Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227


Глобинська громада має проблеми з реальним самоврядуванням. Як вирішити проблему?

09.09.2021 15:28
1792
0

Багато букв...


     Замість реального самоврядування ми маємо – відсутність чесного діалогу місцевої влади з громадою. Ні, спілкування начебто є, але це монолог. Громадську приймальню депутати відкрили, а хто конкретно коли приймає виборців – не вказали. По селах місця прийому вказали, а хто й коли прийматиме людей – ні. Є сайт міської ради, на якому нас інформують про події що вже відбулися (наприклад - засідання депутатських постійних комісій). Коментарі на сайті відключені, тобто навіть ставлення громади до вже прийнятих рішень владу не цікавить.
     Сесійні засідання проводяться в залі, яка ледь вміщує депутатів. Можливість бути присутніми при розгляді й прийнятті рішень громада має виборювати блокуючи доступ депутатів до сесійної зали – тоді засідання переносять до будинку культури. Але зауваження й побажання громади депутати все одно «не чують». Останнім часом депутати практикують навіть проведення закритих сесійних засідань, розтоптавши закон ховаються за спинами поліції
     На сайті з’являється інформація про проведення «громадського обговорення», і в тому ж оголошенні безальтернативно публікуються вже прийняті владою рішення
Чи зможе міська рада без діалогу задовольнити прагнення громади до розвитку? Допомогти людям не чуючи їхніх проблем? Ефективно використати кошти громади з максимальною користю для людей, які ці кошти продукують? Відповідь очевидна.


Чому так трапилось?


     Спробуймо розібратись. Думаю всі погодяться з тезою, що в нас майже немає політичних партій, а є політичні проекти, які розглядають виборчу кампанію, як інвестицію, щоб далі заробляти гроші. Якщо ці люди вклали сто гривень у виборчу кампанію, вони, як мінімум, хочуть повернути ці сто гривень собі, плюс заробити.
     Законотворець прописав виборче законодавство так, що депутатом місцевої ради можуть стати виключно призначені зверху регіональні представники цих політичних проектів, та люди, яких вони ж внесуть до виборчих списків. Тобто з самого початку люди йдуть працювати депутатами, щоб реалізовувати в регіоні політику певних політичних проектів, заробляти для них гроші, та попутно не забувати про себе й свій карман. Це майже єдина мотивація для них бути присутніми у владі.
     То навіщо депутатам дослухатися до прагнень громади? Навіщо відкривати громадські приймальні й вислуховувати людські проблеми? Навіщо зважати на думку селян при призначенні старост? Навіщо розробляти якісь програми розвитку громади, якщо громада потрібна лише для отримання депутатського мандату? Навіщо фінансувати школи в населених пунктах громади, якщо закривши їх можна роздерибанити ще більше грошей…


Чому ситуацію потрібно змінювати докорінно?


     Як ви напевно здогадалися, проблема не в політичній культурі виборців і навіть не в їх підкупі…інакше б все було занадто просто. Політичні вподобання, гроші, гречка впливають лише на вибір політичної сили яка очолить дерибан громади. Протистояти цьому процесу громада на даний час не може, може лише обрати політичний проект який найближчі п’ять років розпоряджатиметься коштами громади (призначатиме старост, закриватиме школи, виділятиме кошти на йому потрібні проекти, і т.д.). Якщо, громада "помилилася" й обрала мером "не того" кандидата, то йде в хід "активна мотивація" депутатів, створення правлячої опозиції та перетворення міського голови в маріонетку... Попасти до складу депутатського корпусу активним громадянам майже нереально. А ті кілька людей, що стали депутатами й дійсно вболівають за долю громади, не в змозі нічого зробити проти заробітчан від політики…
     Іще раз. Усе це тому, що нікому сказати: «Позвольте, у меня все ходы записаны». У нормальній країні громадську думку формує середовище незалежних експертів. І формує громадський запит на ті, або інші управлінські рішення. А у нас експертів нема. По-перше – відсутня мотивація. Для того, щоб досліджувати чи аналізувати місцеві бюджети, досліджувати ефективність бюджетних закупівель, розбиратися з регламентуючими нормативами – потрібен час. Час – це гроші.
     Який ще може бути мотиватор крім грошей? Тільки ненависть. Ви маєте сильно не любити чиновника, щоб копатися в "його" бюджеті. Або мати занадто загострене відчуття справедливості. Та ми народ незлобивий. Тому бюджетні гроші використовуються неефективно. Або їх крадуть.
     Але у нас уявити важко, щоб влада сама давала гроші на аналіз її ж політики.
     Люди не чують альтернативної думки, не оперують цифрами й не вміють робити висновків. "І все мовчить. Бо благоденствує". Люди інтуїтивно відчувають, що їх дурять, але як дурять – дізнатися важко.
     Вплинути на зміну виборчого законодавства, щоб в міську раду змогли потрапити представники громади, а не представники політичних проектів, громада також не може. Тож залишається один шлях – об’єднання активної частини громади з метою змушувати владу діяти відкрито, аналізувати та аудіювати все, що робиться на території громади, залучати експертів, дослухатися до громади та пропонувати рішення, які поліпшать ефективність того чи іншого напрямку діяльності місцевої влади та чиновників, робитимуть їх більш ефективними, їх послуги метрично обчислюваними, а факапи - персоналізованими.
     Ні, це не політична історія тому що: для того аби з крана текла чиста питна вода, по місту не валялось сміття, а транспорт їздив за графіком не треба розмахувати кольоровими прапорами на майданах і площах. Треба системно підходити до проблем, тверезо оцінювати масштаби цих проблем та приймати прораховані наперед рішення. Управління містом це не про політику, цивілізаційний вибір та ідею нації – тут законодавець помилився, і результати цієї помилки ви можете споглядати на сесіях Глобинської міської ради. Люди, яких партійні осередки делегували розв'язувати нагальні проблеми громади ламають списи для задоволення особистих амбіцій, а страждає від цього громада.


