Я Глобине
сьогодні 22 жовтня
Магазин і форум
Можливо, знову загримлять гармати, І танк зімне пшеницю на лану, І буде плакать і журитись мати, Коли сини ітимуть на війну. І хтось востаннє поцілує милу, І хтось сльозу непрохану змахне, А може, дехто втратить віру й силу, Своє життя рятуючи одне. Але не я… Я квиснути не стану, Хоч як не буде боляче мені, За нашу землю, дорогу й кохану, Я рад прийнять на себе всі вогні. За тих дітей, що бігають до школи, За матерів, змарнілих у труді, За рідні наші верби довгополі, За наші дні, прекрасні й молоді. І тут ні сліз, ні відчаю не треба, І тут не треба страху і ниття - Живе лиш той, хто не живе для себе, Хто для других виборює життя. Василь Симоненко

728х90 1

5be57ef51c0ce703014227


Обговорення проекту програми соціально-економічного розвитку Глобинської громади на 2022 рік

02.12.2021 11:49
1050
0

Глобинська міська рада запрошує громаду до обговорення проекту програми соціально-економічного розвитку Глобинської міської територіальної громади на 2022 рік, розробленої відділом соціально-економічного розвитку, інвестицій та енергоменеджменту виконавчого комітету Глобинської міської ради на виконання розпорядження міського голови від 15.11.2021 №453/02-04-АГП.

Одним із ключових завдань міської ради є підготовка та затвердження програми соціально-економічного розвитку Глобинської громади. Саме створення цієї програми та її виконання максимально демонструє, як місцева влада піклується про людей та розвиток громади. Тому делікатне прийняття програми соціально- економічного розвитку є актуальним і важливим питанням сьогодення Глобинської громади й адміністрація порталу закликає глобинців відповідально віднестись до її обговорення.
 
З вступної частини проекту програми допитливий глобинець дізнається, що Програма соціально-економічного розвитку Глобинської міської територіальної громади на 2022 рік (далі - Програма) розроблена відповідно до Закону України від 05.02.2015 р. №157-VIII «Про добровільне об’єднання територіальних громад», Закону України від 05.02.2015р. №156-VIII «Про засади державної регіональної політики», Державної стратегії регіонального розвитку 2021—2027 роки, Стратегії розвитку Полтавської області на 2021-2027 роки та Стратегії розвитку Глобинської міської об’єднаної територіальної громади на 2017-2025 р.р., "Методичних рекомендацій щодо формування і реалізації прогнозних та програмних документів соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади".
 
Згідно п.6 "Методичних рекомендацій щодо формування і реалізації прогнозних та програмних документів соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади", для розроблення Програми (Плану) виконавчому комітету доцільно:
 - визначити відповідальний структурний підрозділ виконавчого комітету за розроблення Плану (далі – відповідальний розробник);
 - повідомити через регіональні засоби масової інформації про початок роботи над проектом Плану, визначити терміни і форму подання пропозицій до нього;
 - організувати громадське обговорення проекту Плану;
 - у разі потреби утворити робочу групу, до складу якої можуть входити представники асоціацій та інших об’єднань органів місцевого самоврядування, громадських організацій, інших юридичних осіб та фізичні особи (за згодою).
 
Посилаючись на ці ж "Методичні рекомендації..." міський голова своїм розпорядженням від 15.11.2021 №453/02-04-АГП:
 - визначив відповідального розробника (відділ соціально-економічного розвитку, інвестицій та енергоменеджменту виконавчого комітету міської ради, відділ містобудування, архітектури та капітального будівництва виконавчого комітету міської ради, відділ розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою виконавчого комітету міської ради);
 - визначив форму подання пропозицій;
 - створив робочу групу з розроблення проекту.
 
Замість повідомлення про початок роботи над проектом, інформаційні та методичні матеріали, необхідні для розробки пропозицій до проєкту чомусь рекомендовано надати виключно відділам виконавчого комітету та старостам... Термін подання пропозицій не визначено... Громада залишилася поза процесом підготовки пропозицій.
 
