Я Глобине
сьогодні 26 квітня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227

Як глобинська громада може впливати на місцевих чиновників

02.04.2021 12:27
1293
0

В коментарях однієї з публікацій в фейсбук-спільноті порталу МОЄ МІСТО, ми обіцяли підготувати статтю про інструменти впливу громади на місцеву владу. Виконуємо свою обіцянку, заодно нагадуючи чиновникам про їх обов'язки.

Громада МАЄ ПРАВО переглядати проекти рішень та вже ухвалені рішення міської ради.

Проекти рішень оприлюднюються на офіційному веб-сайті місцевої ради у спеціальному розділі.

Проекти рішень місцевої ради оприлюднюються не пізніше 10 робочих днів до дати їх розглядуч.3 ст.15 ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

Як користуватись?

Подавати пропозиції до проектів рішень та вимагати їх розгляду.

Подані пропозиції можуть бути розглянуті автором проекту рішення, на засіданні постійної депутатської комісії або пленарному засіданні місцевої ради.

 

Ухвалені рішення оприлюднюються на офіційному веб сайті місцевої ради у спеціальному розділі.

Пам’ятайте! Виключно оприлюднені рішення набирають чинності.

Ухвалені рішення місцевої ради оприлюднюються не пізніше 5 робочих днів з дня затвердження документа — ч.2 ст.15 ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

Як користуватись?

Вимагати оприлюднення всіх ухвалених рішень, виданих розпоряджень та здійснювати їх аналіз.

Пам’ятайте! У судовому порядку можна скасувати ухвалені рішення, які не були оприлюднені за 10 робочих днів до дати їх розгляду.

 

Що ми маємо по факту? На офіційному сайті міської ради є розділ "Архів документів", де задаючи фільтри можна знайти і проекти рішень, і рішення сесії міської ради. Але в разі, якщо наприклад звичайний житель В.Кринок захоче дізнатись кого призначили старостою в його старостаті - думаю навряд чи він зможе знайти відповідне рішення...

 

Кожен член громади МАЄ ПРАВО ВІДВІДУВАТИ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ МІСЦЕВОЇ РАДИ ТА ЗАСІДАННЯ ПОСТІЙНИХ ДЕПУТАТСЬКИХ КОМІСІЙ

Сесії місцевої ради відбуваються мінімум один раз на місяць. Сесія складається із пленарних засідань та засідань постійних депутатських комісій.

Оголошення про проведення чергової сесії місцевої ради та графік засідань постійних депутатських комісій публікуються на офіційному веб-сайті у спеціальному розділі.

 Пленарні засідання ради та засідання постійних депутатських комісій є відкритими для кожного громадянина Українич.17 ст.46 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні».

Пам’ятайте! Детальний порядок участі громадян у засіданнях може регулюватися у Регламентах місцевих рад та Положеннях про постійні депутатські комісії.

Як користуватись?

Приходити на пленарні засідання, засідання постійних депутатських комісіях та брати активну участь у обговоренні проектів рішень, подавати пропозиції щодо їх покращення.

Робити фото- та відео-зйомку обговорення питань порядку денного та голосування депутатів місцевої ради.

По факту - цього права громада не позбавлена, небайдужі громадяни мають можливість відвідувати засідання постійних комісій і сесії міської ради. Але, на відміну від голови міської ради, який завчасно інформує про проведення сесій, про засідання комісій громада дізнається постфактум, і відвідати їх доволі проблематично.  Було б правильно, щоб голови депутатських комісій також завчасно інформували громаду про їх проведення та порядок денний засідань.

 

Кожен член громади МАЄ  ПРАВОСЛІДКУВАТИ ЗА ПОРЯДКОМ УХВАЛЕННЯ РІШЕНЬ

На кожному колегіальному засіданні місцевої ради (засідання постійної депутатської комісії, пленарне засідання) ведеться протокол, де зазначається – питання, які обговорюються, подані пропозиції, голосування тощо.

Протоколи засідань публікуються на офіційному веб-сайті місцевої ради або надаються на запити на інформацію.