Як об’єднати активну частину громади?


     На цей час часу держава дає можливість громадам створювати громадські об’єднання, які за певних умов та за допомогою інструментів наданих державою можуть добитися відкритості та здійснювати доволі істотний вплив на дії місцевої влади.
     Але є кілька але…
     Громадська організація зможе досягти результатів виключно за активної моральної та фінансової підтримки її діяльності громадою та бізнесом, за умови достатнього освітнього рівня її представників, та за умови активного залучення до її роботи експертів з різних галузей діяльності (освіта, медицина, благоустрій, юриспруденція, і т.д.).
     Жоден навчальний заклад не готує громадських активістів, так само як не існує професії «депутат міської ради». Щоб повністю розібратися в муніципальній «кухні», зважено аналізувати дії обранців, знати ставлення громади, отримувати висновки експертів потрібен згуртований колектив активних членів громади. Потрібні кошти для оренди приміщення, для оплати зв’язку, придбання оргтехніки, оренди авто, придбання пального, витратних матеріалів, оплати послуг експертів і волонтерів і т.д. і т.п. І спонсора насправді знайти не складно. Але громадській організації, яка ставить за мету дбати про інтереси громади, не потрібен спонсор, кошти якого пізніше доведеться «відпрацьовувати». Тому здебільшого створення й ефективна подальша діяльність громадської організації залежатиме саме від підтримки громади.


 Навіщо все це, на який результат для нас всіх ми сподіваємось та навіщо створювати «чергову», «ще одну» ГО?

 

     Адже вже є «За розвиток і процвітання Глобинщини», «Рибалки Глобинщини», ГО "Спільна дія - громадський контроль" і т.д.
     Почнемо з останнього. Громадська діяльність це штука, яка, щоб стати ефективною, має бути якомога широко розповсюджена та залучати всі сфери життя і максимальну кількість людей. Тому, на нашу думку, чим більше ГО, що борються за покращення життя громади — тим краще. Ми готові створювати «чергову» ГО, якщо це наблизить нас до накопичення критичної маси активних людей, що дасть, своєю чергою, результат.
     Тепер про те, навіщо нам й громаді ГО «МОЄ МІСТО».
     Неприбуткова громадська організація дасть змогу залучити гранти міжнародних організацій і фондів спрямованих на подальший розвиток громадянського суспільства, екологічні та енергоощадні проекти, розвиток культури тощо.
     ГО дозволить цивілізовано збирати кошти та пожертви, й фінансувати потрібні місту проекти, опитування, дослідження, і т.д.
     Та головне не це. Для тих, хто живе в Україні та слідкує за всіма внутрішніми процесами не стане новиною те, що держава вкрай неефективна. Менеджери знають, що будь-яке управлінське рішення має прийматись за алгоритмом: збір інформації, аналітика, експертна думка, думка зацікавлених сторін, рішення. В державних інституціях, в принципі має бути те саме: збір інформації, аналітика, експертиза, думка громади, рішення чиновників. Лише тоді влада буде ефективною.
     На нашу думку, відсутність цих принципів у державних та комунальних органах, установах, підприємствах та інших утвореннях, є чинником стагнації та відсутності розвитку. Варто зрозуміти, що за розбиті дороги, закриті школи, сміття в місті та громадський транспорт мер та депутати відповідають виключно особистим рейтингом. Решта чиновників з боку виконавчої влади не мають чітких КРІ, аналітики та, іноді навіть, розуміння того, що вони роблять не так, які в них цілі та якими шляхами їх досягати.

     ГО «МОЄ МІСТО» має стати інформаційним ресурсом, що підвищить обізнаність громади в роботі чиновників; дослідним центром, який систематизує всю доступну інформацію про місто та видасть ефективні рішення; а саме головне, ГО має стати рушійною силою громади, яка хоче аби ці рішення було впроваджено.

     Тому, на цей момент часу, користуючись сезонним спадом активності інтернет-користувачів, ми припиняємо моніторинг протизаконних дій міської ради, проведення опитувань і досліджень та зосереджуємо свої сили на створенні та реєстрації громадської організації «МОЄ МІСТО»


     Бажаєте допомогти чи долучитися – пишіть тут, у facebook-спільноті порталу, або на Email: Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

     Всім дякуємо за увагу, та очікуємо на ваші побажання та пропозиції.

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+