Проект підготовлений розробником, з пропозиціями поданими старостами подано на громадське обговорення. 
 
Але, перед тим як почати розгляд запропонованого громаді проекту, згадаймо про долю його попередника - Плану соціально-економічного розвитку Глобинської міської територіальної громади на 2021 рік.  Адже згідно п. 24 вищезгаданих "Методичних рекомендацій..." виконавчий комітет мав би підготувати узагальнений звіт що до його виконання й подати його на розгляд міської ради. А згідно п. 30 основні досягнуті результати реалізації Плану оприлюднити у регіональних засобах масової інформації.
 
Вступ і перший розділ аналітичної частини (географічне розташування, опис суміжних територій) в обох документах аналогічний. В обох документах забули про р. Манжелійку, але це не дуже впливає на розвиток Глобинської громади.
 
Аналізуючи демографічну ситуацію, зробимо невтішний висновок - негативна динаміка приросту населення зберігається. Населення Глобинської міської територіальної громади (за даними Головного управління статистики в Полтавській області) на 01.01.2021 р. складало 25,280 тис. осіб (25,747 тис. осіб на 01.01.2020 р.), з них 9129 осіб міських жителів та 16151 особа – сільські жителі. На території громади 1017 дітей дошкільного віку (699 у 2020 р.) та 2792 дітей шкільного віку (2784 у 2020 р.).
Кількість дітей дошкільного віку збільшилась більше ніж на три сотні?!!
 
Кількість зареєстрованих безробітних на теренах громади станом на 01.11.2021 становить 850 осіб (на 01.11.2020 р. - 402 особи) - за рік збільшилась більше ніж вдвічі!
 
В транспортній інфраструктурі чомусь за рік на п'ять з половиною кілометрів збільшилась протяжність обласних доріг на території громади (можливо, уточнені дані).
 
Показники енергетичної інфраструктури Глобинської громади за рік не зазнали жодних змін:
 - протяжність вуличного освітлення 305,5 км.
 - протяжність водогонів – 229,29 км
 - кількість абонентів водопостачання - 12304 чол.
Жодного метру нових мереж за рік не введено в експлуатацію.
 
Загальна середня освіта громади у 2020 році була представлена 25 освітніми закладами, де навчалося 2784 дитини. У 2021 році значна увага була приділена формуванню спроможної освітньої мережі... В результаті "значної уваги" залишилось 12 освітніх закладів (7 шкіл стали філіями, решта - ліквідовані), в яких освіту здобувають 2792 учні.
 
Недорахувалась громада також 2 будинків культури та однієї бібліотеки... 
 
З 16 сімейних лікарів у 2020 році залишилось 10 сімейних лікарів, один лікар терапевт, 3 педіатри.
 
Всі вищенаведені зміни відбуваються на фоні щорічного збільшення бюджету громади та його перевиконання.
 
Результати ж SWOT-аналізу в обох документах незмінні:
"Для економічного та соціального зростання Глобинської громади необхідно покласти всі зусилля на ефективне використання сильних сторін громади – розвиток сільського господарства, туристичної галузі і т.д., та зменшення впливу слабких сторін – ремонт доріг, створення сприятливого інвестиційного клімату, підвищення рівня свідомості населення. Можливості та загрози відносяться до зовнішніх чинників, вплив на які на мікроекономічному рівні є майже неможливим. Але ці чинники мають значний вплив на розвиток громади, тому важливо вчасно відслідковувати їх та вносити необхідні коригування в програму розвитку громади для мінімізації їх наслідків."  :( 
 
Як і пріоритети розвитку територіальної громади:
 - інвестиції в інфраструктуру громади та підвищення якості життя людей;
 - піклування про навколишнє середовище;
 - всебічний розвиток сільських територій;
 - підтримка добрих відносин з бізнесом та забезпечення умов для розвитку місцевого бізнесу;
 - використання природного потенціалу, історико-культурної спадщини загалом та козацьких традицій, зокрема для розвитку туризму та популяризації громади.
 