Протоколи сесії ради оприлюднюються на веб-сайті і надаються на запит на інформацію – ч.17 ст.46 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні»самоврядування в Україні».

Протоколи, висновки, рекомендації постійних депутатських комісій є відкритими та оприлюднюються на веб-сайті – ч.10 ст.47 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні».

 Як користуватись?

Аналізувати пропозиції депутатів, які подаються до проектів рішень; моніторити голосування депутатів на засіданнях депутатських комісіях та пленарних засіданнях ради.

Що маємо по факту в нашій громаді? Протоколи засідання сесій з запізненням, але все ж викладаються в відповідному розділі  на офіційному сайті громади. На час підготовки статті оприлюднено протокол лише 5 (позачергової) сесії VIII скликання від 05.02.2021р. Протоколів засідання постійних депутатських комісій ми знайти на сайті не змогли, що являється порушенням вимог Українського законодавства.

 

Громада МАЄ ПРАВО ВИМАГАТИ ЗВІТУВАННЯ ДЕПУТАТІВ МІСЦЕВОЇ РАДИ ТА МІСЬКОГО ГОЛОВИ

Депутати місцевої ради повинні проводити звітування про свою діяльність перед громадянами на відкритих зустрічах, розробляти звіти та публікувати їх на офіційному веб-сайті органу влади, місцевих ЗМІ.

Міський голова повинен проводити відкриті зустрічі з громадянами, на яких звітувати про свою діяльність.

Міський голова не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами – ч.7 ст.42 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні».

Депутат місцевої ради не рідше одного разу на рік зобов’язаний звітувати про свою роботу – ч.1 ст.16 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»місцевих рад».

 Як користуватись?

Вимагати від міського голови – щорічно проводити публічне звітування перед громадянами на відкритих зустрічах.

Вимагати від депутатів – системно проводити зустрічі з громадянами та звітувати про свою роботу (подані та прийняті рішення, хід їх виконання; про активність у обговоренні

та підтримці проектів рішень; про проведені зустрічі з виборцями; про надіслані депутатські запити та звернення; про використання коштів з депутатського фонду тощо)

Що маємо по факту в нашій громаді? Крайнього :)  разу міський голова звітував перед громадою 24 березня 2021 року. Новообраним депутатам звітувати ще зарано, але на нашій памяті ми не пригадуємо жодного звіту депутатів перед громадою. А значна частина діючих депутатів працюють не першу каденцію.

 

Глобинці МАЮТЬ ПРАВО ДАВАТИ ДОРУЧЕННЯ ВИБОРЦІВ

Громадяни мають право дати депутату доручення про необхідність вирішення певних проблем. Депутат приймає письмові доручення про вирішення проблем міста на зборах під час проведення звітування чи зустрічаей з виборцями.

Виборці можуть давати депутату ради доручення на зборах під час його звітів чи зустрічей – ч.1 ст.17 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»місцевих рад».

 Як користуватись?

Активно брати участь у зустрічах з депутатами під час звітування, приходити до громадських приймалень та подавати доручення виборців.

Питання, які ви порушуєте у дорученні, повинні:

  • не суперечити законодавству
  • належати до компетенції місцевої ради
  • бути реалістичними у вирішенні
  • не потребувати значних фінансових ресурсів з місцевого бюджету

Саме для напрацювання ДОРУЧЕННЯ ВИБОРЦІВ адміністрація порталу вивчає проблеми громади, проводить опитування в фейсбук-спільноті порталу МОЄ МІСТО, та шукає прості і ефективні шляхи їх вирішення. 

 

 Кожен член громади має право ПОДАТИ МІСЦЕВУ ІНІЦІАТИВУ

Місцева ініціатива – це можливість жителям міста самостійно підготувати проект рішення, який обов’язково розглядається на сесії місцевої ради. Місцева ініціатива подається до місцевої ради шляхом збору підписів членів територіальної громади.

Вимоги до підготовки проекту рішення визначено у регламенті місцевої ради.

Громадяни мають право винести на розгляд місцевої ради будь-яке питання, яке належить до компетенції ради – ст.9 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні».

