального листа... Наскільки важливе ставлення мешканця громади до чистоти водойм, повітря, питної води якщо жодних досліджень цих показників влада не проводила й не оприлюднювала? Якщо людину це не бентежить - то проблеми не існує? Якщо люди бояться купатись в водоймі, мабуть вона недостатньо чиста. Якщо на другий день після мийки на авто пилу в палець, мабуть, стан повітря має турбувати. Якщо на вулиці немає водогону й змушений користуватись колодязем - які претензії до якості води? Скільки мешканців громади можуть професійно дати оцінку естетиці громадських будівель? Кого турбує можливість сортування сміття, якщо воно вивозиться в одну кучу на полігоні побутових відходів? Як мешканець громади оцінить облаштування велосипедних доріжок, якщо їх в громаді немає жодної? Для когось таємниця, в якому стані перебувають дороги громади?

Третє, але не останнє. Стратегія мала б на повну потужність використовувати можливості для залучення приватних та державних інвестицій, міжнародних грантів і передбачати впровадження розвиткових проєктів, які б збільшували наповнюваність бюджету. 

Тож закликаю і робочу групу, і мешканців громади відповідально поставитись до внесення змін до головного документу, за яким наступні кілька років має жити громада. 

 

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+