Чому ми розглядаємо так детально ці документи? Тому що, в результаті минулорічних "інвестицій в інфраструктуру громади та підвищення якості життя людей" не введено в експлуатацію жодного метру водогону чи вуличного освітлення. Тому що "піклування про навколишнє середовище" проявляється виключно в зарибленні коштом рибалок пересихаючого ставка. Тому що закриття шкіл, будинків культури, розбиті дороги не має нічого спільного з "всебічним розвитком сільських територій". Тому що збільшення більше ніж вдвічі кількості безробітніх в громаді свідчить зовсім не про "розвиток місцевого бізнесу". Про туризм взагалі промовчимо... 
 
Ми розуміємо, що для виконкому і міського голови процедура підготовки й погодження програми соціально-економічного розвитку Глобинської міської громади чергова формальність для забезпечення фінансування їх діяльності нашим коштом.
 
Але ж новообраний депутатський корпус ще рік тому обіцяв громаді відкритість і прозорість. Обіцяли чути людей і враховувати їх прагнення. Присягали працювати на користь громади.
 
Обранці громади не розуміють. що активний діалог з бізнесом і громадою лише легітимізує та покращить якість управлінських рішень? Не розуміють, що детальна стратегія соціально-економічного розвитку громади дозволить не лише зосередитись на вирішені пріоритетних цілей, поповненні бюджету громади,  а й вбереже від зайвих неефективних витрат?
 
Відразу після місцевих виборів, адміністрацією порталу в фейсбук-спільноті МОЄ МІСТО було проведено опитування , в якому ми просили користувачів визначити пріоритети розвитку громади. Новообрана місцева влада мала можливість переконатися (а за бажання перевірити, організувавши власне опитування), що громада має зовсім інші пріоритети. Це по-перше.
 
По-друге, значна кількість проблем громади може бути покращена (а то й вирішена повністю) шляхом мінімальних фінансових вкладень. Всі ці пропозиції активно обговорювались в групі.
 
Втретє, програма соціально-економічного розвитку громади має містити конкретні показники заходів, що пропонуються до реалізації. Наприклад: "Придбання євро-контейнерів для роздільного збору твердих побутових відходів" - не правильне формулювання. Таким воно було у 2020 році, таким воно є в цьому проекті та жодного контейнеру не придбано і не встановлено... :(  В програмі має бути вказано приблизно так: "Облаштування трьох бетонованих майданчиків для роздільного збору сміття обладнаних 4-ма оцинкованими сміттєвими баками місткістю 1100 л, бетонною огорожею, та навісом з профільного листа в м. Глобине, та одного в с. В. Кринки (І черга)". В програмі на 2023 р. - аналогічно по майданчику для чотирьох інших сіл громади (ІІ черга), і т.д. І в кінці року, чиновники мають відзвітувати про виконану роботу. Тоді громада буде розвиватись.
 
Звертаємось до небайдужих глобинців зацікавлених в розвитку нашої громади. Припиняймо склоки в соціальних мережах. Маєте своє бачення розвитку громади, підготуйте й надішліть до міської ради свої пропозиції. Форма пропозиції - в додатку до розпорядження міського голови. Без вашої активної громадянської позиції - чиновники знову роздерибанять кошти громади на всілякі "покращення" й "запровадження", яких ви ніколи не побачите. 
 
Якщо на наші пропозиції місцева влада не відреагує, і черговий раз затвердить "Фільчину грамоту" - зробимо висновки, що до доцільності їх подальшого перебування у владі.
 
Пам'ятайте, розвиток нашої громади на 95% залежить від нашої активності та контролю, і лише на 5% - від найнятих нами чиновників.
 
 
Разом зробимо Глобинську громаду найкращою!
 
 
 
 
 
 

 

 

Відгуки


recaptcha

Інформаційний портал "МОЄ МІСТО", м. Глобине © 2020-2024 р. Всі права захищені.

Поширення, копіювання, тиражування інформації з порталу дозволені лише за згодою адміністрації, за наявності активного посилання на портал "МОЄ МІСТО"

Сайт на 100% зверстано з повторно перероблених пікселів.

 

16+