Пам’ятайте! Місцева рада визначає детальний порядок внесення місцевої ініціативи своїм окремим рішенням або у статуті територіальної громади.

 Як користуватись?

Інструмент місцевих ініціатив надає вам можливість бути депутатами місцевої ради «без значка» – готувати та подавати на розгляд ради будь-які проекти рішення.

Проекти рішення можуть бути підготовлені з будь-яких питань, які належать до компетенції місцевої ради.

Ми не пригадуємо жодного разу, коли б глобинська громада скористалась цим інструментом впливу на міську раду. Але право таке в громади є.

 

Громада має право на проведення ГРОМАДСЬКИХ СЛУХАНЬ.

Громадські слухання – це колективні зустрічі громадян з представниками місцевої влади, на яких обговорюються та ухвалюються пропозиції щодо вирішення актуальних проблем міста.

Такі пропозиції надсилаються до місцевої влади і підлягають обов’язковому розгляду!

Громадяни мають право проводити громадські слухання – зустрічатися з депутатами та посадовими особами місцевої ради, під час яких громадяни їх заслуховують та подають власні пропозиції до вирішення проблем міста – ст.13 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні».

Пам’ятайте! Місцева рада визначає детальний порядок проведення громадських слухань у статуті територіальної громади. Але згідно п.2 ст.13 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» громадські слухання мають проводяться не рідше одного разу на рік.

Як користуватись?

У випадку виникнення будь-яких проблем на території міста, села, кварталу/ вулиці, за вирішення яких відповідає місцева влада, вам необхідно колективно з членами територіальної громади ініціювати проведення громадських слухань.

За результатами громадських слухань надіслати до місцевої влади колективну резолюцію з пропозиціями щодо вирішення проблеми.

Ми не пригадуємо жодного разу, коли б глобинська громада скористалась цим інструментом впливу на міську раду. Але право таке в громади є. Міська рада порушує законодавство України ігноруючи п.2 ст.13 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», й не проводячи громадські слухання. Проблем в громади вистачає...

 

Кожен глобинець може ІНІЦІЮВАТИ РОЗГЛЯД ЕЛЕКТРОННИХ ПЕТИЦІЙ

Електронні петиції — це звернення громадян до органів державної влади та місцевих рад з вимогою розглянути важливе питання чи вирішити проблему.

Розгляд електронної петиції може бути ініційований громадянами шляхом збору підписів на офіційному веб-сайті органу влади або на веб-сайті громадського об’єднання.

Електронна петиція розглядається у випадку, якщо було зібрано встановлену кількість підписів.

ЗАУВАЖТЕ! Вимоги до кількості підписів, які необхідно зібрати на підтримку електронної петиції та строк збору підписів визначається у статуті територіальної громади.

Громадяни можуть звертатися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційний веб-сайт органу влади — стаття 231 ЗУ «Про звернення громадянгромадян».

 Як користуватись?

Кожен громадянин може створити електронну петицію та розпочати процес збору підписів – для цього достатньо у відповідному розділі на веб-сайті органу влади описати суть звернення (проблеми, яку потрібно розглянути), зазначити свої ПІБ та адресу електронної пошти.

Пам’ятайте! Електронна петиція, яка набрала встановлену кількість підписів, підлягає обов’язковому розгляду органом влади, зокрема виноситься на розгляд сесії місцевої ради у першочерговому порядку.

По факту, на даний момент часу в громаді активно використовує цей інструмент громадський активіст Володимир МолодчинНе всі його петиції задоволені, але інструмент дієвий. По крайній мірі він змушує чиновників якщо не задовольнити, то по крайній мірі розглянути питання й надати відповідь що до вирішення піднятого питання. Можемо лише порадити більш досконало вивчати питання, перед тим як пропонувати чиновникам рішення.

 

Громада МАЄ ПРАВО СТВОРЮВАТИ КОНСУЛЬТАТИВНО-ДОРАДЧІ ОРГАНИ

Консультативно-дорадчі органи — органи, що створюються громадянами при органах влади з метою участі громадян у процесах вироблення рішень, надання можливості для вільного доступу до проектів рішень, іншої інформації (Постанова Кабінету Міністрів України №996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики»«Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики»).

Консультативно-дорадчі органи створюються у різній формі: громадські ради, експертні комісії, консультаційні ради тощо. Такі органи можуть бути створені при місцевій раді, виконавчому комітеті, виконавчих органах ради, постійних депутатських комісіях.

Статус консультативно-дорадчих органів, повноваження та основні форми діяльності визначаються положенням про конкретний орган, яке затверджується рішенням місцевої ради чи розпорядженням міського голови.

Як користуватись?

Створіть такі консультативно-дорадчі органи:

  • громадська рада при місцевій раді і/або виконавчому комітеті
  • експерті комісії при постійних депутатських комісіях
  • консультативно-дорадчі ради при виконавчих органах місцевої ради

Беріть активну участь у процесі вироблення рішень та проводьте широкі консультації з громадськістю щодо розроблених проектів рішень.

Даний інструмент впливу громади на прийняття рішень чиновниками органів місцевого самоврядування нажаль в глобинській громаді залишається нереалізованим. Хоча такий дорадчий орган безумовно покращив би комунікацію між громадою, бізнесом та місцевою владою. І виграли б від цього всі.

 

Громада МАЄ ПРАВО СТВОРЮВАТИ ОРГАНИ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ

Орган самоорганізації населення (ОСН) – це представницький орган створений громадянами, які спільно об’єдналися у межах певної території (будинку, вулиці, кварталу, села) з метою розвитку території та захисту своїх інтересів.

Повноваження органу самоорганізації населення (ОСН):

  • представляти інтереси жителів будинку/вулиці/кварталу/села у місцевій раді, зокрема брати участь у засіданнях, подавати пропозиції до проектів рішень, програм, бюджету міста;
  • здійснювати контроль за якістю надання житлово-комунальних послуг, якістю проведення ремонтних робіт у будинках (ремонт під’їздів, утеплення, підготовка до зими тощо;
  • організовувати заходи з облаштування території, проведення робіт з благоустрою, озеленення, утримання у належному стані прибудинкової території.

ЗАУВАЖТЕ! Місцева рада може наділяти ОСН додатковими повноваженнями, і одночасно передати кошти та технічні ресурси на виконання цих повноважень.

Порядок створення органів самоорганізації населення (ОСН) регулюється ЗУ «Про органи самоорганізації населення». Створення ОСН відбувається шляхом проведення загальних зборів громадян за місцем проживання.

Як користуватись?

Збирайте мешканців будинку/кількох будинків/вулиці/села та створюйте власні органи самоорганізації населення.

Вимагайте ухвалення місцевою радою окремого рішення про наділення Вашого ОСН додатковими повноваженнями, зокрема у сфері контролю за наданням житлово-комунальних послуг, контролю за проведенням ремонтних робіт у будинках тощо.

В глобинській громаді перші органи самоорганізації населення лише починають створюватися. Спонукало до цього недосконале законодавство, дякуючи якому сільське населення майже позбавлено свого представництва в новообраній міській раді. Адміністрація порталу уважно спостерігає за процесом і обовязково проінформуємо своїх користувачів про успіхи новостворених ОСН.

 

Громада МАЄ ПРАВО ЄДНАТИСЯ У ГРОМАДСЬКІ ОБ’ЄДНАННЯ

Громадське об’єднання – це добровільне об’єднання громадян з метою захисту своїх прав та свобод, задоволення своїх інтересів, досягнення поставлених цілей.

Для того, щоб створити громадське об’єднання потрібно зробити такі прості кроки:

  • знайти 2 активних людей, які можуть бути засновниками організації
  • провести установчі збори та затвердити статут
  • підготувати документи, які визначені у Законі та подати їх до управління юстиції
  • отримати відповідь: реєстрація громадської організації здійснюється протягом 7 днів

Вимоги та порядок створення громадського об’єднання визначається ЗУ «Про громадські об’єднання» та ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань»

Як користуватись?

Створіть громадську організацію, адже це дасть вам можливість:

  • об’єднати активних людей вашого міста у одну спільноту
  • створити умови для ефективного захисту інтересів громади
  • відкрити можливості для конструктивної співпраці з місцевою владою.

Пам’ятайте! Голос громадської організації сильніший, ніж кожного громадянина окремо.

Про громадські об'єднання глобинці вже давно знають, чули, і ставлення до них не однозначне. То навіщо створювати «чергову», «ще одну» ГО? Адже вже є «За розвиток і процвітання Глобинщини», «Рибалки Глобинщини» і т.д. Почнемо з останнього. Громадська діяльність це штука, яка, щоб стати ефективною, має бути якомога широко розповсюджена та залучати всі сфери життя і максимальну кількість людей. Тому, на нашу думку, чим більше ГО, що борються за покращення життя громади — тим краще. Ми готові  створювати «чергову» ГО, якщо це наблизить нас до накопичення критичної маси активних людей, що дасть, своєю чергою, результат.

 

Глобинці МАЮТЬ ПРАВО ПОДАВАТИ ПРОЕКТИ НА ФІНАНСУВАННЯ З БЮДЖЕТУ УЧАСТІ

Громадяни подають до місцевої ради пропозиції та проекти, які можуть бути профінансовані за рахунок коштів громадського бюджету участі.

Конкурсна комісія, яка створена при місцевій раді, проводить попередній відбір проектів. Відібрані проекти виставляють на голосування членів територіальної громади.

Проекти, які набрали найбільшу кількість голосів, фінансуються за рахунок коштів громадського бюджету участі. Відповідають за реалізацію проектів – профільні виконавчі органи місцевої ради.

Порядок фінансування, проведення конкурсу та відбору проектів, що фінансуються з громадського бюджету участі визначається окремим положенням, яке затверджується місцевою радою.

У бюджеті на кожен рік місцева рада повинна передбачити суму коштів для фінансування громадського бюджету (наприклад, не менше 1% від загального фонду бюджету).

Пам'ятайте! Для виділення з бюджету коштів на фінансування громадських проектів необхідно, щоб місцева рада ухвалила окреме положення. Підтримайте ухвалення такого положення у своєму місті.

Як користуватись?

Подавайте проекти на фінансування з громадського бюджету участі або беріть участь у конкурсній комісії з відбору таких проектів.

Контролюйте, щоб місцева рада щорічно виділяла кошти з загального фонду місцевого бюджету у передбаченому положенням розмірі.

Цей інструмент працює в громаді і є реальні об'єкти реалізовані за співфінансування ініціаторів (10 %) та міської ради (90%).  

 

Громада МАЄ ПРАВО ПРОВОДИТИ МІСЦЕВИЙ РЕФЕРЕНДУМ

Місцевий референдум — це можливість членів територіальної громади безпосередньо брати участь в ухваленні рішень шляхом прямого голосування. Рішення, які були ухвалені на місцевому референдумі, є обов’язковими до виконання на всій території громади.

На місцевий референдум можуть бути винесені будь-які питання, що належать до компетенції місцевого самоврядування. Проте, зазвичай, виносяться тільки важливі для громади питання, рішення з яких не може бути ухвалене у інший спосіб.

Ініціювати проведення місцевого референдуму можуть голова громади, депутати місцевої ради, або громадяни шляхом збору підписів.

Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах – ст.38 Конституції України

Місцевий референдум є формою вирішення територіальною громадою питань місцевого значення шляхом прямого волевиявлення – ст.7 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні»

ЗАУВАЖТЕ! Порядок призначення та проведення місцевого референдуму визначаються окремим законом про місцевий референдум.

Як користуватись?

Ініціювати проведення місцевих референдумів з важливих для громади питань, як то: розміщення на території підприємства з особливими умовами праці, об’єднання територіальних громад, питання дострокового припинення повноважень місцевої ради чи голови громади.

Місцевий референдум, на наш погляд, це інструмент, який має використати громада, якщо інші інструменти не допомогли вирішити проблему громади.

 

Це якщо коротко, про вплив громади на рішення чиновників. Якщо залишились питання - задавайте. З задоволенням розкриємо їх в наступній статті.

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+